Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozdiał działki

coolaj

Recommended Posts

witam

mam działkę budowlaną 1111m2( współwłasność 50% udziału) i chce ja podzielić na dwie ale w planie zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu minimalna powierzchnia działki wynosi 800m2. jak to zrobic?

W rozporządzeniu do ustawy o gospodarce nieruchomościami czytałem, ze jest mozliwośc podziału działki niezależnie od miejscowego planu zagospodarowania w celu zniesienia współwłasności. Nie wiem czy w moim przypadku tak by szło zrobić.

Proszę o Wasze pomysły, uwagi w tej sprawie

Dzięki za wszystko i pozdrawiam

coolaj :D

Bez zabudowy na działce nie wyjdziesz ze współwłasności na podstawie ustawy o gospodarce nieruchomościami.

Nie podzielisz jej też, bo Sąd zawsze pyta w Gminie, czy podział jest zgodny z Planem Miejscowym - a przecież nie jest.

Przypuszczam, że 800 metrów to wymóg dla budynków wolnostojących. Wielkości działek pod zabudowę bliźniaczą są zazwyczaj w Planach mniejsze. Sprawdź, czy Plan dopuszcza zabudowę bliźniaczą i czy się w niej mieścisz. Wtedy wydzielone działki możnaby zabudować bliźniakiem (zabudowa w ostrej granicy.)

ta działka jest pod zabudowę wielorodzinną (mozna postawic blizniaka). rozporządzenie mówi ze można podzielic niezależnie od ustalen planu miejscowego jezeli chodzi o zniesienie wspólwłasnosci, musi byc przy tym zachowane kilka rzeczy np. dostep do drogi publicznej z kazdej z dzaiałek.

Jezeli chodzi o podział to czy istnieje mozliwosc podziału samego gruntu jeszcze przed zabudową zeby budowac kazdy na własnej działce. Czy ktos na podstawie zatwierdzonego projektu mi to podzieli.

• 1 month później...

Art.95 ust.1 ustawy o gospodarce nieruchomosciami:

Niezaleznie od ustalen planu miejscowego podzial nieruchomosci moze nastapic w celu:

zniesienia wspolwlasnosci nieruchomosci zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi na podstawie pozwolenia na budowe, jezeli podzial ma polegac na wydzieleniu dla poszczegolnych wspolwlascicieli, wskazanych we wspolnym wniosku, budynkow wraz z dzialkami gruntu niezbednymi do prawidlowego korzystania z tych budynków, (...)

Art 95

3) wydzielenia części nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa,

a jak to rozumiesz?

np. "rentowka"-kiedys dzialka oddana na skarb panstwa, teraz z mocy prawa moze przejsc na wlasnosc ponownie

lub z ustawy o drogach publicznych-grunty przeznaczone w miejscowym planie pod drogi publiczne z mocy prawa staja sie wlasnoscia odpowiednio: gminy, powiatu, zarzadu woj., lub skarbu panstwa w zaleznosci od kategorii drogi.

itd,itd