Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

robie fundament- o czym pamietac?, kanaliza itd

Recommended Posts

Leon

jesli planujesz instalację odgromową,

- to zamiast obkopywac budynek wokół - później ...

łaczysz np. - dwa zwody ocynkowanej bednarki

po przeciwnych stronach budynku ze zbrojeniem ławy

i wystawaiasz ok 1 m nad poziom terenu

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-572490

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko lane do szalunku

fundament 3 warstwowy

12 cm beton 20 cm styropian, 20 cm beton

:D :D :D , :o :o :o -droogie te fundamenty.A czy odstawiłeś na bok tą czerwoną cegłę rozbiórkową na elewację?

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-573741

czy ja wiem czy drogie?

na sciane fund okolo 16 m3 betonu lawy dodatkowo ale niezaleznie od tego jaka sciane fundmentowa

pewnie mozna by zrobic to z bloczkow betonowych, ale nie chce mi sie murowac

wole sobie z desek pozbijac szalunki a potem tylko chlusnac betonem i gotowe...;)

fundament solidny bo 3 warstwowy

z cegly na razie nie rezygnuje

wszystko robie sam, bo jak sie dowiedzialem, ze za robocizne fundamentu chca 6- 7 tys to przestalem rozwazac wynajecie kogokolwiek do czegokolwiek w budowie mojego domu

po prostu wyszlo mi ze sama robocizna stanu surowego pochlonelaby jakies 25 % sumy ktora przeznaczylem na calosc (okolo 50 000)

takim budowlancom to ja dziekuje

niby jest bezrobocie a stawki za budowlanke jakby z ksiezyca.....

acha jakby ktos byl gotow dac 6- 7 tys za fundament to biore urlop i podejmuje sie ;)

ja tego w pracy nie zarobie (chociaz zarabiam bardzo duzo )

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-573987

fundament solidny bo 3 warstwowy

z cegly na razie nie rezygnuje

wszystko robie sam, bo jak sie dowiedzialem, ze za robocizne fundamentu chca 6- 7 tys to przestalem rozwazac wynajecie kogokolwiek do czegokolwiek w budowie mojego domu

po prostu wyszlo mi ze sama robocizna stanu surowego pochlonelaby jakies 25 % sumy ktora przeznaczylem na calosc (okolo 50 000)

takim budowlancom to ja dziekuje

niby jest bezrobocie a stawki za budowlanke jakby z ksiezyca.....

acha jakby ktos byl gotow dac 6- 7 tys za fundament to biore urlop i podejmuje sie ;)

ja tego w pracy nie zarobie (chociaz zarabiam bardzo duzo )

Leon czy nie zacząłbyś piec słotkich bułeczek?-tu mniejsze ryzyko że coś się zepsuje i odpowiedzialność cywilna mniejsza.

:D

Bardzo bawią mnie twoje posty,jest w nich tyle ciekawych pomysłów i racjonalnego podejścia.Masz rację ,nie daj nikomu zarobić jak możesz sam.....Naaawet gdybyś miał stracić. :-?

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574006

acha muzykant- wieeelkie dzieki za linka

bardzo fajne strona

sciagnalem sobie wszystkie artykuly i bede sie w miare mozliwosci stosowal ;)

do Jana:

czyzbys sie nabijal ze starego leona?

mam nadzieje ze nie bo twoje idee na budownictwo sa jakby zywcem sciagniete z moich postow (chociaz wpadles na to duzo wczesniej ;) )

jsne mozna sie smiac z wszystkiego, ale ja wcale nei uwazam, ze to jest wszystko smieszne

tez bym chetnie dal pieniadze zeby mi ktos zrobil- problem w tym ze nie mam tyle ;(

wyjscia sa dwa:

1. wynajac ekipe oddalajac w blizej nieokreslona przyszlosc mozliwosc skonczenia inwestycji (braknie kasy na wykonczenie, ja wracajac do polski moge wpasc w pulapke niskich zarobkow i tym sposobem dom moge budowac 20 lat....))

2. probowac na przekor wszystkiemu i wszystkim (nawet zona jest przeciwko mnie) jednak sprobowac zmiescic sie w budzecie i miec w perspektywie dom za moze 2, 3 lata gotowy.

wedlug wiekszosci forumowiczow moj upro przy wariancie 1 jest smieszny

ale dla mnie jest to jedyny mozliwy do przyjecia scenariusz i jesli ktos wymysli cos madrzejszego to chetnie poslucham.....

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574048

leon - ktoś na forum ma w podpisie hasło - "słuchaj wszystkich ale swojego rozumu sie trzymaj" któe jest bardzo mądre,

jeśli uważasz że podołasz i masz tyle czasu i masz wszystko dopięte na ostatni guzik, wynajmij po prostu jednego majstra z którym razem będziesz robić ten fundament - kasa będzie dużo mniejsza a facet będzie pilnował żeby było OK - czyli będziesz pomocnikiem majstra na własnej budowi - dwie pieczenie na jednym ogniu, bo przy okazji sam przpilnujesz żeby wszystko było dobrze zrobione.

Nawet jeśli wszyscy są przeciwko tobie a tobie się wydaje że masz rację to rób tak jak uważasz, może ci się udać albo nie

jeśli ci się uda - to żona będzie w tobie widzieć bohatera 8)

a jeśli nie - ryzyko małe, po prostu weźmiesz jednak firmę do roboty i tyle.

W końcu to nie jest nic trudnego i skomplikowanego - wymaga trochę wiedzy którą można zdobyć, doświadczenia - majster, no i siły fizycznej - a tej pewnie ci nie brakuje :D

Pozdrawiam i życzę powodzenia :wink:

Beata

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574104

wiec z szalunkami na fundamenty to wymyslilem to tak

1. robie szalunek lity na lawe 35x 60 cm, lawy zalewam

w lawie zatapiam kotwy z cienkiej blachy ktore beda wystawaly do gory tuz przy krawedziach lawy

2. robie szalunek na sciane fundamentowa tak:

szalunek to dwie scianki z desek na zewnatrz fundamentu

miedzy te deski wkladam 20 cm styropianu odpowiednio go dystansujac za pomoca jakis dystansowaczy ;)

od gory zbijam co jakis czas deski szalunkowe z soba, co by sie nie rozjechaly i te laczenie desek zapobiega tez mozliwosci wyplyniecie styropianu

od dolu kotwie szalunki do lawy za pomoca tych wczesniej wypuszczonych z lawy paskow blachy tak aby uniemozliwic podniesienie sie szalunku sciany fundamentowej

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574115

Leon, zrób tak jak pisze bk. Weź majstra. Ja tak robiłe. W wakacje wziąłem 2 tyg urlopu, przygotowałem wykopy, a do fundamentu przyszło 2 górali. Przez tydzień i za 1000 zł zrobili szalunki ze mną jako pomocnikiem.

Mam nadzieję, że skonsultowałeś to co wymyśliłeś z kierownikiem budowy?

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574134

czy ja wiem czy drogie?

na sciane fund okolo 16 m3 betonu lawy dodatkowo ale niezaleznie od tego jaka sciane fundmentowa

pewnie mozna by zrobic to z bloczkow betonowych, ale nie chce mi sie murowac

wole sobie z desek pozbijac szalunki a potem tylko chlusnac betonem i gotowe...

Leon!! Zawsze z ciekawością czytam Twoje posty więc proszę Cię nie obraź się kiedyś tu na kogoś i nie zostaw nas. Często przedstawiasz taki punkt widzenia który mi by do głowy nie przyszedł i to jest cenne nawet jeżeli nie zawsze trafione. Poza tym podziwiam Twoją wiarę w siebie i tak trzymać!!

Mi wiary we własne siły starczyło na własnoręczne wykonanie fundamentów ale dalej oddam już fachowcom. Z moich doświadczeń wynika jedno - nie ma żadnej wielkiej tajemnicy w budowlance, jest mnóstwo wiedzy nawet w Internecie do poznania i zastosowania - wymagana jest jedynie dokładność i staranność. No i niestety siła fizyczna bo kilogramów wszędzie sporo. Uważam że fundamenty to taka część którą naprawdę łatwo zepsuć w sposób nie do naprawienia i dlatego albo dobry nadzór albo własne wykonanie daje spokój ducha. Poza tym satysfakcja jakiej nigdy z niczego innego nie zaznałem gdy po montowaniu zbrojenia do 4 nad ranem o 7 rano zalałem ławy betonem a chłopcy betonowcy pochwalili że rzadko widzieli tak porządnie zrobione. Takich chwil i Tobie życzę - wszystko to dopiero przed Tobą.

A teraz bardziej do rzeczy co do wymiany moich doświadczeń. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jaką siłę ma beton więc sugeruję wyjątkową staranność w sobie z desek pozbijaniu szalunków.... Radziłbym wypożyczyć systemowe szalunki np Acrov. Mi udało się tanio - za ok. 90m biezących ściany fundamentowej (około 300 płyt) na cztery dni z transportem zapłaciłem 900zł. Zmontowanie ich zajęło dwa dni ekipie 4 ludzi oraz miałem człowieka który w tym pracuje zawodowo i on nas uchronił przed kilkoma błędami. Pomimo tego beton po wlaniu na wysokość 80cm w jednym miejscu wyłamał zakotwienie w ławie betonowej wykonane na głębokość 10cm prętem fi12 a inne pogiął ale wytrzymały. Dlatego pod komin mam sporo szerzej na dole :lol: co na szczęście niczemu nie szkodzi tylko betonu poszło więcej. To tak dla zobrazowania siły betonu.

Aha i jeszcze jedna rada od tego człowieka co zawodowo - jak Ci beton przy zalewaniu przełamie gdzieś szalunki - przestań pompować i spokojnie czekaj aż beton przestanie płynąć - w końcu się zatrzyma. Wtedy dopiero naprawiaj szalowanie i beton szufluj z powrotem do środka. A szufla pełna betonu zapewniam Cię waży zaskakująco dużo... POWODZENIA

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574151

Ależ mam. Moja podpowiedź brzmi - skonsultuj to co wymyśliłeś ze swoim kierownikiem. Forum to fajna rzecz jako źródło inspiracji, ale jako główne źródło informacji, a głównie miejsce pobierania nauk, to nie za bardzo. Dlatego moja druga rada brzmi: weź murarza.

Gdybym sam miał robić funadament, zastosowałbym najprostszą metodę i nie bawiłbym się w jakieś 3W. To samo zrobiłbym, gdyby zależało mi na kosztach.

Wiem, że oczekujesz bardziej rad, które utwierdzą Cię w przekonaniu czy wskazówek praktycznych w stylu: jak zrobić dystanse itd.

Moja najważniejsza rada i motto mojej budowy, to: w prostocie siła.

I jeszcze jedno, wszystko to co pisze KaiM o sile betonu, to 100% racji.

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574159

Kaimie

dzieki za ciekawego posta

mampytanei czy w tych szalunkach systemowych byly tez pospinane z soba przeciwleglwe scianki?

oczywiscie jako inzynier zdaje sobie sprawe z cisnienia statycznego betonu

dlatego kotwienie do law

i dlatego spinanie z soba szalunkow drewnianych od gory i od dolu za pomoca jakiejs tasmy blaszanej

mam nadzieje ze mi tego nie rozerwie

co do samego zalewania

jak widzicie trafienie tym betonem z rory do szczeliny 12 cm?

czy nei bede tam potrrzebowal jakiegos specjalnego lejka?

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574161

dzieki Mtom

ale nie moge zrobic litego fundamentu, bo straty ciepla

a jesli chodzi o cene to m3 betonu jest drozszy od m3 styropianu a fundament i tak musi miec swoja szerokosc

jedyna trudnosc to umiesczenie tego styropianu i jego stabilizacja ale mysle ze jakos to bedzie ;)

ogolnie to jestem strasznym pesymista i zawsze zakladam najgorszy waiant, ale nie zawsze mnie na to stac

dlatego jesli chodzi o te cale budowanie to musze byc strasznym optymista a potem bede sie ewentualnie smiac z porazek ;)

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574170

Jedno już zauważyłeś. Jak trafić wylotem pompy do szczeliny 12 cm? Będzie problem. Siła jest dosyć duża. Zobrazuję Ci to tak. Miałem pompę o najmniejszej wydajności jaka tylko była i facet był uprzedzony, żeby podawał jak najwolniej, ale i tak rurę musiało trzymać 2 ludzi, a w odległości jakiś 2 m ziemia dosłownie drżała. Sprawa druga - wieniec. Myślałeś o tym?
https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574178

dzieki Mtom

ale nie moge zrobic litego fundamentu, bo straty ciepla

a jesli chodzi o cene to m3 betonu jest drozszy od m3 styropianu a fundament i tak musi miec swoja szerokosc

jedyna trudnosc to umiesczenie tego styropianu i jego stabilizacja ale mysle ze jakos to bedzie ;)

ogolnie to jestem strasznym pesymista i zawsze zakladam najgorszy waiant, ale nie zawsze mnie na to stac

dlatego jesli chodzi o te cale budowanie to musze byc strasznym optymista a potem bede sie ewentualnie smiac z porazek ;)

Witam,

myślę, że w ten sposób Ci się nie uda. Musiałbyś jednoczesnie zalewać obie połówki ściany - a to jest niewykonalne. W innym wypadku połamie ci styropian. Nie da się podajnikiem pompy trafić w 12 cm szparę, nie wiem czy trzymałeś w reku tą rurę - ja ważę 110 kg i w pewnych momentach to ona mnie popychała a nie ja ją.

Jak będziesz miał szalunki drewniane to warto je owinąć folią (4x5 m - 3,7 w każdym markecie) - ja u siebie tak zrobiłem i dzieki temu deski dotrwały do końca budowy w stanie nienaruszonym. Płyty z desek (przeciwległe) łączyłem ze sobą za pomocą prętów gwintowanych ciętych na wymiar - nic się nie wygieło, nic nie urwało.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574194

biore pod uwage, ze tzeba bedzie zalewac mniej wiecej rownoczesnie (tzn bez przesady okolo 10 cm nie jest jeszcze grozne...)

dlatego mysle ze bede potrzebowal taki specjalny lejek do tego zalewania

taki ktory bedzie mial wylot o przekroju prostokatnym powiedzmy 8x100 cm

lejek wykonam chyba z desek i bedzie na kolkach ;)- taki zalewajkowy pojazd ;)

nie - juz wiem to beda dwie plyty dlugie na co najmniej metr- ktore beda nachylone do pionu powiedzmy jakies 30 ° te plyty beda tworzyly lej o szerokosci na dole (12+20+20) cm

poprzez kierowanie strumienia z pompy raz na jedna plyte raz bardziej na druga mozna bedzie reulowac do ktorej komory (tej 20 cm albo do tej 12 cm ) ma sie lac beton

mTom o co chodzi z tym wiencem?

co masz na mysli?

acha co do polamania styropianu to nei jest to takie wielkie niebezpieczenstwo, gdyz bedzie to 2x 10 cm (=20 cm) czyli swoja wytrzymalosc to to tez ma ;)

https://forum.murator.pl/topic/30202-robie-fundament-o-czym-pamietac-kanaliza-itd/page/2/#findComment-574201