Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

W koncu mogę zacząc szukać pralki (piszę w koncu, bo wiem jaki wymiar szukać. Nasi remontowcy ślicznie schowali nam rure odpływową i moge kupic pralke o głębokości 60 cm :lol: )

Pralka LG model WD 12220 FD - co o niej sądzicie? Warto wydać tyle kaski, bo mało nie kosztuje.

http://agdrtv.com/pralki/lg_wd_12220_fd.php

Podoba mi się też Ariston (jesli chodzi o styl), ale tyle złych słów usłyszałam nt. pralek tej marki, ze chyba zrezygnuję.

Biorę pod uwage rowniez Electroluxa.

Co wybrac - pomocy.

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W koncu mogę zacząc szukać pralki (piszę w koncu, bo wiem jaki wymiar szukać. Nasi remontowcy ślicznie schowali nam rure odpływową i moge kupic pralke o głębokości 60 cm :lol: )

Pralka LG model WD 12220 FD - co o niej sądzicie? Warto wydać tyle kaski, bo mało nie kosztuje.

http://agdrtv.com/pralki/lg_wd_12220_fd.php

Silnik z bezpośrednim napędem (bez paska !!!), bezszczotkowy, Bardzo prosta i intujcyjna w sterowaniu pralka, bez czytania intrukcji można obsłużyć. Bardzo czytelny wyświetlacz, troszkę cichsza od innych. Bardzo dobrze płuka. Osobiście używam już od prawie 2 miesięcy pralkę z tym samym napędem i sterowaniem, dokładnie WD 10170 TD. Gdyby ktoś z Podlaskiego potrzebował 10170TD w bardzo dobrej cenie to proszę o kontakt na priva. Jak do tej pory na 7sztuk - "0" awarii

LG WD 12220 FD, ma naprawdę dobre parametry 1200obr., wsad 7,5KG z zużyciem wody 50litry :o , cena dataliczna 3099zł, ale można kupić za około 2500zł

Pozdrawiam

modzalewscy, niesmiało:roll: powiem, że takiej własnie pozytywnej odpowiedzi oczekiwałam o tej pralce (wiem, że znasz się na sprzętach i cenie Twoją odp.)

Kupilismy tez lodówke LG model GR459QLQA i słyszelismy same pozytywne opinie, dlatego też rozwazamy zakup pralki tej samej firmy.

dziekuje Ci bardzo za opinie :)

Pozwole sobie podczepic sie pod temat - chcemy pralke gleboka na 45 cm i wlasnie podoba nam sie LG. Tyle, ze wynotowalam 3 modele, ktore wydaja sie bardzo podobne - chociaz musza sie czyms roznic ;) Tylko czym, tak naprawde, i czy za to cos warto doplacic?

Wszystkie modele maja ladunek 5kg, 1000 obrotow, zuzycie 60 litrow/ 0,95kWh:

a) LG WD 10150 NP

b) LG WD 10170 ND

c) LG WD 10180 N

i jeszcze na 1200 obrotow jest d) LG 12170 ND.

Ktora wybrac?

A czemu?

10170 ND nie posiadam akurat takiej, ale zbliżoną polecam Ci pralkę nowoczesną z silnikiem bezszczotkowym i bezpaskowym z bezpośrednim napędem Direct Drive, ta pralka jest z założenia przewidziana do intensywnej pracy, jak się patrzy na wyświetlacz to wygląda to dość skomplikowanie, a w rzeczywistości jest bardzo proste do ustawienia. Gdyby tam był znaczek elektroluxa to by kosztowała jeszcze + 1000zł, czy wtedy było by lepiej ? Z tego co wiem to inne firmy też mają wkrótce wprowadzić pralki z bezpośrednim napędem.

• 2 weeks później...

proponuję Ci pralkę LG WD 10170TD, głębokość 55cm, w cenie 1790zł z transportem do Wa-wy, wsad 7KG, klasa AA, silnik DD. Gwarancja 2lata na całość, 7lat na silnik + bęben.

W cenie około 2tyś zł, wybór jest spory, którą nie wybierzesz to będzie miała parametry dobre, w życiu różnie bywa kupisz nawet najlepszą i może padnąć.

LG wykonawcą pralek i chłodzierek?

Oni są chyba od elektroniki?!

Wolałbym może firmę z doświadczeniem może Gorenje?

a jakie doświadczenie Ci potrzeba ?

istnienie firmy ? - ile potrzeba 10 lat, 20 lat ?

czy doświadczenie w NO FROSTACH, Jakie doświadczenie ma Gorenje w NO FROSTACH ?

A może porównany SIDE BY SIDE ?

Wolałbym może firmę z doświadczeniem może Gorenje?

powiem szczerze - denerwuje mnie straszanie uleganie MARCE, prawie wszyscy na około mają GORENJE i cóż z tego?? JA nie musze mieć, nie dlatego, że nie mi się nie podoba ( bo wizualnie robią bardzo ładne sprzęty)

Poza tym, co ma doświadczenie to reszty???

Kupuję to, co mi się podoba i staram nie kierować się marką.

Prawie wszystkie sprzęty mam Whirlpoola, piekarnik ma prawie te same funkcje co piekarnik Gorenje - i co??? Whirlpool będzie gorszy, bo nosi nazwe Whirlpool??? odp: NIE - bo to samo i tak samo w nim upieke jak w Gorenje.

Nie widze róznicy w fukncjonalności - jedyna róznica jest MARKA, za ktorą sie płaci.

• 4 weeks później...

prlaka ciągle nie kupiona, ale już w tym tygodniu musimy kupić.

Bierzemy pod uwage nastepujace

LG WD12140ND

BOSCH WFCX 2061

Siemens WXSP1240

Którą wybrać? Jaką firmę polecacie?

Dodam, że wszystkie trzy bardzo mi się podobaja, co bardzo utrudnia mi dokonanie ostatecznego wyboru.

Mieliśmy super pralkę - zanussi ładowaną od góry- padła po 8 latach, co prawda intensywnej pracy ale jednak. Zresztą 2 lata stała.

No i zaczęło się poszukiwanie - po rożnych "expertach" i expertach, sklepach, punktach z częściami - i efektem tego jest Bosh Maxx4 WFC1666 - bo taki fantastycznie nam pasował.

4kg wsadu

45litrów wody

0,76kWh

O nowej serii Maxx'ów wszyscy wypowiadali się w kategorii super. Mech, który podłaczal pralkę u naszej Cioci (kupiliśmy dwa naraz, Cioci padła Candy po 5 latach i 3 praniach na tydzień) - powiedzial - To już Mercedes nie pralka. Zna ludzi, którzy użytkują już Maxxy od dawna (ni epowiem Wam co to od dawna miało znaczyć) i mówi że nie mają problemów.

Uztykujemy od tygodnia, mamy średnio 2 prania dziennie (dzieci + 2 duze psy sprawiają, ze jest co prać) i jestesmy bardzo zadowoleni. Nasza ma 40cm głębokości ale seria zawiera też pralki o głębokości 60 i 6kg wsadu.

Polecam

Pozdrawiam

Paweł Adamski

prlaka ciągle nie kupiona, ale już w tym tygodniu musimy kupić.

Bierzemy pod uwage nastepujace

LG WD12140ND

BOSCH WFCX 2061

Siemens WXSP1240

Którą wybrać? Jaką firmę polecacie?

Dodam, że wszystkie trzy bardzo mi się podobaja, co bardzo utrudnia mi dokonanie ostatecznego wyboru.

z firm (marka) polecam 1)Siemens 2) Bosch 3) LG

z pralek już trochę inaczej, ale wszystkie 3 dobre pralki