Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak ważne w przypadku zakupu pralki jest to ile ma obrotów. Jakie to w ogóle ma znaczenie dla pralki? Lepiej pierze?

Czy nie ważniejsze są programy jakie posiada taka pralka?

Ilośc obrotów dotyczy wirowania i nie ma związku z skutecznością prania. Im wiecej obrotów tym suchsze pranie wyciagasz z pralki.

Mam pralkę 18 lat i używam jedynie dwóch programów z może 10 możliwych. Po ich wypróbowaniu nie wydały mi się potrzebne.

Też uzywam tylko, stałych programów, a jest ich chyba z 32 ( różne kombinacje).

Jeśli chodzi o wirowanie - używam dla bielizny pościelowej, ręczników, bawełny - 600 obrotów,

dla kolorowych - 400-500 obrotów.

Nie lubię prasować, pranie z niższych obrotów jest mniej wygniecione, jeśli je porządnie rozwieszę - zazwyczaj wymagają "kosmetycznego" prasowania lub wcale. Ręczniki, pościel czy ściereczki także po wyschnięciu są łatwiejsze do prasowania. Zaznaczam,że pranie z wirowaniem na 400 obrotów nie jest bardzo mokre i nie kapie z niego po rozwieszeniu, wymaga jedynie trochę dłuższego suszenia.

mam pralkę z możliwością wirowania 1200 obrotów - nigdy z tej opcji nie korzystałam - zazwyczaj domyślnie wirowanie ustawia się na 1000 lub 900 obrotów. myślę ze ważniejsze są programy - używam najczęściej programu przeciwalergicznego, do bawełny, do syntetyków, delikatne pranie, odkażanie i bielizna. w niektórych programach mogę skrócić czas trwania prania i zmniejszyć/zwiększyć temperaturę prania. jest oddzielna funkcja na same wirowanie i same płukanie. najważniejsza była dla mnie jednak pojemność bębna - mniejsze niż na wsad 7 kg od razu odpadały.
:) czyli wybrałaś złoty środek :)

Wyszło na to, że Was niechcący ocyganiłam. Poszłam sprawdzić ile mam tych obrotów w wersji full, no i okazało się, że wirując na max, mam 1300,. Jedynie wełnę na mniej, bo tam samo się jakoś niżej ustawia.

;)

cieszynianko, jak mogłaś nas tak wprowadzić w błąd....:) toż to niepodobna tak ludzi wyprowadzać na manowce w taki istotnych sprawach :)

Wychodzi,że moja pralka to jakiś wielbłąd z tymi 600 obrotami, ma już swoje 8 lat i jakby tak wyzionęła ducha to raczej szukałabym przede wszystkim pralki z dużym 8-9 kg wkładem . Przy wszystkich standardowych programach bardzo polubiłam program 30 min, z niską temp. - świetny do odświeżenia rzeczy niezabrudzonych.

cieszynianko, jak mogłaś nas tak wprowadzić w błąd....:) toż to niepodobna tak ludzi wyprowadzać na manowce w taki istotnych sprawach :)

Wychodzi,że moja pralka to jakiś wielbłąd z tymi 600 obrotami, ma już swoje 8 lat i jakby tak wyzionęła ducha to raczej szukałabym przede wszystkim pralki z dużym 8-9 kg wkładem . Przy wszystkich standardowych programach bardzo polubiłam program 30 min, z niską temp. - świetny do odświeżenia rzeczy niezabrudzonych.

:bash: Biję się w piersi za to :bash:

Ps. Moja pralka ma zaledwie rok, stąd takie osiągi :wiggle:

Żona wiruje na maks 1000 obrotów a ostatnio nawet schodzi do 800. Jak pranie jest dobrze odwirowane (nie pozostaje za dużo wody) to nie ma co się nie wiadomo jak mścić, bo wnet łożyska i inne części mechaniczne do wymiany.
Ja mam od 10 lat pralkę whirlpool . Jest naprawdę o.k. Działa bezawaryjnie (odpukać) - jedyny raz kiedy zrobiła nam psikusa to kiedy pękł wąż odprowadzający wodę - ale to już nie jest winą pralki :) Do nowego domku zastanawiam się nad tą samą firmą, ale modelu jeszcze nie wybrałam.
Mamy panasonica z serii NA (168VG3), panasonic może marka nie jest kojarzona z pralkami, ale moim zdaniem to był trafny zakup zwłaszcza, że mamy za sobą i bosh i polar ,, ta natomiast nie miała jeszcze żadnej awarii.

Moja druga połowa prawie wszystko na 1200obr/min,

firany na 300, a kota pierze w trybie ECO bez wirowania,

a tak na poważnie myślę ważny jest wsad im więcej tym lepiej, funkcja NANO (zabijanie bakterii płytka srebra), dla niektórch Pań przydatna funkcja opóźnienia startu i oszczędzanie wody, przy małym wsadzie. W załączeniu przykładowy czas pracy i zużycie faktyczne energii, zużycia wody nie mierzyłem.

Okazuje się że pralka włączona do gniazdka też pobiera znikomą ilość prądu, w moim przypadku 7W. Dlatego wyłączamy po praniu z sieci.

W skali miesiąca to około 2,50zł a w skali roku to 30zł.

ScreenShot26.jpg

A co ma wpływ na to, ile pralka pobiera prądu? Czy warto zwracać na to uwagę w pierwszej kolejności przy zakupie, w sensie, czy to się jakoś zwróci? Ewentualnie, czy sprzęt energooszczędny również dobrze można nabyć za mniejszą sumę?

A co myślicie o pralkach ładowanych z góry, mam trochę mało miejsca w łazience i wydaje mi się, że taka pralka będzie lepszym rozweiązaniem. Czy ktoś ma taką pralkę? Jak to się sprawdza?

Zapraszam do mnie: kosmetyki samochodowe

Ja korzystam zarówano z ładowanych z przodu, jak i z góry. Moim zdaniem łatwiej wyjmuje się mokre pranie z pralki ładowanej od przodu. Stawia się miskę i tak naprawdę wrzuca się do niej pranie. Fakt, że trzeba się zginać. W pralce ładowanej od góry jest innych ruch ciała przy wyjmowaniu prania, trzeba bowiem najpierw pranie podnieść, a potem opuścić. No i nie można nic postawić na pralce ładowanej od góry. Pralki ładowane od góry mieszczą się jednak w takich miejsca, gdzie inne nie mają szans, bo np. nie da się otworzyć drzwi. Edytowane przez Marek13
Dla mnie najważniejsza jest głośność pralki. Miałam Whirpoola - był głośny, Candy ładowana od góry - bardzo głośna. Teraz mam Boscha ładowanego normalnie - jest cicha. Wiruję na 1200. Więcej pralek nie pamiętam i mam nadzieję, że jeszcze długo nowej nie będzie :)