Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

W domu rodziców były zawsze Candy, pierwsza z suszarką(sprowadzana jeszcze z Niemiec-dawne czasy:) ) chodziła 11 lat bez zarzutu, potem coś tam poszłow środku, zostało wymienione ,pralka oddana dalej do rodziny i z tego co wiem dalej chodzi. druga Candy kupiona jedna z tańszych też swoje przepracowała przez 7 lat- rdzewiały jej tylko boki. Teraz mama ma Amice -1 rok na razie ok. Ja do siebie kupiłam Candy bo bardzo mi zależało żeby pralka nie była głęboka i zmieściła się do małej wnęki no i ma 7kg wsadu i krótki program(coś koło 15 minut)

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam Bosch działa 6 lat, pierze na okrągło w tym ciuchy z warsztatowe i poremontowe męża, buty.... dosłownie wszystko co trzeba wyprać i sprawuje się doskonale !

Teraz bedę kupować większą i kusi mnie Siemens, taki z tych trochę droższych cena z Allegro to ok 2600zł, czy ktoś użytkuje Siemensa, jakies opinie ?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich. Sprawa jest na tyle poważna, że się zarejestrowałem i postanowiłem DŁUŻEJ wypowiedzieć, za co nie lubiących "esejów" przepraszam.

co do testu, do którego link nadesłał jeden z forowiczów:

http://www.pro-test.pl/article_article/6067,0/kupujemy+pralkę_Jak(ą)+wybrać.html - bardzo ciekawy, jednak nieco stereotypowy.

Uwaga ogólna - teraz nie widzę w sklepach pralek sterowanych mechanicznie, o których mówi się w teście (z cykającym programatorem) - są same elektroniczne, wg autora testu lepsze. Mam wątpliwości - dlaczego lepsze?

I. sterowanie mechaniczne umożliwia wpływ na pranie - chcę wcześniej wypuścić wodę, dodatkowo wypłukać, dolać wody - wszystko pod moją kontrolą. "Elektroniki" albo każą dokończyć pranie, skoro już się zaczęło - albo umożliwiają bardzo ograniczony wpływ. Czy to lepsze?

II. Mówi się, że lepsze, bo oszczędniejsze. Ale czy oszczędność jest zawsze dobra? Te pralki "biorące" bardzo mało wody często nie dopłukują prania, a nawet nie dopierają. Dziś wszystkie są elektronicznie sterowane, ale tylko w niektórych łączy się oszczędność z jakościa prania. Wątpię, czy to naprawdę lepiej, niż w mechaniczych, jak stwierdza
bez argumentacji
autor;

III. Że elektroniczne psują się częściej, niż mechaniczne, to jest udowodnione statystycznie (i to na dużą niekorzyść elektroniki). Gdzie tu korzyść z nowoczesności?

1. "Miele - najlepsza". Anegdota. Byłem kiedyś w dużym "samie" ze sprzętem i tam facet z kobitą (wyglądający bardzo bogato) męczyli sprzedawce, że chcą "naprawdę, ale bardzo dobrą pralkę". Sprzedawca od razu zaproponował Miele i je zachwalał długo. Zapytany o cenę, odpowiedział, że tańsza to 6.000 zł, a droższa prawie 8.000. Na to potencjalny kupujący, ze zdziwieniem zapytał, "czy ta za 6 prasuje po wysuszeniu, a ta za 8 jeszcze składa w kostkę i układa w szafie"? A ten przedstawiciel firmy, który komentuje wyniki testu , sugeruje: "są droższe" Śmiechu warte! Są cholernie drogie! To marka dla snobów; takich marek jest zresztą więcej - np. SMEG czy kilka firm o których istnieniu nawet nie słyszeliście.

2. Różne oceny Bosch i Siemens muszą być statystycznie przypadkowe - to niemal identyczne urządzenia - ta sama technologia i ta sama fabryka. Czy dobre - zapytajcie znajomych nie po roku,
ale po 10 latach
. Ja nikogo takiego nie znam, kto miałby tak długo pralkę którejś z tych firm.

Podobnie Indesit i Ariston, choć już bardziej zróżnicowane (podobno, tak twierdzą mechanicy pralkowi - rozmawiałem ostatnio z nimi dużo - w czterech warsztatach) - raczej obie marki uznają za lepsze na rynku.

3. Amica to naprawdę zły wybór. Znam 4 osoby mające Amicę, wszystkie wymieniały sterowanie. W dodatku drzwiczki są łatwe do urwania, co wie każdy, kto miał taką pralkę i małe dzieci zainteresowane tym urządzeniem bardzo
:)

4. Polar / Whirlpool.

a) Polar Polarowi nierówny. Stare pralki to albo własne konstrukcje (tańsze) i kiepskawe, albo Gorenje z napisem Polar i symbolem zaczynającym się od WA... (drogie, ale bardzo dobre, polecam, mam, szczegóły dalej)

b) obecnie Polar to niby tańszy Whirlpool, ale... obie marki to kompletny misz-masz technologiczny. Idźcie sobie do sklepu i obejrzyjcie np. lodówki - inne firmy mają różne modele ale podobnie wykonane. A Polar / Whirlpool to: co model - inne półki, inne pudło, inne przyciski, inne szuflady itd. To prawdopodobnie wynika z tego, że to konglomerat róznych przejętych firm na całym świecie i "klepie" się to, co te firmy miały i wymyślają. Można trafić na bardzo udany model, można trafić na tandetę - jak ktoś się zna, może ryzykować, ja - dziękuję. Nie wiem jak jest z trzecią znaną u nas marką Whirlpoola, czyli Bauknechtem. Trzeba dodać, że sprzęt pod markami IKEA to misz-masz z przeróżnych technologii i fabryk Whirlpoola.

5. Mastercook (Fagor, Brandt, De Dietrich). Co do tej pierwszej marki powiem tyle - plastikowa "szyba" w drzwiach. Pękła od klamerki pranego plecaka (u kogoś z mojej rodziny). W ogóle to plastik się rysuje, a jak się ubrania kręcą, zwłaszcza szorstkie (np. dżinsy), to się rysuje jak diabli i potem przez "szybę" drzwiczek niczego nie widać. Ta uwaga dotyczy również i
nnych producentów
- jak pralka ładowana od przodu, to tylko ze szklanymi drzwiami. Co do innych elementów nie wiem - ta pralka krótko działała, bo nowe drzwi drogie - została wymieniona na coś porządniej zrobionego.

6. Te pozostałe "słabe" marki to mam doświadczenie tylko z jedną z nich. Wcale nie najgorsze jeśli chodzi o niezawodność. Moi rodzice dostali ode mnie pralkę Candy (już ma 18 lat). Zepsuła się do tej pory tylko guma (kołnierz) bęben-obudowa, jakiś wkład filtra, pompka wylewająca z bębna do kanalizacji i grzałka. Pralka u mnie chodziła 8 lat 3-4 razy w tygodniu. 10 lat chodzi 2 razy w tygodniu. To wcale nie jest zła awaryjność - raczej średnia. To był wtedy najtańszy model. Ale dwie uwagi bardzo krytyczne - żółknie. Wszystkie białe urządzenia Candy, które mają znajomi, żółkną wielokroć bardziej, niż urządzenia innych firm z tego samego pomieszczenia. I lepiej nie wkładać tyle prania, ile deklaruje producent, bo wówczas zawsze jest nie dopłukane, a bywa, że nie doprane, od nowości tak miała

7. Marki LG, Samsung, Haier, Beko są u nas stosunkowo krótko, popularne też nie były od początku, więc ocena ich niezawodności będzie na pewno mniej obiektywna, niż znanych u nas od dawniejszych czasów producentów ze względu na mała "próbę" statystyczną urządzeń kilkuletnich;

8. Gorenje. Mam bardzo dobre doświadczenia. Nawet nie wiedziałem, że mam tę firmę, gdyż moja pralka WA1112 ma etykietkę Polar. Ale dopiero po awarii (pierwszej od 14 lat) dowiedziałem się, że to jest w całości Gorenje. W domu mieszka 5 osób i pralka chodzi 4-5 razy w tygodniu. Po tym czasie rozszczelnił się bęben na wale przy łożysku, woda kapała do silnika, w którym "poszły" łożyska. To naprawdę niewiele po 14 latach intensywnej pracy. Naprawę wykonałem sam, więc był tylko koszt części (niecałe 100 zł). Z robocizną u nas (okolice Wadowic) to byłoby ok. 300 zł. Amortyzatory, grzałka, pompka, hydrofory, kołnierz i wszystko inne dobre, wciąż oryginalne od nowości. Programator mechaniczny, ale niestety francuski i zdarza się, że trzeba puknąć, by zaczęło się pranie ("ten typ tak ma", zresztą jak na francuski wyrób to i tak wyjątkowo udany produkt
:)
) Nie używam kalgonu i niczego podobnego. Koszt pralki to było trochę ponad 1500 zł w 1997 rokui teraz 300 (gdybym naprawę zlecił). Pralka ponoć wyraźnie lepsza kosztuje, jak pisałem na początku, min. 6.000. Dla mnie rachunek jest prosty. Jest kilkoro dobrych producentów i mają urządzenia w dobrej cenie. Nie wiem, czy w "epoce" elektroniki
Gorenje (również pod markami Polar WA... oraz Alaska!!! WA...)
to równie dobra firma jak dawniej. Podobnie pozostałe firmy - w końcu niezawodność ocenia się po kilku latach, a wtedy większość pralek była sterowana mechanicznie, a to co innego, niż niezawodność urządzeń elektronicznych. Zawsze można kupić używaną i wyremontować, jeśli się ma kogoś, kto pomoże - Gorenje, AEG, Electrolux, Ariston, Indesit i różne mniej u nas znane, importowane na wtórnym rynku - w zależności od modelu mogą być bardzo dobrym wyborem. Zwłaszcza ze sterowaniem mechanicznym.

Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z producentami AGD ani usługami serwisowymi na tym rynku. Moja ocena wynika wyłącznie z własnej wiedzy i doświadczenia oraz z doświadczeń zebranych w rozmowach ze znajomymi/rodziną, ewentualnie z rozmów z mechanikami serwisującymi pralki. Wg mnie przedstawiciele producentów oraz sprzedawcy nie powinni być w ogóle słuchani w sprawie oceny urządzeń, gdyż są "stroną w sprawie".

Jeśli komuś pomogło to, co napisałem, bardzo mi miło. Jeśli kogoś zdenerwowałem i zamierza mnie zwymyślać (np forowicze na usługach różnych producentów albo osoby nie lubiące słuchać, że mają produkt niedoskonały) - proszę bardzo - czytać i tak nie będę. Pozdrawiam, Karol

Edytowane przez Karol Wojdyna
uzupełnienie, korekta styl.

• 2 weeks później...

Proszę Was o podpowiedź.

Kupiłam pralkę Beko pod zabudowę. Podczas wirowania pralka przemieszcza się na spore odległości, muszę ją w trakcie wyłączyć żeby nie uszkodziła ścian i sprzętów stojących obok. Na razie nie jest zabudowana ale lada dzień przyjedzie kuchnia pod zabudowę i wtedy pralka może przecież zniszczyć mi te meble!

Co z tym zrobić? Serwis Beko nie odpowiada, dzwonię od kilku dni...

• 2 months później...

obecnie mam pralkę whirpool jakiś dobry model - ale nie pamiętam jaki,jest u nas od 3 lat i jest ok, działa bez zarzutu a jest bardzo często używana. Ktoś pytał wyżej o przemieszczanie się pralki - ona tez się przemieszczała parę razy - ale już wiem dlaczego - ma do 1400obrotów i jak się za mało prania da i najwyższe obroty to wtedy sie przemiszcza, trzeba dostoswac ilosc prania do obrotów - wtedy się nie przemieszcza. Chyba że w innych pralkach nie ma takiego efektyu przemieszczania się przy małej ilości prania i wysokich obrotach?

Co sądzicie o pralce samsung eco bubble ( to ta z bąbelkami powietrza) czy to się faktycznie sprawdza, czy nie ma sesnu.

Poza tym ja potrzebuję i pralkę i suszarkę , a ponoć urzędzenia 2w 1 się nie sprawdzają, przynajmniej kiedyś się nie sprawdzały - nie wiem jak jest teraz. Jaką firmę polecacie na taki zestaw pralka + suszarka , przy czym suszarka ma stać nad pralką, czyli chyba powinny byc jedej firmy? Cena za całosc zestawu do 5000zł ale miło by było jakby zestaw był jednak tańszy. I wazne żeby miał dobry serwis ( po przejściach z piekarnikiem masterccok, dobry serwis i naprawa w ramach gwarancji ( co do chwili problemów z mastercookiem wydawało mi się oczywiste ) to dla mnie podstawa)

O miele słyszałam wiele dobrego, ale jest to dla mnie za drogi sprzęt - nie chce sprzętu na 20 lat, pewnie do 10 lat i tak bym go wymieniła - za 10 lat to pewnie cuda będą a nie pralki.

też mam pytanko o eco bubble mam w domu samsunga silver nano sprawuje się bardzo dobrze, ale muszę wymienić na mniejszą...myślę właśnie o eco bubble za cholerę nie mogę zobaczyć jaka jest różnica miedzy dwiema pralkami samsunga tj. modele WF0602WJV i WF0602WKE.. obie są slimy ale różnica między nimi to ponad 300 zł więc coś ich różni.. na stronie samsunga nie można się połapać ..

• 1 month później...

Różnica między nimi dwiema polega chociażby na innym wyświetlaczu. Znajdź zdjęcia obu to łatwo zobaczysz różnicę.

Porównywarka na stronie samsunga tylko zamieszała mi w głowie bo z niej wynika, że ta tańsza wersja ma więcej programów niż ta droższa :/ hmmm ....

Pralkę kupiłem już dawno, drugi raz tą samą firmę, ale postanowiłem trochę pomóc kolejnym przymierzającym się do zakupu pralki i jej długotrwałego użytkowania.

Po pierwsze klasa energetyczna pralki (sprzętu) najlepiej A++ a także klasa prania i wirowania.

Po drugie lokalizacja seriwsu: poproś sprzedawcę o wgląd do wykazu autoryzowanych serwisów w Polsce (zazwyczaj przy karcie gwarancyjnej lub instrukcji obsługi), jeśli serwis jest tylko jeden w stolicy, lub kilka w całej Polsce i zdecydowanie daleko od ciebie to ja bym trzy razy się zastanowił, jeśli nie masz minimum pięciu lat gwarancji na pralkę spodziewaj się i przewiduj, że zepsuje się po gwarancji, koszty naprawy pogwarancyjnej i samej usługi mogą być dużo niższe od kosztów dojazdu, można zadzwonić do tego najbliższego serwisu i zapytać jaki jest koszt dojazdu do twojej miejscowości w przypadku naprawy pralki po gwarancji - niektóre serwisy (niemieckich marek) pobierają np. 160zł za godzinę pracy niezależnie od tego czy pracują godzinę czy 5 minut.

Po trzecie do czego nam ma służyć pralka:

- co w niej będziemy prać,

- z jakich programów będziemy korzystać i czy pozwala zmienić program w czasie pracy,

- czy można przerwać program (pauza) celem dołożenia kilku sztuk prania,

- czy ma opóźniony start (przydatny gdy ma się licznik dwutaryfowy),

- czy sygnalizuje dźwiękiem zakończenie prania,

- czy pozwala wyprać niewielką ilość prania w krótkim czasie (rapid program) bardzo przydatne do odświeżenia ciuchów,

- ilość obrotów na poziomie 1400 pozwala wyciągną "bardzo suche pranie" i nie jest prawdą, że nie ma różnicy pomiędzy 1000 obrotów, a 1400 obrotów, nie jest prawdą, że ubrania są strasznie wygniecione przy odwirowaniu na 1400 obrotów - jeśli pierzesz bawełniane ubrania i wyciągniesz je zaraz po odwirowaniu i rozwiesisz starannie jak trzeba nie będą wymagały nawet walki z żelazkiem, programy łatwe prasowanie to "pic na wodę fotomontaż" :-)

Po czwarte użytkowanie - przeczytaj całą instrukcję obsług i zainstaluj pralkę zgodnie z instrukcją (z dala od bezpośredniego działania wilgoci)!!!

Sprawdź jaką masz wodę, która dopływa do zasilania pralki, jeśli masz miękką wodę np. Katowice, Mikołów itp. nie wolno stosować Calgonu ponieważ wówczas działa on szkodliwie na pralkę, po prostu jeśli na czajniku bezprzewodowym lub końcówkach kranów gromadzi się kamień wówczas warto stosować środek zmiękczający jeśli nie ma takiego zjawiska to nie stosujemy takiego środka do żadnego AGD. Nie wsypuj za dużo detergentów stosuj się do zaleceń producenta środka piorącego i płuczącego.

Myj regularnie pralkę w okolicach fartucha, dozownika detergentu (szufladkę można wyciągnąć i włożyć pod kran).

Unikaj wkładania ubrań z zawartością kieszeni, która często powoduje unieruchomienie lub co gorsza nawet uszkodzenie pralki - konieczność wezwania serwisu w okresie gwarancyjnym kończy się niestety płatnością za zaniedbania użytkownika.

Staniki z fiżbinami podczas odwirowywania fiżbin często wychodzi i wpada pomiędzy bęben i zbiornik pralki szczególnie przy odwirowywaniu na wysokich obrotach. Ładuj tyle prania ile producent zaleca dla danego programu, może wyda się to śmieszne, ale warto mieć wagę wiszącą sprężynową i dużą torbę np. niebieską z Ikea i ważyć pranie przed włożeniem do pralki (na sucho), praska jest oszczędna jeśli dobierzemy program do ilości prania lub odwrotnie, co z tego, że mamy A++ klasę pralki jeśli zamiast 6kg na dany program wrzucasz tylko 3kg, wtedy jest to pralka C klasy, owszem są programy ważące pranie, ale po zakupie okaże się, że pralka nie waży na każdym programie tylko np. na dwóch z szesnastu.

Spodziewaj się, że nowa pralka, która kręci na wysokie obroty będzie wydawała odgłosy jak startujący samolot i jeśli zależy zależy Ci na ciszy bo pralka ma stanąć w kuchni lub innym miejscu, w którym hałas był by uciążliwy, zorientuj się czy jest to model np. Sound Comfort.

Nie polegaj tylko na sprzedawcy, przygotuj się przed zakupami i zapisz czego potrzebujesz w twojej pralce, jakie są twoje oczekiwania, często sklepy w sieci mają wygodną funkcję porównywania poszczególnych modeli co nie oznacza, że tam ją musisz kupić, zajrzyj na stronę producenta jeśli chcesz się upewnić czy wybrany model posiada odpowiednią funkcję, często sprzedawca mówił o funkcji sprzętu, która mnie nie interesowała i próbował przekonać do czegoś co dla mnie nie było zupełnie przydatne, a niejednokrotnie wspomniał o funkcjach jakich sprzęt w ogóle nie miał.

Nie wielu jest świadomych, że części pralek różnych producentów, są dostarczane przez jednego lub dwóch innych producentów np. fartuchy w pralkach, amortyzatory, przeciwwagi, drzwi, elektronika.

Pralki można porównać do samochodów Seata, Skody, Audi i VW - niby różne marki a to jedno i to samo w środku tylko trochę poprzeplatane.

Kupisz Miele - to Mercedes wśród pralek, ale czy Mercedes się nie psuje???

Jeśli marka wydaje Ci się dziwna, niepewna lub nieznana, zajrzyj do internetu, poczytaj skąd się wywodzi i czy pochodzi z korporacji zrzeszającej kilka marek czy czy jest samodzielną marką. Podobnie jak z ciuchami - Inditex niewiele komu mówi, ale jak wpisze się w przeglądarkę okazuje się co to za moloch skupiający najpopularniejsze marki mody światowej.

• 2 weeks później...
Mnie się jednak wydaje, że 1400 obrtów/min to jednak troszeczkę za duża prędkość wirowania. Ja zawsze wiruje ponizej 1000 obr/min. Jeśli ktoś decyduje się na tak silne wirowanie to powinien mieć opcje wolniejszego wirowania.

Oczywiście, że tak, chyba każda pralka ma dla danego programu ograniczoną prędkość wirowania. Mimo, że 1400 obr./min. jest maksymalną prędkością to przy wirowaniu na programie do delikatnych tkanin kręci tylko na np. 400 obr./min. Moja pralka ma chyba dwanaście programów ale tylko na dwóch kręci na 1400 obr./min. (bawełna) i z tych korzystam najczęściej. Na pozostałych mniej 1000, 800 i 600 obr./min.

• 2 weeks później...

Jaką moglibyście polecić pralkę w cenie do 1100 zł (może trochę przekroczyć)?

Jako że nie znam się w ogóle na pralkach :) to chciałbym zapytać która z tych poniższych (wybrałem pierwsze z brzegu z gazetek reklamowych) byłaby najlepsza?

Pralka Beko WMB 61242 PT

Amica AWE 510L

Indesit IWD 7125

SAMSUNG WF9602N5W

Electrolux EWF 106417 W

Whirlpool AWE 7730

WHIRLPOOL AWO/D 6204/D

BOSCH WAE 20164 PL

Pralka Whirlpool AWE 6519/P

Pralka GORENJE WS 50109 N

BEKO WMB 61042 PT

Pralka Mastercook PFD-1264

Pralka Samsung WF 9602 N5W

Pralka Bosch WLF20261PL

Pralka Siemens WS10F27RPL

Polar PFL 1221/D

Którą z powyższych pralek moglibyście polecić? A może w cenie do 1100 zł są jakieś inne ciekawe pralki? Czy spośród tych pralek które podałem odradzalibyście zakup którejś, bo np. jest wyraźnie słabsza od pozostałych?

Nie mam jakichś specjalnych wymagań. No może, żeby pralka była wydajna - to znaczy ciągnęła mało prądu i mało wody :) No i żeby popracowała kilka dobrych lat, a nie po 2 miesiącach do naprawy :)

ja na pewno nie kupię dla siebie whirpoola moja mama ma obecnie pralke tej firmy i po 2 latach zaczeła przeciekać, ardo też już przerabiałyśmy (nawet nie wiem czy jeszcze są pralki tej firmy)

natomiast teściowa ma electroluxa już 2 lata i wszystko jest ok (fakt faktem moja mama częściej pierze, ale ostatnio słyszałam że whorpool ma gorszą blachę daltego przecieka)

samsung też jest nie najlepszy

zrobiłam rozeznanie po rodzinie i dla siebie biorę electroluxs EWS125410