Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Znalazłam promocję na pralkę Amica AWN 612 D tutaj: http://www.magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=29&prod=264519, spełnia ona kryteria cenowe, które zostały określone i myślę, że dla starszych osób będzie się z niej sprawnie korzystało, moja babcia miała jeszcze taką starą pralkę, albo prała ręcznie, cały czas mówiła, że nowa pralka jest jej nie potrzebna, aż w końcu kilka miesięcy temu zdecydowała się na jej zakup i jakoś opanowała system. Pralka sama proponuje temperaturę optymalną, pokazuje czas do zakończenia prania, także babcia jest jednak zadowolona z tego zakupu.

• 1 month później...
Witam, czy warto kupić ten model pralki: Bosch WAA 16163 PL. Jeśli nie, to czy moglibyście mi doradzić coś innego? Zależy mi na pralce ładowanej z przodu, bez wyświetlacza (moim zdaniem im więcej techniki, tym więcej kłopotów;)), programy raczej podstawowe, no i cena do 1000 zł (max 1200 zł). Pozdrawiam :)

Witam serdecznie,

W domu padł stary wysłużony electrolux. Od dwóch dni próbuję znależć odpowiedni produkt. Najważniejszym parametrem jest cena - do 1300zł ( ciut więcej może być ), głębokość - 40cm ( od ściany ).

Na początku kierowałem się wyglądem i różnymi bajerami takimi jak silver nano czy aktywne bąbelki i inne. Tutaj najlepiej wypadły pralki samsunga. Po dłuższym czytaniu opini, stwierdzam, że są wadliwe ( choć to nie była reguła ), ale że 40cm rzeczywiście ma np 44-47cm głebości.

Obecnie skłaniam się ku produktom Candy. Opinie oczywiście są też podzielone. Zazwyczaj wadą jest delikatne wykonanie. Niestety nie posiada takich udogodnień jak Samsung, choć jest kilka ważnych - krótkie czasy prania ( 15,30,40 min ), ważenie ciuchów przed praniem i pewnie jeszcze kilka innych. Po wstępnym opisie mam kilka pytań.

- Czy polecacie pralki Candy ? Czy może są inne marki, które spełnią moje 2 główne warunki z początku postu.

- Czytając opinie o pralkach Candy ( jak i innych ) to są one z przed kilku lat czyli nie są to nowe modele tj. Candy GO4 1274 L. Czy warto kupić starsze modele, które mają dużo więcej opini niż te nowe, o których nic nie wiem ?

- Czy jest ktoś wstanie wskazać mi odpowiedni model czy to Candy czy innej marki ?

Jeszcze podam dwa modele, które są aktualnymi liderami mojego rankignu. http://www.ceneo.pl/12233215 oraz http://www.ceneo.pl/12301589s

Podaje dwa ponieważ nie mam pojęcia czym się na 100% różnią oprócz wyświetlacza ( co mi ta różnica daje nie wiem również ). Na różnych stronach są różne dane odnośnie różnic. I jak tu być mądrym ?

Edytowane przez Tomek0

Mam pralkę Bosch Maxx 5 40 cm, ładowana od przodu, z systemem Silence perfect. Po 5 latach użytkowania mogę podzielić się opiniami:

Plusy:

- od nowości zaliczyliśmy tylko jedną awarię - padła grzałka, wymiana kosztowała grosze i po niej pralka śmiga jak nowa,

- wytrzymały model - zdarzało mi się wpakować do niej więcej niż 5 kg (tak przypuszczam, bo wsadu nie ważę przecież) i nigdy nie było kłopotów,

- wyświetlacz pokazujący ile jeszcze pozostało czasu prania i po zakończeniu sygnał dźwiękowy - przydatne gadzety.

Minusy

- ten silence perfekt to ściema, nasza pralka jak wiruje to mam wrażenie, że chce w kosmos wystartować, głośna bestia jest.

Ogólnie jestem zadowolona i liczę, że pralka jeszcze parę lat nam posłuży ;)

Witam, czy warto kupić ten model pralki: Bosch WAA 16163 PL. Jeśli nie, to czy moglibyście mi doradzić coś innego? Zależy mi na pralce ładowanej z przodu, bez wyświetlacza (moim zdaniem im więcej techniki, tym więcej kłopotów;)), programy raczej podstawowe, no i cena do 1000 zł (max 1200 zł). Pozdrawiam :)

Popatrz sobie na porównywarkach, jest spory wybór. U znajomych dobrze sprawuje się LG WD-10490NP na 5 kg., klasa A+, 1000 obr. Widziałam, że są jakieś wyprzedaże w sklepach internetowych, zawsze parę groszy w kieszeni.

• 2 weeks później...