1igor1 06.04.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Pralki parowe, to wspomaganie parą, ale one nie piorą parą!!!!!!. Parą można co najwyżej odświeżyć ubranie, żeby pozbyć się zapachów, ale nie plam. Nie pisz proszę takich bzdur bo jeszcze ktoś w to uwierzy. Najmniejsze zużycie wody przy pralce na dziś to poniżej 40l wody, a z litra wody to wytworzysz trochę pary do odświeżenia kilku ciuchów, i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 06.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Pralki parowe, to wspomaganie parą, ale one nie piorą parą!!!!!!. Parą można co najwyżej odświeżyć ubranie, żeby pozbyć się zapachów, ale nie plam. Nie pisz proszę takich bzdur bo jeszcze ktoś w to uwierzy. Najmniejsze zużycie wody przy pralce na dziś to poniżej 40l wody, a z litra wody to wytworzysz trochę pary do odświeżenia kilku ciuchów, i to wszystko. Z tego co pamiętam to z jednego litra wody wytwarza się 60litrów pary... co do technologii prania parą się nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 12.04.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 witam Szukam pralki Dzisiaj już prawie zamówiłam BOSCH WAA 2028 JPL ... ale ... przed chwilą znalazłam HOTPOINT ARISTON WMG 602 EU i tez mnie kusi, jedno co mi nie pasuje to opis funkcji ... Bosch ma taki dla "głupków" - wszystko dokładnie opisane, a tam tylko rysunki Klasa energetyczna: Ariston- A++ Bosch- A Którą wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 23.06.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Kochane forumki Ja chciałabym się dowiedzieć ile to jest 3,5 kg wsadu? Pasuję mi jedna taka pralka ( jest niska), mogę ją wstawić pod blat. Ale ma taką małą pojemność... Czy 1 komplet pościeli zmieści? Czy będę musiała na 2 razy rozłożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 23.06.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Kochane forumki Ja chciałabym się dowiedzieć ile to jest 3,5 kg wsadu? Pasuję mi jedna taka pralka ( jest niska), mogę ją wstawić pod blat. Ale ma taką małą pojemność... Czy 1 komplet pościeli zmieści? Czy będę musiała na 2 razy rozłożyć ? 3,5kg wsadu to 3,5kg suchego wsadu, jak pościel jest jedwabna wejdzie jej 5 kompletów, jak wełniana podzielisz na pół Jak masz łóżko 90x190cm to pościeli wejdzie Ci o 1/3 więcej ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 03.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Pralki parowe, to wspomaganie parą, ale one nie piorą parą!!!!!!. Parą można co najwyżej odświeżyć ubranie, żeby pozbyć się zapachów, ale nie plam. Nie pisz proszę takich bzdur bo jeszcze ktoś w to uwierzy. Najmniejsze zużycie wody przy pralce na dziś to poniżej 40l wody, a z litra wody to wytworzysz trochę pary do odświeżenia kilku ciuchów, i to wszystko. Znalazłam specjalnie takie info: Woda w pralkach LG przekształcana jest w parę w specjalnym generatorze i pozwala ona na równomierne „nasączenie” pranych ubrań i dokładne pozbycie się z nich zabrudzeń i mikroorganizmów. Woda w stanie gazowym lepiej wnika we włókna materiału, ponieważ cząstki pary są mniejsze, bardziej gorące i aktywne, a także łatwiej nagrzewają się do wysokich temperatur. Para wodna jest bardzo skutecznym środkiem bakteriobójczym, eliminuje też m.in. roztocza – działanie takie jest przy okazji bezpieczniejsze dla tkanin niż pranie w tradycyjnej pralce w wysokich temperaturach (np. 90 stopni Celsjusza). Odświeżanie ciuchów to już jest dodatkowa funkcjonalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anagat 16.08.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam, też powoli muszę kompletować sprzęt AGD. Możecie mi powiedzieć , co oznacza opca- regulacja temperatury? Miałam w Irlandii pralkę Bosha (modelu już najwyraźniej nie ma , bo kiedy szukałam , nic nie mogłam znaleźć), którą po prostu uwielbiałam. Nie miała żadnego pokrętła , każdą opcję się klikało. I dla danego programu mogłam wybrać temperaturę. Czyli np. klikałam opcję prania dziennego(skrócone pranie) i wybierałam temp.-- od 30-90 stopni. Na 90 stopni pranie trwało ok 80 min. Na 60- 55 min. Właśnie takiej opcji poszukuję. Od daaaawna nie prałam dłużej niż 80 min , więc program trwający 2.5 godz to dla mnie masakra. Może coś podpowiecie? No i nie chcę nic drogiego- to na pewno nie był drogi model, jako że był w wynajmowanym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcia87 11.09.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witam, szukam aktualnie pralki i myślałam o Hotpoint-Ariston WMG 722B EU . Czy mógłby się ktoś wypowiedziec o niej ( o modelu konkretnym czy o firmie? ) Mi się w niej podoba wygląd, jak i funkcje fajne no i stosunkowo niska cena . Powie mi ktoś coś więcej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 11.09.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Fajne funkcje z których się nie korzysta i wygląd, który nie ma większego znaczenia, im mniej elektroniki tym lepiej, im mniej czujników tym lepiej, im prostsze kształty tym lepiej, wszystko zależy od tego gdzie ma stać i co ma robić, liczy się kolejno: klasa energetyczna, klasa wirowania, klasa prania, zużycie wody, zużycie energii, hałas, obr/min (klasa wirowania), pojemność, dla mnie ważne funkcje to kontynuowanie programu po zaniku zasilania nawet na kilka godzin (docenisz po kilku takich wyłączeniach), sygnał zakończenia prania (moja nie posiada ale dopłacił bym za nią i 50zł jak by można było), wskazanie czasu do końca prania to fikcja do momentu zakończenia podgrzewania wody, w zimie dłużej grzeje w lecie krócej (czytaj pierze), co do marki, to nie ma większych zastrzeżeń ;-D niby Skoda a jednak WV patrząc na dane techniczne Hotpoint-Ariston WMG 722B EU na stonie eurortvagd ja bym brał, serwis mają do 24godz. no i można wykupić 5 letnią gwarancję producenta, a nie sklepu!!! co jest bardzo ważne (jeśli to jeszcze funkcjonuje), no i warto sprawdzić gdzie najbliższy serwis jest, bo naprawa po gwarancji to często 50% kosztów to jest dojazd do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vindie 17.09.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ja mam od 5 lat Hoovera i jest niezniszczalna (jak ktos napisal powyżej). Trochę droga była, ale nie najdroższa. Dołączam się do fanów hoovera, moja praleczka kończy cztery lata. Co ma wyprać, to pierze, nie oszczędzam biedaczki, a do tego ta cisza.... Słychać tylko dźwięki pobieranej i wypuszczanej wody (jej poprzedniczka tańczyła po łazience usiłując wylecieć w kosmos). Po naszych hymnach pochwalnych tę pralkę zakupiło jeszcze dwoje znajomków i również są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 19.09.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 klasa wirowania C bo ma 1000 obrotów, chcesz 1200 to weź sobie tą WAE24464PL albo tą WAE2437EPL Przygladam się tym pralkom rownież tej WAE2447FPL która z nich jest lepsza? W/g opisu maja te same parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 po 18 latach użytkowania pralka odmówiła definitywnie współpracy (whirlpool pralko -suszarka) i stanęłam przed dylematem -co teraz ? ponoć whirlpool się nie spisuje dobrze rozważałam samsunga buuble ale ostatnio dowiedziałam sie o usłudze odświeżania i zastanawiam się nad elektroluksem z funkcją odświeżania http://www.electrolux.pl/Products/Pralnictwo/Pralki/Pralki_%C5%82adowane_od_przodu/EWF1276GDW bardzo mało opinii jest w necie więc może ktoś z Was użytkuję ten model i może mi coś podpowiedzieć ? muszę się zdecydować szybko, bo za chwilę nie będę miała czystych ubrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 02.10.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Szukamy zestawu pralka+suszarka.Chodzi o zestaw o dość sporej pojemności 8+kg,zastawnawiamy się nad urządzeniami Bosch/Siemens (pralka xxx540xx i suszarka xx515xx) ewentulanie AEG T9669IH+L98690FLlub zestaw Electroluxa EDH 3498RDL i EWF1408WDLB&S mają tylko 8kg wsadu, za to zestaw AEG 9kg, a Electrolux idzie jeszcze krok dalej bo jedno urządzenie (pralka) ma nawet 10kg, a suszarka podobnie do AEG. Dwa ostatnie są nieco droższe ale też bardziej pojemne.Jakieś sugestie co będzie najlepszym wyborem? Sensowniejsze są programy parowe w pralce (AEG i Elx) czy w suszarce (B i S) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 19.10.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 ostatnio dowiedziałam sie o usłudze odświeżania i zastanawiam się nad elektroluksem z funkcją odświeżania Funkcja odświeżania jest bardzo przydatna i polecana przez użytkowników, bo nie trzeba nastawiać normalnego prania, a do odświeżanych rzeczy nie trzeba używać detergentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 22.10.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Funkcje odświeżania ma też model WD-1203CD, który ma 9 programów prania i 5 suszenia. Dodatkową funkcją jest możliwość ustawienia czasu rozpoczęcia pracy. Pralka sama dobiera ilość potrzebnej wody i energii do ilości prania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 23.10.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 W pralkach można prać mniej, ale przeładowanie może się skończyć awarią, której nie pokrywa gwarancja, bo to niewłaściwe użytkowanie. Polecam modele z wykrywaniem wielkości załadunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena32 25.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Szukam jakiejś niedużej pralki i niedrogiej (do 1000 zł), ważne, żeby była mało awaryjna. Wsad w okolicach 45 kg, może trochę większy. Jeśli ktoś byłby tak dobry, to proszę o jakieś rady. Jakie marki albo jakieś konkretne pralki? Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.11.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 http://www.maszyny-pralnicze.com.pl/grafika/hf455l.jpgta ma ładowność 45,5 kg i waży 1560kg. Ale za 1000zł nie kupisz nawet używanej:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackend 26.11.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Szukam jakiejś niedużej pralki i niedrogiej (do 1000 zł), ważne, żeby była mało awaryjna. Wsad w okolicach 45 kg, może trochę większy. Jeśli ktoś byłby tak dobry, to proszę o jakieś rady. Jakie marki albo jakieś konkretne pralki? Będę wdzięczna. 45kg? A czy przypadkiem nie chodzi o 4,5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arcadia 30.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Fajnie, że istnieje taki zbiorczy temat. Również jesteśmy w trakcie poszukiwania pralki. Mamy jeszcze dwoje dzieci, zatem przydałaby się jakaś z wsadem w okolicach 8 kg. Wyższa klasa energetyczna. Cicha praca i bezawaryjność - wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts