ola87rr 02.12.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jak ważne w przypadku zakupu pralki jest to ile ma obrotów. Jakie to w ogóle ma znaczenie dla pralki? Lepiej pierze?Czy nie ważniejsze są programy jakie posiada taka pralka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 02.12.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jak ważne w przypadku zakupu pralki jest to ile ma obrotów. Jakie to w ogóle ma znaczenie dla pralki? Lepiej pierze? Czy nie ważniejsze są programy jakie posiada taka pralka? Ilośc obrotów dotyczy wirowania i nie ma związku z skutecznością prania. Im wiecej obrotów tym suchsze pranie wyciagasz z pralki. Mam pralkę 18 lat i używam jedynie dwóch programów z może 10 możliwych. Po ich wypróbowaniu nie wydały mi się potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 03.12.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Też uzywam tylko, stałych programów, a jest ich chyba z 32 ( różne kombinacje). Jeśli chodzi o wirowanie - używam dla bielizny pościelowej, ręczników, bawełny - 600 obrotów,dla kolorowych - 400-500 obrotów. Nie lubię prasować, pranie z niższych obrotów jest mniej wygniecione, jeśli je porządnie rozwieszę - zazwyczaj wymagają "kosmetycznego" prasowania lub wcale. Ręczniki, pościel czy ściereczki także po wyschnięciu są łatwiejsze do prasowania. Zaznaczam,że pranie z wirowaniem na 400 obrotów nie jest bardzo mokre i nie kapie z niego po rozwieszeniu, wymaga jedynie trochę dłuższego suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Moja zwykle wiruje na 1400 obr/min i nie zauważam negatywnego wpływu na pranie czy też zagniecenia.Przed oddaniem prania pralka zajmuje się rozluźnianiem prania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 A ja prawie wszystko na 1000 wiruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 03.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 A ja prawie wszystko na 1000 wiruję czyli wybrałaś złoty środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 03.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 mam pralkę z możliwością wirowania 1200 obrotów - nigdy z tej opcji nie korzystałam - zazwyczaj domyślnie wirowanie ustawia się na 1000 lub 900 obrotów. myślę ze ważniejsze są programy - używam najczęściej programu przeciwalergicznego, do bawełny, do syntetyków, delikatne pranie, odkażanie i bielizna. w niektórych programach mogę skrócić czas trwania prania i zmniejszyć/zwiększyć temperaturę prania. jest oddzielna funkcja na same wirowanie i same płukanie. najważniejsza była dla mnie jednak pojemność bębna - mniejsze niż na wsad 7 kg od razu odpadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.12.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 czyli wybrałaś złoty środek Wyszło na to, że Was niechcący ocyganiłam. Poszłam sprawdzić ile mam tych obrotów w wersji full, no i okazało się, że wirując na max, mam 1300,. Jedynie wełnę na mniej, bo tam samo się jakoś niżej ustawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.12.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 cieszynianko, jak mogłaś nas tak wprowadzić w błąd.... toż to niepodobna tak ludzi wyprowadzać na manowce w taki istotnych sprawach Wychodzi,że moja pralka to jakiś wielbłąd z tymi 600 obrotami, ma już swoje 8 lat i jakby tak wyzionęła ducha to raczej szukałabym przede wszystkim pralki z dużym 8-9 kg wkładem . Przy wszystkich standardowych programach bardzo polubiłam program 30 min, z niską temp. - świetny do odświeżenia rzeczy niezabrudzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 i jakby tak wyzionęła ducha to raczej szukałabym przede wszystkim pralki z dużym 8-9 kg wkładem . . Można mieć i wysokoobrotową pralkę i duży wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.12.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 cieszynianko, jak mogłaś nas tak wprowadzić w błąd.... toż to niepodobna tak ludzi wyprowadzać na manowce w taki istotnych sprawach Wychodzi,że moja pralka to jakiś wielbłąd z tymi 600 obrotami, ma już swoje 8 lat i jakby tak wyzionęła ducha to raczej szukałabym przede wszystkim pralki z dużym 8-9 kg wkładem . Przy wszystkich standardowych programach bardzo polubiłam program 30 min, z niską temp. - świetny do odświeżenia rzeczy niezabrudzonych. Biję się w piersi za to Ps. Moja pralka ma zaledwie rok, stąd takie osiągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 06.12.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 cóż starość nie radość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.12.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Żona wiruje na maks 1000 obrotów a ostatnio nawet schodzi do 800. Jak pranie jest dobrze odwirowane (nie pozostaje za dużo wody) to nie ma co się nie wiadomo jak mścić, bo wnet łożyska i inne części mechaniczne do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 06.12.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ja mam od 10 lat pralkę whirlpool . Jest naprawdę o.k. Działa bezawaryjnie (odpukać) - jedyny raz kiedy zrobiła nam psikusa to kiedy pękł wąż odprowadzający wodę - ale to już nie jest winą pralki Do nowego domku zastanawiam się nad tą samą firmą, ale modelu jeszcze nie wybrałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spain 14.12.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Mamy panasonica z serii NA (168VG3), panasonic może marka nie jest kojarzona z pralkami, ale moim zdaniem to był trafny zakup zwłaszcza, że mamy za sobą i bosh i polar ,, ta natomiast nie miała jeszcze żadnej awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 17.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Moja druga połowa prawie wszystko na 1200obr/min, firany na 300, a kota pierze w trybie ECO bez wirowania, a tak na poważnie myślę ważny jest wsad im więcej tym lepiej, funkcja NANO (zabijanie bakterii płytka srebra), dla niektórch Pań przydatna funkcja opóźnienia startu i oszczędzanie wody, przy małym wsadzie. W załączeniu przykładowy czas pracy i zużycie faktyczne energii, zużycia wody nie mierzyłem. Okazuje się że pralka włączona do gniazdka też pobiera znikomą ilość prądu, w moim przypadku 7W. Dlatego wyłączamy po praniu z sieci. W skali miesiąca to około 2,50zł a w skali roku to 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yollin 20.12.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 A co ma wpływ na to, ile pralka pobiera prądu? Czy warto zwracać na to uwagę w pierwszej kolejności przy zakupie, w sensie, czy to się jakoś zwróci? Ewentualnie, czy sprzęt energooszczędny również dobrze można nabyć za mniejszą sumę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdemar77 27.12.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 A co myślicie o pralkach ładowanych z góry, mam trochę mało miejsca w łazience i wydaje mi się, że taka pralka będzie lepszym rozweiązaniem. Czy ktoś ma taką pralkę? Jak to się sprawdza? __________________________________________________Zapraszam do mnie: kosmetyki samochodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.12.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Ja korzystam zarówano z ładowanych z przodu, jak i z góry. Moim zdaniem łatwiej wyjmuje się mokre pranie z pralki ładowanej od przodu. Stawia się miskę i tak naprawdę wrzuca się do niej pranie. Fakt, że trzeba się zginać. W pralce ładowanej od góry jest innych ruch ciała przy wyjmowaniu prania, trzeba bowiem najpierw pranie podnieść, a potem opuścić. No i nie można nic postawić na pralce ładowanej od góry. Pralki ładowane od góry mieszczą się jednak w takich miejsca, gdzie inne nie mają szans, bo np. nie da się otworzyć drzwi. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez Marek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 27.12.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Dla mnie najważniejsza jest głośność pralki. Miałam Whirpoola - był głośny, Candy ładowana od góry - bardzo głośna. Teraz mam Boscha ładowanego normalnie - jest cicha. Wiruję na 1200. Więcej pralek nie pamiętam i mam nadzieję, że jeszcze długo nowej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts