Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

A co myślicie o pralkach ładowanych z góry, mam trochę mało miejsca w łazience i wydaje mi się, że taka pralka będzie lepszym rozweiązaniem. Czy ktoś ma taką pralkę? Jak to się sprawdza?

Zawsze byłam wrogiem ładowanych z góry, bo nie widać co się w środku podczas prania dzieje.

Po przeprowadzce do nowego domu zakup pralki trzeba było odroczyć w czasie z powodu braków finansowych, a mieszkając u rodziców korzystaliśmy z ich pralki, więc zostaliśmy bez. Trafiła się okazja, żeby kupić używanego Siemensa za 2 stówy (przywieziony z Niemiec), no to się zdecydowaliśmy. Wściekłam się, kiedy okazało się, że pudło otwiera się z góry, bo chciałam tradycyjne. Jako, że to zakup tymczasowy postanowiłam przeboleć sposób otwierania. W efekcie użytkowania zmieniłam zdanie, no i nową kupiłam taką jakiej kiedyś sobie nie wyobrażałam - otwieraną z góry.

Nie muszę już przed pralką klękać, ani bić pokłonów, jakoś specjalnie schylać się też nie. Po prostu wsadzam łapę trochę niżej i wyciągam załadunek. Jest to da mnie bardzo wygodne rozwiązanie. Poza tym ma tę zaletę, że w trakcie prania możesz coś jeszcze dorzucić do środka jak ci się przypomni. Przy otwieranej z boku - zapomnij o takich manewrach.

Co do głośności, to chyba nie zależy od sposobu otwierania, a raczej od marki i modelu.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru ;)

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Jak się kocha i szanuje swoją małżonkę, która praktycznie jako jedyna jest wstanie opanować te pstryczki elektryczki w naszej pralce, to się jej pod pralkę ładowaną od przodu, wykonuje ładny betonowy opłytkowany podest na wysokości 50-60cm i wtedy moja małżonka mnie kocha jeszcze bardziej. Teraz co prawda czeka mnie zabezpieczenie tejże pralki jakimś progiem, coby podczas wirowania z kołdrą w środku, nie poszła sobie prosto i nie rzuciła się na spotkanie z kibelkiem, ale to już pikuś. W każdym bądź razie powstał fajny kąt z pralką na półce, pod półką ładnie wchodzą kosze, proszki, miski itp. Pozostaje tylko zasłonięcie tego jakimiś estetycznymi drzwiczkami.

Gdy poprzednia pralka kończyła żywot długo zastanawiałem się jaki model kupić. Padło na Boscha WAS 28743 PL. Pierze porządnie, jest stabilna i cicha.

Tej co wybrałeś też nic nie brakuje. ma AquaStop więc nie trzeba martwić się o zakręcanie wody. Programy opisane są po polsku - dla mnie to zaleta bo nie muszę zastanawiać się co jakiś tam znaczek oznacza. 1200obr/min daje tak naprawdę podobną suchość prania jak 1400 obr/min. A to rozluźnianie prania faktycznie przynosi efekty. Na poprzedniej pralce pranie było bardziej pogniecione. Można śmiało wybierać Boscha lub Siemensa ( to samo w środku, różnice tylko w obudowie i wyświetlaczach)

większe obroty wirowanie to też plus dla pralki im ich więcej tym silnik i podzespoły mocniejsze. Czyli w pralce, które posiada 1400obr wirujemy w 1200 czy w 1000 silnik ma lżej taki 6 bieg. Dzięki temu żywotność teoretycznie się wydłuża, łożyska przystosowane do obciążeń większych nie męczą się. Zawsze obroty podnoszą cenę dlatego, że nie tylko mocniejszy silnik, ale też podzespoły. http://www.agdforumopinie.pl/

Też nie wiem, czy stawiać na bardziej "tradycyjny" model, czy szukać czegoś z bajerami. Czy za wyższą ceną w pralkach stoją wspomniane bajery, czy solidność i bezawaryjność? Może da się kupić coś względnie taniego, co będzie dobrze PRAĆ, a nie bawić przypadkowych gości?

większe obroty wirowanie to też plus dla pralki im ich więcej tym silnik i podzespoły mocniejsze. Czyli w pralce, które posiada 1400obr wirujemy w 1200 czy w 1000 silnik ma lżej taki 6 bieg. Dzięki temu żywotność teoretycznie się wydłuża, łożyska przystosowane do obciążeń większych nie męczą się. Zawsze obroty podnoszą cenę dlatego, że nie tylko mocniejszy silnik, ale też podzespoły. http://www.agdforumopinie.pl/

zalezy co znaczy "bajery" ja uwazam ze pralka ma przede wszystkim prac a nie latac ;)

Wiekszosc potrzebnych programów będziesz mieć w amice za 800zl

Nie znam się na naprawach pralek, pracownik serwisu powiedział mężowi, że naprawa naszej pralki to tylko rozwiązanie na chwilę, bo zaraz coś innego się zepsuje. Mamy twardą wodę i nawet używając zmiękczacza niektóre części wyglądają fatalnie. Z dwojga złego, w końcu mąż nie będzie mi marudził, że wydaję pieniądze na zbędny sprzęt a ja będę miała nową pralkę, o ile na coś się zdecyduję.

• 2 months później...
Gość _usunięte konto_
A co ma wpływ na to, ile pralka pobiera prądu? Czy warto zwracać na to uwagę w pierwszej kolejności przy zakupie, w sensie, czy to się jakoś zwróci? Ewentualnie, czy sprzęt energooszczędny również dobrze można nabyć za mniejszą sumę?

Zdecydowanie klasa energetyczna pralki mówi o jej poborze energii - mowa tu o silniku, efektywności prania (np jest tak zbudowana że nie musi obrócić 1000 razy tylko 600). W ostateczności jednak nie wiem czy ma to aż tak wielki wpływ na koszty.

• 5 months później...
Witam,

Mam dość wysokie wymagania, choć w zasadzie tylko dwa: Szukam pralki do zabudowy z opcją szybkiego odświeżania (np. parowego). Czy wybudował ktoś taką pralkę? Kompletnie nie potrafię takiej znaleźć, już nawet nie patrzę się na ceny:)

To jak nie patrzysz na ceny to wyrzucaj ubrania i kupuj sobie nowe, wtedy tylko wyciągniesz z paczki i zarzucisz na siebie, do kosza i znowu no i pralki nie potrzeba ;-)

Bez sensu to odświeżanie parowe, to wrzucaj sobie do suszarki na kilka minut i masz odświeżone ;-)

:bash:

Dlaczego odświeżanie parowe jest bez sensu? W zasadzie prawie wszystkie opinie są bardzo pozytywne na temat prania parowego (ogólnie)..

http://www.lg.com/pl/pralki/lg-F1443KDS7-pralki-parowe

Znalezienie pralki parowej z funkcją odświeżania zajęło mi niespełna 30s., pasuje?

Zabudować można i taką pralkę bez opcji zabudowy, gdzie ją chcesz zabudować???

Edytowane przez ryhu82