now77ak 05.10.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 hej dzięki za pomoc. No właśnie rzecz w tym że chcę ją zabudować pod blatem. Twoja faktycznie jest parowa, ale to jest kolos..Wiem, moja wina - nie sprecyzowałem. Górną krawędź blatu planuje na 90cm, więc miejsca jest nie wiele (dlatego szukałem do zabudowy - bo te mają 82cm). Wolnostojące mają 3cm więcej.Drugi problem to głębokość - chciałbym w miarę płytką (wiem wiem, najlepsza byłaby niewidzialna), ale mimo wszystko szukam. Te do zabudowy najpłytsze mają 53cm, a szafka w sumie min. 57cm. To jest dla mnie kompletne maksimum jeżeli chodzi o głębokość szafki. Ale, teoretycznie może być pralka "slim" do 40cm głębokości (zdaję sobie sprawę że wys. 85cm) - z funkcjami parowymi. Takiej też szukałem długo i ani jednej nie znalazłem :/ PS. Nie interesują mnie pralki do 4kg załadunku czyli te extra małe na 70cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 06.10.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 hej dzięki za pomoc. No właśnie rzecz w tym że chcę ją zabudować pod blatem. Twoja faktycznie jest parowa, ale to jest kolos.. Wiem, moja wina - nie sprecyzowałem. Górną krawędź blatu planuje na 90cm, więc miejsca jest nie wiele (dlatego szukałem do zabudowy - bo te mają 82cm). Wolnostojące mają 3cm więcej. Drugi problem to głębokość - chciałbym w miarę płytką (wiem wiem, najlepsza byłaby niewidzialna), ale mimo wszystko szukam. Te do zabudowy najpłytsze mają 53cm, a szafka w sumie min. 57cm. To jest dla mnie kompletne maksimum jeżeli chodzi o głębokość szafki. Ale, teoretycznie może być pralka "slim" do 40cm głębokości (zdaję sobie sprawę że wys. 85cm) - z funkcjami parowymi. Takiej też szukałem długo i ani jednej nie znalazłem :/ PS. Nie interesują mnie pralki do 4kg załadunku czyli te extra małe na 70cm. Czyli precyzując temat, szukasz samochodu na wodę, który zaparkować można w domu... Mieść się w granicach realiów nikt chyba nie produkuje pralki parowej na 4 kg wsadu Powodzenia w poszukiwaniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 07.10.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Nie no, są pralki o wsadzie 6kg i głębokości ok. 40cm. Dlaczego taka pralka parowa nie ma sensu? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, czy te pralki mają ściągany blat: http://www.megamedia.pl/pralka-parowa-electrolux-ewf1076gdw.php?off=3 http://www.megamedia.pl/pralka-parowa-hoover-dst-8166-p.php?off=6 ? Edytowane 7 Października 2013 przez now77ak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 08.10.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie no, są pralki o wsadzie 6kg i głębokości ok. 40cm. Dlaczego taka pralka parowa nie ma sensu? Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, czy te pralki mają ściągany blat: http://www.megamedia.pl/pralka-parowa-electrolux-ewf1076gdw.php?off=3 http://www.megamedia.pl/pralka-parowa-hoover-dst-8166-p.php?off=6 ? Moim zdaniem w Twoim przypadku obie odpadają - panel sterujący nie jest "przykryty" blatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 09.01.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Zrobiłam wstępną listę wymagań co do pralki:- wsad ok. 7 kg (dla rodziny 2+2 chyba ok? teraz mam mniej)- klasa energetyczna A+ / A++/A+++- obroty 1000-1200- możliwość wykupienia gwarancji 5 lat u producenta- mile widziane odświeżanie parą, ale niekoniecznie- marka Electrolux, Ariston, Bosch, SiemensPlanuje tez suszarkę i chyba dobrze byłoby, aby był to ten sam producent. Przy okazji pytanie: czy wszystkie suszarki sa kondensacyjne? Mam przewidziany odpływ do suszarki w pralni...Polecicie jakieś modele pralek wg ww? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Bettka, Moja chyba spełni twoje wymagania.Siemens WM12E47APLTania (mi się udało za 1100zł ją kupić), energooszcżedna, baaardzo cicha. nie mam pojęciaj ak z dodatkową gwarancją, bo nie interesowalo mnie to.Gdy ja szukałam pralki, pod uwage brałam jeszcze ten model: Candy Evo 1274LW Ponieważ pralek na rynku jest mnóstwo i jakąś slekcję trzeba było zrobić za jedno z kryteriów 'przeważających szalę' zrtobiłam usytuowanie i kszatałt zbiornika na proszek. I tak wg mnie pralki Siemens, Candy i Samsung mają takie pojemniczki, ktore potencjalnie najwygodniej się czyści a spływ wody z pojemnika do bębna jest najbliżej frontu pralki.To jest jeden z tych drobiazgów, które mnie strasznie irytowały w mojej poprzedniej pralce. Przez to, że spływ wody był nie na brzegu a mniej więcej 20-30cm od fronty pralki to ten odcinek strasznie szybko robił się zapyzialy od proszku i twardej wody. Ja też mam odpływ w pralni dla suszarki, ale docelowo nie podpięłam. Tę wodę można wykorzystać m.in do żelazka. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.01.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Elektrolux ma pralki i suszarki, które można ustawić w pionie jedna na drugiej i wbrew pozorom to rozwiązanie jest bardzo wygodne, między oba urządzenia wstawić można łącznik z wysuwaną półką, wówczas wysuszone pranie wyciągasz bardzo wygodnie, pranie z pralki przerzucasz do suszarki u góry Niektórzy twierdzą, że to rozwiązanie do małych łazienek lub pralni, ale jeśli nie masz podestu pod sprzęt na wysokości 50 cm nad podłogą to wówczas lepiej postawić dwa sprzęty na sobie, wygodnie, praktycznie i jest miejsca więcej w dużej pralni czy łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 ryhu, kazdy albo prawie każdy producent suszarek ma takie łączniki. A jesli ma się sprzety różnych firm zawsze można kupić łącznik uniwersalny. Co może byc nawet lepszym rozwiązaniem, bo nie wymusza kupowania sprzętu tej samej marki, gdy np. jeden z nich się popsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) A jeśli kupię dwa tej samej marki to jeden sprzęt zepsuty zarazi drugi??? Bo nie wiem o co Ci chodzi, jak już to nie kupuje się urządzeń kombi bo jak zepsuje się pralko-suszarka to nie mamy sprawnej pralki i suszarki jednocześnie. Może i tak rzeczywiście jest, napisałem o Elektroluxie bo akurat ich rozwiązania ostatnio oglądałem. Ja zwracam znajomym uwagę przy zakupie gdzie znajduje się najbliższy serwis, bo dużą część kosztów napraw po gwarancji to dojazd, a są firmy, których punktów serwisowych nie jest zbyt dużo np. Miele więc jeśli masz kupić np. Miele, który ma najbliższy serwis 80 km od Ciebie, to wybierz inną markę, której serwis jest oddalony o 5 km (jeśli ktoś kupuje Miele to nie patrzy na lokalizację serwisów - ten sprzęt wcale się rzadziej nie psuje). Edytowane 10 Stycznia 2014 przez ryhu82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 10.01.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 " (...)Ponieważ pralek na rynku jest mnóstwo i jakąś slekcję trzeba było zrobić za jedno z kryteriów 'przeważających szalę' zrtobiłam usytuowanie i kszatałt zbiornika na proszek. I tak wg mnie pralki Siemens, Candy i Samsung mają takie pojemniczki, ktore potencjalnie najwygodniej się czyści a spływ wody z pojemnika do bębna jest najbliżej frontu pralki. To jest jeden z tych drobiazgów, które mnie strasznie irytowały w mojej poprzedniej pralce. Przez to, że spływ wody był nie na brzegu a mniej więcej 20-30cm od fronty pralki to ten odcinek strasznie szybko robił się zapyzialy od proszku i twardej wody. (...)" Decydującym była dziura w komorze dozowania detergentu - pogratulować wyboru. Może prościej proszek zamienić na płyn do prania, albo zmniejszyć ilość jego dozowania, albo wsypywać wprost do bębna i kupić sprzęt, w którym decydującym o wyborze będzie bardziej istotny element niż to gdzie konstrukcyjnie inżynier wrzucił spust wody z komory dozowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) ryhu, Nie trudno sobie wyobrazić sytuację, że pada jakiś element w pralce/suszarce po kilku miesiącach użytkowania, albo coś się regeularnie psuje i masz dość, chcesz sprzęt zmienić a tu maly zonk, bo jesli masz oba tej samej firmy z ich łącznikiem to pozostaje ci szukanie nowego sprzętu w ramach tej firmy. A kto ma ochote kupowć dalej sprzęt firmy, ktora mu się zle kojarzy. Pewnie, że to teoretyzowanie, ale sytuacja w sumie prawdopodobna Przy wyborze pralki istotne byly inne kryteria, powiedzmy standardowe. Ale gdy masz 6 pralek, o podobnych parametrach, z pozytywnymi opiniami to jakieś losowanie trzeba zrobić. Jedni patrzą na wygląd, inni na markę, u mnie była to dziura w pralce Kryterium dobre jak każde inne. Moglam tez monetą rzucać. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez sheenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas_p 17.01.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 W koncu mogę zacząc szukać pralki (piszę w koncu, bo wiem jaki wymiar szukać. Nasi remontowcy ślicznie schowali nam rure odpływową i moge kupic pralke o głębokości 60 cm ) Pralka LG model WD 12220 FD - co o niej sądzicie? Warto wydać tyle kaski, bo mało nie kosztuje. http://agdrtv.com/pralki/lg_wd_12220_fd.php (...) Co wybrac - pomocy. Witam! Mój pierwszy post na forum. Zastanawiałem się, co inni sądzą o pralkach LG, bo ja jestem z nich zadowolony. Pierwsza pralka LG z direct drive została kupiona przeze mnie dla rodziców w 2004 w media markt. W maju skończy 10 lat. Opierała z początku 7 osób, obecnie 5. Nie było żadnej awarii (odpukać!), żadnych najmniejszych problemów. Nie zaczęła hałasować, nie zaczęła rdzewieć, cieknąć ani nic w tym stylu. Z tego powodu wraz z małżonką 4 lata temu kupiliśmy dla siebie pralkę LG, ponieważ whirlpool powoli odmawiała posłuszeństwa, wyciekała i często odmawiała odwirowywania, nie dopierała za bardzo. Pralka nie przysporzyła jak do tej pory problemu, oczywiście inny model niż ta rodziców, 6 kg wsadu, opiera dwójkę maleństw no i nas. I uwaga, miała nawet upadek, podczas sprzątania odchyliłem ją za bardzo i poleciała na bok jak długa, jednak nic nie odleciało, jak na razie pracuje normalnie. Polecam z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slay75 22.04.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 W najbliższym czasie będę wybierał pralkę. Wstępnie miał być któryś z modeli Hotpoint-Ariston, może nawet z linii Aqualtis , na pewno 8-9kg. Ale od wczoraj, czyli po obejrzeniu reklamy Boscha w której chwali się, że do wybranych modeli pralek oddaje 300zł mam dylemat. I teraz wybrałem miedzy 3 modelami Bosch Avantixx 8 VarioPerfect WAQ24461PL, Bosch WAQ28461PL oraz Hotpoint-Ariston AQ93F 29 EU. http://www.oleole.pl/porownanie.bhtml?p1=3485643148&p2=2354288606&p3=3476756680 Z jedną, jak i z drugą marką nie mam żadnego doświadczenia. Co prawda już mam cześć sprzętu B i H-A w nowej kuchni, ale jest nowy i jeszcze go nie używam. Obecnie używam już drugą pralkę Whirlpoola, ładowana od góry. Nigdy więcej, padają łożyska, odpada farba i rdzewieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 22.04.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Bosch Avantixx 8 VarioPerfect WAQ24461PL, Bosch WAQ28461PL oraz Hotpoint-Ariston AQ93F 29 EU Te dwa Bosche to ten sam model z tą różnicą że 24461 kręci się na 1200obr. a 28461 kręci się na 1400obr. Godna alternatywa dla H-A - mnie osobiście bardziej podoba się H-A ale o tych konkretnie BSH złego słowa nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
auror 21.07.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) czy kolega slay75 wybrał już pralkę? u mnie wybór sprowadził się podobnie do Hotpoint-Ariston AQ83D 29 EU/B (ten panel mi bardziej odpowiada niż AQ83D 29 EU) , a VarioPerfect WAQ28461PL . Przy Boschu jest zwrot 300zł, ale tak jak napisał Bayzone A-H jest wizualnie ładniejszy. Opinie podobne, parametry Bosch ma minimalnie lepsze. Patrzyłem dzisiaj na oba modele i trochę mnie odstraszyło to ,że ten plastikowy front A-H był porysowany na wystawce (widać to było pod światło), a w domu wiadomo, nieraz się go "muśnie" Edytowane 21 Lipca 2014 przez auror Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slay75 21.07.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 czy kolega slay75 wybrał już pralkę? u mnie wybór sprowadził się podobnie do Hotpoint-Ariston AQ83D 29 EU/B (ten panel mi bardziej odpowiada niż AQ83D 29 EU) , a VarioPerfect WAQ28461PL . Przy Boschu jest zwrot 300zł, ale tak jak napisał Bayzone A-H jest wizualnie ładniejszy. Opinie podobne, parametry Bosch ma minimalnie lepsze. Patrzyłem dzisiaj na oba modele i trochę mnie odstraszyło to ,że ten plastikowy front A-H był porysowany na wystawce (widać to było pod światło), a w domu wiadomo, nieraz się go "muśnie" Tak, kupiłem już w połowie maja. Wybrałem model WAQ 28461 PL. Bosch przekonał mnie trzema stówami zwrotu. Priorytetem miała być pojemność, 8kg w tym modelu jest wystarczająca, kołdry 160x200 wchodzą bez problemu i proszek zostaje dobrze wypłukany, co przy poprzedniej pralce nie było takie oczywiste. Dodatkowo w porównaniu z Hotpoint-Ariston, Bosch jest bardziej energooszczędny. W codziennym użytkowaniu po segregacji prania na kolory, te 8kg jest wystarczająca i ma się wrażenie, że zapełniłem w 1/2 bęben. Pralka jest cicha, tylko przy wirowaniu zaczyna być głośna. Jedynie co mnie wkurza to dźwięk po zakończeniu prania, piszczy z przerwami chyba co 1-2min, aż się jej nie wyłączy, ale to chyba można zmienić. Teraz tylko czekam na zwrot kasy, maja na to 60 dni, więc na początku sierpnia powinny pojawić się pieniądze na koncie:-) Nie wiem jak z trwałością, mam nadzieję, że posłuży dłużej niż ostatnia moja pralka gdzie po roku, może dłużej słychać było już łożysko, a z górnej klapy odpadł wieki kawał farby ukazując mocno zardzewiałą blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
auror 22.07.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź gdzieś wyczytałem, że w kołnierzu zbiera się woda po praniu, prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slay75 22.07.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź gdzieś wyczytałem, że w kołnierzu zbiera się woda po praniu, prawda to? Tego nie wiem, muszę sprawdzić przy następnym praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matei 23.07.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja osobiście jak szukałem dla siebie pralko, to patrzyłem, która nie jest super 'eko'. Przede wszystkim ma brać dużo wody, mieć potrzebne programy oraz być cicha. Przynajmniej wiem, że mam dobrze wyprane i wypłukane rzeczy. Do tego długa gwarancja (5 lat). Marka....? W dzisiejszych czasach sprzęt ma wytrzymać gwarancję. Są co prawda dobre, drogie sprzęty, ale i tak nie mam gwarancji, że podziała te 8-10 lat. Więc z ceną bez przesady - ani najtańsza, ale z drogich (>2500zł) też raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slay75 24.07.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja osobiście jak szukałem dla siebie pralko, to patrzyłem, która nie jest super 'eko'. Przede wszystkim ma brać dużo wody, mieć potrzebne programy oraz być cicha. Przynajmniej wiem, że mam dobrze wyprane i wypłukane rzeczy. Do tego długa gwarancja (5 lat). Marka....? W dzisiejszych czasach sprzęt ma wytrzymać gwarancję. Są co prawda dobre, drogie sprzęty, ale i tak nie mam gwarancji, że podziała te 8-10 lat. Więc z ceną bez przesady - ani najtańsza, ale z drogich (>2500zł) też raczej nie. To, że chcesz mieć gwarancje dobrze wypranych i wypłukanych rzeczy, nie zależy tylko i wyłącznie od dużej ilości pobranej wody. Na dobrze wypraną odzież ma też wpływ twardość wody, ilość środka piorącego i ilość rzeczy upchniętych w bębnie. Po za tym w pralkach często jest program dodatkowego płukania. Które marki dają 5 lat gwarancji? Bo jeśli piszesz o tych "gwarancjach" które można sobie wykupić w sklepach, to sobie można nimi wiesz co podetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts