Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Ja właśnie jestem po poszukiwaniach, z tym, że szukałam takiej z bębnem na 6 kg, a mającej najwyżej 55 cm głębokości. Wstępnie zdecydowałam się na którąś z pralek LG Direct Drive, mają bardzo dobre opinie i znośną cenę.

W grę wchodziły jeszcze Bosch, Siemens i Gorenje, pierwsze odpadły głównie z powodu wymiarów, Gorenje z powodu nieciekawego wyglądu. :oops:

Ja mam Bosha WLX20361 (chyba). U mnie się sprawdził:

- głębokość 40 cm, ładowana od frontu,

- ładowność 4,5 kg (ale jest dość pojemna i nie widzę różnicy między 5 kg, którą użytkowałam wcześniej),

- można zabudować pod blat,

- fajnie wygląda i ma sporo funkcji,

- w miarę cicha i nie trzęsie się przy szybkim wirowaniu.

W grę wchodziły jeszcze Bosch, Siemens i Gorenje, pierwsze odpadły głównie z powodu wymiarów, Gorenje z powodu nieciekawego wyglądu. :oops:

może to jakiś konkretny, starszy model; akurat gorenje jest bardzo cenione za design - zobaczcie np http://www.gorenjepininfarina.com/_pl/gorenje.html

ja mam pralkę gorenje o taką http://www.ceneo.pl/640949 i uważam że jest bardzo ok - tzn pierze tak samo ja inne pralki, była w dobrej cenie, nie psuje się i jest na mój gust niebrzydka :)

WS 10X461 PL

polecam :)

wymiary; szerokość 60cm., głębokość 40cm.

pojemność 4,5kg. ale po przetestowaniu wychodzi mi 5 a myślę, że może i troszkę więcej

szeroki bęben

ładny, przyjemny dla oka wygląd

prosta i czytelna obsługa

sterowanie Touch-Control

klasa energetyczna A+

opóźniony start o 24h

technologie i programy:

Wielokrotne zabezpieczenie przed zalaniem

Aqua Spar

System redukcji zagnieceń

Program do bawełny

Pranie ręczne wełny

Pranie intensywne

Program prania syntetyków

Progam MIX

Dessous / Delikatne / Jedwab (nawet bardzo delikatna bielizna zupełnie się nie niszczy)

Program Outdoor (Cordura, Gore-tex, etc. można prać bez obaw )

Program Koszule Business

Program Super15

Dodatkowe płukanie

Program odplamiania

Pranie wstępne

(Do nabycia oddzielnie: WX975600-zestaw do stabilnego mocowania pralki do podłogi

WZ10170-blaszana pokrywa umożliwiająca zabudowę pralki pod blatem )

moja siostra ma miele z identycznymi funkcjami, testowałyśmy już obie, nie ma różnicy ani w pracy ani w czasie ani w efektywności

decyzja prawie podjęta

będzie elektrolux EWS 10470 W lub 10670

jeszcze nie wiem, czy warto ponad stówę dołożyć za jedną lub dwie dodatkowe opcje płukania dla każdego programu

bo tylko tym te modele się różnią

juz wiem dlaczego takie duże zużycie wody podają - ta pralka jest na 6kg prania, a nie na 4,5 jak większość wąskich modeli

ale jak przeliczyłam na 4,5 to mi wyszło, że bierze mniej wody niż inne

i ma automatykę poboru wody

cena w necie od 1300 zeta

Podobaja mi się pralki BEKO. Pralka WMD 65126 Co sądzicie o takiej pralce? Czy ktoś ją posiada, lub choćby tej firmy? Czym się kierować przy wyborze pralki?

http://www.electro.pl/produkt-BEKO_Pralka_WMD_651_2B_Karty_do_gry_GRATIS-95194,76.html

my mamy taka i co tu pisac - prac pierze, wirowac wiruje i generalnie nie ma na co narzekac. :)