alfa36 14.02.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Staję przed wyborem pralki, bo moja stara pewnie nie przetrwa przeprowadzki. Na co powinnam zwrocic uwagę? Teraz mam tzw przedpotopową pralkę, konkretnie lunę, oczywiscie bez bajerow. Co powinna miec pralka, żebym za duzo się nie napracowala (teraz sporo rzeczy piorę ręcznie, co mnie wykancza). Na co zwrocic uwagę? Na jakich markach zawiesic oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 14.02.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Wybór jest trudny.Na razie za mną wymiana pierwszej pralki Wiatka wytrzymała 11 lat, później ARDO 7 lat, obecnie mam SAMSUNGA z możliwością załadunku 6,5kg. Pracuje 4 rok, na razie jest OK.Warto zwrócić uwagę na prędkość wirowania => 1200obr/min, klasę energetyczna A, A+, głośność. Takie wątki były zakladane, link poniżejhttp://forum.muratordom.pl/jaka-pralka-wolnostojaca,t161730.htmhttp://forum.muratordom.pl/jaka-pralke-macie-jakiej-zdecydowanie-nie-polecacie,t32295-180.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popey111 15.02.2010 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Staję przed wyborem pralki, bo moja stara pewnie nie przetrwa przeprowadzki. Na co powinnam zwrocic uwagę? Teraz mam tzw przedpotopową pralkę, konkretnie lunę, oczywiscie bez bajerow. Co powinna miec pralka, żebym za duzo się nie napracowala (teraz sporo rzeczy piorę ręcznie, co mnie wykancza). Na co zwrocic uwagę? Na jakich markach zawiesic oko? Napisz coś więcej:)to chętnie pomogę Polecam przejść się do jakiegoś sklepu i oglądnąć ofertę, a potem prosić o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 15.02.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie mam pralni, suszyc bede na strychu (ale tam wejśc trzeba;(), więc przydloby sie cos, co dobrze wiruje. Teraz mam pralkę z duzym bębnem i taką też bym chciala (min 5 kg). Oczywiscie ręczne pranie, maly pobór prądu. Wygląd nie bardzo ma znaczenie, pralka będzie wlozona pod blat, ięc niewiele widoczna. Nie mam pojęcia, co jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popey111 15.02.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie mam pralni, suszyc bede na strychu (ale tam wejśc trzeba;(), więc przydloby sie cos, co dobrze wiruje. Teraz mam pralkę z duzym bębnem i taką też bym chciala (min 5 kg). Oczywiscie ręczne pranie, maly pobór prądu. Wygląd nie bardzo ma znaczenie, pralka będzie wlozona pod blat, ięc niewiele widoczna. Nie mam pojęcia, co jeszcze... Czyli porada ogólna:) Tylko dla uściślenia. Ile planujesz zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 15.02.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jak najmniej:) Ok. 1500 zł, o ile za tą cenę kupie cos znosnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 15.02.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja zainwestowałam w 7kg Boscha i jestem zadowolona. Ma program prania ręcznego i szybkiej 15 min przepierki. Poza tym sporo wchodzi do bębna i dobrze płucze. Moge polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 15.02.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Czy obecnie Bosch siemens i elektrolux/aeg wiodą prym na rynku, czy może samsungi i inne dotąd odradzane dogoniły liderów w technologi i jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackMamba 15.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mam Ariston Margerita kupiona jakieś 5 lat lemu, wkład 5kg, jeśli miała bym wymienić to tez na Aristona Ale mój brat który ma zboczenie na punkcie dobrego sprzętu wybrał LG, a tutaj skopiowałam ze strony LG opis ich pralek i może faktycznie "Innowacyjny system LG Steam Direct DriveTM wykorzystuje w procesie czyszczenia parę, która działa o wiele skuteczniej niż sama woda. Para penetruje materiał skuteczniej niż woda. Jej działanie jest zaskakująco proste. Molekuły pary są mniejsze, mają wyższą temperaturę i są bardziej aktywne niż molekuły wody, co oznacza, że mogą skuteczniej dostać się między włókna i rozpuszczać brud, usuwać nieprzyjemne zapachy i niszczyć alergeny. Para cechuje się skuteczniejszym działaniem także ze względu na szybsze nagrzewanie do wysokich temperatur. Co to jest Direct DriveTM? Direct DriveTM to najnowsza technologia, która łączy w sobie silnik pralki, pas oraz koło paskowe w jednym, cichym i wytrzymałym mechanizmie przymocowanym bezpośrednio do bębna. Co to jest technologia parowa? Rewolucyjna technologia parowa firmy LG wykorzystuje generator pary do przekształcania wody w parę, która następnie jest doprowadzana do górnej części bębna przy użyciu opatentowanej dyszy natryskowej. Para następnie penetruje materiały i czyści je skuteczniej, zapewniając jaśniejszą biel i żywsze kolory. Co to jest cykl płukania medycznego? Opracowany przez firmę LG Innowacyjny cykl płukania medycznego, zatwierdzony przez fundację British Allergy Foundation, usuwa co najmniej 99,8% kurzu oraz łupieżu zwierzęcego. Co to jest cykl odświeżania parowego? Opracowany przez firmę LG cykl odświeżania parowego wykorzystuje parę w celu niemal całkowitego wyeliminowania zagnieceń i nieprzyjemnych zapachów, przez co materiały wyglądają świeżo i sprawiają wrażenie nowych już po 20 minutach. Cykl odświeżania parowego doskonale nadaje się do przywracania nieznacznie znoszonym rzeczom nowego wyglądu oraz odświeżania ręczników i kołder i nadawania im puszystości. Co to jest czujnik wkładu? Czujnik wkładu to czujnik zastosowany w pralkach firmy LG, który został zaprojektowany z myślą o zapewnieniu optymalnego prania i płukania przez automatyczne dostosowanie czasów cyklów prania i płukania w zależności od ciężaru wkładu. W jakich kolorach dostępne są urządzenia? Pralki Steam Direct DriveTM są dostępne w następujących kliku kolorach pasujących do wystroju wnętrz: białym, srebrnym i czarnym. Co to jest technologia Direct Ultra-Capacity? Użytkownik może wybrać rozmiar bębna dostosowany do własnych potrzeb. Bęben o niezwykle dużej pojemności umożliwia pranie większej liczby rzeczy przy rzadszych cyklach pracy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.02.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mam Ariston Margerita kupiona jakieś 5 lat lemu, wkład 5kg, jeśli miała bym wymienić to tez na Aristona Ale mój brat który ma zboczenie na punkcie dobrego sprzętu wybrał LG, a tutaj skopiowałam ze strony LG opis ich pralek i może faktycznie "Innowacyjny system LG Steam Direct DriveTM wykorzystuje w procesie czyszczenia parę, która działa o wiele skuteczniej niż sama woda. Para penetruje materiał skuteczniej niż woda. Jej działanie jest zaskakująco proste. Molekuły pary są mniejsze, mają wyższą temperaturę i są bardziej aktywne niż molekuły wody, co oznacza, że mogą skuteczniej dostać się między włókna i rozpuszczać brud, usuwać nieprzyjemne zapachy i niszczyć alergeny. Para cechuje się skuteczniejszym działaniem także ze względu na szybsze nagrzewanie do wysokich temperatur. Co to jest Direct DriveTM? Direct DriveTM to najnowsza technologia, która łączy w sobie silnik pralki, pas oraz koło paskowe w jednym, cichym i wytrzymałym mechanizmie przymocowanym bezpośrednio do bębna. Co to jest technologia parowa? Rewolucyjna technologia parowa firmy LG wykorzystuje generator pary do przekształcania wody w parę, która następnie jest doprowadzana do górnej części bębna przy użyciu opatentowanej dyszy natryskowej. Para następnie penetruje materiały i czyści je skuteczniej, zapewniając jaśniejszą biel i żywsze kolory. Co to jest cykl płukania medycznego? Opracowany przez firmę LG Innowacyjny cykl płukania medycznego, zatwierdzony przez fundację British Allergy Foundation, usuwa co najmniej 99,8% kurzu oraz łupieżu zwierzęcego. Co to jest cykl odświeżania parowego? Opracowany przez firmę LG cykl odświeżania parowego wykorzystuje parę w celu niemal całkowitego wyeliminowania zagnieceń i nieprzyjemnych zapachów, przez co materiały wyglądają świeżo i sprawiają wrażenie nowych już po 20 minutach. Cykl odświeżania parowego doskonale nadaje się do przywracania nieznacznie znoszonym rzeczom nowego wyglądu oraz odświeżania ręczników i kołder i nadawania im puszystości. Co to jest czujnik wkładu? Czujnik wkładu to czujnik zastosowany w pralkach firmy LG, który został zaprojektowany z myślą o zapewnieniu optymalnego prania i płukania przez automatyczne dostosowanie czasów cyklów prania i płukania w zależności od ciężaru wkładu. W jakich kolorach dostępne są urządzenia? Pralki Steam Direct DriveTM są dostępne w następujących kliku kolorach pasujących do wystroju wnętrz: białym, srebrnym i czarnym. Co to jest technologia Direct Ultra-Capacity? Użytkownik może wybrać rozmiar bębna dostosowany do własnych potrzeb. Bęben o niezwykle dużej pojemności umożliwia pranie większej liczby rzeczy przy rzadszych cyklach pracy" A co z praniem wełny lub innych delikatnych tkanin, które wymagają prania w niskich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackMamba 15.02.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Cieszynianka to co wkleiłam to taki dodatkowy opis dla tych dziwnych określeń systemów zastosowanych w najnowszych pralkach LG, a w opisach pralek są wypisane poszczególne programy, tak jak tutaj http://www.lge.com/pl/sprzet-agd/pralki/LG-pralki-direct-drive-F1222ND.jsp jest program "delikatny" i "ręczne i wełna" trzeba wejśc w zakładkę "specyfikacje" i poczytać jakie ma dana pralka programy. Ja kliknęłam w pierwszą lepszą, ale myślę że współczesne pralki mają w standardzie pranie tzw."ręczne" W sumie dla potrzeb tego tematu wyszukałam stronkę producenta i już się mąż pyta czy nowej pralki szukam A brat tak mi zachwalał tą swoja pralkę, że musiałam sprawdzić o co chodzi, jemu przede wszystkim chodziło o ten system :Direct Drive Motor, bo z tych innych bajerów to Bratowa się cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 15.02.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Tego typu silniki ponoc też niektóre bosche mają. Takie co kółka na bocznych ściankach mają wyporforowane i symbol się zaczyna na WScos tam, ale w necie wyczytałam więc nie wiem czy wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.02.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Cieszynianka to co wkleiłam to taki dodatkowy opis dla tych dziwnych określeń systemów zastosowanych w najnowszych pralkach LG, a w opisach pralek są wypisane poszczególne programy, tak jak tutaj http://www.lge.com/pl/sprzet-agd/pralki/LG-pralki-direct-drive-F1222ND.jsp jest program "delikatny" i "ręczne i wełna" trzeba wejśc w zakładkę "specyfikacje" i poczytać jakie ma dana pralka programy. Ja kliknęłam w pierwszą lepszą, ale myślę że współczesne pralki mają w standardzie pranie tzw."ręczne" W sumie dla potrzeb tego tematu wyszukałam stronkę producenta i już się mąż pyta czy nowej pralki szukam A brat tak mi zachwalał tą swoja pralkę, że musiałam sprawdzić o co chodzi, jemu przede wszystkim chodziło o ten system :Direct Drive Motor, bo z tych innych bajerów to Bratowa się cieszy Czyli oprócz, a nie zamiast Na razie pralkami sobie głowy nie zawracałam, bo póki co mam taką z odzysku, ale kiedyś przyjdzie etap pralkowy, więc już sobie posłucham na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mu77 28.11.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 prosze o opinie co według Was warto kupić? jaką pralkę warto kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemodna 28.11.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 przy nadmiarze finansów miele bądź aeg, są podobno niezniszczalne... a tak z innej strony - mam aktualnie ograniczone finanse na pralkę ("ciągniemy na bieżąco remont z mężem, a pralka poszła...) szukam pralki, która będzie miała 5 lat gwarancji, u mnie w domu, mieszcząc się jednocześnie w zakresie finansowym na jaki mnie stać... czyli - pralkę warto dobrać wg własnych preferencji - sposób ładowania i inne, poza wymienionymi na początku bosch, siemens (bodaj te same podzespoły), whirlpool, gorenje, indesit... nie warto (podobno) - beko, candy (i jakieś jeszcze, ale nie pamiętam), chociaż patrząc tak, że będzie 5 lat gwarancji, a później się wymieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Ja polecam pralki Hotpoint lub electrolux - jeśli mówimy o pralkach w granicach 1200-1800. Hotpointy mało awaryjne i do tego ciche a electrolux głośniejsze ale jeszcze mniejsza awaryjność. Jeżeli chodzi o 5 lat gwarancji to dzisiaj w każdym sklepie możesz sobie kupić pakiet z 5 letnią gwarancją. Jeżeli chodzi o bardzo dobre pralki to ja polecam hoover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Jeżeli chodzi o pralko suszarki to - co jest 2w1 to jest doniczego, także lepiej osobno pralkę i osobną suszarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 28.11.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Ja mam od 5 lat Hoovera i jest niezniszczalna (jak ktos napisal powyżej). Trochę droga była, ale nie najdroższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 30.11.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 przyłącza,m się i będe podglądać. niebawem zakup ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk1 20.12.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 niemodna"nie warto (podobno) - beko, candy "a dlaczego?miałam ochotę wybrać właśnie pralkę candy,proszę o opinie dot.tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts