Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA - wątek zbiorczy o wyborze pralki. Modele i opinie

akinom

Recommended Posts

Polecam wątek na forum elektroda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1268245.html

będziesz miała przekrój rynku oczami serwisantów. Oczywiście jeśli masz czas czytać 33 strony tego tematu. A może chcesz podsumowanie na szybko? Najtańszy sprzęt z najdłuższą fabryczną (nie sklepową) gwarancją, ze wskazaniem na Boscha, Siemensa i Elektoluxa - ale o konkretnym modelu też trzeba poczytać.

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, podobno od 1 stycznia drożeje sprzęt rtv i agd. Producenci tłumaczą, że muszą podnieść podatek vat, bo i rząd podnosi. Ale tak naprawdę sami mieli podnieść, tylko teraz wyręczają się decyzją rządu. O ile może zdrożeć sprzęt? Ile zdrożenie prlka, która w chwili obecnej kosztuje 1890 zł?

Ja kupuję Candy ładowaną od przodu, bardzo podobają mi się te pralki.

Miałam lekki mętlik co oznaczają poszczególne symbole w nazwach, ale zadzwoniłam do serwisu i pan mi wytłumaczył z czym się to je.

Teraz w domu od 6 lat mam ARISTON ładowaną od góry, pierze ładnie, dużo wody nie zużywa, nie popsuła się, ma fajne programy, ale cicha to ona nie jest i przy nierówno ułożonym praniu podczas wirowania potrafi się przesunąć o kilka cm - ale zdarzyło się to może ze 3 razy.

W obecnej pralce mogę sobie wszystko wyklikać, nie zważając na program,

(opóźnienie startu, temperaturę prania, modernizacja intensywności prania i płukania, wirowanie), także używam tylko 3 programów, które modyfikuję jak mi się podoba.

Ogólnie to jestem zdziwiona że większość funkcji, które ma moja stara pralka jest dalej niedostępna w dużej ilości pralek nowych i musiałam się nieźle nagimnastykować żeby znaleźć pralkę w normalnej cenie czyli 1000-1500zł, bo nie jestem maniaczką sprzętu piorącego, wolę ładną lampę ;)

Na http://www.elektroda faktycznie trzeba trochę czasu,by to wszystko przeczytać.Pozostaje mętlik.

Myślałam o takiej

Candy GO4 1274 L lub Candy GO 1282 D ,ale właściwie mogła by być Boscha, Siemensa i Elektoluxa ,tylko która?Cena do 1200-1300-,

mynia_pynia na którą pralkę sę zdecydowałaś?którymodel?

• 2 weeks później...
Podejrzewam,że to zależy od konkretnej sztuki. Ktoś tu zachwalał Hoovera, a mi zapalił się (ogień na 0,5 metra) po 1,5 roku użytkowania. W pracy mam dużo sprzętu Ariston i ciągle się psuje. Bosha mi odradzali w sklepie. Mam Indesita i niby jest ok ale koleżance się ciągle psuje. Na nowy dom chyba Elektrolux bo nie mamo nim żadnego zdania :)

a propos pralki pisalem juz na elce,ale tu powtorze

mamy Gorenje WA72125 i moge tylko polecic. Pracuje praktycznie non-stop i ponad rok bez zarzutu. Generalnie caly sprzet gorenje ma bardzo dobre opinie.

Moja Gorenje pracuje już 10 rok. W tygodniu robi 3-4 prania.

Jedyna usterka po 6 latach - to zapchane "mułem" przewody do hydrostatu, usterka zdiagnozowana i usunięta we własnym zakresie, bezkosztowo.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
ELEKTROLUX to wg mnie mit, łożyska po 3 latach do wymiany (koszt łożysk 200 zł + drugie tyle serwis). Żadna pralka jaką miałam nie wymagała do zgonu wymiany łożysk (minimum 5 lat). Za koszt wymiany można kupić prawie pralkę z dolnej półki (w promocji).

Potwierdzam, u mnie to samo - tylko czas dłuższy - po 8 latach poszły łożyska,

Miałam z nią jeszcze inne przeboje, bo po 3 pierwszych latach od zakupu (jeszcze na gwarancji) wymieniałam programator, który w ciągu kolejnego roku znowu się popsuł... więc ja z tą marką mam raczej na pieńku... no i pojemnik na proszek paskudnie się czyści...

CANDY CSBL 85 kupiliśmy ją jako drugi nabytek "na swoim", pierwsza była lodówka WHIRLPOOL (służy do dzisiaj).

Pralka w wersji 40cm, ładowana z przodu. Dzień w dzień co najmniej 1 pranie na krótkim programie, na zasadzie odświeżenia ciuchów.

Później zacząłem ją ujeżdżać ciuchami z budowy, w sezonie budowlanym co drugi dzień komplet brudnych ciuchów, czyli 2 prania dziennie.

7 lat i ani jednej awarii, raz zajrzałem do filtra, były tam jakieś syfki, gruz z kieszeni z ciuchów roboczych i nic więcej.

Teraz służy rodzicom.

Kolejna pralka CANDY CSBL 100, ten sam reżim pracy, minimum 1 pranie dziennie.

Pranie ładowane na maksa, calogn, proszek lub żel i jazda.

Dwie wady: charakterystyczny dźwięk przy wirowaniu, odkręcenie filtra jest równoznaczne z wylaniem około szklanki wody na posadzkę - szmata w pogotowiu.

Zalety: zero awarii, zero tłuczenia się na boki, zero skakania po podłodze przy wirowaniu.