Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak odzyskać pieniądze?

Gość 1950

Recommended Posts

Gość 1950

wiem że szanowana Redakcja najprawdopodobniej przeniesie to na inne forum ale pytam się tutaj ze względu na najwiekszą "czytalność".

mam problem z klientem któremu robiłem instalacje. nie zapłacił za część robocizny i co najgorsze, przeprowadził się do swojego domu ale budynek jeszcze nie jest odebrany, czyli nie ma stałego miejsca zamieszkania wysyłając mu coś pocztą nie ma pewości że to dostanie, (stare mieszkanie sprzedał), posiada swoją firmę ale pod koniec roku zmienił siedzibę i nikt nie wie pod jakim adresem teraz prowadzi działalność, jednym słowem nie mogę mu dostarczyć faktury bo osobiście odebrać nie chce. może ktoś mi poradzi :evil: :evil: :evil:

Osobiście też mam takich sku.....ów.

W jakiś sposób trzeba mu doręczyć fakturę co by ją podpisał, bo zwrotka może nie wystarczyć i wyprze się że coś dostał pocztą.

Założenie na tym etapie sprawy w sądzie chyba możliwe, ale trzeba podać miejasce zamieszkania, lub pobytu klienta. Zawsze sąd może nakazać sprowadzić gościa lub pod jego nieobecnośc rozpatrzyć sprawę zaocznie ( na twoja korzyść). Tyle że to trwa. Może jakaś firma windykacyjna 8) :evil: :evil: :x :o

Gość 1950
chyba że miśki z bejsbolami :evil: Grzesiek problem tkwi w tym o czym wspomniałeś muszę mieć potwierdzenie że dostał fakturę ale jak on teraz nie ma stałego adresu zamieszkania, ani pracy. przynajmniej ja go nie znam. :cry: w chałpie mieszka nielegalnie bo budynek nie odebrany i nie ma numeru a to oznacza że poczta dostarczy wszystko co nie wymaga podpisu i d..a mokra

Spróbuj jeszcze z kimś z kamerą, czy dyktafonem udać się do gościa celem doręczenia faktury. Jak odmówi to masz nagranie - istotny dowód i może wtedy zapłaci. Bo to że przyjmie fakturę nie oznacza że zapłaci. Może pozostac tylko droga sądowa.

.... przeprowadził się do swojego domu ale budynek jeszcze nie jest odebrany, czyli nie ma stałego miejsca zamieszkania wysyłając mu coś pocztą nie ma pewości że to dostanie, (stare mieszkanie sprzedał), ....

art. 93 pkt 7 ustawy Prawo Budowlane

Kto użytkuje obiekt budowlany bez zawiadomienia o zakończeniu budowy lub bez wymaganego pozwolenia na użytkowanie

.........

podlega karze grzywny

Na wstępie rozmowy z tym facetem poinformuj go o tym a następnie poproś o potwierdzenie odbioru faktury.

Nie wiem ile on Tobie zalega. Grzywna za zamieszkiwanie bez dokonania odbioru w ekstremalnych warunkach może wynieść nawet 10 000 zł.

Troszkę z innej beczki....

Zauważyłem dziwną prawidłowość, że u klientów którzy mi nie zapłacili za pracę, albo "ciężko" płacą dochodzi do częstych awarii urządzeń grzewczych (i to nie z mojej winy). Chyba oliwa na wierzch wypływa.

Problem znika po uregulowaniu długów. Nie wiem czym to wytłumaczyć?

Anioł Stróż czy co?

a czy od maja 2005 r potrzebne są jeszcze jakieś podpisy na fakturach???!!

bo mi sę wydaje, że NIE!!!

Fakture wystaw wg czasu jaki był w umowie, niech już mu odsetki lecą

Jak masz czas, to sąd

firma windykacyjna- duża oferta, ok 10% kwoty

Tu Masz nr tel do prawnika sponsorowanego przez Bona Polska

(on doradza jak rozwiązywać takie sprawy członkom "Klubu Parkieciarza Profesjonalisty")

Zadzwoń i sie zapytaj, tylko powiedz, że chodzi o pieniądze za układanie parkietu, a Ty jesteś członkiem "Klubu Parkieciarza Profesjonalisty"

W parkietach, czy w instalacji zasada odzyskiwania te same, a porada za friko

Dominik Krukowski

tel 061 8551961

albo fax mu napisz 061 855 1961 -to jest w krakowie

(mam nadzieje,że on się nie szwęda na takich forach :) )

ps

takich to powinni na pal nabijać

Pozdrawiam!