Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa?

Recommended Posts

Witajcie!

Chciałbym zadać szanownym forumowiczom następujące pytanie:

Czy warto zwiększyć moc przyłączeniową prądu na działce przed rozpoczęciem remontu domu? Planuję remont generalny plus poddasze.

W tej chwili w starym budynku jest moc 5 KW (przy zabezpieczeniu 25A).

Czy taka moc wystarczy dla np. betoniarki i innych urządzeń, czy raczej zwiększyć na 9 lub 12KW? No i czy tak duża moc będzie później potrzebna

dla urządzeń domowych (pralka, sprzęt RTV, komputer, zmywarka)?

Będę wdzięczny za każdą opinię w tej sprawie :D

Na czas remontu wystarczy.

Ale masz tylko 1-fazę.

Zwróć uwagę na betoniarkę, żeby była jednofazowa.

Moja 3-fazowa ma moc 1kW.

Docelowo starałbym się jednak o trójfazowy, jak zechce Ci się np. mieć kuchnię elektryczną.

Dzięki serdeczne za radę. Chyba będę się starał o 3 fazę. Jest tylko jeszcze jedna kwestia - ponoć ważne jest owo zabezpieczenie 25A, a następne takie jest dopiero przy 15KW. Po drodze mamy jeszcze 9 i 12 KW, prawda? Ale one mają niższe zabezpieczenie (chyba 20A jeśli dobrze pamiętam). No i które wybrać? Może wiesz coś na ten temat? :o

My mieliśmy wystąpić o 12 KW, ale wczoraj zdecydowaliśmy się na 15KW, żeby potem nie okazało się, że to jednak za mało. Elektryk już teraz pyta się o urządzenia itd., a ja nie wiem, co będzie ostatecznie, więc wybraliśmy wersję max. Drożej, ale jak stwierdzili przedmówcy: spokój.

ja mam przez energetyke przyznane 11kW i zabezpieczone 25A. Fajnie nie. Pamietaj, ze jesli sie zdecydujesz na wieksza moc przyłaczeniowa, to płacisz nie tylko jednorazowo wiecej za przyłacze. Będziesz płacił wiecej do końca życia, bo energetyka liczy sobie w comiesięcznym abonamencie złotówki za kazdy kW mocy przyłaczeniowej - także zastanów sie.

A ja chciałem 15 kW ale za radą pana z ZEWT wziąłe 12 i mam takie samo zabezpieczenie jak dla 15kW. Czyli de facto mam 15 kW a wszystkie opłaty tak jak za 12kW.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za opinie. Decyzji jeszcze nie podjąłem, bo jeszcze jest trochę czasu, ale wszystko wskazuje jednak, że podpiszę na 15KW. Dla zainteresowanych podam koszt takiego przyłącza: 100 PLN za każdy KW mocy + 22% VAT oraz koszt kabla ok. 200PLN (częściowo partycypuje elektrownia). Czyli w sumie 1500PLN. Jednorazowy taki wydatek można przeboleć, tylko te dalsze opłaty abonamentowe to już zbytek, niestety.

Fabryczki nie zamierzam uruchamiać...

Aha, te koszty to tylko do budynku . Tablica to już na własny koszt, he,he.

Pozdrawiam ! :D

• 2 years później...

Witajcie!

Odnosnie mocy przyłaczeniowych przypisanych do wkładki bezpiecznikowej przedlicznikowej : na blankiecie wniosku o przyłaczenie energii elektr. otrzymanym (lipiec 2007) od Zakł. Energ. w Grójcu podane są moce [kW] zasilania 3-faz i odpowiadajace im zabezpieczenia przedlicznikowe - max natężenie prądu [A], są one następujące:

Moc=6 kW Prąd=16 A;

Moc=9 kW Prąd=20 A;

Moc=12 kW Prąd=25 A;

Moc=15 kW Prąd=32 A;

Moc=19 kW Prąd=40 A;

Moc=24 kW Prąd=50 A;

Moc=30 kW Prąd=63 A;

Moc=40 kW Prąd= 80 A;

W Zakł. Energ. polecali 15 kW ale ta sugestia może być podyktowana subiektywnym interesem Zakł. Energ. Dlatego mam pytanie do zorientowanych w temacie użytkowników: który z wymienionych powyżej wariantów jest optymalny dla przeciętnego uzytkownika (plac budowy domu jednorodzinnego i zwykłe uzytkowanie w przyszłości - ew. drobne prace z użyciem betoniarki, spawarki, piły tarczowej do drewna)? Czy 25 A wystarczy ? Czy oprócz kosztów instalacyjnych (proporcjonalnych do mocy zamówionej) również przyszłe bieżące opłaty są zależne od przyłączonej mocy - niezależnie od faktycznego zużycia energii ?

Pozdrawiam

Opłata za moc zamówioną jest płacona przed wybudowaniem przyłącza.

W czasie budowy obowiązuje taryfa C11 (ZEW-T) i tam jest składnik opłaty zależny od mocy zamówionej, płacimy co miesiąc.

Po przekazaniu budynku do użytkowania otrzymujemy taryfę G... i tu nie ma składnika opłaty za moc zamówioną.

Darcio nie napisał czy obecnie posiada przyłącze jedno- lub trójfazowe.

Dzięki za informację odnośnie opłat w trakcie budowy i potem. W dalszym ciągu zastanawiam się nad wyborem wariantu Moc[kW]/Zabezpieczenie[A]. Czy może mi ktoś doradzić odnośnie wariantu wyboru mocy [kW] i przypisanego ograniczenia poboru prądu [A] (zestawienie dostępnych wariantów zawiera mój pierwszy post z 11.07.07) ?

Pozdrawiam :-)

A, jeszcze jedno: czy opłata miesieczna "za prąd" czerpany ze skrzynki postawionej w granicy działki przed uzyskaniem pozwolenia na budowe domu i faktycznym rozpoczeciem budowy zależy od mocy zamówionej czy tylko od zużycia (np. na cele rekreacyjne, ogrodnicze itp.) ?

Pozdrawiam :)

No nie wiem, czy tak się uda (do końca...).

Ja miałem podobnie - bezpieczniki w skrzynce 16A i na tym zrobiłem cały stan surowy jednak przed tynkowaniem musiałem zwiększyć, bo

do tynkowania agregatem tynkarze wymagali min 25A

Za chwilę bedę miał posadzki, może wyniknąć ten sam problem, potem spróbuję ponownie zmniejszyć - o ile się da :wink: bo różnice w comiesięcznym abonamencie są naprawdę spore.

Pozdrawiam.