Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność prac w kuchni - pierwsze kafelki, czy meble

Jan_Ost

Recommended Posts

Witajcie :)

Szukałem w archiwum, ale niestety nie dostalem tam odpowiedzi na moje najnowsze :o pytanie:

jaką kolejność prac obrać w kuchni, czy najpierw przyklejać do ścian glazurę, czy najpierw zainstalować meble kuchenne i dopiero jak juz one beda kleić do ścian kafle.

Czy macie jakies doswiadczenia, czy popelniliście jakieś błędy, które z rozwiązań polecacie...

Dziekuje bardzo za Wasze głosy!

:D

Pozdrawiam

najpierw kafle potem meble, ale najlepiej meble mieć już na składzie, albo przynajmniej ich b. dokładne wymiary, żeby wiedzieć od jakiego poziomu kafelki zaczynać układać.

Pozatym nie położysz kafli jak już są meble, bo przecież na meblach leży blat, który musi pasować do kafli (kafle wchodzą pod blat).

Licz się pozatym z tym, że jak zrobisz kafle, a potem wstawisz meble, to tu i tam może jeszcze trzeba będzie dołożyć po pasku kafli. Ja już urządzałem 2 kuchnie i zawsze mi się tak przytrafiało.

Najpierw płytki ... musisz pamiętać by nadłożyć tak, by wchodziły pod blat i to samo jeśli planujesz szafki wiszące- gdy te mają tradycyjnie zawisnąć .Choć dziś niekoniecznie kładzie się glazurę na całej wysokości . I dobrze by było byś już znał wymiary mebli.

Również jak poprzednicy twierdze że najpierw kafle.Jest jeszcze jedna ważna rzecz o której ja np.zapomniałem :oops: .Gniadzka!!!Znalazłem jednak na to sposób.W blatach,w kilku miejscach zrobiłem otwory i wsadziłem przelotki,takie jak w biurkach na kable.Tylko jest to niewygodne przy ciagłym przepinaniu przewodów,więc tu wpiłem te urządzenia które sa na stałe.Dodatkowo zrobiłem gniazdka pod szafkami i to jest ok. :wink: Pisze o tych gniazdkach dlatego że przed montażem kuchni ciężko logicznie poustawiać pewne sprzęty.To przychodzi z czasem.Pozdro

:D

Co tu duzo gadac, jesteście jednak nieocenieni!

Od wczoraj rana przesladuje mnie wizja, ze cos w swojej kuchni zrobie w zlej kolejnosci.

Ale wychodzi na to, ze kolejnosc bedzie wlasciwa! 8)

Zatem ide rysowac szafki na ścianach :wink:

Jeszcze raz wielkie dzieki! :D

Zapytalem o to dlatego, ze moj "kierownik robot" zasugerowal mi kolejnosc odwrotną motywujac to faktem, ze nie bedzie problemów, ze czegoś jest za mało lub za duzo o kilka centymetrów.

Ale podjąłem meska decyzje 8) i klade kafle juz dzis.

Pozdrawiam i dziekuje!

Wg mnie taka kolejność:

- wstępny projekt umeblowania kuchni

- doprowadzenie mediów (woda odpływ, gniazda elektryczne)

- dokładny projekt

- płytki

- montaż gniazd i zaworów wodnych

- meble

Gniazda nad blatem ok 20cm czyli 105 od podłogi, do podłączenia piekarnika i płyty grzejnej ok 50cm od podłogi, do lodówki w zabudowie (w zależności od wysokości), dla tych najwyższych ok 200cm od podłogi,

do mikroweli (zabudowa) - za urządzeniem, nie robić gniazda za piekarnikiem do zabudowy bo piekarnik może się nie zmieścić jak podłączy się wtyczkę, do zmywarki i ew. do młynka do zlewu w szafce zlewozmywakowej tzn w ścianie w miejscu gdzie będzie dostęp do tych gniazd po otwarciu szafki, do okapu wysoko w osi kanału wentylacyjnego przeznaczonego do podłączenia okapu, tak aby po zamontowaniu osłony nie było go widać.

Ja dałam do zrobienia projekt mebli kuchennych w firmie, gdzie je kupuje (projekt jest w cenie), po zaakceptowaniu dadzą mi rysunek techniczny z bardzo dokładnymi wymiarami, gdzie ma co być, łącznie z glazurą. Zapomniałam dodać, że wcześniej byli u mnie na budowie i wszystko pomierzyli.

Ja dałam do zrobienia projekt mebli kuchennych w firmie, gdzie je kupuje (projekt jest w cenie), po zaakceptowaniu dadzą mi rysunek techniczny z bardzo dokładnymi wymiarami, gdzie ma co być, łącznie z glazurą. Zapomniałam dodać, że wcześniej byli u mnie na budowie i wszystko pomierzyli.

Napewno coś z tego wyjdzie.Jednak wiele rzeczy wyjdzie Ci w praniu i dopiero za jakiś czas właściwie rozplanujesz swoją kuchnie.Wtedy może sie okazać że coś może nie pasować.

A jaka to firma?

Myślę, że dużo jest racji w tym co mówisz, bo w tzw. praniu już wiele rzeczy mi wyszło, a kuchnia dopiero w planach. Mam nadzieję, że kuchnia okaże się w miarę funkcjonalna, bo projekt jest robiony wg moich wskazówek i rysunków roboczych.
To napewno wszystko będzie ok.Na wszelki wypadek zostaw sobie jakiś wariant zastępczy.

Sonika, Archidom, do końca marca dają w promocji zlew granitowy Śmigielskiego z baterią za 1 zł.

Duch07, co to znaczy wariant zastępczy?

W codziennym użytkowaniu założenia projektu mogą zacząć Ci przeszkadzać.I co wtedy,jak okaże sie że mikrofala powinna stać w innym miejscu itd.Ja od razu miałem problem z rozmieszczeniem sprzętów,więc nie bawiłem sie w rozmieszczanie gniazd elektrycznych.Okazało sie to słuszne bo już po kilku tygodniach przestawialismy sprzety i to kilka razy.Niekoniecznie jest teraz ergonomicznie ale za to praktycznie.Inną sprawą jest tez taka,że niepodobają mi sie wiszace kable na ścianach.Pozdro

To jak rozwiązałeś problem z gniazdami? Zmieniałeś ich położenie później?

Już wcześniej pisałem o tym.Nigdzie na ścianach ! Zrobiłem w kilku miejscach w blacie (najlepiej gdzieś w rogach,pod ścianą) otwory i wstawiłem przelotki ( takie jak na kable na biurkach -są w różnych kolorach),a pod blatem w skrzyniach mebli wyciołem otwory i przymocowałem gniada z przedłużacza ( bo jet w nich dużo gniadek ).Przez przelotki wsadzam kable i w zasadzie urządzenia można nawet przesuwać.Ma to jednak tę wade,że dostęp do gniazd nie jest łatwy i dlatego wpięte są tam tylko te urządzenia których sie nie przestawia.Reszte gniazdek zamocowałem pod spodami szafek.Są łatwo dostępne i ich nie widać.Mam nadzieje że to sensownie napisałem :o