Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas dach jest stosunkowo prosty (dwuspadowy, dom w kształcie litery L, jedna lukarna). Za komplet (więźba, materiał, orynnowanie-cynk, obróbki, b. dobra folia, okna dachowe) płacimy 170 PLN za metr. Dachówka ceramiczna, liczone dla angobowanej L15 Wiekora. Jeśli dach skomplikowany, karpiówka i nietypowe okna, spokojnie możesz dołożyć ze 30% na całości.

BabaB

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dachówka eternit (bardzo ładna) ze wszystkimi dodatkami kosztowała ok 15 000, trzeba było parę rzeczy dokupić, zrobiło się 17 tys, dach 310 m2, dość skomplikowany ale bez okien dachowych tylko jeden wyłaz. Rynny Wavin 3500 (bardzo rozłożysty dom, ponad 80 m rynien, sześć rur spustowych) ale mi je ukradli :evil: :( :cry: więc kupujemy plastmo za 1800

Ukradli poza tym trochę dachówek i dodatków :cry:

robocizna za dach 6 tys (bez więźby) ale trzeba poprawiać - poprawki ok 4-5 tys :evil: :evil: (ale to z materiałem, więc jesteśmy w plecy "tylko" 3 tys ...

nie dajcie się namówić na drogie dachówki i drogie markowe rynny. Te tanie pewnie będą tak samo dobrze służyć, pod warunkiem że będą dobrze połozone.

Nastawcie się na pewne straty - kradzieże (odpukać), potłuczone dachówki, odpady

zdecydowanie nie bo nie da sie ich ladnie wykonac

Mysle ze przez wole oczka robocizna az tyle wyjdzie bo ok 9500zł polozenie - 348m2 dach choc dekarz polozy 322m2

dam jeszcze do jakiegos dekarza wycenic aby miec pewnosc

pod wolimi oczami bedzie pelne deskowanie

dekarz mowil ze mozemy obnizyc cene poprzez:

- rezygnacjeze stopni kominiarskich ok 1000zł

- przy konstrukcji sa jakies laczenia na blache - mowil cos ze mozna na gwozdzie i wtedy oszczedza sie ok 1000zł - nie wiem co jest dobre

- moga byc nadwyzki ktore pomniejsza ostateczny koszt licze ok 1000zł

hanka,

jeśli Wam ciesla spasuje elementy drewniane by wszystko wchodziło na ścisk to moze byc bez blach a jak powycina na łapu capu to blachy usztywnią konstrukcję

jesli kominiarz bedzie miał dostep do komina bez ław to rezygnuj a jak nie to nim podejmiesz taką decyzję pogadaj z kominiarzem ze swojego rejonu czy odbierze Wam kominy

a robicie odgromówkę?

hanka & maciek

na początku budowy mówi się "to tylko 1000 zł" to bardzo dużo, a pod koniec budowy po prostu tej kasy nie ma, na początku człowiek ejst hojny i szasta kasą na lewo i prawo a potem się przekonuje że kasa nie jest z gumy

jeżeli chodzi o konstrukcję to nie żałujcie - bez przesady oczywiście

a jeśli chodzi o urodę, lepsze dachówki, cegły etc. to nie dajcie się namówić i kupujcie najtańsze - oczywiście z aprobatami i z dobrego źródła

nam teraz zaczyna brakować i zabraknie na fajne ogrodzenie czy na ogród, na część wykończenia, no i na meble na pewno nie będzie.

Lepiej sobie kupić fajniejsze meble do kuchni niż coś na dach

BK,

polemizuje z Twoim podejściem do sprawy - idąc Twoim tokiem myslenia powinno sie budować domy proste z dachami dwuspadowymi niczym nie wyróżniające się od innych

bez przesady

zgadzam się z Toba iż zaczynając budowę małe znaczenie przywiązuje się do 10zł tu czy tam a potem jest zdziwko ze tyle wydaliśmy

ale nie znaczy wcale, ze trzeba na zewnatrz robic skromnie a w srodku luksus - najlepiej po połowie

Wojtek - teraz jestem mądrzejsza o te parę miesięcy budowy i wiem że jak się zarabia tyle co my (ja i mąż) to nie ma kasy na bajery na dachu bo potem brakuje na drzwi, a na meble to na pewno zabraknie :(

teraz zrobiłabym dach z blachy albo onduline, też by fajnie wyglądał,

o urodzie domu w dużym stopniu przesądza ogród i otoczenie a nie bajery

inaczej - jak się ma pieniądze to na zewnątrz luksus i wewnątrz też

a jak się jest przeciętnym szaraczkiem to nie ma co się wygłupiać

Słuchajcie - muszę właśnie podjąć decyzję: ceramiczna czy cementowa .... oczywiście mówię o dachówce. Ja skłaniam się do ceramiki (choć wiem , że droższa)... ale ...

Trochę brakuje czasu na dokładne wyliczenie kosztów - firmy nie bardza chce wyceniac dach bez projektu 9a ten jeszcze nie gotowy)....

Mam taki pomysł :oops: - chce aby architekt zaprojektował więźbę tak jakby miała być kładziona ceramika a decyzję do co dachówki odłożyć do momentu gdy dostanę wycenę dachu (ok. 300 m2, 3 lukarny, czterospadowy) w obu wariantach dachówkowych....

Powiedzcie mi ile więcej zapłacę za więźbę pod ceramiczną w stosunku do cementowej? Czy różnica jest bardzo duża????

więźba do rodzaju dachówki nic nie ma, w zalezności od rodzaju dachu - prosty, łamany z lukarnami. wybierasz międzuy karpiówka a zakładkową - i to ma znaczenie bo -

1. dla karpiówki możesz odeskowac cały dach, opapowac i kłaść dachówkę - ilość łat jest ok. 40% więcej

2. dla zakładkowej bijesz łaty

i tu sa spore oszczednści w porównaniu karpiówka - zakładkowa

drua oszczędność to rodzaj dachówki - ceramika a cementowa

ale więźba jest taka taka sama