Gość 21.03.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 U nas dach jest stosunkowo prosty (dwuspadowy, dom w kształcie litery L, jedna lukarna). Za komplet (więźba, materiał, orynnowanie-cynk, obróbki, b. dobra folia, okna dachowe) płacimy 170 PLN za metr. Dachówka ceramiczna, liczone dla angobowanej L15 Wiekora. Jeśli dach skomplikowany, karpiówka i nietypowe okna, spokojnie możesz dołożyć ze 30% na całości. BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 22.03.2005 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 nasz dekarz mowil ze dach bez wiezby i robocizny wychodzi 30 000 - jutro poda mi cene wiezby, podobno wszystko wychodzi 120/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 120zł za m dachu to kwota atrakcyjna ale wg mnie gdzies jest haczyk - albo w użytych materiałach albo pojawią się nagle dodatkowe koszty w trakcie realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 30.03.2005 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Ostateczna wycena - niestety troch wiecej - duzo czy malo?lacznie 55 000ale drewno bez rachunkuw tym rynny i polozenie polaci(tylko robocizna)ciesla 7700 netto + 7%dekarz 9000 netto+7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Hanka&maciek,co macie w tej cenie?:jaka folia, jakie rynny, jaka dachówka, jakie drewno na więźbe, jakie obróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 31.03.2005 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 szczegoly podam wieczorem bo nie wzialem tego kosztorysu - dachowka Braas podwojne S Nova - duzo ich wyjdzie - polowek na wole oczkadrewno zimpregnowane K27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 a lukarny małe zostawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 U mnie dachówka eternit (bardzo ładna) ze wszystkimi dodatkami kosztowała ok 15 000, trzeba było parę rzeczy dokupić, zrobiło się 17 tys, dach 310 m2, dość skomplikowany ale bez okien dachowych tylko jeden wyłaz. Rynny Wavin 3500 (bardzo rozłożysty dom, ponad 80 m rynien, sześć rur spustowych) ale mi je ukradli więc kupujemy plastmo za 1800 Ukradli poza tym trochę dachówek i dodatków robocizna za dach 6 tys (bez więźby) ale trzeba poprawiać - poprawki ok 4-5 tys (ale to z materiałem, więc jesteśmy w plecy "tylko" 3 tys ... nie dajcie się namówić na drogie dachówki i drogie markowe rynny. Te tanie pewnie będą tak samo dobrze służyć, pod warunkiem że będą dobrze połozone. Nastawcie się na pewne straty - kradzieże (odpukać), potłuczone dachówki, odpady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 31.03.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 zdecydowanie nie bo nie da sie ich ladnie wykonacMysle ze przez wole oczka robocizna az tyle wyjdzie bo ok 9500zł polozenie - 348m2 dach choc dekarz polozy 322m2dam jeszcze do jakiegos dekarza wycenic aby miec pewnoscpod wolimi oczami bedzie pelne deskowaniedekarz mowil ze mozemy obnizyc cene poprzez:- rezygnacjeze stopni kominiarskich ok 1000zł- przy konstrukcji sa jakies laczenia na blache - mowil cos ze mozna na gwozdzie i wtedy oszczedza sie ok 1000zł - nie wiem co jest dobre- moga byc nadwyzki ktore pomniejsza ostateczny koszt licze ok 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 hanka&maciekdaj te łączenia na blachę, będzie pewniej, na konstrukcji nie ma co oszczędzać, lepiej oszczędzać na urodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 31.03.2005 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 racja - to w koncu dach. Wydaje juz tyle nie bede oszczedzal 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 hanka,jeśli Wam ciesla spasuje elementy drewniane by wszystko wchodziło na ścisk to moze byc bez blach a jak powycina na łapu capu to blachy usztywnią konstrukcjęjesli kominiarz bedzie miał dostep do komina bez ław to rezygnuj a jak nie to nim podejmiesz taką decyzję pogadaj z kominiarzem ze swojego rejonu czy odbierze Wam kominya robicie odgromówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 hanka & maciekna początku budowy mówi się "to tylko 1000 zł" to bardzo dużo, a pod koniec budowy po prostu tej kasy nie ma, na początku człowiek ejst hojny i szasta kasą na lewo i prawo a potem się przekonuje że kasa nie jest z gumy jeżeli chodzi o konstrukcję to nie żałujcie - bez przesady oczywiściea jeśli chodzi o urodę, lepsze dachówki, cegły etc. to nie dajcie się namówić i kupujcie najtańsze - oczywiście z aprobatami i z dobrego źródłanam teraz zaczyna brakować i zabraknie na fajne ogrodzenie czy na ogród, na część wykończenia, no i na meble na pewno nie będzie.Lepiej sobie kupić fajniejsze meble do kuchni niż coś na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 BK,polemizuje z Twoim podejściem do sprawy - idąc Twoim tokiem myslenia powinno sie budować domy proste z dachami dwuspadowymi niczym nie wyróżniające się od innychbez przesadyzgadzam się z Toba iż zaczynając budowę małe znaczenie przywiązuje się do 10zł tu czy tam a potem jest zdziwko ze tyle wydaliśmyale nie znaczy wcale, ze trzeba na zewnatrz robic skromnie a w srodku luksus - najlepiej po połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Wojtek - teraz jestem mądrzejsza o te parę miesięcy budowy i wiem że jak się zarabia tyle co my (ja i mąż) to nie ma kasy na bajery na dachu bo potem brakuje na drzwi, a na meble to na pewno zabraknie teraz zrobiłabym dach z blachy albo onduline, też by fajnie wyglądał, o urodzie domu w dużym stopniu przesądza ogród i otoczenie a nie bajery inaczej - jak się ma pieniądze to na zewnątrz luksus i wewnątrz też a jak się jest przeciętnym szaraczkiem to nie ma co się wygłupiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 BK,znaczy się, że ja się wygłupiłem bo też jestem szarym szaraczkiem ale domek mam kolorowy z dachem ceramicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Wojtek, na pewno nie jesteś szarym szaraczkiem, nie będę się licytować, ale padłbyś ze śmiechu gdybyś zobaczył nasze dochody i wydatki mając choć odrobinę rozsądku, nie powinniśmy się w ogóle pakować w budowę No ale nie mamy i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 BK, mnie tez przerasta budowa zwłaszcza, że wielu aspektów nie przewidziałem na etapie plaowania np. ilość elementów wylewanych czy też udiwnione konstrukcje zbrojenioweale jakos pociągnę mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 04.04.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Słuchajcie - muszę właśnie podjąć decyzję: ceramiczna czy cementowa .... oczywiście mówię o dachówce. Ja skłaniam się do ceramiki (choć wiem , że droższa)... ale ... Trochę brakuje czasu na dokładne wyliczenie kosztów - firmy nie bardza chce wyceniac dach bez projektu 9a ten jeszcze nie gotowy).... Mam taki pomysł - chce aby architekt zaprojektował więźbę tak jakby miała być kładziona ceramika a decyzję do co dachówki odłożyć do momentu gdy dostanę wycenę dachu (ok. 300 m2, 3 lukarny, czterospadowy) w obu wariantach dachówkowych.... Powiedzcie mi ile więcej zapłacę za więźbę pod ceramiczną w stosunku do cementowej? Czy różnica jest bardzo duża???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 04.04.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 więźba do rodzaju dachówki nic nie ma, w zalezności od rodzaju dachu - prosty, łamany z lukarnami. wybierasz międzuy karpiówka a zakładkową - i to ma znaczenie bo -1. dla karpiówki możesz odeskowac cały dach, opapowac i kłaść dachówkę - ilość łat jest ok. 40% więcej2. dla zakładkowej bijesz łatyi tu sa spore oszczednści w porównaniu karpiówka - zakładkowadrua oszczędność to rodzaj dachówki - ceramika a cementowaale więźba jest taka taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts