ara 08.01.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Noszę się z zamiarem kupna lodówki do nowego domu Funkcja : NO FROST jest u nas nowością. Proszę więc o wyjaśnienie, jak to jest z tym NO FROST Pożyteczne ? Czy to jakiś bajer jest mówiąc WPROST ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.01.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 dobra, po chłopsku tradycyjna lodówka, technologia na dużo lat, wiadomo agregat, przewody, gaz, chłodzenie odbywa się od wewnętrznych ścianek, czyli w jednym miejscu chłodziarki jest chłodniej w drugim cieplej, sporo czasu upływa po otworzeniu drzwi i zamknięciu za nim znowu temperatura spadnie, sama się odszrania, czyli woda ścieka po wewnętrznej ściance , zamrażarkę co jakiś czas trzeba wyłączać i ręcznie rozmrozić. Klienci skarżą iż w starszych modelach żywność "schnie", w nowych "muleje" (często w „A” – klasach). W nowszych modelach stosuje się funkcje poprawiające komfort użytkowania, typu np. dodatkowy wiatraczek (pseudo no frost), różne dodatkowe komory, dwa agregaty, dwa termostaty, itd... No Frost nowsza technologia (od dawna znana na zachodzie), działa trochę podobnie jak klimatyzacja w aucie, ziemne powietrze jest wdmuchiwane przez komory do chłodziarki, mamy równy rozkład temperatur, żywność pozostaje dłużej świeża (np. sałata), urządzenie często dokładnie kontroluje temperaturę w danych strefach chłodziarki, nic po ściankach nie cieknie, możemy dokładnie regulować temperaturę chłodziarki i zamrażarki (elektronicznie). Zamrażarki nie trzeba wyłanczać i ręcznie odmrażać, czyli chłodziarko-zamrażarka całkowicie bezobsługowa. Ceny No Frost’ów ciągle spadają, niektóre firmy sprzedają je w zbliżonych cenach jak chłodziarki tradycyjne. Uważam iż jak kupować to tylko No Frost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 09.01.2005 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Jeśli to wszystko prawda ( w co nie wątpię ), to warto było pytać ! Dziękuję pięknie! Taka lodówka zatem ma wiele cnót, a największa z nich to jej całkowita bezobsługowość. Z tego komfortu wynika tylko jeden kłopot - trzeba pamiętać, żeby ją myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czytelnik 10.01.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Mam taką ponad 2 lata (LG). NAjwiększe plusy brak lodu w zamrażarce i co najważniejsze w chłodziarce nawet po kilkudniowym przechowywaniu kiełbasa czy szynka nie jest cała oblepiona takim obrzywdliwym śluzem jak to się dzieje w innych lodówkach. Zapewnia to system multi air flow (w chłodziarce) czy wiatraczek, który wyrównuje temp. wewnątrz i przy okazji lekko wszystko osusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.01.2005 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.01.2005 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 15.03.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 szukam jakiejś fajnej lodówki (korzystna relacja cena - jakość ) - bezszrodnowej - No Frost - do zabudowy.. Możecie coś polecić - czytałam pozytywne komentarze o LG/Samsung - tylko czy oni mają też modele do zabudowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 15.03.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 a jeśli nie NO FROST to przynajmniej przyzwoita komora - 0 stopni - czy to się rzeczywiście sprawdza w praktyce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.03.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 masz prawie 300 postów, więc zapewne użyłaś funkcji szukaj i nic nie znalazłaś , wiec ja jeszcze raz za Ciebie użyłem funkcji "szukaj" i znalazłem to: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39137&highlight=no+frost http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38861&highlight=no+frost dodam tylko, że się sprawdza i warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 15.03.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 dzięki modzalewscy za znalezione wątki tylko mnie chodziło o NO FROST DO ZABUDOWY !!!! - a w tych wątkach jest mowa o WOLNOSTOJĄCYCH.... Właśnie twoje wcześniejsze wypowiedzi przekonują mnie do NO FROST - tylko wolnostojącą lodówkę mam, całkiem porządną, ale zupełnie nie pasuje mi do wystroju kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 16.03.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 a ma może ktoś doświadczenia z No Frost z AEG????- gościu z Allegro zapronował mi model Santo n818 40-4i - w całkiem dobrej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.03.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 a ma może ktoś doświadczenia z No Frost z AEG???? - gościu z Allegro zapronował mi model Santo n818 40-4i - w całkiem dobrej cenie... - chyba gość będzie powietrze łopatką dmuchał, bo n818 nie jest NO FROSTEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.03.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 szukam jakiejś fajnej lodówki (korzystna relacja cena - jakość ) - bezszrodnowej - No Frost - do zabudowy.. Możecie coś polecić - czytałam pozytywne komentarze o LG/Samsung - tylko czy oni mają też modele do zabudowy??? Co do samego No Frost - taka wypowiedź: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=10089073&a=10093462 Dodam tylko, że autor jest pracownikiem serwisu AGD, dość regularnie wypowiada się na zbliżone tematy zarówno na forum gazwyba, jak i na pl.rec.dom, No frost odradza ludziom regularnie, tą wypowiedź wyguglałem na szybko, ale polecam poszukanie i innych. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 16.03.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 do modzelewscy: opis chłodziarko-zamrażarki AEG SANTO N 8 18 40- 4i ze strony www: Dane techniczneWysokość 180 cmPojemność 265 L w tym 55 L zamrażalnikOchrona antybakteryjnaBalkoniki z relingami3 szuflady w komorze zamrażalnikaMontaż frontu na prowadnicachNo-FrostKlasa A???ile ludzi tyle opinii ... sama się gubię... może lepiej komora 0 a nie No frost????ten gościu z forum GW - jako wadę No Frost podaje m.in to, że jedzenie się wysusza..hmmm..chyba już wolę żeby mi się wędlina wysuszała niż pokrywała oślizgłą mazią po 2 dniach w lodówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.03.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Co do samego No Frost - taka wypowiedź: No Frost ma wady: -Droższy sprzęt -Bardziej awaryjny -Z powodu wentylatora wyrównane temp. na wszystkich półkach ( dla mnie wada, ale są tacy, których to cieszy:) -Większe zużycie energii -Głośniejsza praca po paru latach (wentylator) -Wysuszanie żywności pewnie ten sam gość podobnie pisze o termoobiegu w kuchenkach, bo przecież jest tam wentylator , nie wspominając już o Plazmie, bo się wypalają, czy o skórze w samochodzie, nie wspominając o kilimie, dzięki której można zostać „przewiany” wypowiedz ostro naciągnięta, i tak na przykład: "droższy sprzęt" - jakość kosztuje, te lodówki są droższe bo są lepsze i nie chodzi tylko tutaj o system NO FROST, są lepiej wyposażone, posiadają rozbudowaną elektronikę, czujniki, różne dodatkowe komory, i inne dodatki (od kostkarki, do monitora LCD), wieszaki na wino, barki, często są to modele top'owe, SIDE BY SIDE, a wiec producent bogato je wyposaża - to musi kosztować . "bardziej awaryjny" - rozmawiam często z serwisami i serwisantami, nie potwierdzają awaryjności tego sprzętu ponad inny sprzęt, ogólnie czym bardziej sprzęt skomplikowany tym bardziej narażony na awarie, to wszystkiego się dotyczy: pralek, zmywarek, itd...a chłodziarki należą do najmniej awaryjnych. Nowoczesność, technika, nie będziemy przecież wracać do "Silezji" "z powodu wentylatora wyrównane temp. na wszystkich półkach " - gość coś tam usłyszał, ale czy wie jak działają nowoczesne NO FROST’y, to poszedł do przodu, chodzi mi o strefowość lodówek ( w różnej jej części różna temperatura), komory z kontrolą wilgotności, komory "0 stopni", kontrole sensorową itd... potrafią wykryć ilość przechowywanej żywności. Są też bardzo skuteczne. " Większe zużycie energii " - obecnie wszystkie modele są już w "A klasie", nowocześniejsze modele działają jak pralka z wyważaniem, wyliczają ile żywności jest w lodówce, jaka jest temperatura na zewnątrz, jaka wewnątrz, jak często drzwi otwieramy, posiadają programy wakacyjne, wszystko to obniża zużycie prądu. " Głośniejsza praca po paru latach (wentylator)" - nowe typy wentylatorów mają silniki bezszczotkowe są ciche, niezawodne i mało prądu zużywają. „Wysuszanie żywności” – przecież to na „tradycyjne” energooszczędne lodówki klienci się skarżą iż żywność „muleje”. Główną zaletą NO FROSTÓW jest wydłużenie czasu przechowywania żywności, lodówki te też posiadają pojemniki z kontrolą wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.03.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 do modzelewscy: opis chłodziarko-zamrażarki AEG SANTO N 8 18 40- 4i ze strony www: Dane techniczne Wysokość 180 cm Pojemność 265 L w tym 55 L zamrażalnik Ochrona antybakteryjna Balkoniki z relingami 3 szuflady w komorze zamrażalnika Montaż frontu na prowadnicach No-Frost Klasa A ??? http://www.topmarket.com.pl/pict/AEG%20SANTO%20N%208%2018%2040%204I_dodatkowy1.jpg - nie widzę tu NO FROSTU , to typowa tradycyjna chłodziarka, a w zamrażarce jest Frostmatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 16.03.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 a jak wygląda taki NO FROST??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.03.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 a jak wygląda taki NO FROST??? http://smiesznie.strzelno.ultra.pl/image/galeria/DZIECKO.JPG http://www.mvideo.ru/imgs/advise/rf/rf2-nofrost2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 17.03.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 w takim razie modzelewscy -jaką lodówkę byś mi polecił??? musi być do zabudowy... i chciałam wydać gdzieś ok. 2000,00... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.03.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 pewnie ten sam gość podobnie pisze o termoobiegu w kuchenkach, bo przecież jest tam wentylator , nie wspominając już o Plazmie, bo się wypalają, czy o skórze w samochodzie, nie wspominając o kilimie, dzięki której można zostać „przewiany” Spokojnie Gościa nie znam osobiście, ale wypowiada się on na forum gazwyba i na pl.rec.dom dość często, jego opinie wydają mi sie wartościowe. Co do powyższego cytatu - wentylator w termoobiegu MA wyrównywać rozkład temperatury, w lodówce natomiast jej gradient mi też się wydaje raczej zaletą niż wadą. wypowiedz ostro naciągnięta, i tak na przykład: "droższy sprzęt" Nie wiem, co tu jest naciągnięte, są droższe? Są, prawda? On się nie rozwodził nad powodami tej drożyzny, po prostu stwierdził fakt. "bardziej awaryjny" - rozmawiam często z serwisami i serwisantami, nie potwierdzają awaryjności tego sprzętu ponad inny sprzęt, Zayzayer jest pracownikiem serwisu. "z powodu wentylatora wyrównane temp. na wszystkich półkach " - gość coś tam usłyszał, ale czy wie jak działają nowoczesne NO FROST’y, to poszedł do przodu, chodzi mi o strefowość lodówek ( w różnej jej części różna temperatura), komory z kontrolą wilgotności, komory "0 stopni", kontrole sensorową itd... potrafią wykryć ilość przechowywanej żywności. Są też bardzo skuteczne. Mówisz o lodówkach z najwyższej półki. Przeciętne wyposażone w nofrost są robione raczej tak jak on pisze. " Głośniejsza praca po paru latach (wentylator)" - nowe typy wentylatorów mają silniki bezszczotkowe są ciche, niezawodne i mało prądu zużywają. Szczotek mieć nie muszą, ale bez łożysk się nie obejdzie. Wiatrak w przeciętnym komputerze też jest bezszczotkowy, a po kilku (!) latach czasem lubi sobie pobuczeć... „Wysuszanie żywności” – przecież to na „tradycyjne” energooszczędne lodówki klienci się skarżą iż żywność „muleje”. Główną zaletą NO FROSTÓW jest wydłużenie czasu przechowywania żywności, lodówki te też posiadają pojemniki z kontrolą wilgotności. Tu się zgadzam, ale może jemu chodzi oto, że w nofroście jest to przegięte w drugą stronę? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts