Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lodówka NO FROST

ara

Recommended Posts

Zastanów się, czy na pewno warto dopłacać na klasę A+ i czy na pewno chcesz no-frost.. Klasa A+ nie zwróci Ci się tak szybko. Chyba, że planowana podwyżka za prąd o 70% dojdzie do skutku.. To na pewno będzie to szybciej. A system no-frost ma jeden zasadniczy minus: wysusza jedzenie w lodówce. Wszystko musisz mieć w zamkniętych pojemnikach. Mi to przeszkadzało.

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A kiedy zwróci się budowa domu???

Mam Liebherra ICUS 3010 za ok.2 tys.bez bajerów.

Androzek i jak Twoj Liebherr? Chce kupic ten sam model:)

Dzieki

Też jestem ciekawy bo mój już czeka na montaż. Naczytałem się przed kupnem, że jest niesmowicie cichy...a to było dla nas priorytetem.

Zastanów się, czy na pewno warto dopłacać na klasę A+ i czy na pewno chcesz no-frost.. Klasa A+ nie zwróci Ci się tak szybko. Chyba, że planowana podwyżka za prąd o 70% dojdzie do skutku.. To na pewno będzie to szybciej. A system no-frost ma jeden zasadniczy minus: wysusza jedzenie w lodówce. Wszystko musisz mieć w zamkniętych pojemnikach. Mi to przeszkadzało.

System no-frost nie wysusza jedzenia, bo to system dla zamrażarki, zapobiegający budowaniu się warstwy lodu w zamrażarce. Tobie zapewne chodzi o system chłodzenia strumieniem powietrza w lodówce, wymuszonym przez wentylator. Tak, to prawda, że wysusza jedzenie ale po pierwsze i tak większość jedzenia zawsze trzyma się w jakiś pojemnikach lub woreczkach, a po drugie wolę jak mi jedzenie wyschnie niż by miało spleśnieć :)

Przez ostatnie 2 lata miałem (i wciąż mam) wolnostojącą lodówko-zamrażarkę LG z systemem no-frost i chłodzeniem powietrzem i jestem zachwycony. Zero wilgoci, zero pleśni, zero problemów z wodą w lodówce. Teraz mam również tę Gorenje A+. Nigdy więcej "zwykłych" lodówek.

aha, a jak jest w realu z tym dzwonkiem od drzwi gdy niby za długo otwarte? ostro dzwoni, i po ilu sekundach?

Czy ten NOfrost działa dobrze?

jak napisał powyżej Tazor odzywa się po 60 sekundach, ale dla mnie jest ok - to bardziej bipczenie niż dzwonek. zresztą dobrze że jest taka funkcja - jak dzieciak zostawi lodówkę otwartą, to ocalisz jedzenie, troche prundu i porządek w kuchni :)

• 9 months później...

Trochę odświeżę wątek ;)

Czy ktoś wie czym różnią się lodówki Gorenje NRKI 45288 i NRKI 55288 (oprócz jednego numerka w nazwie oczywiście ) :lol:

Porównywałam je na stronie i wychodzi, że są identyczne :o

http://www.gorenje.pl/compare_products.asp

Gdzieś wyczytałam tylko , że jakimś samodomykającym się zawiasem nożycowym :roll:

Orientuje się ktoś ??

• 2 weeks później...

Napisałam meila z zapytaniem czym różnią się modele tych lodówek do zabudowy

i odpisali mi z Gorenje :) Odpowiedź brzmi:

"Różnica polega na tym, że modele te mają inne rodzaje zawiasów. Model NRKI

55288 posiada zawias nożycowy (front meblowy mocowany jest na drzwiach), a

NRKI 45288 zwykły zawias."

Czyli tylko ten zawias

:o

Że też im się to opyla :lol:

• 2 months później...

no frost znaczy bezszronowa.

W tego rodzaju lodowkach nastepuje osuszanie i wymiana powietrze, a dzieki temu nie osadzaniu się szron. Lodowka z system no frost jest takze wentylowana, a wilgotne powietrze kieruje sie do skraplacza. To, ze powietrze jest suche na sciankach nie nagromadzi sie lod i nie trzeba takiej lodowki odmrazac. Ponadto mala wilgotnosc ma duze znaczenie dla dlugosci przechowywania produktow w swiezym stanie. Ja trzymam produkty w pojemnikach, dzieki czemu obieg powietrza nie wysusza ich.

Wg mnie warto zdecydowac sie na lodowke no frost:)

to jeszcze polecę tzw strefę zero

niektóre lodówki mają najniższą szufladę z temp około zera (cool zone, cool box i inne nazwy). Co prawda prawdziwą strefę zero ma jedynie kilka modeli z wysokiej półki (np Liebherr), wtedy są dwa termostaty i można oddzielnie ustawić temp tej szufledy, ale już nawet ta pseudo cool zone jest cenna, tam się faktycznie da przetrzymać wędliny w stanie dobrym i znacznie dłużej, niż w "zwykłej" lodówce :wink:

a no frost mam w zamrażarce, nie szroni się faktycznie, ale na razie mam ją rok... ciekawe, jak dalej :lol:

aaa jeszcze jedno, coś mi się przypomina z moich lekcji przed zakupem lodówki - prawdziwa no frost ma plecy gładkie a nie ma dachu. Czyli można ją postawić tuż przy ścianie, nie ma tam żebrowania, a chłodzona jest od góry. Niektóre firmy sprzedają żeberkowce "podrasowane" ale to nie to. Trza plecy oglądać :lol:

Pare dni temu ogladalem lodowki w Saturnie i zauwazylem, ze wiekszosc lodowek ma "odszranianie", po malej rozmowie ze sprzedawca dowiedzialem sie, ze wszystkie maja to dla chlodziarki a niektore dla lodowki i te sa oznaczane jako "No Frost"
Coś pokręciłeś. Chłodziarki mogą się same odszraniać ale mogą również mieć system nofrost-albo jedno albo drugie. W zamrażalniku mamy system nofrost - bez konieczności rozmrażania lub tradycyjny wtedy musimy rozmrażać.

Pare dni temu ogladalem lodowki w Saturnie i zauwazylem, ze wiekszosc lodowek ma "odszranianie", po malej rozmowie ze sprzedawca dowiedzialem sie, ze wszystkie maja to dla chlodziarki a niektore dla lodowki i te sa oznaczane jako "No Frost"
Coś pokręciłeś. Chłodziarki mogą się same odszraniać ale mogą również mieć system nofrost-albo jedno albo drugie. W zamrażalniku mamy system nofrost - bez konieczności rozmrażania lub tradycyjny wtedy musimy rozmrażać.

No tak, zamrazalnik ma, chlodziarka moze miec ;)

aaa jeszcze jedno, coś mi się przypomina z moich lekcji przed zakupem lodówki - prawdziwa no frost ma plecy gładkie a nie ma dachu. Czyli można ją postawić tuż przy ścianie, nie ma tam żebrowania, a chłodzona jest od góry. Niektóre firmy sprzedają żeberkowce "podrasowane" ale to nie to. Trza plecy oglądać :lol:

A skąd masz takiego newsa? Co za różnica czy skraplacz jest zabudowany czy też nie?