alekplus 15.03.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam,Jestem na etapie “przed fundamentowym” (fundamenty lane z gruchy).W momencie wykonywania fundamentów chciałbym wykonać wszystkie niezbędne przejścia przez fundament, aby następnie tylko wpuszczać instalacje.Będę potrzebował:1. Przyłącze wodociągowe (to będzie szło pod ławami)2. Kanalizacyjne (przed ścianę fundamentową)3. Przyłącze elektryczne4. kable do bramy, domofonu, oswietnienie ogrodu, podlewanie ogrodu5. Czerpnia GWC, czerpnia powietrza do kominkaJak najlepiej wykonać takie przejścia przez fundament? Szczególnie interesuje mnie szczelność, aby nie zakłócać izolacji przeciwwilgociowej, którą będzie pokryta ściana fundamentowa.Jakie rury stosować, aby można było je zabetonować, w ścianie fundamentowej a następnie wsunąć żądaną instalację?Zastanawiam się nad zabetonowaniem jakiś grubych rur fi 10cm aby wystawały około 1m poza budynek a w środku prowadziły prosto do miejsca gdzie instalacja się zaczyna (czyli skrzynka rozdzielcza czy wodomierz). Czy to dobry pomysł?Czy ktoś przerabiał ten temat i może cos doradzić aby nie narobić błędów?Pozdrawiam,Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 jestem na tym samym etapie bede sledzil watek z uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 15.03.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Ja również będę obserwował...Co do czerpni powietrza do kominka, to o ile wiem powinna być to rura 150 ułożona pod podłogą poziomo, z delikatnym spadkiem na zewnątrz i wychodząca nad ziemią, tak więc na logikę powinna przejść przez przedostatnią warstwę bloczków fundamentowych. Tylko czy taki przepust nie zmniejsza wytrzymałości ściany fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 zawsze mozna zrobic nadproze nad przepustem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.03.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 U nas był fundament lany z gruchy prosto w wykop.Przepusty zrobiłem tak: kawałki rur kanalizacyjnych o odpowiedniej średnicy (np dla docelowej rury 160 dałem przepust fi 200) i długości (tak aby weszły w wykop, czyli na szerokośc wykopu) owinąłem folią aby beton nie nalał sie do środka, umocowałem i tyle...Wszystko wyszło super, ale robiłem tylko przepusty na: kanalizację i nawiew do kominka.Pozostałe:- na wodę: rura byłe pociągnięta przed wylewaniem fundamentów, pod ławami (nie trzeba było robić przepustu)- prąd pójdzie ziemią i wkuliśmy się tylko z przepustem na styku fundamentów i ścian z PTH (wcześniej nie wiedziałem którędy będziemy robic przyłącz); kable do bramy pójdą podobnie tylko z garażu- gaz: rura będzie przebita przez ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekplus 15.03.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Planuję lać fundament do szalunków (nie do wykopu) więc pewnie bedzie trochę więcej gimnastyki z zamocowaniem rur. Czy zrobienie przepustu system rura-w-rurze nie powoduje problemu dostawania się wilgoci między rurami do wnętrza obrysu fundamentów? Jaką rurę stosować dla mniejszych przepustów np dla kabli? Idealnie taka rura powinna być dosyć giętka aby mozna było ją wyprowadzić pionowo przez podłogę. Pozdrawiam,Olek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.03.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Planuję lać fundament do szalunków (nie do wykopu) więc pewnie bedzie trochę więcej gimnastyki z zamocowaniem rur. Czy zrobienie przepustu system rura-w-rurze nie powoduje problemu dostawania się wilgoci między rurami do wnętrza obrysu fundamentów? Jaką rurę stosować dla mniejszych przepustów np dla kabli? Idealnie taka rura powinna być dosyć giętka aby mozna było ją wyprowadzić pionowo przez podłogę. Pozdrawiam, Olek. Zapytaj o rurę typu peshel (giętka) http://www.gamasan.pl/katalog/index.php?grupa=19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.03.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Planuję lać fundament do szalunków (nie do wykopu) więc pewnie bedzie trochę więcej gimnastyki z zamocowaniem rur. mniej , w wykopie wylozonym folia wcale nielato taka rure umocowac zeby sie nieprzesunela, a w szalunku, to dwa kokretne gwozdzie przez deskowanie, i rura sie trzyma Czy zrobienie przepustu system rura-w-rurze nie powoduje problemu dostawania się wilgoci między rurami do wnętrza obrysu fundamentów? powoduje, i to nie tylko do wnetrza domu, ale takze do wewnatrz fundamentu, dlataego nalezy stosowac specjale szczelne kolnierze, ktore zatapia sie, w warstwie hydroizolacji Jaką rurę stosować dla mniejszych przepustów np dla kabli? Idealnie taka rura powinna być dosyć giętka aby mozna było ją wyprowadzić pionowo przez podłogę. j.w peszel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 15.03.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Planowanie przepustów zaoszczędzi kosztów związanych z ich wywierczniem czy wykuwaniem.Chociaż wywiercenie otworo nie jest wielkim technicznie problemem to wypożyczenie sprzętu kosztuje.Radziłbym wprowadzewnie między szalunki styropianu bąć rury pcvi zabespieczenie przed przesunięciem.Dlaczego nie stalowej? Dlatego, że nie mapotrzeby przepustów wyciągać poza fundament.Przepust najlepiej zrobić ponad lustrem wody gruntowej.A po przeprowadzeniu przyłączy (odległości od siebie pokreślają przepisy)otwory po usunięciu przepustu z rury pcv należy uszczelnić odpowiednią pianką i zarzucić zaprawą cementową .Następnie uzupełnić izolację poziomą. Robiłem tysiące przepustów dla kabli telefonicznych i trzeba wiedzieć iż pomimo ,że kable układało się na zewnątrz w kanalizacji to nie dopuszczalne było wprowadzenie rury bespośrednio do budynku.Należało kanalizację zakończyć usdzczelnieniem ok 1m od fundamentu.Tu chodziło o bespieczeństwo w przypadku pojawienia sie przecieków gazu do kanalizacji.Uszczelnianie pianką i zaprawą to jedna z tańszych wersji.Droższa to stosowanie specjalnych uszczelniaczy gumowych(dławików) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2005 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 osadzona w trakcie murowania scian fundamentowych odpowiedniej srednicy rura pvc, pozniej po przeprowadzeniu przewodow uszczelnienie piana montazowa ktora pozniej lekko wydlubalem i sznurem od snopowiazalki (to byla koncowka lat 80-tych ) nasaczonym Abizolem (takim czarnym gestym) dodatkowo uszczelnilem. Poki co nie przecieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 15.03.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 osadzona w trakcie murowania scian fundamentowych odpowiedniej srednicy rura pvc, pozniej po przeprowadzeniu przewodow uszczelnienie piana montazowa ktora pozniej lekko wydlubalem i sznurem od snopowiazalki (to byla koncowka lat 80-tych ) nasaczonym Abizolem (takim czarnym gestym) dodatkowo uszczelnilem. Poki co nie przecieka Isatnieje niebespieczeństwo przecieków przy podwyższonym poziomie wód gruntowych (obserwowałem to zjawisko zwłaszcza przy przepustach dla instalacji telefonicznych wychodzących z nie dokładnie uszczelnionej kanalizacji po zachowaniu przerwy gazowej) przesiąkania nie pomiędszy kablem.czy instalacją uszczelnioną tym czy innym sposobem ,ale pomiędzy przepustem a otaczającym go betonem.Dlatego zwracam uwagę ,że rozsądniej jest wybić przepust przed ułożeniem instalacji i uszczelnić otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.03.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 @Jareko to w tedy juz piany montazowe byly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 21.07.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 mnie hydraulik zaśpiewał 1500 za wprowadzenie wody i rozprowadzenie kanalizy po parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.07.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Oj jak czytam to nie wiem czy ja zrobiłem dobrze?u mnie wycieto kawałki desek w szałunkach zbito korytka i zalano betonem, następnie rozprowadzono rury , pianka montażowa i po temacie.Jak będę izolował pionowo sciany fundamentowe z zewnątrz to zasmaruje jakimś mazidłem i myślę że wystarczy, w końcu to nie łódź podwodna tylko dom. Jeśli mogę coś poradzć to :- proponuje skontaktować się z elektrykiem ja tego nie zrobiłem i nie mam uziomu połączonego ze zbrojeniem ław, elektryk powiedział że da sobie radę, ale szkoda że nie ma tego połączenia.- proponuje pogadać z jakimś majstrem od kanalizacji, mnie w projekcie naniesiono wyjście kanalizacji pod ławą fundamentową / jaieś 1.5 m poniżej poziomu gruntu/, kumpel co wykonuje takie roboty jak to zobaczył to myślałem że z krzesła spadnie i zrobiłem tylko 10 cm poniżej- on dał gwarancj/ - jak montowałem rurkę do wprowadzenia kabla elektrycznego / taka zwykła kanalizacyjna/ to dałem 3 kolanka po 30 stopni, majster mi powiedział że lepiej będzie wjechać kablem i tak mi się wydaje że miał racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.07.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Właśnie dzisiaj robiłem przepust pod kanalizację. Fundament jest z bloczków, przepust ma formę "dziury" szerokości 2/3 bloczka i wysokości 2 bloczków. Po przepuszczeniu przez to rury szpary wypełni się pianką poliuretanową. Wodę przecisnę pod ławą, ale dopiero w przyszłym roku (będę odkopywał ławę). A co do nadproża nad przepustem - to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.07.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Jak będę izolował pionowo sciany fundamentowe z zewnątrz to zasmaruje jakimś mazidłem i myślę że wystarczy, w końcu to nie łódź podwodna tylko dom. koniecznie trzeba zastosowac kolnierz w izolacji pionowej. - proponuje pogadać z jakimś majstrem od kanalizacji, mnie w projekcie naniesiono wyjście kanalizacji pod ławą fundamentową / jaieś 1.5 m poniżej poziomu gruntu/, kumpel co wykonuje takie roboty jak to zobaczył to myślałem że z krzesła spadnie i zrobiłem tylko 10 cm poniżej- on dał gwarancj/ 1,5m to troche za duzo ale 10 cm .... min. 60-80 zaleznie od strefy przemmarzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.07.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 invx ja wiem że chcesz mi dobrze doradzić ale ja uważam że tak wystarczy, grunt mam piaszczysty wody gruntowe głeboko, nie ma strachu. Co do głebokości wyprowadzenia rury kanalizacyjnej to wybacz ale zaufam kumplowi, gość wie co mówi, a nie robi tego od wczoraj, może faktycznie te 10 cm to troszkę za płytko /ja też tak myślę/ ale więcej jak 30 cm to nie dam /w końcu dał mi gwarancje że bedzie OK/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.07.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 invx ja wiem że chcesz mi dobrze doradzić ale ja uważam że tak wystarczy, grunt mam piaszczysty wody gruntowe głeboko, nie ma strachu. Co do głebokości wyprowadzenia rury kanalizacyjnej to wybacz ale zaufam kumplowi, gość wie co mówi, a nie robi tego od wczoraj, może faktycznie te 10 cm to troszkę za płytko /ja też tak myślę/ ale więcej jak 30 cm to nie dam /w końcu dał mi gwarancje że bedzie OK/. Praktycznie to w takim gruncie przemarzanie jest do 50 cm - ale jeśli kumpel daje gwarancję - tylko bądź z nami w kontakcie jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.07.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 invx ja wiem że chcesz mi dobrze doradzić ale ja uważam że tak wystarczy, grunt mam piaszczysty wody gruntowe głeboko, nie ma strachu. Co do głebokości wyprowadzenia rury kanalizacyjnej to wybacz ale zaufam kumplowi, gość wie co mówi, a nie robi tego od wczoraj, może faktycznie te 10 cm to troszkę za płytko /ja też tak myślę/ ale więcej jak 30 cm to nie dam /w końcu dał mi gwarancje że bedzie OK/. Dobry kumpel-doradca to połowa sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.07.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 no cuz ... kady robi jak uwaza, w koncu to jego domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts