Jagna 22.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Tak sobie czytam Wasze posty i coraz bardziej się martwię. Nasz dom stoi, jest już dach, ścianki działowe i wylany chudziak. Nie zostawiliśmy ani jednego przepustu na etapie fundamentów, bo nie byliśmy do końca pewni gdzie co będzie Mój mąż twierdzi, że hydraulik sobie poradzi, że porozcina chudziak i przewierci się tam gdzie trzeba a ja się boję, że to jest niewykonalne... Schrzaniliśmy sprawę?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.07.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 spokojnie . Nie ma co robic przepustow przy laniu fundamentow. Zrobienie dziury w odpowiednim miejscu to najwyzej pare min, przy dzisiejszym sprzecie. Z chudziakiem tez nie ma problemu. Byle tylko potem izolacje byly ciagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.07.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jagnastało się jak się sało,częściowo muszę się zgodzić z moim przedmówcą, w dzisiejszym czasie da się wykonać, tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt /a dobre narzędzia kosztują parę groszy/ i może nie trwa to minutę ani dwie ale jest wykonalne, przemyśl czy nie warto dać parę groszy więcej hydraulikowi i po kłopocie, samemu można się wielce napracować, jednak ten beton z gruszki jest mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.07.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Pocieszacie mnie, naprawdę. Oczywiście, że zajmie się tym hydraulik, nie pozwolę się tknąć nikomu innemu. W tej chwili mam w domu hydraulikę robioną przez męża i kolegę....Z całym szacunkiem dla męża i kolegi....hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.07.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Oczywiście, że zajmie się tym hydraulik, nie pozwolę się tknąć nikomu innemu. W tej chwili mam w domu hydraulikę robioną przez męża i kolegę....Z całym szacunkiem dla męża i kolegi....hmmm... zobaczymy co powiesz jak bedzie hydraulik robil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.07.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 A jeszcze nie wiem. Powiem Ci jak zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.07.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Hej Jagnawpadłem na taki pomysł, jak mąż z kolegą tak zadecydowali aby tych przejść przez ścianę nie robić na etapie prac betonowych to niech teraz hydraulik wyznaczy gdzie i jakie mają być, a chłopaki młoty w dłoń i do dzieła, ty kasiorę zaoszczędzisz a chłopcy krzepy fizycznej i tęzyzny nabiorą, a i nauczkę dostaną na przyszłość.Już mi ich szkoda, przechlapana robota. Ty się nie łam wszystko się da zrobić, no . może z pewnymi wjątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.07.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 JAGNA sorki za żarty, to nie na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.07.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jagnamyślałem nad twoim problemem i mam taki pomysł:jakie przejścia muszą być zrobione?- kanalizacja - musi, trudno trzeba kuć, ale tylko jedną nitkę, inne dpływy tak jak z natrysku, umywalki, można puścić w styropianie,- elektryczność - nie wiem trzeba pogadać z elektrykem, jak można w styropianie to jest dobrze,- zasilanie kominka powietrzem - może takie płaskie przewody wentlacyjne, gdzieś czytałem na forum, oczywiście muszą być rozprowadzone w styropianie, ponoć podłoga zimna w tych miejscach zimą ale można to rozwiązać obkładając te przewody styropianem lub wełną,- woda- i tutaj wpadłem na taki pomysł, woda ma iść pod ławami fundamentowymi, więc proponuje od góry kuć chudziak tylko tak bez przesady średnicy jakieś 150 mm, a od zewnątrz kopiemy dołek przy ścianach fundamentowych, a od góry wiercimy / są takie wiertła do słupków ogrodzeniowych, może się da zrobić taki poważny odwiert, oczywiście zależy jaki grunt i jak głeboko/ jak się dowiercimy do naszego dołka to wprowadzamy od góry rurę od wody i po kłopocie, ale zanim zaczniesz to wszystko robić, proponuje pogadać z hdraulikiem /tylko nie z tym z plakatu, on biedak może nie wiedzieć/, oraz z elktrykiem, zadzwoń do nich niech przyjadą i powiedzą jak to można zrobić, kredą narysuj na chudziaku co i gdzie ma przechodzić. Jak się tak dobrze zastanowić to wcale nie musi być dużo roboty, ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.07.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Zezo, żart był jak najbardziej na miejscu. Już się nawet zastanawiałam jak im to zakomunikować Dzięki za rady. Na pewno odbędziemy z hydraulikiem i elektrykiem długą, poważną i bardzo szczerą rozmowę i dopiero będą podjęte jakieś działania, nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartczak Zdzisław 14.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Ściany fundamentowe mam wylane z gruszki. Do wykonania przepustów użyłem rur z pcv zamontowanych na sztywno /przewiercone ściany i skręcone śrubami fi 12 w przepuście/ między deskowaniami ścian. Do kanalizacji fi 200, tv sat i zasilanie prądowe fi 50, tel. oświetl. ogrodu oraz domofon i brama fi 40. Z tym, że na przepusty /poza kanalizacją/ kupiłem "sztucerki" dopasowałem do szerokości ściany i włożyłem mufami do wewnątrz budunku abym mógł swobodnie wykonać rozprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 14.08.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Mnie najwięcej wysiłku kosztowało podkopanie od zewnątrz i wewnątrz budynku pod ławą w celu przeciągnięcia niebieskiego węża do wody wodociągowej.Ten musi iść pod ławą.Żałowałem, że przed laniem fundamentu pod ławą nie umieściłem przepustu z grubej stalowej rury i w niej ten wąż z zapasem wystający z jednej i drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_Ewa 14.08.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Mam pytanie czym wypełnić przestrzeń między rurą ochronną a rurą kanalizacyjną (rury te znajdują się przy przejściu przez fundament)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 15.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 "- woda- i tutaj wpadłem na taki pomysł, woda ma iść pod ławami fundamentowymi, więc proponuje od góry kuć chudziak tylko tak bez przesady średnicy jakieś 150 mm, a od zewnątrz kopiemy dołek przy ścianach fundamentowych, a od góry wiercimy / są takie wiertła do słupków ogrodzeniowych, może się da zrobić taki poważny odwiert, oczywiście zależy jaki grunt i jak głeboko/ jak się dowiercimy do naszego dołka to wprowadzamy od góry rurę od wody i po kłopocie " W założeniu teoretycznym może to tak wyglądać (gdyby np przeciągać sznurek ), ale ten wąż jest cholernie sztywny i twardy i wykop trzeba zrobić z odpowiednim zapasem, myslę, że 15 cm to za mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.10.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 "- a od góry wiercimy / są takie wiertła do słupków ogrodzeniowych, może się da zrobić taki poważny odwiert, oczywiście zależy jaki grunt i jak głeboko/ jak się dowiercimy do naszego dołka to wprowadzamy od góry rurę od wody i po kłopocie " . mozesz cos wiecej napisac o takich wiertlach? jaka srednica gdzie mozna kupic itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.10.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 to wiertla rczej nie sa - jest to taki reczny swider. Rurka i na koncu odpowiednio wyprofilowany kawalek blachy. W markecie czy nawet lepszym ogrodniczym powinni takei cos posiadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Podciągam. Zastanawiam się jak sensownie zrobić przepusty do kanalizacji, wody i prądu żeby później nie kuć i nie wiercić?Ścina z bloczków. I jak to uszczelnić żeby było na lata i nie przeciekało?Co do nitki wodociągu myślę żeby puścić ją pod ławą fund. "Wody" na razie nie ma więc może dać przed zalaniem ławy rurę PCV o średnicy około 10cm? Żeby się potem nie przekopywać pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts