kgadzina 27.09.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Taki mi się napatoczył problemik. Ociepliłem dom styropianem. Nie zakładałem listwy startowej. Styropian (10 cm) kończy mi się ok. 40 - 50 cm nad ziemią, bo niżej chcę przykleić twardy styropian na cokół. I mój tynkarz wstawił mi niezłą zagwozdkę: twierdzi mianowicie, że jak jest tak jak teraz to powietrze łatwo opływa przestrzeń między ścianą a styropianem (jest klejony plackami i kołkowany), a jak wstawię styropian na dole to odetnę tuch powietrza i zrobi się grzyb Wie ktoś jak to naprawdę jest? Cokół i tak muszę zrobić, a te pół metra od dołu przecież nie może zostac nieocieplone. A strach przed grzybem gdzieś tam w sercu tkwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.09.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Wg.mnie ten fachowiec to myśliciel-za duzo myśli.Jaka może być ta przerwa pod styropianem?0,5cm może 1cm,jak to powietrze ma tam mieć swobodny przepływ,o ile mi wiadomo to owszem styropian klei się na placki ale brzegi smaruje się całe-gdzie ten przepływ?Taka jest moja opinia,ciekawe co na to reszta naszego bractwa.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instal 28.09.2002 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 Technologia zakłada przyklejanie płyt na placki oraz ich smarowanie na obrzeżach. W takim wykonaniu elewacji nie ma mowy o swobodnym przepływie powietrza. Możesz spokojnie wykonać docieplenie cokołu zasłaniając szczelinę. Grzybek w nowym domku tworzy się ze względu na kiepską wentylację (proponuję w górnej ramie każdego okna zamontować nawiewnik)oraz z wrodzonego u nas Polaków skąpstwa (koszty ogrzewania), pierwsze dwa sezony grzewcze trzeba intensywnie grzać i wietrzyć mieszkanie. W firma w której pracuje ma notoryczne problemy z mistrzami oszczędności ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.09.2002 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Rzeczywiście pustka pod styropianem to nie problem natomiast natomiast nie zamknięcie od spodu styropianu listwą to może być proble, jak dowiedzą się o tym myszy i mrówki, to będzie "tuch" że hej.pozdrowienia i jak naszybciej zamknij od spodu styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.09.2002 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Dzięki, dzisiaj na południu jest pogoda, więc zaraz zabieram się za utrudnianie życia myszkom i zasmaruję to dojście klejem z podwójną siatką. He he, chciałyby zwierzątka pomieszkać śpiąc w (na?) styropianie, ale prezydętem w taki sposób już nie da się zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.09.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Istotnie jest tendencja do zostawiania przestrzeni wentylowanej pomiedzy styropianem a sciana ktora ma za zadanie odprowadzic ew. kondensat (zalezy od budowy sciany) i pare wodna. Ale jest to w sprzecznosci ze sposobem mocowania plyt podawanym przez producentow. Jesli docieplalbym istniejacy dom to powaznie zastanowilbym sie nad taka szczelina i wykonal stsowane obliczenia wykresu kondensacji pary wodnej, jesli dom nowy to watpie aby strefa kondesacji miala miejsce pomiedzy sciana a ociepleniem. Przy dzisiejszych techniologiach albo nie ma jej wcale albo wystepuje w grubosci ocieplenia (co nie jest grozne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 30.09.2002 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Pitbull: ponieważ nie jestem zbyt dobry w robieniu wykresu z kondensacji pary wodnej, czy mógłbyś "na szybko" podać gdzie wystąpi punkt rosy? Ściany są dwuwarstwowe: 24 cm pustak Euro czerwony nie poryzowany(taki Max tylko węższy), na to 10 cm styropianu.Z góry dzięki, ewentualnie daj znać na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.09.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 przeliczałem tę ścianę setki razy mam podobną tylko 20cm pustaka i 15 styropianu. W twoim przypadku przy założeniu najgorszych realnych warunków tj. temp. w domu 22st na zewnątrz -5 st wilgotność w domu 80% na zewnątrz 95% to nie wystąpi wykraplanie wody, ale wspł.U Masz nie za bardzo 0,32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.09.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 A co powiesz przy 30cm Porotherm + 10 cm styropian. A może lepiej wełna? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.09.2002 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Potwierdzam. Najgorsze warunki brzegowe i temp. obliczeniowa moze na zewnatrz wynosic nawet -20.0,32 W/m2K to nie jest zly wspolczynnik przenikania ciepla. Co prawda nie spelnia normy (powienien byc 0,3).Ale pamietajcie ze takie teoretyczne obliczenie fragmentu teoretycznego muru o pow m2 niewiele wnosi.Dopiero bilans zyskow i strat cieplnych budynku i analiza jego uksztaltowania brylowo-przestrzennego moglaby powiedziec cos wiecj, czy budynek jest oszczedny energetycznie, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.09.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 niewiele, ponieważ producent porotermu nie podaje jego oporu dyfuzyjnego. natomiast co do wełny to też nic nie wiadomo nie wiem jaki dasz tynk zewnętrzny a on ma duży opór w stosunku do wełny jeżeli przyjmę opór dyfuzyjny na poziomie bloczków gazobetonowych to wystąpi wykraplanie w niekozystnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 30.09.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Przenikanie powietrza (wilgoci) przez sciany stanowi poniżej 3% całości. Nie ma wiec to genralnego znaczenia, chyba że kładziesz styropian na mokre sciany - po deszczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Miałem okazję oglądać jak wygląda ściana pod styropianem. Była ocieplona przez trzy sezony, potem właściciel zaczął rozbudowę i z częsci budynku zostało zdjęte ocieplenie. Styropian był przyklejany plackami i na około każdej płyty.Tynk pod styropianem wyglądał jak jedna wielka hodowla grzybów.Dlatego gdy ocieplałem swój remontowany domek kazałem ekipie przyklejać tylko na placki, w górnej części ścian są otwory wylotowe a u dołu wlotowe. Gdy przyłożyłem rękę do górnego otworu to czuć całkiem wyraźnie przepływ powietrza. Mam nadzieję, że wentylowana w ten sposób ściana nie ulegnie zagrzybieniu.Czytając poprzednie wypowiedzi widzę, że jestem osamotniony w swoich poglądach, więc spodziewam się druzgocącej krytyki tego co zrobiłem. Ale co mi tam. Uważam że tak jest ok. Gall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.10.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 gallu powiedz jaka jest temperatura tego powietrza co tak ładnie dmucha kiedy na polu jest -20 i skąd bierze się ten ciąg czy to nie jest wydmuchiwanie ciepła ze sciany a co wtedy z izolacją cieplną. Mam wątpliwości co do takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 A nie mówiłem !!!Nie wiem jaka jest temperatura, ale nasuwa się analogia (chyba ?)do wentylacji pomieszczeń. Przez nią też ucieka Ci ciepło z pomieszczenia i to bardzo dużo, jednak nikt podważa zasadności wentylacji grawitacyjnej. Z powietrzem usuwana jest wilgoć. Podobnie jest na ścianie. Gall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 01.10.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Odnoszę się z należytym szacunkiem do wykresów, wyliczeń. Określają one jednak pewien wycinek możliwych zdarzeń, stosownie do zadanych warunków brzegowych.Stąd moje preferencje rozwiązań prymitywnych, ale skutecznych (chociaż też wspomaganych liczbowo):- albo ściana jednowarstwowa- albo wielowarstwowa, lecz dla styropianu wentylowana (nikt chyba tego nie robi)- j.w, lecz na wełnie mineralnej z odpowiednio porowatym tynkiem.Przeraża mnie wszędobylstwo styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Do kgadzina:Zalecane jest ocieplać dom nawet do stopy fundamentowej. Wiadomo, że do pewnej wysokości fundament ociepla się jednym materiałem (np. styropian ekstrudowany), a powyżej styropianem ekspandowanym (tzw. normalnym FS 15). Warstwy odziela sie między sobą (najczęściej uszczelką), ale chyba raczej chodzi o zdylatowanie ściany niż o jej przewietrzenie. Nawiązując do listwy startowej - ona nie ma nic wspólnego z wietrzeniem - raczej chroni styropian np. przed gryzoniami, jednocześnie stanowiąc dobre podparcie. Można zakładać taką listwę lub nie. Co do wilgoci pod styropianem - dużo ciekawych rzeczy można dowiedzieć się w serwisie Stowarzyszenia Producentów Styropianu, ale niestety nie pamiętam adresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2002 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Słyszałem, że do ociepleń wymyślono styropian ryflowany. Jeżeli, jak twierdzicie, wentylacja ocieplenia nie ma sensu, to po co i dla kogo taki styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts