duszabar 27.09.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 W mieszkaniu mam własne co z piecem węglowym w pokoju. chcę zmienić ten piec na olejowy ulrich wertlich bezkominowy z wyrzutem spalin za ścianę. O zgodę będę musiał zapytać wspólnotę ze względu na naruszenie elewacji zewnętrznej (otwór ok fi 80 mm i przewód paliwowy przez klatkę schodową). Czy wystarczy że zgodzi się na to większość właścicieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.10.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Niestety musisz miec zgode wszystkich współwłascicieli tej nieruchomosci - tak stanowi prawo. Ale jesli znajdzie sie u ciebie "pies ogrodnika" - nie przejmuj sie. Składaj wniosek z tyloma podpisami, ile uda ci sie zebrac. 1. Gmina albo to zauwazy, albo nie. Jesli zauwazy, to rozesle do wszystkich tzw. powiadomienie, ze:... zgodnie z trescia art. 10.1 oraz art 61.4 KPA toczy sie postepowanie zwiazane z... i kto ma cos na przeciw - moze to zglosic w terminie 14 dni w tut. wydziale, w dniach... w godz... 2. Niektorzy to odbiora i zgubia, inni zapomna, innym sie nie bedzie chcialo isc, a jeden pieniacz z parteru pojdzie i napisze, ze sie nie zgadza. 3. Gmina jego skarge przeczyta i uzna, ze skarga jest zasadna albo nie. Tak czy siak - Gmina musi napisac uzasadnienie, od ktorego oczywiscie sie odwolasz. (Albo odwola sie pieniacz z parteru). 4. Jesli sprzeciw jest ewidentnie objawem pieniactwa - nie bój sie. Sprawe wygrasz i doprowadzisz do swego. Ale to bedzie baaaardzo dlugo trwało. 5. Dlatego lepiej miec od razu zgode wszystkich (włascicieli - nie lokatorów!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janka37 27.09.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Obawaim sie, że Miś Uszatek nie do końca ma rację. Zgoda wszystkich właścicieli jest wymagana tylko w przypadku małych wspólnot, tj. do 7 lokali. Duże wspólnoty podlegaja ustawie o własności lokali, a tam wyraźnie zapisano, że uchwały podejmowane są wiekszością udziałów, jedynie w niektórych przypadkach _ np. sprzedaż częsci nieruchomości wspólnej wymaga zgody wszystkich właścicieli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janka37 27.09.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Obawaim sie, że Miś Uszatek nie do końca ma rację. Zgoda wszystkich właścicieli jest wymagana tylko w przypadku małych wspólnot, tj. do 7 lokali. Duże wspólnoty podlegaja ustawie o własności lokali, a tam wyraźnie zapisano, że uchwały podejmowane są wiekszością udziałów, jedynie w niektórych przypadkach _ np. sprzedaż częsci nieruchomości wspólnej wymaga zgody wszystkich właścicieli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.09.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 W mieszkaniu mam własne co z piecem węglowym w pokoju. chcę zmienić ten piec na olejowy ulrich wertlich bezkominowy z wyrzutem spalin za ścianę. sprawdz tez przepisy odnosnie takiego rozwiazania - odleglosc od okien itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.09.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Skoro to wspólnota to pewnie są piętra - wyrzut spalin przez ścianę będzie możliwy tylko jeśli mieszkasz na ostatnim piętrze. Ale chyba już po sprawie, bo post duszabara pochodzi sprzed dwóch lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.09.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 no cos janka odswiezyla... ze tez nie spojrzalem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janka37 27.09.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Też nie spojrzałam )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.09.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Może przynajmniej dowiemy się, czy duszabar wymienił ten piec czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janka37 27.09.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Dokładnie. A wtedy będziemy też wiedzieli, czy musiał mieć zgodę większości, czy wszystkich i na którym piętrze mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszabar 29.11.2004 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Witam . Kocioł wymieniłem , ale spaliny idą do komina z wkładem. Kominiarz zaczął robić problemy i nie chciał wystawić opinii a mnie czas gonił. Grzeję już drugi sezon olejem i jestem zadowolony.Dużo zaoszczędziłem na energii elektrycznej - wyrzuciłem bojler, i mimo wzrostu cen oleju mysle że finansowo wychodzę podobnie jak z węglem, mając na uwadze nieekonomiczność poprzedniego kotła węglowego i nie wliczając kosztów inwestycji. No ale za wygodę trzeba płacic. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.11.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 No i gites-majonez! Pozdrowienia! P.S. To w końcu była potrzebna zgoda wspólnoty, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 30.11.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 No i gites-majonez! Pozdrowienia! P.S. To w końcu była potrzebna zgoda wspólnoty, czy nie? No i gdzie i jakich rozmiarów masz zbiornik? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duszabar 01.12.2004 00:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Zgoda była potrzebna ale tylko dlatego, że przewody paliwowe wg projektu szły klatką schodową . Nie było problemu z sąsiadami zgodzili się wszyscy. Musiałem też zrobić projekt na magazyn paliw do starostwa. Zbiornik 800l w piwnicy podemną ale jeszcze na parterze sąsiad, wanna , ściany ogniochronne (płyta gipsowa "ogień"). Od października 2003 do października 2004 zużyłem 1000l oleju na co +cwu . MIeszkanie jest na piętrze a nademną nieocieplony strych. Sufity obniżone i ocieplone w 40 % także tu będą jezszcze oszczędności. Jest hałas od pieca trochę większy niż zakładałem, jest to związane z odprowadzeniem spalin do komina. Muszę jeszcze popracować nad wygłuszeniem. Znajomy ma kocioł z wtrzutem za ścianę i ma o wiele ciszej w mieszkaniu (łazience). Mam kocioł ulrich wertlich 11 kW. Jak na razie bez awarii .Acha wystarczyłaby zgoda większości.Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 01.12.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Jak to czasami warto odgrzewać stare posty! Duszabar - dzięki za wyjaśnienia, dla mnie akurat ciekawe i przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts