przemek3 17.03.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Przecież te legary bdą na wpół spruchniałePorzycz piły od szwgra, wytnij to cholerstwo, wyrównaj strop klaina chudym betonem (umocnisz konstrukcje sterpów), daj styropian i zrów wylewke pływającą.Masz raz na zawsze spokój i pewność....i jak dziecko przystawi ucho do podłogi to nie usłyszy korników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.03.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Już wiemy skąd rozbieżniść w naszym rozumowaniu. Ja mówię o wyrównaniu podłoża pod posadzkę na już istniejącym stropie-legary traktuję jako konstrukcję pod podłogę drewnianą,natomiast invx dąży do skonstruowania nowego stropu? Dlatego nie widziałem potrzeby urzywania elementów konstrukcyjnych ja bylem przekonany, ze masz taki pomysl: zdjac deski, pomiedzy legary dac styropian, nakryc folia i na to wylewka z siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.03.2005 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Cicho siedzę,bo nie dostałem ani jednego powiadomienia o odpowiedzi.Legary wyglądają zdrowo.Mają z 12-15 cm wysokości.Wyciąć ich raczej nie mogę,bo chcę ułożyć płytki tylko na części podłogi.Czyli Panowie,jak to zrobić bo już się pogubiłem.Pomiędzy legary wsypię keramzyt a jak nie wystarczy to dobiję FS20.Legary wcześniej zaimpregnuję.I co dalej ?OSB? Wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.03.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Zrob tak: -zaimpregnuj legary - pomiedzy legary daj welne (znacznie lepiej Ci wyciszy strop niz styropian) - na legary daj OSB, tylko tu sie pojawia problem o jak piszesz ze legary maja rozstaw 1,5m to troche duzo moze by dolozyc po jednym pomiedzy nie ? (chyba ze odpowiednio grupa plyta OSB, tylko ile bedzie ona kosztowac ) przynajmniej na tej czesci, na ktorej chcesz plytki -i na OSB plytki ew. -zaimpregnuj legary -pomiedzy legary welne -na to deski (nawet te co byly teraz o ile zdrowe tylko sa) wlasnie jakie grube tam teraz sa ? -na to jak wczesniej pisalem jastrych plywajacy (szczegoly na http://www.atlas.com.pl szukaj ATLAS SAM ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 17.03.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 wytnij legary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 20.03.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Mam podobny problem ze stropem w kamienicy tyle tylko ze na 1 pietrze. Czytam powyzsze rady, ale wylewanie czegokolwiek u mnie odpada bo wszystko wpadloby do sasiada . Dechy na podlodze sa mocne ok3,5cm gr ale zniszczone i zludkowane. Na czesci podlogi chce dac plytki, na reszcie wykladzina lyb panele. Co najlepiej polozyc na podloge? Plyta osb na jakims podkladzie? Poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 20.03.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Mam podobny problem ze stropem w kamienicy tyle tylko ze na 1 pietrze. Czytam powyzsze rady, ale wylewanie czegokolwiek u mnie odpada bo wszystko wpadloby do sasiada . Dechy na podlodze sa mocne ok3,5cm gr ale zniszczone i zludkowane. Na czesci podlogi chce dac plytki, na reszcie wykladzina lyb panele. Co najlepiej polozyc na podloge? Plyta osb na jakims podkladzie? Poradzcie witam rozwiązaniem dla ciebie jest suchy jastrych wpisz to do wyszukiwarki pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 20.03.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 j.w. poczytaj tu: http://www.atlas.com.pl/oferta/lista.php?Cat=4 o atlas SAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 22.03.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 O suchych jastrychach juz czytalem ale znalazlem gdzies cene 65zl/m2 co przy 130m2 jest juz powaznym kosztem. Samopoziomujace tez odpadaja ze wzgledu na wage i cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.03.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Atlas Ci tyle wyszedl ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 22.03.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Atlas troche taniej - 20kg na 10mm /m2, min gr warstwy 30mm wychodzi 60kg/m2 czyli dwa worki na m2 po okolo 30zl/szt. Gdzies znalazlem oferte na jastrych suchy (plyty podlogowe) to z klejem, podojne plyty i posypka wychodzi nawet ponad 65zl/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.03.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 zapewne fermacell, wiem, strasznie drogo maja, sam kiedys to chcialem u siebie zastoowac i zrezygnowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.03.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 A może przybić łaty poniżej górnej części belki, potem na łaty deski2x folia , siatkę zbrojeniową ze stali i beton .Powinno zdać egzamin.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 zastanawiam sie czy robiąc wylewke nie zrobisz sobie kłopotu... martwisz sie o legary a to powinienes sie martwic o strop!! Kamienica z 34 roku. strop Kleina . prawdopodobnie murowany na dodatek na kiepskiej zaprawie cem-wap, nie wiadomo w jakim stanie są cegły ( czy jest to strop lekki , cięzki ,pólciezki, jak jest rozmieszczona bednarka) w jakim rozstawie są dwuteowniki ( a moze szyny?? ). na to chcesz dać styropian i wylewke, płytki, tym samo dociązysz strop i to mocno.. ( gestosć drewna ok 700 kg/m3, beton 2300 kg/m3 ) jeszcze jakby wylewka była wylana bezposrednio na cegły to powiedzmy ze powstała by płyta współpracująca i moze jakoś by to sie trzymało. Wg mnie wszelkie modernizacje podłogi powinieneś tak zrobic aby minimalnie obciązyc strop. Jezeli jest to mieszkanie nad jakimś ogrzewanym pomieszczeniem to nie ma sensu kładzenie styropianu jako termoizolacji. no chyba ze sąsiedzi oszczedzają na opale, jezeli chodzi o izolacje akustyczną to lepiej zastosowac wełne mineralną. moja propozycja jest taka aby zrobic podłoge pływającą. 1. zostawic legary. ewentualnie zimpregnowac je pokostem 2. rozłozyć folie na stropie ( paroizolacja ) 3. ułozyc pomiedzy legarami wełne mineralną ( izolacja akustyczna) 4. na legarach ułozyc paski twardej wełny mineralnej gr 2 cm ( lub 4cm ) 5. na to połozyc płyte OSB lub suchy jastrych. grubość nalezało by dobrać w zależności od rozstawu legarów, ale ta gdyby były za rzadko mozna dogęścić. ewentualnie pomyslec o jakis usztywnieniach pod przewidywanym miejscem postawienia bardzo cięzkich mebli 6. poniewaz to kuchnia nalezało by pomyslec o warstwie wodochronej na Płytach. 7. połozyc na to np. terakote Nie jest to moze może proste rozwiazanie i najtańsze ale dość bezpieczne dla konstrukcji stropu a dla małej powierzchni jaka jest kuchnia mozna sie tak pobawic popieram proxy'ego - nie ma co dodatkowo obciazac stropu wylewka. pare lat temu mialam podobny problem a do tego mialam baaaaardzo malo kasy Deski byly tez miejscowo sprochniale wiec je wymienialam - niektore w calosci a niektore czesciowo. Legar tylko jednen byl "podprochnialy wiec tez polecial do calkowitej wymiany. Jako podsypka byl tam popiól z pieca więc zastąpilam go swiezym popiołem rowniez pieca . Na to polozylam plyte OSB, ktora pomalowalam farba olejna, a na koniec ulozylam wykaldzine elastyczna. I wszystko gra i to do tej pory - juz dobrych kilka lat. Podkreslam ze dom byl budowany w 1908 . Pewnie teraz jakbym to robila zrobilabym to abrdziej rozwaznie -przede wszystkim wiecej izolacji. Ale wtedy mialam 18 lat i wszelkie prace budowlane robilam bardziej w oparciu o kobieca intuicje niz o wiedze budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts