zygmor 15.03.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Ile można zaoszczędzić dając jak największy udział własny.Stan surowy mojego domu 120m2 to około 150 000 zł.Oczywiście chodzi mi o szacunkowe ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 19.03.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 To zależy co potrafisz robić, zakładam że nie jesteś zawodowym murarzem czy nawet murarzem amatorem.Jeśli to prawda to możesz odliczać koszt robocizny przy:* prace ziemne kopanie i układanie wszystkich przyłączy (elektr., wod-kan, itp) fundamentów, niwelowanie terenu, zakładanie trawnika, wykonanie ścieżek i podjazdów.* wylewanie fundamentów, z izolacją i ociepleniem* wylewki w domu z izolacją + ocieplenie podłogi* instalacje - jeśli potrafisz - ja robiłem elektryczną i kanalizację, jak zobaczyłem jak wygląda układanie wodnej, uznałem że też bym sam to zrobił.* ocieplenie stropu + wylanie wylewki lub położenie podłogi na legarach.* ocieplenie poddasza - jeśli masz.* co do dachu ja miałem 1 cieślę jego pomocnika i sam z nimi pracowałem. * wylewnaie schodów zewnętrznych oraz tarasu.* układanie paneli jeśli zakładasz takie rozwiązanie też nie jest trudne.Teraz poczytaj na grupie albo w inny sposób ustal ceny na w/w prace jeśli przeliczysz to przez m2 swego domu to dowiesz się ile kasy zostanie u Ciebie w kieszeni jeśli zdecydujesz się na taki system budowania.Życzę aby zostało jej (kasy) jak najwięcej, bo z pewnością będzie jeszcze na co wydawać przy wykończeniówce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 19.03.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Moj stan surowy 110 metrów użytkowej to 70 tyś w tamtym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.03.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Ile można zaoszczędzić dając jak największy udział własny. Stan surowy mojego domu 120m2 to około 150 000 zł. Oczywiście chodzi mi o szacunkowe ceny. Pozdrawiam Jak ja lubię takie pytania Na tak postawione pytanie odpowiedź może być tylko jedna. Możesz zaoszczędzić do 100% przewidywanych nakładów na robocizne. Przykładowo - fliziarz może zarządać zarówno 15 zł jak i 35 zł za metr położenia terakoty. Więc szacunkowo - zaoszczedzisz od 15 do 35 zł od metra położonej glazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 20.03.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Stan surowy mojego domu 120m2 to około 150 000 zł. Pozdrawiam chodzi Ci o stan surowy otwarty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 20.03.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Spodziewam się na podstawie własnych doświadczeń że będę mógł zaoszczędzić maksymalnie ok 30% wartości kosztorysowej domu. Organizuję pracę, posiadam większość narzędzi, wynajmuję tańsze ekipy. Jest tez pewne ryzyko, "tańsza ekipa" sknociła mi dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 22.03.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Pochwalam ludzi, któzy potrafią i przede wszystkim chcą zrobić coś samemu. Wtedy mało tego, że jest dużo taniej, ale zdarza się, że jest również wykonane staranniej, pod warunkiem, że nie próbuje się robić czegoś na skróty i zdobędzie podstawową wiedzę na temat wykonywanych prac. Trzeba się liczyć jedynie z tym, że będzie trwało to trochę dłużej.Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 23.03.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Pochwalam ludzi, któzy potrafią i przede wszystkim chcą zrobić coś samemu. Wtedy mało tego, że jest dużo taniej, ale zdarza się, że jest również wykonane staranniej, pod warunkiem, że nie próbuje się robić czegoś na skróty i zdobędzie podstawową wiedzę na temat wykonywanych prac. Trzeba się liczyć jedynie z tym, że będzie trwało to trochę dłużej. Życzę powodzenia! Fajno. Tylko nie każdy ma na zbyciu kręgosłup, zdrowie jak koń i samozaparcie jak osioł. Wiele można zaoszczędzić używając rozumku. I niestety, będzie lepiej, ale dłużej... Trzeba znaleźć kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 23.03.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Od wyliczonych oszczędności odejmij ok 12% wartości materiałów. Firmy umieją rozliczać 7% VAT na materiał kupiony z robocizną a Tobie nie wolno. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 29.03.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Z tego, co zauważam na "własnym podwórku" 7% na materiały i robociznę mogą zaoferować "więksi" wykonawcy. W moim przypadku większość wykonawców, z którymi rozmawiam nie jest w stanie przerobić 22% na 7%. Tak czy inaczej przy "wkładzie własnym" VAT= 0% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.04.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Wowka, Oj Ty szutnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.04.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Wowka, Oj Ty szutnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts