Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile można zaoszczędzić

zygmor

Recommended Posts

To zależy co potrafisz robić, zakładam że nie jesteś zawodowym murarzem czy nawet murarzem amatorem.

Jeśli to prawda to możesz odliczać koszt robocizny przy:

* prace ziemne kopanie i układanie wszystkich przyłączy (elektr., wod-kan, itp) fundamentów, niwelowanie terenu, zakładanie trawnika, wykonanie ścieżek i podjazdów.

* wylewanie fundamentów, z izolacją i ociepleniem

* wylewki w domu z izolacją + ocieplenie podłogi

* instalacje - jeśli potrafisz - ja robiłem elektryczną i kanalizację, jak zobaczyłem jak wygląda układanie wodnej, uznałem że też bym sam to zrobił.

* ocieplenie stropu + wylanie wylewki lub położenie podłogi na legarach.

* ocieplenie poddasza - jeśli masz.

* co do dachu ja miałem 1 cieślę jego pomocnika i sam z nimi pracowałem.

* wylewnaie schodów zewnętrznych oraz tarasu.

* układanie paneli jeśli zakładasz takie rozwiązanie też nie jest trudne.

Teraz poczytaj na grupie albo w inny sposób ustal ceny na w/w prace jeśli przeliczysz to przez m2 swego domu to dowiesz się ile kasy zostanie u Ciebie w kieszeni jeśli zdecydujesz się na taki system budowania.

Życzę aby zostało jej (kasy) jak najwięcej, bo z pewnością będzie jeszcze na co wydawać przy wykończeniówce.

Pozdrawiam

Ile można zaoszczędzić dając jak największy udział własny.

Stan surowy mojego domu 120m2 to około 150 000 zł.

Oczywiście chodzi mi o szacunkowe ceny.

Pozdrawiam

Jak ja lubię takie pytania :evil: :evil: :evil:

Na tak postawione pytanie odpowiedź może być tylko jedna.

Możesz zaoszczędzić do 100% przewidywanych nakładów na robocizne.

Przykładowo - fliziarz może zarządać zarówno 15 zł jak i 35 zł za metr położenia terakoty. Więc szacunkowo - zaoszczedzisz od 15 do 35 zł od metra położonej glazury.

Pochwalam ludzi, któzy potrafią i przede wszystkim chcą zrobić coś samemu. Wtedy mało tego, że jest dużo taniej, ale zdarza się, że jest również wykonane staranniej, pod warunkiem, że nie próbuje się robić czegoś na skróty i zdobędzie podstawową wiedzę na temat wykonywanych prac. Trzeba się liczyć jedynie z tym, że będzie trwało to trochę dłużej.

Życzę powodzenia!

Pochwalam ludzi, któzy potrafią i przede wszystkim chcą zrobić coś samemu. Wtedy mało tego, że jest dużo taniej, ale zdarza się, że jest również wykonane staranniej, pod warunkiem, że nie próbuje się robić czegoś na skróty i zdobędzie podstawową wiedzę na temat wykonywanych prac. Trzeba się liczyć jedynie z tym, że będzie trwało to trochę dłużej.

Życzę powodzenia!

Fajno. Tylko nie każdy ma na zbyciu kręgosłup, zdrowie jak koń i samozaparcie jak osioł. Wiele można zaoszczędzić używając rozumku. I niestety, będzie lepiej, ale dłużej... :-?

Trzeba znaleźć kompromis.