JURAND z Krakowa 15.03.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam ! Dopiero zaczynam szukać wykonawcy tego projektu: http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=247 i zastanawiam się, czy to normalne, że wykonawca mówi: - Tak owszem wykonam kosztorys i odpowiem na ofertę, to będzie pana kosztować około 1% od wartości domu, ale nie mniej niż 1000 zł !!! - LUDZIE CZY TO NORMALNE ???????????????? P.S.pracuję w handlu [w firmie produkcyjnej], robię oferty ale nigdy nie biorę za to kasy - bo zarobię dopiero po sprzedaży- Czy w firmach wykonawczych jest odwrotnie ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawelkotoniak 15.03.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 witamnie pierwszy raz spotykam się z taką opinią .Poniekąd goście mają rację .sam mialem taki przypadek że zrobiłem kilkanascie kosztorysów klientowi który poprostu je sprzedawał .Żekomo ofertowych.Taka działalność jest karalna.ale są inne sposoby zabezpiezeń kopiowania.w związku z tym kosztorysy ofertowe wykonuję za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 16.03.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 nie wyobrażam sobie płacić za przedstawienie mi oferty. pewien czas przeznaczony na kalkulację ofertową to swego rodzaju inwestycja w akwizycję. jeśli ktoś nie ma zamiaru zainwestować trochę czasu i enrgii w bądź co bądź bardzo niedokładny ofertowy kosztorys, to ja już nim sobie nie zawracam głowy. Inna sprawa, że dotychczasowe oferty i tak mnie rozczrowują: jeśli już ktoś kalkuluje koszt ław, ścian itd. to przecież te kalkulacje mógłby mi przedstawić dokładnie, a ja najczęściej dostaję kwoty końcowe za etap, nieraz nawet bez podziału na materiał i robociznę. I jak tu odnieść się do tak nieprzejrzystych kalkulacji? Ci znowu co już dokładniej rozbili swoje oferty, niestety mają je sporo droższe. Narzuty jak w przedsięwzięciach komercyjnych a prywatnych-mieszkalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JURAND z Krakowa 16.03.2005 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Czyli nie jest to "normalna" praktyka ?trochę mi lepiej........ rozumiem, że jeżeli idziemy do profesionalnego kosztorysanta i chcemy wycenę - to płacę jak za każdą wykonaną usługę !!! ale gdybym chciał płacić każdemu potencjalnemu wykonawcy za wycenęto szybko zapomnę o budowaniu - skończy mi się kasa !!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.03.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Zbierałem już oferty na wiele elementów naszego przyszłego domu - za żadne nie płaciłem. Wiadomo, że spośród wszystkich oferentów kilku robi to na próżno - bo tylko jednego wybierasz, ale własnie on zyskuje w postaci zawarcia umowy. Jak do tej pory nie miałem z tym problemów a za każdym razem jasno stawiam sprawę, że mimo otrzymania oferty nie gwarantuję skorzystania z danego wykonwacy (sprzedawcy). Miałem też oferty 5 potencjalnych wykonawców i żaden nie żądał pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 17.03.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 -około 1% ??? proponuje 500 pln i termin 7 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JURAND z Krakowa 17.03.2005 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Dziękuję za odpowiedzi ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 17.03.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Kosztorys liczy się na punkty, koszt zależny od tego czy kosztorysant ma chodzić po budowie i robić obmiar, czy wycenia na podstawie projektu Ja biore od 3 do 6 zł za pnkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 19.03.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Kosztorys na podstawie projektu 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 19.03.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 przemek3, rany ale ty masz ceny. Z tym co się spotkałam to cena za pkt waha się w granicach 2 - 2,85PLN (do np: 200 pkt 2,85 za powyżej 2PLN za pkt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 19.03.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Z tym co się spotkałam to cena za pkt waha się w granicach 2 - 2,85PLN (do np: 200 pkt 2,85 za powyżej 2PLN za pkt). Ciekawy jestem czy jak będą mieli chodzić po strychach i mierzyć to też policzą 2.85?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 20.03.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 A ty myślisz, że kasa to tak se leci . To są ceny, które płaci się za kosztorysy + VAT, i chętnych na wykonawstwo nie brakuje - a konkurencja jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 20.03.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Ja się z tobą kłucił nie będe ...i kosztorysuje to osoba z uprawnieniami ??(Bo dziwi Mnie to, że podajesz ceny netto +Vattzn tak jakby do wyboru było czy chcesz z Vatem, czy bez Vatu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 23.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Pracuje w firmie budowlanej jestm szefem od przygotowania robót i do moich obowiązków nalezy sporządzanie ofert i kosztorysów i nigdy nie żądamy za to pieniędzy, ale... Ano właśnie, na poczatku przedstawiamy tylko ogólną cene i składniki jakie ona zawiera, ale sam kosztorys na podstawie którego taka a nie inna cena nam wyszła jest nasza handlowa tajemnicą. Dopiero w momecie finalizowania transakcji klient dostaje do ręki kosztorys, który zreszta jest załącznikeim do umowy zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts