Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za kosztorys ????????

Recommended Posts

Witam !

Dopiero zaczynam szukać wykonawcy tego projektu:

http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=247

i zastanawiam się, czy to normalne, że wykonawca mówi:

- Tak owszem wykonam kosztorys i odpowiem na ofertę, to będzie pana kosztować około 1% od wartości domu, ale nie mniej niż 1000 zł !!!

- LUDZIE CZY TO NORMALNE ????????????????

P.S.

pracuję w handlu [w firmie produkcyjnej], robię oferty ale nigdy nie biorę za to kasy - bo zarobię dopiero po sprzedaży

- Czy w firmach wykonawczych jest odwrotnie ???????????

witam

nie pierwszy raz spotykam się z taką opinią .

Poniekąd goście mają rację .

sam mialem taki przypadek że zrobiłem kilkanascie kosztorysów klientowi który poprostu je sprzedawał .

Żekomo ofertowych.

Taka działalność jest karalna.

ale są inne sposoby zabezpiezeń kopiowania.

w związku z tym kosztorysy ofertowe wykonuję za free

nie wyobrażam sobie płacić za przedstawienie mi oferty. pewien czas przeznaczony na kalkulację ofertową to swego rodzaju inwestycja w akwizycję. jeśli ktoś nie ma zamiaru zainwestować trochę czasu i enrgii w bądź co bądź bardzo niedokładny ofertowy kosztorys, to ja już nim sobie nie zawracam głowy.

Inna sprawa, że dotychczasowe oferty i tak mnie rozczrowują: jeśli już ktoś kalkuluje koszt ław, ścian itd. to przecież te kalkulacje mógłby mi przedstawić dokładnie, a ja najczęściej dostaję kwoty końcowe za etap, nieraz nawet bez podziału na materiał i robociznę. I jak tu odnieść się do tak nieprzejrzystych kalkulacji?

Ci znowu co już dokładniej rozbili swoje oferty, niestety mają je sporo droższe. Narzuty jak w przedsięwzięciach komercyjnych a prywatnych-mieszkalnych :(

Czyli nie jest to "normalna" praktyka ?

trochę mi lepiej........

rozumiem, że jeżeli idziemy do profesionalnego kosztorysanta i chcemy wycenę - to płacę jak za każdą wykonaną usługę !!!

ale gdybym chciał płacić każdemu potencjalnemu wykonawcy za wycenę

to szybko zapomnę o budowaniu - skończy mi się kasa !!!!!!!

pozdrawiam

Zbierałem już oferty na wiele elementów naszego przyszłego domu - za żadne nie płaciłem. Wiadomo, że spośród wszystkich oferentów kilku robi to na próżno - bo tylko jednego wybierasz, ale własnie on zyskuje w postaci zawarcia umowy. Jak do tej pory nie miałem z tym problemów a za każdym razem jasno stawiam sprawę, że mimo otrzymania oferty nie gwarantuję skorzystania z danego wykonwacy (sprzedawcy).

Miałem też oferty 5 potencjalnych wykonawców i żaden nie żądał pieniędzy.

Pracuje w firmie budowlanej jestm szefem od przygotowania robót i do moich obowiązków nalezy sporządzanie ofert i kosztorysów i nigdy nie żądamy za to pieniędzy, ale... Ano właśnie, na poczatku przedstawiamy tylko ogólną cene i składniki jakie ona zawiera, ale sam kosztorys na podstawie którego taka a nie inna cena nam wyszła jest nasza handlowa tajemnicą. Dopiero w momecie finalizowania transakcji klient dostaje do ręki kosztorys, który zreszta jest załącznikeim do umowy zwykle.