Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka elektryczna - jakie macie doświadczenia?

Opaves

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Kuzyn ma takie ogrzewanie w całym domu, korzysta od 6 lat i twierdzi, że prąd kosztuje go niecałe 3 000 zł rocznie. Dom 200 m2 z termomuru. Namawia mnie bardzo, a ja mam duże obawy, że koszty eksploatacji będą olbrzymie. Mój domek jest z Porothermu 30, planuję docieplenie. Co o tym sądzicie? Jak prawidłowo zaizolować ściany i podłogi?

Pozdrawiam,

Marek

A dokładniej to jaka to podłogówka ? Woda i zasobnik na grzałkę ? Czy te koszty to całkowity koszt prądu czy tylko ogrzewanie ?

Ja mam taki sam pomysł (I wiem, że jeszcze jest pare osób na forum takich). Przy dobrej izolacji i wentylacji z odzyskiem ciepła (rekuperator) uważam, że koszt roczny całkowitego zużycia energii nie powinien być większy niż 3000 zł (dom około 150m2).

Myślę, że inwestycja w instalację gazową czy olejową "zwraca się" dopiero po ponad 10 latach w porównaniu do elektrycznej więc nie warto !

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-09-27 22:24 ]

Byłem dziś na giełdzie budownictwa w Katowicach. I mam nowy dylemat - otóż znalazłem firmę która oferuje grzejniki akumulacyjne elektryczne. Wygląda to jak kaloryfery metalowe, w środku jest wkład ze specjalnej glinki i spirale. Ponoć szybko się nagrzewa, a długo oddaje ciepło. Zwie się to L.E.M.: http://www.lem-chauffage.com. Co o tym sądzicie? I jeszcze jedno kombinuję - kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza. Inwestycja kosztuje ok. 7 000 zł ze wszystkim, a ponoć takim kominkiem jeśli jest dobry wkład, można OGRZAĆ cały dom. Tak więc miałbym ten kominek, aby 'ratować się', gdy prąd będzie bardzo drogi.

Pozdrowienia,

Marek

Opaves,

Też myślałem o kominku ale chyab najbardziej boję się dwóch rzezy z tym związanych:

1. Że trzeba palić. Fajnie jest raz na jakiś czas rozpalić dla frajdy czy nastroju. Ale żeby codzienny mus - ja się do tego NIE nadaję.

2. Większość mówi, że przez rozprowadzanie ciepła szybciej brudzą się ściany i że po 2 latach trzeba malować .... Tego też się BOJĘ !

Sam na razie myślę o fundamentowej płycie z wbudowanym powietrznym ogrzewaniem podłogowym (http://www.legalett.com.pl) i do tego wkład kominkowy jako wspomaganie ale nie z rozprowadzeniem tylko wspomaganie ogrzewania podłogowego.

Kiedyś myślałem o pompie ciepła (zamist elektryki) ale inwestycja jest całkiem spora więc się zastanawiam...

Są polscy producenci pieców akumulacyjnych: Elektrotermia i Inproel - który właśnie u siebie instaluję. Wg opinii użytkowników tego typu piece są niedrogie w eksploatacji i nieszkodliwe. Mają natomiast wadę - zabierają miejsce. Jest to szafka o grubości 25 cm, wysokości ok 55 cm. Można w Inproelu kupić wersję wiszącą grzejnika - ma nie 25 a 16 cm grubości. Nie można nic przy nich stawiać z przodu do ok 70cm - więc nie można np zastawić sofą. Można natomiast zabudować meblami.

Pozdrawiam,

BC7373

Zastanawiam się czy w "ciepłym" domu jest sens stosowania grzejników akumulacyjnych. Caly dom jest przeciez takim akumulatorem ciepla. Sklaniam sie do rozwiazania: grzejniki konwektorowe + sterowanie elektroniczne, w funkcji czasu i temperatury (profil temperatury tak dobrany, by wykorzystac popoludniowa II taryfe). Czy ktos ma podobne rozwiazanie?.

Z porwan ogrzewania gazem LPG i pradem II taryfy, wychodzi ze prad jest tylko o kilkaset zl rocznie drozszy. A koszty inwestycji (+KREDYT) zwroce sip po wielu latach...

Ja jeszcze wrócę do domku mojego kuzyna. Zastanawiam się, czy haczyk nie jest właśnie w konstrukcji domu. W końcu termomur to: styropian-beton-styropian, a więc od wewnątrz dom też jest ocieplany. Wydaje mi się, że powoduje to mniejsze zużycie energii, gdyż nie trzeba ogrzewać ceglanego muru od wewnątrz, jak w technologii tradycyjnej. No, może i trzeba beton, ale w mniejszym stopniu - przecież styropian jest dobrym izolatorem. Wniosek: nawet w najlepiej zaizolowanym domku budowanym w technologii tradycyjnej, zużyję więcej energii do ogrzania. Czy mam rację?

Pozdrawiam,

Marek

Gdzieś widziałem takie zestawienie o domach pasywnych. W takim domu średnie roczne zużycie energii jest na poziomie 50kWh/m2. Czyli przy założeniu domu 150m2 wychodzi 7500kWh rocznie (co przy cenie 38gr - G11) a to kosztuje 238zł miesięcznie.

Do tego jak weźmiemy pod uwagę taryfę nocną to koszty jeszcze się zmniejszą.

Samo ogrzewanie podłogowe pozwala zmniejszyć koszty ogrzewania o kilka do kilkunastu procent (rozkład temperatur).

Na tyle na ile ja to rozumiem, nie chodzi o szczególną technologię czy system.

Chodzi o to, żeby dom był bardzo ciepły (właczeni z okanmi, drzwiamy, fundamentami i stropem) i miał minimalne straty ciepła przez inne "kanały" (np. wentylacja).

Dlatego chyba standardem powinien tu być rekuperator.

Ja przeczytałem o tym na stronach unibudu:

http://www.unibud.com.pl/pol/index.htm (trzeba wejść w aktualności)

Niektóre cytaty:

"Czy można zbudować dom bez ogrzewania? W Niemczech przyjęło się nazywać budynki wykonane bez instalacji centralnego ogrzewania i klimatyzacji budynkami pasywnymi. Przy projektowaniu i wykonawstwie domów pasywnych ogranicza się do minimum zapotrzebowanie na energię cieplną.

Zużycie energii w budynkach energooszczędnych realizowanych przez Unibud jest prawie dwukrotnie niższe niż w budynkach realizowanych w technologii tradycyjnej, natomiast w budynku pasywnym zużycie energii jest przeszło siedmiokrotnie niższe. Zapotrzebowanie na energię dla pokrycia strat ciepła w domu pasywnym nie przekracza 15 kWh/m2 na rok. Tak niskie straty ciepła uzyskuje się poprzez:

zaprojektowanie i wykonanie zewnętrznych przegród budynku o bardzo dobrej izolacyjności - wartość współczynnika U ( dawniej k ) wynosi od 0,09 do 0,14 (polska norma k<0,45 dla ścian, k<0,30 dla dachu

zaprojektowanie i wykonanie miejsc styku otworów okiennych, styku ścian , stropów i dachu bez mostków termicznych.

zaprojektowanie i wykonanie szczelnego poszycia ścian i dachu.

wykonanie badania szczelności zewnętrznego poszycia budynku po zrealizowaniu stanu surowego domu przez niezależnego fizyka budowlanego - w trakcie tego badania do wnętrza domu wpompowuje się powietrze i bada się ile powietrza w przeciągu godziny wydostaje się na zewnątrz domu)

stosowanie trójszybowych certyfikowanych okien pozwalających na odzyskanie ciepła zawartego w energii słonecznej - współczynnik k dla okien 0,6-0,8 W/m2*K

odpowiednie zaprojektowanie i usytuowanie budynku na działce ( duże przeszklenia po stronie słonecznej budynku).

Straty ciepła przez budynek pokrywane są przy wykorzystaniu kontrolowanej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i wymiennikami geotermicznymi w postaci rur umiejscowionych w ziemi pod budynkiem. Jest to ciepło pochodzące z naturalnych zasobów ziemi.

Wentylacja mechaniczna pokrywa zapotrzebowanie na energię cieplną, dając równocześnie komfortowy klimat zamieszkiwania . Świeże, czyste przefiltrowane powietrze z ciągłej wymiany zapewnia najwyższy komfort mikroklimatu w domu. To cenią sobie szczególnie alergicy. Ciepło z zużytego powietrza wykorzystane jest w 96%. Południowa ekspozycja i wysoka przepuszczalność światła specjalnych zestawów szybowych zapewniają odzysk energii słonecznej. Zainstalowane kolektory słoneczne na dachu domu służą do przygotowania ciepłej wody.

Domy pasywne na etapie realizacji są produktem droższym w stosunku do domów realizowanych w innych technologiach. Jednak koszty eksploatacji domów pasywnych są kilkakrotnie mniejsze w stosunku do konstrukcji klasycznych. W przeciągu kilku lat domy pasywne staną się europejskim standardem i to nie tylko z powodu niskich kosztów eksploatacji. Z uwagi na nasze zdrowie i ochronę środowiska rezygnacja z wytwarzania zabójcy klimatu - CO2 powinna stać się celem nr 1 społeczeństwa Europy i Świata.

Jedną z prostych dróg w realizacji tego celu jest budowa domów pasywnych."