dires 15.03.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam. Chciałbym się dowiedzieć (ale nie mam skąd) jak głęboko wnikają impregnaty w drewno przy różnych metodach impregnacji?. Chodzi mi tu o metodę smarowania, bandażowania, zastrzyków, naboi itd. Byłbym bardzo wdzięczny za WSZELKĄ odpowiedz i pomoc. Może wiecie gdzie można uzyskać takie informacje? Proszę pomóżcie mi, bo to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 15.03.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 samo fizyczne dojrzenie na ile wnika kolor impregnatu nic nie daje, bo mimo ze impregnat wnika glebiej, barwnik "zostaje" plytko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 16.03.2005 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 hmm masz rację. Ja potrzebuję mniej więcej wiedzieć, bo piszę o tym pracę dyplomową (o impregnacji) i muszę zrobić rysunki wnikania impregnatów w poszczególnych rodzajach impregnacji. Dlatego właśnie byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Mniej wiecej jaka głębokośc itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.03.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 powstaje pytanie czy impregnat powinien głeboko wejść ?, skoro najlepsze drewno jest strugane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 17.03.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 solne wnikają na kilka milimetrów z tym, że jak drewno jest wilgotne to więcej.Przy impregnacji próżniowej impregnowane jest cały biel drewna.Impregnaty oleiste - na bazie rozpuszczalników wnikają tak samo z tym, że drewno powinno być suche.Nieprawdą jest, że barwnik wnika płycej niż impregnat.Do określania głębokości wnikania impregnatów stosowane są odpowiednie odczynniki chemiczne.jest wiele sposobów impregnacji - gdzieś mam o tym książkę. Poszukam.Zajmowałem się tym prawie 6 lat.Pracowałem w INCO - producent impregnatów.mają fabrykę na ul. faraday'a 1 w Warszawie. tam też jest ich laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 17.03.2005 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Wielkie dzięki Pchelek, jestem wdzięczny za każda sugestię i pomoc. Ja też pracowałem przy impregnacji, ale tylko dorywczo co wakacje, bo jestem dopiero uczniem technikum budowlanego (5 klasa). No i w ramach pracy dyplomowej muszę zrobić w AutoCadzie pare rysunków z przekrojem drewna i głębokością wnikania impregnatów przy poszczególnych metodach impregnacji. A pytałem różnych ludzi i nie potrafili mi nawet mniej wiecej podać takiej głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 17.03.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 poszukam telefonu do firmy INCO na faradaya - może coś mają.A ze swojej strony poszukaj w google na hasłach impregnacja drewna, impregnaty - może coś znajdziesz z rysunkami i fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 zawsze mozesz przyjac jakas metod badan np mozesz zaimpregnowac cos i potem zyletka strugac takie plytki o grubosci powiedzmy pol milimetra z tych plytek mozesz nastepnie wyekstrachowac impregnat i poprzez titracje okreslic stezenie impregnatu dla danego platka ( dla danej glebokosci) ja bym chyba wlasnie tak postapil, bo bylyby z tego ciekawe wyniki (duzo punktow pomiarowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 sorry to sie nazywa miareczkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 17.03.2005 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 poszukam telefonu do firmy INCO na faradaya - może coś mają. A ze swojej strony poszukaj w google na hasłach impregnacja drewna, impregnaty - może coś znajdziesz z rysunkami i fotkami Dzięki Pchelek. A na google już szukałem wszędzie chyba. Owszem są strony o impregnacji, ale to tylko ogólne informacje i nie piszą o głębokości wnikania. Rysunki to nie problem dla mnie zrobić, bo w AutoCadzie mi to zajmie 5 minut, tylko kwestia jak głęboko wnikają preparaty przy poszczególnych metodach impregnacji. zawsze mozesz przyjac jakas metod badan np mozesz zaimpregnowac cos i potem zyletka strugac takie plytki o grubosci powiedzmy pol milimetra z tych plytek mozesz nastepnie wyekstrachowac impregnat i poprzez titracje okreslic stezenie impregnatu dla danego platka (dla danej glebokosci) No tak, ale to wiąże się z kosztami i z czasem, a ja nie mam ani pieniędzy ani czasu No więc odpada. W ogóle firmy nie sa zainteresowane pomocą w takich sprawach. Dlatego właśnie szukam doradców gdzie się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 wiesz co ja ci moge podsunac taka przyblizona metode obliczeenia tej glebokosci wnikaniajest cos takiego jak wspolczynnik charakterystyczny dla wchlaniania wilgociprzez dany materialnp kladziesz kostke gipsu na mokrej szmacie i wazysz co jakis czas ten kawalek gipsu to stwierdzasz ze przyrost masy jest proporcjonalny do kwadratu czasu (od poczatku doswiadczenia do czasu pomiaru)ten wspolczynnik proporcjonalnosci oznaczany najczesciej duzym A to ten wlasnie magiczny wspolczynnikco ja chce przez to powiedziec?ano tyle ze glebokosc wnikania impregnetu jest proporcjonalna do kwadratu czasu impregnacji wiec jedyne co musisz zrobic to dowiedziec sie jakie sie stosuje czasy impregnacji dla poszczegolnych metod (oczywiscie zakladajac takie same cisnienie dla kazdego rodzaju impregnacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.03.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 dires - na poniedziałek coś ci znajdęApropo określania głębokości wnikania preparatów to się po prostu rozcina zaimpregnowane próbki - preparat widoczny jest na przekroju. żyletki są dobre żeby się podziargać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 19.03.2005 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Dzięki Pchelek raz jeszcze. Faktem jest, że po rozcięciu próbki wszystko dobrze widać i można zmierzyć, ale tak jak mówiłem, nie mam na to czasu ani kasy. Potrzebuje orientacyjnie się dowiedzieć, bo przecież itak nikt nie będzie sprawdzał czy to dobrze napisałem glebokosc wnikania impregnetu jest proporcjonalna do kwadratu czasu impregnacji Leon, to jest w sumie jakaś myśl. Czas impregnacji w roznych metodach znam, wiec może dałoby się to mniej wiecej jakos wyliczyć... wezmę to pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 kurcze sorry ale czasami mam zacmienia umyslu oczywiscie glebokosc jest proporcjonalna do pierwiastka czasu ( a czas jest proporcjonalny do kwadratu glebokosci wnikania) czyli jesli np po godzinie preparat wniknal na glebokosc 1 mm to po 4 godzinach wniknie na 2 mm a po 16 godzinach na 4 mm sorry za zmylke mam nadzieje ze jeszcze przeczytasz ta poprawke zanim zaczniesz liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 20.03.2005 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 kurcze sorry ale czasami mam zacmienia umyslu oczywiscie glebokosc jest proporcjonalna do pierwiastka czasu ( a czas jest proporcjonalny do kwadratu glebokosci wnikania) czyli jesli np po godzinie preparat wniknal na glebokosc 1 mm to po 4 godzinach wniknie na 2 mm a po 16 godzinach na 4 mm sorry za zmylke mam nadzieje ze jeszcze przeczytasz ta poprawke zanim zaczniesz liczyc No właśnie coś mi nie grało, ale nie liczyłem jeszcze Czyli mniej wiecej na oko można sobie przyjąć głębokość wniknięcia impregnatu (przy danej metodzie) po np. 1 godzinie i resztę wyliczyć znając całkowity czas impregnacji tą metodą. To jest jakaś myśl, uwzględnię to. Ale wiadomo, że np. przy metodzie kąpielowej inaczej ten współczynnik się kształtuje niż np. przy smarowaniu, o metodzie zastrzyków, czy naboi już nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.03.2005 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Zadzwoń do ITB - Instytut Techniki Budowlanej, Warszawa, Filtrowa 1, chyba jest Zakład Ochrony Drewna. Są tam specjaliści podpowiedzą. Pytaj producentów, masz Inco, jest Altax, Poznań (z głowy) TBD (Tikkurilla Beckers Dębica). Powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts