hankamaciek 15.03.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Zastanawiamy sie nad Porotherm 25 + 12 styropian. Namawiaja nas na Solbet 36,5 jako jednowarstwowa. Rowniez w projekcie mamy Ytong 36,5 ale cos nie ufamy - nikt nie wie czy nie powstana mostki termiczne. Co proponujecie 1-2 czy 3 warstwowa i jak to cenowo wyjdzie za 1m2 - z tego co slyszalem to ok 140zl/m2 + robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capra 17.03.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 My robimy ścianę dwuwarstwową (beton komórkowy) ocieploną styropianem. Z tego co się orientowaliśmy odnośnie ścian jednowarstwowych to trzeba mieć naprawdę fachową ekipę żeby zbudować bez mostków termicznych. Styropian tak jakby zabezpiecza ewentualne dziury więc izolacja jest skuteczniejsza. Aczkolwiek wierzę że ytong dobrze wykonany jest lepszy, bo dom oddycha, znajomi chwalą i też byśmy się zdecydowali gdyby nie koszt. Bloczki na pióro i wpust są dużo droższe. Dodatkowo lepiej nie oszczędzać na ekipie. Ale ytong ma też inne zalety, jak nadproża, płyty balkonowe z tego samego materiału, tylko cena... Z uwagi na koszt budujemy, jak budujemy. Ale facet co obok budował z betonu komórkowego stanowczo stwierdził że jakby miał budować drugi raz to wybrałby ceramikę. Tak naprawdę każdy mówi co innego, bo każdy ma inne doświadczenia, spostrzerzenia i wyobrażenia na temat "jak ma być". Ponadto firmy, które reklamiją np. ściany jednowarstwowe podają rzekomo podobną cenę jak 2 warstwowa, ja jednak myślę, że to jest reklama i trzeba to przełożyć na swoje realia, w moim mieście jest duża rozbieżność cenowa w hurtowniach i nie można przyjąć że to wyjdzie tak samo. pozatym tam przyjmują robociznę: tyle i tyle, a tak naprawdę to stawki są baaardzo rozbieżne . Pozdrawiam. Capra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 17.03.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 SILKA tylko SILKA jak znajdziecie minusy chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Będziemy budować z Solbetu 36, odm. 400 jednowarstwowo. Przewidywany koszt 1 m2 ściany (robocizna+materiał) to ok. 95 PLN. Bez tynków zew. i wew. Życie pokaże jak to się będzie miało do rzeczywistości. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 18.03.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Rok temu miałem te same dylematy. Zbudowałem z pustaka MAX + 12 cm styropianu.Jeśli z Porothermu to raczej ścianę jednowarstwową. Rozważałem taką możliwość ale w końcu wybrałem tradycyjną ceramikę na zwykłej zaprawie + ocieplenie zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.03.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 SILKA tylko SILKA jak znajdziecie minusy chętnie poczytam Ciężkie strasznie są to na pewno minus (transport, rozładunek itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.03.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 SILKA tylko SILKA jak znajdziecie minusy chętnie poczytam Buduję z silki.Minus jest jeden-niechlujnie wykonane bloczki.Dużo wtrąceń organicznych(korzenie,szyszki,patyki) ,dużo popękanych bloczków na palecie.Z tym trzymaniem wymiarów też bywa różnie. Aha ,jeszcze jedno.Dopiero na budowie dowiedziałem się od przedstawiciela silki,że nie należy używać ich kształtek U do nadproży powyżej bodaj 2-2,1m.Nie biorą odpowiedzialności za to co będzie. Dobre,co? Poza tym to najlepszy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 22.03.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Zastanawiamy sie nad Porotherm 25 + 12 styropian. Namawiaja nas na Solbet 36,5 jako jednowarstwowa. Rowniez w projekcie mamy Ytong 36,5 ale cos nie ufamy - nikt nie wie czy nie powstana mostki termiczne. Co proponujecie 1-2 czy 3 warstwowa i jak to cenowo wyjdzie za 1m2 - z tego co slyszalem to ok 140zl/m2 + robocizna Ja też planuję Porotherm 25 + 12 styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.03.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Ja mam zamiar zgodnie z projektem tj Porotherm 30 P+W i docieplenie plytami styropianowymi ale czy to dobre rozwiązanie juz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolaj 22.03.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 ja jeszcze nie buduje ale mam zamiar z ytongupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 22.03.2005 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 ostatecznie robimy Porotherm 25+12 styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 17.04.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 W czym Porotherm 25 + 12 styropian jest lepszy od Porotherm 44 ?Moze inaczej, dlaczego jest bardziej popularny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 20.02.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Podciągam ,przeczytałam już chyba wszystko co jest na ten temat na forum ale może jakies nowe wypowiedzi? marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 20.02.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ja wybudowałem z maxa + styropian. Nie wiem jaki jest sens budowania z dużo drozszego Porothermu + styropian. W sumie wyjdzie na to samo, tyle że z maxa dużo taniej. A na projekt to lepiej jak najmniej patrzeć (Należy tylko wtedy gdy w gre wchodzą względy bezpieczeństwa). Gdybym wszystko wybudował tak i z tego co było w projekcie to juz dawno brakło by mi kasy na wykończenie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 20.02.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam, gazobeton + styropian. Taki mamy zamiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 20.02.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 gazobeton + styropian + gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.02.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Poroton 24 plus wełna 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts