rafal9 15.03.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam, w projekcie mam ściany fundamentowe wylewane.Większość wykonawców, z którymi rozmawiałem przekonuje do wykonania z bloczków. Czy takie fundamenty będą miały takie same parametry konstrukcyjne?Czy można to wykonać bez dodatkowych analiz obciążeń? Jakie są zalety bloczków w stosunku do wylewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 15.03.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Z bloczka szybciej.Odchodzą szalunki:robocizna + materiał.Ale może warto na parę dni wypożyczyć szalunki stalowe.Parametry są przybliżone.I tak fundament pewnie wspiera się na solidnej ławie.Jeśli z bloczka,to trzeba go wyprawić z obu stron zaprawą cementową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.03.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 16.03.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Nie do końca wszystko jedno...Z bloczka jest tak samo dobrze (czyt. wystarczająco wytrzymałe).Nie trzeba szalunków, desek itd. Poza tym można dość precyzyjnie zbierać zaprawę z zewnętrznej strony, aby uzyskać gładką powierzchnię, wtedy łatwiej ocieplić fundament i/lub zaizolować pionowo.Co do wylewanego jest bardziej wytrzymały i zdecydowanie jednolity, ale jak szalunek jest zrobiony niechlujnie to potem rzeźba z ocieplaniem i izolacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 16.03.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 mialem ten sam dylemat ......i w koncu zrobilem wylewany ...szalunki wypozyczylem ....w 3 dni bylo po wszystkim ....szybko sprawnie ...sciana rowna .......jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Nie do końca wszystko jedno... Z bloczka jest tak samo dobrze (czyt. wystarczająco wytrzymałe). Nie trzeba szalunków, desek itd. Poza tym można dość precyzyjnie zbierać zaprawę z zewnętrznej strony, aby uzyskać gładką powierzchnię, wtedy łatwiej ocieplić fundament i/lub zaizolować pionowo. Co do wylewanego jest bardziej wytrzymały i zdecydowanie jednolity, ale jak szalunek jest zrobiony niechlujnie to potem rzeźba z ocieplaniem i izolacją Czyli wszystko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Pewnie i wszystko jedno, pod warunkiem , że się za wszelką cenę nie chce zaoszczędzić na bloczkach lub na betonie do wylewania. Jedno i drugie pod stodołą robione będzie do luftu BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 17.03.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Pewnie i wszystko jedno, pod warunkiem , że się za wszelką cenę nie chce zaoszczędzić na bloczkach lub na betonie do wylewania. Jedno i drugie pod stodołą robione będzie do luftu BabaB Nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.03.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Nie ma różnicy z punktu widzenia wytrzymałości.Ekonomia przenmawia za bloczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Jest różnica wytrzymałości - mur z bloczków osłabiają chociażby spoiny -> dlatego też rzadko wykonuje się słupy murowane. Różnica jednak w przypadku budownictwa jednorodzinnego nie ma znaczenia gdyż obciążenia są niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 17.03.2005 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Jeżeli nie ma różnicy to dlaczego w projektach gotowych stosujączęsto fundamenty wylewane? Czy naprawdę wytrzymałość bloczków będzie wystarczająca?Duży dach pokryty dachówką ceramiczną.Do tego więźba z ramkami stalowymi o wadze ponad 1t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 17.03.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Jeżeli nie ma różnicy to dlaczego w projektach gotowych stosują często fundamenty wylewane? Czy naprawdę wytrzymałość bloczków będzie wystarczająca? Duży dach pokryty dachówką ceramiczną. Do tego więźba z ramkami stalowymi o wadze ponad 1t. rafal9 daj spokój. Nie przejmuj się wytrzymałością. Wielopiętrowe bloki teraz mają fundamenty z bloczków stawiane na ławach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 17.03.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Zrobiłem wylewane ściany fundamentowe ale nie myślałem o wytrzymałości bo tutaj faktycznie bloczek też się sprawdzi. Chodziło mi bardziej o szczelność. Ściana monolityczna nigdy nie będzie przeciekać w miejscu gdzie kiedyś była zaprawa etc. Woda jej nie zaszkodzi. Dlatego pociągnałem potem tylko dla porządku 3x Dysperbitem i mam spokojną głowę. Poza tym szybkość wykonania. W 4 dni było po wszystkim, prawie 90mb ściany. Wypożyczenie szalunków kosztowało mnie z wszystkim 900zł. Za tę cenę nie znalazłbym żadnego murarza a jeszcze potem to tynkować... Dodatkowo miałem w projekcie wieniec na górze ścian fund. więc i tak musiałbym szalować tylko mniej. A może bym zlekceważył i nie zrobił. A tak zrobiłem zbrojenie, położyłem na środkowych ściągach i zalałem wszystko razem. Takie były moje przesłanki i jeżeli ktoś ma podobne uwarunkowania - polecam. Te bloczki to jakby trochę Lego. Leon_z_Katowic będzie zalewał trzywarstwową ścianę na raz (ściana nośna, 20cm styropianu, ścianka jakaś trzecia 12cm chyba pod elewacyjną) - to będzie ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.03.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 leon ma w ogóle ciekawe pomysły z dużą przyjemnościa czytam jego posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 mialem ten sam dylemat ......i w koncu zrobilem wylewany ...szalunki wypozyczylem ....w 3 dni bylo po wszystkim ....szybko sprawnie ...sciana rowna .......jestem zadowolony marko mozesz powiedziec skad dokladnie jestes opisac dokladniej swoja scianke i powiedz ile dawales zbrojenia na ta scianke wylewana oraz moze polec mi swojego kierownika budowy powaznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 31.05.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Przelicz co taniej i szybciej - wytrzymałość podobna obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 02.06.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Witam, w projekcie mam ściany fundamentowe wylewane. Większość wykonawców, z którymi rozmawiałem przekonuje do wykonania z bloczków. A ja odpowiem: wylewane z bloczków Tzn. pustaki szalunkowe (z duużą dziurą w środku) poukładane jeden na drugim, a w środek beton z betoniarki (ale raczej "ręcznej"). Pod warunkiem wszakże, że wystarczy Ci najczęscie oferowana szerokość: 30 lub 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 02.06.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Jeżeli chodzi o szczelność ścian to bez izolacji taka czy taka nie spełni żadnych norm . Co do wytrzymałości to niestety "wylewane"wymagają większej ilości zbrojeń [ wystarczy porównać projekty] i jeszcze dokładność szalowania ! . Wybrałem z bloczków - i jest ok.Na ścianach 25 cm można stawiać kilka pięter , a więc obawy o wytrzymałość mamy z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 02.06.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Witam, w projekcie mam ściany fundamentowe wylewane. Większość wykonawców, z którymi rozmawiałem przekonuje do wykonania z bloczków. A ja odpowiem: wylewane z bloczków Tzn. pustaki szalunkowe (z duużą dziurą w środku) poukładane jeden na drugim, a w środek beton z betoniarki (ale raczej "ręcznej"). Pod warunkiem wszakże, że wystarczy Ci najczęscie oferowana szerokość: 30 lub 25 cm To była moja pierwsza myśl ale niestety w Wielkopolsce nie znalazłem producenta, jedynie w Krakowie. Koszty transportu by mnie zjadły i w końcu zrobiłem wylewane. Ale koncepcja bardzo fajna. Trzeba szukać pod hasłem "pustaki szalunkowe". Co do zbrojenia fundamentów monolitycznych - nie zgodzę się że wymagają więcej. Jak się ma wieniec na ich górze to i tak trzeba potem zbroić i szalować na bloczkach. Wylewając zrobiłem to za jednym razem a tak może i bym to pominął. Nie było żadnego dodatkowego zbrojenia pionowego - kierownik nic nie kazał. Z natury swojej monolityczne muszą być mocniejsze i szczelniejsze (brak spoin) ale przy domkach i tak są spore zapasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 to fajnego kierownika znalazlesmoj niestety nie mial widocznie doswiadczenia wiec wszystko planowal jak najmocniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts