Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany fundamentowe wylewane czy z bloczków

Recommended Posts

Witam,

w projekcie mam ściany fundamentowe wylewane.

Większość wykonawców, z którymi rozmawiałem przekonuje do

wykonania z bloczków.

Czy takie fundamenty będą miały takie same parametry konstrukcyjne?

Czy można to wykonać bez dodatkowych analiz obciążeń?

Jakie są zalety bloczków w stosunku do wylewanego?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie do końca wszystko jedno...

Z bloczka jest tak samo dobrze (czyt. wystarczająco wytrzymałe).

Nie trzeba szalunków, desek itd. Poza tym można dość precyzyjnie zbierać zaprawę z zewnętrznej strony, aby uzyskać gładką powierzchnię, wtedy łatwiej ocieplić fundament i/lub zaizolować pionowo.

Co do wylewanego jest bardziej wytrzymały i zdecydowanie jednolity, ale jak szalunek jest zrobiony niechlujnie to potem rzeźba z ocieplaniem i izolacją...

Nie do końca wszystko jedno...

Z bloczka jest tak samo dobrze (czyt. wystarczająco wytrzymałe).

Nie trzeba szalunków, desek itd. Poza tym można dość precyzyjnie zbierać zaprawę z zewnętrznej strony, aby uzyskać gładką powierzchnię, wtedy łatwiej ocieplić fundament i/lub zaizolować pionowo.

Co do wylewanego jest bardziej wytrzymały i zdecydowanie jednolity, ale jak szalunek jest zrobiony niechlujnie to potem rzeźba z ocieplaniem i izolacją

Czyli wszystko jedno :D

Jest różnica wytrzymałości - mur z bloczków osłabiają chociażby spoiny -> dlatego też rzadko wykonuje się słupy murowane. Różnica jednak w przypadku budownictwa jednorodzinnego nie ma znaczenia gdyż obciążenia są niewielkie.

Jeżeli nie ma różnicy to dlaczego w projektach gotowych stosują

często fundamenty wylewane?

Czy naprawdę wytrzymałość bloczków będzie wystarczająca?

Duży dach pokryty dachówką ceramiczną.

Do tego więźba z ramkami stalowymi o wadze ponad 1t.

rafal9 daj spokój. Nie przejmuj się wytrzymałością. Wielopiętrowe bloki teraz mają fundamenty z bloczków stawiane na ławach.

Zrobiłem wylewane ściany fundamentowe ale nie myślałem o wytrzymałości bo tutaj faktycznie bloczek też się sprawdzi. Chodziło mi bardziej o szczelność. Ściana monolityczna nigdy nie będzie przeciekać w miejscu gdzie kiedyś była zaprawa etc. Woda jej nie zaszkodzi. Dlatego pociągnałem potem tylko dla porządku 3x Dysperbitem i mam spokojną głowę.

Poza tym szybkość wykonania. W 4 dni było po wszystkim, prawie 90mb ściany. Wypożyczenie szalunków kosztowało mnie z wszystkim 900zł. Za tę cenę nie znalazłbym żadnego murarza a jeszcze potem to tynkować...

Dodatkowo miałem w projekcie wieniec na górze ścian fund. więc i tak musiałbym szalować tylko mniej. A może bym zlekceważył i nie zrobił. A tak zrobiłem zbrojenie, położyłem na środkowych ściągach i zalałem wszystko razem.

Takie były moje przesłanki i jeżeli ktoś ma podobne uwarunkowania - polecam. Te bloczki to jakby trochę Lego.

Leon_z_Katowic będzie zalewał trzywarstwową ścianę na raz (ściana nośna, 20cm styropianu, ścianka jakaś trzecia 12cm chyba pod elewacyjną) - to będzie ciekawe :lol:

• 2 months później...
mialem ten sam dylemat ......i w koncu zrobilem wylewany ...szalunki wypozyczylem ....w 3 dni bylo po wszystkim ....szybko sprawnie ...sciana rowna .......jestem zadowolony

marko mozesz powiedziec skad dokladnie jestes

opisac dokladniej swoja scianke i powiedz ile dawales zbrojenia na ta scianke wylewana

oraz moze polec mi swojego kierownika budowy

powaznie

Witam,

wykonania z bloczków.

A ja odpowiem: wylewane z bloczków :-)

Tzn. pustaki szalunkowe (z duużą dziurą w środku) poukładane jeden na drugim, a w środek beton z betoniarki (ale raczej "ręcznej").

Pod warunkiem wszakże, że wystarczy Ci najczęscie oferowana szerokość: 30 lub 25 cm

Jeżeli chodzi o szczelność ścian to bez izolacji taka czy taka nie spełni żadnych norm . Co do wytrzymałości to niestety "wylewane"wymagają większej ilości zbrojeń [ wystarczy porównać projekty] i jeszcze dokładność szalowania ! . Wybrałem z bloczków - i jest ok.

Na ścianach 25 cm można stawiać kilka pięter , a więc obawy o wytrzymałość mamy z głowy.

Witam,

wykonania z bloczków.

A ja odpowiem: wylewane z bloczków :-)

Tzn. pustaki szalunkowe (z duużą dziurą w środku) poukładane jeden na drugim, a w środek beton z betoniarki (ale raczej "ręcznej").

Pod warunkiem wszakże, że wystarczy Ci najczęscie oferowana szerokość: 30 lub 25 cm

To była moja pierwsza myśl ale niestety w Wielkopolsce nie znalazłem producenta, jedynie w Krakowie. Koszty transportu by mnie zjadły i w końcu zrobiłem wylewane. Ale koncepcja bardzo fajna. Trzeba szukać pod hasłem "pustaki szalunkowe".

Co do zbrojenia fundamentów monolitycznych - nie zgodzę się że wymagają więcej. Jak się ma wieniec na ich górze to i tak trzeba potem zbroić i szalować na bloczkach. Wylewając zrobiłem to za jednym razem a tak może i bym to pominął. Nie było żadnego dodatkowego zbrojenia pionowego - kierownik nic nie kazał. Z natury swojej monolityczne muszą być mocniejsze i szczelniejsze (brak spoin) ale przy domkach i tak są spore zapasy.