Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sauna - informacje różne...

Recommended Posts

wrazenia :D mialem na mysli wrazenia po paru latch uzytkowania sauny, co sie psuje na co zwraxac uwage... Tak jak z szmochodem jak sie jezdzi kazdy wie 8) , ale wrazenia i opinie na temat samochodu mozna miec rózne po paru latach uzytkowania :wink:

dzieki za opinie - z ta piwnica to niezly pomysl, zamiast "zagracac" lazienke

pozdrawiam

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
sauna w lazience ????????

niezbyt to widze

dlaczego to zdziwienie?

dlaczego niezbyt , czy są jakieś przeciwwskazania jesli łazienka jest odpowiednio duża i od początku przewidziana jest tam sauna?

sauna to relaks

trzeba wyjsc, polozyc sie na lezaczku w przyjemnym otoczeniu, przyciemnionym swietle, poczytac ewentualnie kolorowa gazetke

w lazience bez kitu jakos tego nie widze

my zamiast sauny planujemy "łaźnię parową" - niższa temperatura (ok. +38'C) za to duuuużo pary - taka łagodniejsza wersja sauny po prostu. Można ją kupić w formie dwufunkcyjnej kabiny (prysznic + łaźnia właśnie)

widzialem takie kabiny w zeszlym roku na targach w poznaniu

mi to nie pasi, malo miejsca i za wielka technika

sauna to finska, surowe drewno, prostota

jeśli sauna to tylko w łazience

oczywiście odpowiednio dużej

przecież w tym samym pomieszczeniu musisz mieć dostęp do prysznica, żeby się ochłodzić po seansie ;)

no chyba, że do balii wskoczysz wcześniej napełniwszy ją zimną wodą :D

Nie

W piwnicy, w pomieszczeniu gdzie byc moze bedzie sauna bedzie rowniez prysznic, lezanki, stoliczek, mala lodoweczka itp

Jak juz pisalem to musi byc klimat saunowy a nie lazienkowy :)

Witam,

Kilka doświadczeń z kilkuletniego użytkowania sauny w moim rodzinnym domu.

Sauna jest zrobiona na drugim piętrze, obok łazienki. Piecyk był kupiony kilka lat temu, wysokiej klasy i do tej pory nie było z nim najmniejszych problemów. W ogóle z użytkowaniem sauny nie mieliśmy żadnych kłopotów, a jej utrzymanie sprowadza się do posprzątania pomieszczenia po seansie.

Wnioski z dotychczasowych doświadczeń:

1. Sauna jest rewelacyjnym wynalazkiem, zarówno dla zdrowia jak i dla relaksu.

2. Na saunę wchodzi się na trzy 15-minutowe tury, po kazdej turze trzeba się mocno schłodzić. Najlepszym sposobem jest wytarzanie się w sniegu :D - dlatego lepiej żeby sauna była na parterze. Jak nie ma śniegu, to może być wanna pełna lodowatej wody, a prysznic tylko w ostateczności. tak więc łazienka obok musi być.

3. Przy robieniu sauny trzeba pamiętać o właściwym drewnie. O ile dobrze pamiętam, nalezy używac drewna z drzew liściastych, bo z iglastych wycieka żywica.

4. Trzeba dobrze przemysleć wielkość pomieszczenia. Im większa sauna tym większy komfort użytkowania, ale też - oczywiście - większy koszt. U nas sauna jest bardzo mała i trzeba było zrobić ławki piętrowo - jedna nad drugą, co nie jest fajne, bo na górze jest za gorąco, a na dole za chłodno. Najlepiej jak się da zrobić "schodki".

Generalnie - jeżeli tylko masz możliwość to polecam.

4. Trzeba dobrze przemysleć wielkość pomieszczenia. Im większa sauna tym większy komfort użytkowania, ale też - oczywiście - większy koszt. U nas sauna jest bardzo mała i trzeba było zrobić ławki piętrowo - jedna nad drugą, co nie jest fajne, bo na górze jest za gorąco, a na dole za chłodno. Najlepiej jak się da zrobić "schodki".

Generalnie - jeżeli tylko masz możliwość to polecam.

Hej!

Podaj prosze wymiary twojej sauny... czy 2,5mx2,5m to malo czy juz ok?? zerknij na linka którego podalem wyzej. myslisz ze bedzie ok?? dzieki:)!!

nihiru, ja jetem właściwie zdecydowana na saunę. Ale czy możesz napisać ile kosztuje miesięcznie eksploatacja. Wiem oczywiście,ze to zależy od częstotliwości używania, ale chodzi mi o przeciętną eksploatacje np. 2~3 razy w tygodniu. Pozdrawiam

zalezy od mocy pieca. znajdz sobie piec. dowiedz sie jak dlugo nagrzewa konkretna saune i policz sobie patrzac na rachunek za prad

chyba nie za trudne .................

Sauna w domu do bardzo głupi pomysł, moim zdaniem (a kozystam z niej raz w tygodniu).

Po pierwsze: cały bajer z sauny polega na tym że wyrwiesz sie z domu i pojedziejsz gdzieś do fajnego hotelu gdziej jest naprawde duza sauna z basenem z zimna wodą :) a nie tylko prysznicem

Po drugie: ja bedziesz miał /miała szczęście to spotkasz tam miłych ludzi

Po trzecie: jak bedzie już sauna w domu to nie bedziesz z niej kożystać bo trzeba nagrzać wcześniej, a to samemu się nie chce i skończy się jak u mojego znajomego - SAUNA SŁUŻY JAKO SUSZARNIA

Zupełnie sie z Tobą nie zgadzam. Również korzystam z sauny i to 2 razy tygodniowo i marze o tym,aby mieć takie urządzenie w domu. Nie zależy mi na zawieraniu tam znajomości, czy wyrywaniu się z domu. Wręcz przeciwnie. Kiedy np. wracam z pracy i po drodze wpadnę do sauny wolałabym w ciszy i spokoju sie zrelaksować.

Wybaczcie że tak późno się odzywam - problemy z dostępem do sieci.

2,5x2.5 wydaje mi się wystarczające na saunę. U nas jest nieco mniejsza: ok. 3x1,5 i jest to chyba mniej wygodne rozplanowanie.

Jak kilka lat temu tato liczył średni koszt jednokrotnego skorzystania z sauny to wyszło mu ok.30zł. Wydaje mi się to dziwnie mało, ale nigdy mi się nie chciało sprawdzac tych wyliczeń - pewnie dlatego że nie ja płaciłam:).

Też myślałam że sauna nam się szybko znudzi i - tak jak w wielu innych przypadkach - po pierwszym zachłyśnięciu przestaniemy z niej korzystać. Po kilku latach stwierdzam jednak że w mroźne wieczory sauna nieustająco cieszy się wielkim powodzeniem. Naprawdę żadna nalewka tak nie rozgrzewa.

Jak myślicie o saunie, to zastanówcie się jeszcze, czy ktoś w rodzinie nie ma przeciwskazań do chodzenia do sauny (problemy z sercem, nadciśnienie, pękające naczynka itp). Głupio by było zrobić i poniewczasie się przekonac że połowa rodziny jest wyłączona z rozrywki.

my zamiast sauny planujemy "łaźnię parową" - niższa temperatura (ok. +38'C) za to duuuużo pary - taka łagodniejsza wersja sauny po prostu. Można ją kupić w formie dwufunkcyjnej kabiny (prysznic + łaźnia właśnie)

Też planujemy łaźnię parową...większa wilgotność, mniejsza temperatura ...chyba zdrowsza niż typowa sauna...Należę do tych, którym niemal zawsze jest zimno..., a zimą zanim się rozgrzeję po powrocie do domu mogłabym przykleić się na godzinę do szyby kominka... :lol:

...jestem jak najbardziej ZA !!!

Sauna w domu do bardzo głupi pomysł, moim zdaniem (a kozystam z niej raz w tygodniu).

Po pierwsze: cały bajer z sauny polega na tym że wyrwiesz sie z domu i pojedziejsz gdzieś do fajnego hotelu gdziej jest naprawde duza sauna z basenem z zimna wodą :) a nie tylko prysznicem

Po drugie: ja bedziesz miał /miała szczęście to spotkasz tam miłych ludzi

Po trzecie: jak bedzie już sauna w domu to nie bedziesz z niej kożystać bo trzeba nagrzać wcześniej, a to samemu się nie chce i skończy się jak u mojego znajomego - SAUNA SŁUŻY JAKO SUSZARNIA

1. nie koniecznie. w domu mam mila atmosfere i nie zalezy mi aby sie z niej wyrywac :)). w saunie przebywa sie nago a nie znam takiego kompleksu gdzie mozna wskoczyc nago do takiego basenu - ubieranie gatek za kazdym razem do schlodzenia nie bardzo mi sie usmiecha

2. tak lecz to szczescie musi byc naprawde wielkie. najbardziej przeszkadza mojej zonie jak w saunie towarzyszy nam kilkoro facetow lub samotna Pani szczelnie owinieta recznikiem bo oczy facetow wrecz rozchylaja jej nogi - za przeproszeniem :oops: . dodajem jeszcze, ze wstydliwi nie jestemy i wakacje spedzamy w chorwacji na campach fkk :D

3. sie zobaczy - na razie sie nie wypowiem

PS. w ten piatek zalewaja nam lawy z gruchy wiec z decyzja i ostatecznym wyborem sauny mamy jeszcze sporo czasu :D