Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sauna - informacje różne...

Recommended Posts

Witam stwierdzam najlipsze podsumowanie na forum - mam sałne siłownie solarium buduje basen jacuzzi a kurcze o barku zapomniałam

:wink:

my raczej wystarrujemy z nowym domem bez sauny

szarpnelismy sie na dachowke ceramiczna choc plan byl inny i na saune moze nie wystarczyc

tak czy inaczej miejsce jest oraz wszystko pod saune przygotowane

bedzie kasa, bedzie sauna

jak na razie to z 2 tygodnie temu bylismy razem na przyzwoitym kompleksie saunowym w sopockim aquaparku a w zeszlym tygodniu bylem niestety sam na wyremontowanej Lodzkiej FALI gdzie czesc saunowa rowniez jest na przyzwoitym poziomie :D

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem jeszcze uzytkowniczką sauny domowej, ale w planowanym domu chcemy mieć saunę. Tyle że ma być to sauna na podczerwień, nie parowa. W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam.

W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam.

Możesz jakoś przybliżyć wrażenia z użytkowania sauny na podczerwień? :wink:

Też nad taka myślimy, tylko, że nigdy w takiej nie byłem :oops: :roll: Najbardziej interesuje mnie czy nie ma efektu/wrażenia nierównomiernego nagrzewania ciała. :roll:

Saune parową znam :wink:

Nie jestem jeszcze uzytkowniczką sauny domowej, ale w planowanym domu chcemy mieć saunę. Tyle że ma być to sauna na podczerwień, nie parowa. W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam.

sauna na podczerwien to taka sama sucha finska drewniana sauna tylko nie ma pieca a podczerwien. generalnie sauna finska jest sucha no chyba ze bedziesz kamienie polewac woda ajka nie lubisz to nie polewasz i wszystko jest OK. jest tak sucho ze az w nosie kreci .......

Też nad taka myślimy, tylko, że nigdy w takiej nie byłem :oops: :roll: Najbardziej interesuje mnie czy nie ma efektu/wrażenia nierównomiernego nagrzewania ciała. :roll:

idz na jakis kompleks i sam zobacz

nie wiem czy na dobrego pasterza jest podczerwien, sucha jest z pewnoscia

U mnie wrocill temat sauny. Miejsce wybralismy zupelnie inne niz na poczatku. No w zasadzie to arch. wnetrz nam wybral i zrobil to super. Stanelo jednak na to, ze przygotujemy pomieszczenie i podciagniemy prad bo pewnie kaski nie starczy na wykonczenie...Jesli starczy to bedzie i sauna.

Sauna jak sie domyslacie jest o gory po lewej stronie na przeciwko garderoby

http://img404.imageshack.us/img404/6595/pietroczescbwersjanr1us8.jpg

idz na jakis kompleks i sam zobacz

nie wiem czy na dobrego pasterza jest podczerwien, sucha jest z pewnoscia

Sauna na podczerwien ma zamiast pieca promiennki , dzieki temu cieplo wnika

bardzo dobrze do wnetrza ciala np dobrze nagrzewa muskulature i wywoluje intensywne pocenie.Pobyt w takiej saunie trwa dluzej bo proces jest wolniejszy.Temperatura w tej saunie jest nizsza.

Nalezy zajac stanowisko naprzeciw promiennika i stopniowo obracajac sie nagrzewac rownomiernie cale cialo.

Sauna finska (sucha) ma wysoka temperature powietrza dochodzaca czesto do 110 °C .Najwazniejsza zaleta tej sauny jest szokowy system uzytkowania

tzn po krotkim pobycie (10-15min) w wysokiej temperaturze nastepuje gwaltowne schlodzenie calego ciala i drog oddechowych w lodowatej kapieli na zewnatrz pomieszczenia (okolo 3 min). Efektem koncowym jest uczucie swiezosci i energii.Sauna na podczerwien wywoluje raczej uczucie zmeczenia.

W praktyce wykonuje zawsze 3 cykle pobytu w saunie finskiej , jesli korzystam z sauny na podczerwien to juz po jednym pobycie mam dosyc. :D

• 3 weeks później...

Witajcie, planuje budowe sauny w pomieszczeniu z kacikiem wypoczynkowym... mam zaplanowana również wentylacje mechaiczna z rekuperatorem i zastanawiam sie czy do pomieszczenia doprowadzic swierze powietrze, a w saunie zrobic wyciag, czy rozwiazac to w inny sposób?

Może ktos z was to przerabial.

PS

sorki za brak polskich czcionek

Witajcie, planuje budowe sauny w pomieszczeniu z kacikiem wypoczynkowym... mam zaplanowana również wentylacje mechaiczna z rekuperatorem i zastanawiam sie czy do pomieszczenia doprowadzic swierze powietrze, a w saunie zrobic wyciag, czy rozwiazac to w inny sposób?

Może ktos z was to przerabial.

PS

sorki za brak polskich czcionek

:D

Witam, pomieszczenie sauny nie potrzebuje zadnego wyciagu ale koniecznie potrzebuje wentylacje grawitacyjna.To znaczy kabina sauny otrzymuje otwory wentylacyjne w scianie przy piecu na dole a po przeciwnej stronie kabiny drugimi otworami (albo kratka) wyplywa samoczynnie powietrze .

To wszystko.

Jesli chodzi o pomieszczenie wypoczynkowe sauny to zbiera sie tam przy normalnym uzytkowaniu sporo wilgoci i konieczna jest wentylacja mechaniczna odprowadzajaca rowniez wilgoc wyplywajaca z sauny. To czy bedzie zastosowany reku czy nie zalezy od calego systemu wentylacji i odzysku ciepla w domu.Najlepiej jak najwiecej swiezego (zimnego) powietrza do ochlodzenia po saunie. Na przyklad otwarcie okien w zimie na czas 5 min. :roll:

Oczywiscie skomplikuje to prace reku ale nie mozna w inny sposob zapewnic w krotkim czasie duzego naplywu swiezego bogatego w tlen powietrza.

Osobiscie odradzal bym podlaczenie reku do tego pomieszczenia ze wzgledu na watpliwa efektywnosc dzialania w tym zakresie.

Chyba masz rację z nieinstalowaniem reku w pomieszczeniu sauny, trzeba będzie zrobić wentylacje grawitacyjną, choć z drugiej strony podczas seansu trochę ciepła się wytworzy i można by to poprzez rekuperator częściowo odzyskać.

Sam już nie wiem, dopiero zaczynam budowę tak wiec ten dodatkowy przewód wentylacyjny podciągnę, a z reku mam jeszcze czas na zastanowienie.

Pozdrawiam

Dostalem oferte od jednej z 3 firm do ktorych wyslalem zapytanie. Wkurza mnie to, ze 2 pozostale zwlekaja juz 2 dzien. Na kliencie im nie zalezy? Martwi mnie to o tyle, ze dostalem oferte z firmy z Wawy a nie odpowiedzialy 2 firmy z Poznania.

Za to musze pochwalic firme M+J z ktorej mam wycene, za swietnie przygotowana oferte.

Dostalem oferte od jednej z 3 firm do ktorych wyslalem zapytanie. Wkurza mnie to, ze 2 pozostale zwlekaja juz 2 dzien. Na kliencie im nie zalezy? Martwi mnie to o tyle, ze dostalem oferte z firmy z Wawy a nie odpowiedzialy 2 firmy z Poznania.

Za to musze pochwalic firme M+J z ktorej mam wycene, za swietnie przygotowana oferte.

:D Witam

W Poznaniu masz na mysli chyba ta firme z Kotowa.Trzeba do nich po prostu pojechac i pogadac bo sa bardzo zajeci jak pamietam.

Ale moze warto bylo by wrocic do sauny ogrodowej ? O wiele lepszy komfort niz w 4 scianach , swiezego powietrza pod dostatkiem i swietne na ochlodzenie po saunie .

A moze warto by bylo ja zrobic w stylu finskim tzn opalana drewnem a nie zasilana pradem ? do tego witki brzozowe ?

M+J posiada tez takie oferty.Ale sa tez inne firmy.

Jak widzialem masz w domu strasznie malo miejsca na saune,wypoczynek i natrysk/WC.

Pozdrawiam

Ja tam zamierzam mieć saunę w domu w pomieszczeniu 2 na 2 przylegającym do łazienki. Jak mam domek to chciałbym mieć jakiś większy komfort i to, że jak jestem u siebie w domu to nie muszę za daleko ruszać się.. :wink:

:D Witam

W Poznaniu masz na mysli chyba ta firme z Kotowa.Trzeba do nich po prostu pojechac i pogadac bo sa bardzo zajeci jak pamietam.

Ale moze warto bylo by wrocic do sauny ogrodowej ? O wiele lepszy komfort niz w 4 scianach , swiezego powietrza pod dostatkiem i swietne na ochlodzenie po saunie .

A moze warto by bylo ja zrobic w stylu finskim tzn opalana drewnem a nie zasilana pradem ? do tego witki brzozowe ?

M+J posiada tez takie oferty.Ale sa tez inne firmy.

Jak widzialem masz w domu strasznie malo miejsca na saune,wypoczynek i natrysk/WC.

Pozdrawiam

2x2 to dla mnie idealne rozmiary. Wcale nie za male. Sauna na zewnatrz jednak odpada.

Wiem, ze idealnie jest podjechac i pogadac ale to FIRMie powinno na mnie zalezec a nie mnie stad moje zdziwienie, ze nie odpisuja. Ja nie mam czasu jechac i mam do tego prawo a oni powinni znalezc czas na oferte bo z kolei mnie, jako klienta nie interesuje, ze ktos nie ma czasu - niech zatrudnia dodatkowa osobe.

NO dokladnie

Oferty splywaja - jedne lepsze drugie gorsze a trzecie - szkoda gadac, mi by byl owstyd cos takiego do klienta wyslac. Nie mowie tu oczywiscie o cenie. No ale skoro o niej wspomnialem to na poczatek ceny z czterech ofert wahaja sie od 7 z malym hakiem do 10k PLN.

NO dokladnie

Oferty splywaja - jedne lepsze drugie gorsze a trzecie - szkoda gadac, mi by byl owstyd cos takiego do klienta wyslac. Nie mowie tu oczywiscie o cenie. No ale skoro o niej wspomnialem to na poczatek ceny z czterech ofert wahaja sie od 7 z malym hakiem do 10k PLN.

To stanowczo za drogo , w Twoim przypadku jest tylko niewielkie odeskowanie zewnetrzne + drzwi i reszta standart. Widzialem juz kiedys oferty za okolo 5.000 za sauny wolnostojace odeskowanie z 3 stron + piec. Trzeba szukac dalej.

NO dokladnie

To stanowczo za drogo , w Twoim przypadku jest tylko niewielkie odeskowanie zewnetrzne + drzwi i reszta standart. Widzialem juz kiedys oferty za okolo 5.000 za sauny wolnostojace odeskowanie z 3 stron + piec. Trzeba szukac dalej.

Ja od samego poczatku zakladalem 10k w budzecie. Cos mi sie nie chce wierzyc zeby za 5k ktos mi te saune porzadnie zrobil (dobry gatunek drewna np swierk skandynawski klasa A i Abachi na lawki, piec Harvia 8kw)

U mnie zmieści się sauna 160 na 200. Nie za duża, ale wolę taką niż żadną. Możecie polecić jakąś sensowną i przystępną firmę wykonującą sauny?

Ja wyslalem zapytanie do:

http://www.sauna.net.pl - ciekawostka, mizerna strona www za to oferta przygotowana tak profesjonalnie, ze bylem w glebokim szoku, pozytywnym oczywiscie. Cena w porownaniu do innych, najwyzsza. Widac jednak, ze gosc sie zna na rzeczy. Moze ci na priva podeslac co od nich dostalem

http://www.centrum-sauny.com.pl/ - profesjonalna strona ale...maja mnie w d... bo oferty sie nie doczekalem. NO to tez mam ich w d...

http://www.saunap.com.pl/ - stronka w miare, oferta pozal sie (chodzi mi o forme) Boze ale za to bardzo dobry kontakt, szybkie odpowiedzi. Cenowo po srodku.

http://www.kubikbk.pl/ - stronka w miare, oferta ok, cenowo po srodku