piotrulex 11.02.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam stwierdzam najlipsze podsumowanie na forum - mam sałne siłownie solarium buduje basen jacuzzi a kurcze o barku zapomniałam my raczej wystarrujemy z nowym domem bez sauny szarpnelismy sie na dachowke ceramiczna choc plan byl inny i na saune moze nie wystarczyc tak czy inaczej miejsce jest oraz wszystko pod saune przygotowane bedzie kasa, bedzie sauna jak na razie to z 2 tygodnie temu bylismy razem na przyzwoitym kompleksie saunowym w sopockim aquaparku a w zeszlym tygodniu bylem niestety sam na wyremontowanej Lodzkiej FALI gdzie czesc saunowa rowniez jest na przyzwoitym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arien 12.02.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Nie jestem jeszcze uzytkowniczką sauny domowej, ale w planowanym domu chcemy mieć saunę. Tyle że ma być to sauna na podczerwień, nie parowa. W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 12.02.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam. Możesz jakoś przybliżyć wrażenia z użytkowania sauny na podczerwień? Też nad taka myślimy, tylko, że nigdy w takiej nie byłem Najbardziej interesuje mnie czy nie ma efektu/wrażenia nierównomiernego nagrzewania ciała. Saune parową znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.02.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie jestem jeszcze uzytkowniczką sauny domowej, ale w planowanym domu chcemy mieć saunę. Tyle że ma być to sauna na podczerwień, nie parowa. W parowej robi mi się słabo, za to na podczerwień w pełni mi odpowiada:-). Saunę na podczerwień można kupić za ok. 5 000 zlotych, z tego co widziałam. sauna na podczerwien to taka sama sucha finska drewniana sauna tylko nie ma pieca a podczerwien. generalnie sauna finska jest sucha no chyba ze bedziesz kamienie polewac woda ajka nie lubisz to nie polewasz i wszystko jest OK. jest tak sucho ze az w nosie kreci ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.02.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Możesz jakoś przybliżyć wrażenia z użytkowania sauny na podczerwień? Też nad taka myślimy, tylko, że nigdy w takiej nie byłem Najbardziej interesuje mnie czy nie ma efektu/wrażenia nierównomiernego nagrzewania ciała. Saune parową znam idz na jakis kompleks i sam zobacz nie wiem czy na dobrego pasterza jest podczerwien, sucha jest z pewnoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 13.02.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 U mnie wrocill temat sauny. Miejsce wybralismy zupelnie inne niz na poczatku. No w zasadzie to arch. wnetrz nam wybral i zrobil to super. Stanelo jednak na to, ze przygotujemy pomieszczenie i podciagniemy prad bo pewnie kaski nie starczy na wykonczenie...Jesli starczy to bedzie i sauna. Sauna jak sie domyslacie jest o gory po lewej stronie na przeciwko garderobyhttp://img404.imageshack.us/img404/6595/pietroczescbwersjanr1us8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 13.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Możesz jakoś przybliżyć wrażenia z użytkowania sauny na podczerwień? Też nad taka myślimy, tylko, że nigdy w takiej nie byłem Najbardziej interesuje mnie czy nie ma efektu/wrażenia nierównomiernego nagrzewania ciała. Saune parową znam idz na jakis kompleks i sam zobacz nie wiem czy na dobrego pasterza jest podczerwien, sucha jest z pewnoscia Sauna na podczerwien ma zamiast pieca promiennki , dzieki temu cieplo wnika bardzo dobrze do wnetrza ciala np dobrze nagrzewa muskulature i wywoluje intensywne pocenie.Pobyt w takiej saunie trwa dluzej bo proces jest wolniejszy.Temperatura w tej saunie jest nizsza. Nalezy zajac stanowisko naprzeciw promiennika i stopniowo obracajac sie nagrzewac rownomiernie cale cialo. Sauna finska (sucha) ma wysoka temperature powietrza dochodzaca czesto do 110 °C .Najwazniejsza zaleta tej sauny jest szokowy system uzytkowania tzn po krotkim pobycie (10-15min) w wysokiej temperaturze nastepuje gwaltowne schlodzenie calego ciala i drog oddechowych w lodowatej kapieli na zewnatrz pomieszczenia (okolo 3 min). Efektem koncowym jest uczucie swiezosci i energii.Sauna na podczerwien wywoluje raczej uczucie zmeczenia. W praktyce wykonuje zawsze 3 cykle pobytu w saunie finskiej , jesli korzystam z sauny na podczerwien to juz po jednym pobycie mam dosyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 03.03.2008 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witajcie, planuje budowe sauny w pomieszczeniu z kacikiem wypoczynkowym... mam zaplanowana również wentylacje mechaiczna z rekuperatorem i zastanawiam sie czy do pomieszczenia doprowadzic swierze powietrze, a w saunie zrobic wyciag, czy rozwiazac to w inny sposób?Może ktos z was to przerabial. PSsorki za brak polskich czcionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 03.03.2008 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witajcie, planuje budowe sauny w pomieszczeniu z kacikiem wypoczynkowym... mam zaplanowana również wentylacje mechaiczna z rekuperatorem i zastanawiam sie czy do pomieszczenia doprowadzic swierze powietrze, a w saunie zrobic wyciag, czy rozwiazac to w inny sposób? Może ktos z was to przerabial. PS sorki za brak polskich czcionek Witam, pomieszczenie sauny nie potrzebuje zadnego wyciagu ale koniecznie potrzebuje wentylacje grawitacyjna.To znaczy kabina sauny otrzymuje otwory wentylacyjne w scianie przy piecu na dole a po przeciwnej stronie kabiny drugimi otworami (albo kratka) wyplywa samoczynnie powietrze . To wszystko. Jesli chodzi o pomieszczenie wypoczynkowe sauny to zbiera sie tam przy normalnym uzytkowaniu sporo wilgoci i konieczna jest wentylacja mechaniczna odprowadzajaca rowniez wilgoc wyplywajaca z sauny. To czy bedzie zastosowany reku czy nie zalezy od calego systemu wentylacji i odzysku ciepla w domu.Najlepiej jak najwiecej swiezego (zimnego) powietrza do ochlodzenia po saunie. Na przyklad otwarcie okien w zimie na czas 5 min. Oczywiscie skomplikuje to prace reku ale nie mozna w inny sposob zapewnic w krotkim czasie duzego naplywu swiezego bogatego w tlen powietrza. Osobiscie odradzal bym podlaczenie reku do tego pomieszczenia ze wzgledu na watpliwa efektywnosc dzialania w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denwer 03.03.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Chyba masz rację z nieinstalowaniem reku w pomieszczeniu sauny, trzeba będzie zrobić wentylacje grawitacyjną, choć z drugiej strony podczas seansu trochę ciepła się wytworzy i można by to poprzez rekuperator częściowo odzyskać. Sam już nie wiem, dopiero zaczynam budowę tak wiec ten dodatkowy przewód wentylacyjny podciągnę, a z reku mam jeszcze czas na zastanowienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 08.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Dostalem oferte od jednej z 3 firm do ktorych wyslalem zapytanie. Wkurza mnie to, ze 2 pozostale zwlekaja juz 2 dzien. Na kliencie im nie zalezy? Martwi mnie to o tyle, ze dostalem oferte z firmy z Wawy a nie odpowiedzialy 2 firmy z Poznania.Za to musze pochwalic firme M+J z ktorej mam wycene, za swietnie przygotowana oferte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 08.03.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Dostalem oferte od jednej z 3 firm do ktorych wyslalem zapytanie. Wkurza mnie to, ze 2 pozostale zwlekaja juz 2 dzien. Na kliencie im nie zalezy? Martwi mnie to o tyle, ze dostalem oferte z firmy z Wawy a nie odpowiedzialy 2 firmy z Poznania. Za to musze pochwalic firme M+J z ktorej mam wycene, za swietnie przygotowana oferte. Witam W Poznaniu masz na mysli chyba ta firme z Kotowa.Trzeba do nich po prostu pojechac i pogadac bo sa bardzo zajeci jak pamietam. Ale moze warto bylo by wrocic do sauny ogrodowej ? O wiele lepszy komfort niz w 4 scianach , swiezego powietrza pod dostatkiem i swietne na ochlodzenie po saunie . A moze warto by bylo ja zrobic w stylu finskim tzn opalana drewnem a nie zasilana pradem ? do tego witki brzozowe ? M+J posiada tez takie oferty.Ale sa tez inne firmy. Jak widzialem masz w domu strasznie malo miejsca na saune,wypoczynek i natrysk/WC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 08.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Ja tam zamierzam mieć saunę w domu w pomieszczeniu 2 na 2 przylegającym do łazienki. Jak mam domek to chciałbym mieć jakiś większy komfort i to, że jak jestem u siebie w domu to nie muszę za daleko ruszać się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 08.03.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Dostalem oferte od jednej z 3 firm do ktorych wyslalem zapytanie. Wkurza mnie to, ze 2 pozostale zwlekaja juz 2 dzien. Na kliencie im nie zalezy? Martwi mnie to o tyle, ze dostalem oferte z firmy z Wawy a nie odpowiedzialy 2 firmy z Poznania. Za to musze pochwalic firme M+J z ktorej mam wycene, za swietnie przygotowana oferte. Witam W Poznaniu masz na mysli chyba ta firme z Kotowa.Trzeba do nich po prostu pojechac i pogadac bo sa bardzo zajeci jak pamietam. Ale moze warto bylo by wrocic do sauny ogrodowej ? O wiele lepszy komfort niz w 4 scianach , swiezego powietrza pod dostatkiem i swietne na ochlodzenie po saunie . A moze warto by bylo ja zrobic w stylu finskim tzn opalana drewnem a nie zasilana pradem ? do tego witki brzozowe ? M+J posiada tez takie oferty.Ale sa tez inne firmy. Jak widzialem masz w domu strasznie malo miejsca na saune,wypoczynek i natrysk/WC. Pozdrawiam 2x2 to dla mnie idealne rozmiary. Wcale nie za male. Sauna na zewnatrz jednak odpada. Wiem, ze idealnie jest podjechac i pogadac ale to FIRMie powinno na mnie zalezec a nie mnie stad moje zdziwienie, ze nie odpisuja. Ja nie mam czasu jechac i mam do tego prawo a oni powinni znalezc czas na oferte bo z kolei mnie, jako klienta nie interesuje, ze ktos nie ma czasu - niech zatrudnia dodatkowa osobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 08.03.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Popieram. Czas to pieniadz. Widocznie nie wszyscy to rozumieja. A ofert firm budujacych sauny jest do wyboru i koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 10.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 NO dokladnieOferty splywaja - jedne lepsze drugie gorsze a trzecie - szkoda gadac, mi by byl owstyd cos takiego do klienta wyslac. Nie mowie tu oczywiscie o cenie. No ale skoro o niej wspomnialem to na poczatek ceny z czterech ofert wahaja sie od 7 z malym hakiem do 10k PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 10.03.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 NO dokladnie Oferty splywaja - jedne lepsze drugie gorsze a trzecie - szkoda gadac, mi by byl owstyd cos takiego do klienta wyslac. Nie mowie tu oczywiscie o cenie. No ale skoro o niej wspomnialem to na poczatek ceny z czterech ofert wahaja sie od 7 z malym hakiem do 10k PLN. To stanowczo za drogo , w Twoim przypadku jest tylko niewielkie odeskowanie zewnetrzne + drzwi i reszta standart. Widzialem juz kiedys oferty za okolo 5.000 za sauny wolnostojace odeskowanie z 3 stron + piec. Trzeba szukac dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 10.03.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 U mnie zmieści się sauna 160 na 200. Nie za duża, ale wolę taką niż żadną. Możecie polecić jakąś sensowną i przystępną firmę wykonującą sauny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.03.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 NO dokladnie Oferty splywaja - jedne lepsze drugie gorsze a trzecie - szkoda gadac, mi by byl owstyd cos takiego do klienta wyslac. Nie mowie tu oczywiscie o cenie. No ale skoro o niej wspomnialem to na poczatek ceny z czterech ofert wahaja sie od 7 z malym hakiem do 10k PLN. To stanowczo za drogo , w Twoim przypadku jest tylko niewielkie odeskowanie zewnetrzne + drzwi i reszta standart. Widzialem juz kiedys oferty za okolo 5.000 za sauny wolnostojace odeskowanie z 3 stron + piec. Trzeba szukac dalej. Ja od samego poczatku zakladalem 10k w budzecie. Cos mi sie nie chce wierzyc zeby za 5k ktos mi te saune porzadnie zrobil (dobry gatunek drewna np swierk skandynawski klasa A i Abachi na lawki, piec Harvia 8kw) U mnie zmieści się sauna 160 na 200. Nie za duża, ale wolę taką niż żadną. Możecie polecić jakąś sensowną i przystępną firmę wykonującą sauny? Ja wyslalem zapytanie do: http://www.sauna.net.pl - ciekawostka, mizerna strona www za to oferta przygotowana tak profesjonalnie, ze bylem w glebokim szoku, pozytywnym oczywiscie. Cena w porownaniu do innych, najwyzsza. Widac jednak, ze gosc sie zna na rzeczy. Moze ci na priva podeslac co od nich dostalem http://www.centrum-sauny.com.pl/ - profesjonalna strona ale...maja mnie w d... bo oferty sie nie doczekalem. NO to tez mam ich w d... http://www.saunap.com.pl/ - stronka w miare, oferta pozal sie (chodzi mi o forme) Boze ale za to bardzo dobry kontakt, szybkie odpowiedzi. Cenowo po srodku. http://www.kubikbk.pl/ - stronka w miare, oferta ok, cenowo po srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 11.03.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Celt, wielkie dzięki za odpowiedź. Jeśli możesz wysłać mi na priva jakieś wTwoje wyceny, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts