Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sauna - informacje różne...

Recommended Posts

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawialem sie nad sauna w domu po tym jak moja szefowa mi pokazala w swoim domu a wlasciwie w domowych piwnicach... ostatnio lubuje sie w chodzeniu do sauny, ale publicznej. Uwazam, ze to fajna sprawa, ale ekonomicznie to chyba bardziej sie oplaca isc i zaplacic (w Warszawie place 10zl za wejscie bez limitu czasu). Majac w domu za kazdym razem trzeba zuzyc sporo kwh by ja nagrzac, jak ma skorzystac wiecej niz jedna osoba, to jeszcze jeszcze. Plusem jest to, ze mozna korzystac bez skrepowania, umilac sobie pobyt ulubionymi olejkami zapachowymi i nie trzeba sie ruszac z domu (czasem to jest wada) ;)

Też mam zaplanowaną saunę w łazience. Z dostępnych na rynku podoba mi się z sauna Megiw wymiar 195*195 powinna wystarczyć dla 4 osobowej rodziny

Jestem na etapie prac elektrycznych i trzeba zaplanować "siłe" pod piec.

Ciekway jestem zużycia energii. A mozę są już piece energooszczędne do saun

http://www.megiw.pl/sauny2.php?id=2

Pozdr

wiem o tym, ale jest na parterze i a piętrze zarówno prysznic jak i wanna...gdyby była kanalizacja to pewnie bym zrobił trzeci w piwnicy, ale jak pomyślę obudowie przepompowni itd to chyba wolę pokonać te 14 schodów i już...

Jak jest z zasilaniem pieców, bo nie mam siły na razie, ale pociągnięcie kabla z siłą z rozdzielni nie byłby problemem na tym etapie...

Witam.

Pracuje w firmie produkującej sauny. Więc postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania, w miarę możliwości. Wszystkich rozumów nie pozjadałem, więc moja opinia nie jest "święta", lecz jest to moje zdanie na dany temat. Tyle tytułem wstępu.

Owka1

Utrzymanie sauny nie jest wbrew pozorom kosztowne. Na początku gdy ktoś kupi saune, to wiadome sauna chodzi często, chwalimy się znajomym, rodzinie sami korzystamy często bo cieszymy się nową "zabawką".

Zakładając że użytkujemy saunę 2 razy w tygodniu (a jest to sporo jak na saunę domową) przez 3 godziny (godzina na rozgrzanie pieca, potem około 2h koszystamy, z tego tak naprawdę piec pracuje max 2h bo przeciez nie działa w trybie ciągłym) to koszt miesięczny (przy saunie 2x2 i h=2 czyli piec 8 kW) wynosi około 65 zł (zakładając KW po 0.5 zł nie wiem jakie ceny sa aktualnie energii).

Oczywiście trzeba uwzględnić, że najczęsciej nie znajdziemy czasu na korzystanie z sauny 2 razy w tygodniu, i że w polskich warunkach sauny domowe są mizernych rozmiarów bo nikt w fazie projektów nie pomyśli o saunie ;) Więc mamy mniejsza kubature, słabszy piec i mniejsze koszty.

Może się też zdarzyć że ktoś zrobi sobie saune 3x3 i 2,5m wysoką wtedy automatycznie koszty wzrosną 2-4 krotnie.

zetka

Zastanów się nad ew. piecem z parownikiem (dwufunkcyjny) dzięki któremu w tej samej kabinie sauny (drewnianej) możemu otrzymać dwa klimaty. Pierwszy to typowa sauna fińska (wys temperatua i niska wygolotność), drugi to "sauna morka" czy też "tropikalna" którą możemy uzyskać dzięki obniżeniu temperatury (max 65 stopni) i włączeniu parownika który zapewni nam wilgotnośc max okolo 65%. Są to równie ekstramalne warunki, ale dla niektórych osób bardziej znośne.

Ewentualnie zastanów się nad kabiną infrared (podczerwieni) która ma dużo mniej przeciwwskazań niż sauna, a skutki kosmetyczne ma wieksze. Lecz trzeba się liczyc z tym, ze to zupełnie inna forma spędzania czasu niż w saunie (która jest bardziej towarzyska).

witu102

Bezpieczniej jest mieć przyłącze prądu 3-fazowe czyli tak zwaną siłę, pod nią podepniemy każdy piec. Piece jedno-fazowe mają wydolnośc do max 3-4 m3. Czyli taka sauna 1,5x1,5 h=2 lub inne konfiguracje tego wymiaru np. 1,7 x 1,2 h=2 etc. (mowa o wym. wewnętrznych). Tak więc podłącz siłę jeśli to nie jest problemem.

Brak odplywu nie stanowi problemu. Tak naprawdę nie powinno się robić odpływu w saunie. Syfon będzie miał tendencje do wysychania i będzie śmierdzieć od kanalizacji. Do schładzania po saunie można użyć balii. Lecz trzeba się liczyć z tym że gdzieś wodę trzeba wylać, no i ją jakoś nalać.

Uff sie rozpisalem. Mam nadzieje ze cos pomoglem.

Pozdrawiam

Utrzymanie napisałem ile średnio trzeba liczyc.

Eksplatacja... Dobrze wykonana sauna powinna przetrwać ponad 30 lat ;)

Jedyna ekplatacja jaką widze to:

- wymiana kamieni co jakieś 2 lata (zależy jak często i intensywnie sauna jest użytkowana). Należy pamiętać żeby co około rok zmienić ułożenie kamieni w piecu. Odwrócić je na druga strone. Poprzekładać.

- jeśli grzałka się przepali to trzeba ja natychmiast wymienić bo pozostałe będą przeciążone i zaczną się przepalać. Gwarancja nie uwzględnia naprawy więcej niż 1 grzałki, z tego wzgledu ze jak nastepne padną przez przeciazenie to jest to okreslane mianem "zlego użytkowania" ;) Niestety cena 3 grzałek (standardowa ilosc w piecach domowych równa sie nierzadko nowemu piecowi). Żywotność pieca to średnio 10 lat. Może paśc po roku moze po 20. Różnie bywa.

- ja preferuje rozwiazanie - brak olejowania sauny. Czyli drewno surowe. Czemu tak? Po zaolejowaniu drewno będzie mniej ciemnieć i się brudzić. Ale jak już to nastanie to później szlifowanie drewna zaolejowanego to porażka ;) A naturalne drewno szlifierka bez problemu sie robi i wyglada jak nowe.

- klepsydry piaskowe jak dostaną wilgoci to piasek sie łączy w grudki i przestaje się przesypywać.

- drzwi od sauny trzeba regulowac na rolkach, zawiasach w zależności czy często użytkujemy saune (drewno schnie jak sauna jest użytkowana a nabiera wilgoci jak nie działa pół roku).

Podsumowując koszty eksplatacji są znikome. O ile nie zawiedzie piec.

dzięki za fachową odpowiedz ja saunę myślałem na 2 osoby jakies 1,8m x1,5mx 2m co daje ok 5,5m3 czyli jeszcze nie tak źle:)piec ok 5-6kW myślałem no i siłę dociągnę :)

Koszty faktycznie niewielkie relatywnie zakładając, ze saunę użytkujemy nawet krócej niż te 2h no i w lecie tez tego nie robimy w sumie:)

Odpływu nie mam i robił nie będe (prysznic) znajomi będa musieli an piętro wychodzić, a jak im się nie podoba mają aquapark 1,5km dalej:) za 20zł/h będą mieli prysznice jaccuzi i 5 różnych saun:)u mnie zarówno prysznic jak i jaccuzi po schodach będą:)

dzięki za fachową odpowiedz ja saunę myślałem na 2 osoby jakies 1,8m x1,5mx 2m co daje ok 5,5m3 czyli jeszcze nie tak źle:)piec ok 5-6kW myślałem no i siłę dociągnę :)

Koszty faktycznie niewielkie relatywnie zakładając, ze saunę użytkujemy nawet krócej niż te 2h no i w lecie tez tego nie robimy w sumie:)

Odpływu nie mam i robił nie będe (prysznic) znajomi będa musieli an piętro wychodzić, a jak im się nie podoba mają aquapark 1,5km dalej:) za 20zł/h będą mieli prysznice jaccuzi i 5 różnych saun:)u mnie zarówno prysznic jak i jaccuzi po schodach będą:)

przy wymiarze 1,8m nie bedziesz sie w stanie wygodnie polozyc a caly dowcip polega na tym, ze cialo powinno znajdowac sie w jednej temperaturze( na jednym poziomie)

gambit565

Tak naprawdę mało kto leży jak kłoda na ławce. Najczęściej zajmowana pozycja to leżąca z podkurczonymi nogami w kolanach, albo siedząca z wyciągniętymi do przodu nogami i oparciem się o ściane.

Ja polecam wymiar wew. 210 na 170 h=200 do sauny domowej. Można rozplanować wnętrze dość ciekawie.

vilemo

Nie szukaj porad medycznych na forum ;) Zgłoś się do lekarza, najlepiej takiego który ma pojęcie co to jest sauna.

Pomyśli o kabinie infrared ew. sauna o niższej temperaturze (wystarczy na sterowniku ustawić niższą temp. ;) ). Lecz sauna o niskiej temperaturze w sumie mija sie z celem bo nie mamy elementu hartowania organizmu. Do powygrzewania się w temp około 40 stopni lepsza już jest kabina infrared.