Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT- chyba niedlugo zwariuje.

basset

Recommended Posts

Nie chcę was martwić, ale macie małe szanse na budowę w tym roku. Uzgodnienia wrócą za miesiąc, potem przygotowanie decyzji i rozesłanie stronom (miesiąc). Potem czas na uprawomocnienie (2 tyg.) Potem pozwolenie na budowę (2,5 miesiąca) rozesłanie stronom (1 miesiąc) uprawomocnienie (2 tyg) I MAMY PAŹDZIERNIK Pod warunkiem, że sąsiedzi nie złożą odwołań.

Urzędy macie - jak widać - nie spieszne. Skarga nic nie da. Ja też składałam. Odpowiedź na skargę przyszła miesiąc po wydaniu decyzji i było w niej napisane, że moja skarga jest bez sensu, bo przecież mam już decyzję. :-?

WZIZT trwało 6 miesięcy.

Po uzykaniu pozwolenia na budowę muszę to-to wysłać stronom!? To znaczy komu - sąsiadom? A skąd mam wziąć ich dane osobowe!?Przecież istnieje ochrona danych osobowych!! :evil: :evil:

Po uzykaniu pozwolenia na budowę muszę to-to wysłać stronom!? To znaczy komu - sąsiadom? A skąd mam wziąć ich dane osobowe!?Przecież istnieje ochrona danych osobowych!!

A skladając wniosek o Wziz nie musialaś razem zlożyć "skróconego wypisu ze skorowidza dzialek" na którym to jest spis wszystkich sąsiadujących dzialek a więc i ich wlaścicieli wraz z adresami zamieszkania.

Po uzykaniu pozwolenia na budowę muszę to-to wysłać stronom!? To znaczy komu - sąsiadom? A skąd mam wziąć ich dane osobowe!?Przecież istnieje ochrona danych osobowych!!

A skladając wniosek o Wziz nie musialaś razem zlożyć "skróconego wypisu ze skorowidza dzialek" na którym to jest spis wszystkich sąsiadujących dzialek a więc i ich wlaścicieli wraz z adresami zamieszkania.

Warunki zabudowy załatwiał właścieciel działek. O pozwolenie na budowę występuję sama. W takim razie będę musiała ( jeśli urząd sam nie wyśle ) uzyskać adresy sąsiadów od byłego właścieciela działek. Dziękuję za informację.

Warunki zabudowy załatwiał właścieciel działek. O pozwolenie na budowę występuję sama. W takim razie będę musiała ( jeśli urząd sam nie wyśle ) uzyskać adresy sąsiadów od byłego właścieciela działek. Dziękuję za informację.

Z tego co wiem, to jeśli ktoś dostał WZ do ręki to oznacza, że Urząd już procedurę z pytaniem sąsiadów odfajkował. I nie ma znaczenia kto występował o WZ - ważne jedynie na kogo WZ jest wystawione. Jeśli nie na Ciebie tylko poprzedniego właściciela trzeba wystąpić z wnioskiem o przepisanie WZ na aktualnego właściciela działki

• 3 weeks później...
....nie czekalem dlugo i napisalem 2 skargi: do Wydzialu Architektury i do Wiceprezydenta Miasta ktory przyjmuje skargi na Wydzial Architektury, ale nie wiem czy to cos da.

Widzisz - DAŁO!

Trzy tygodnie od skargi i jest decyzja.

Hurrraaaaa, obywatele górą! :p

P.S. Tylko jeszcze uprawomocnienie.... :(

Pomóżcie

Chcę kupić działkę - piękną. Odrolnioną (zbywca pokazywał mi decyzję). Nie ma planu miejscowego tylko jego projekt (uprawomocni się podobno do lutego 2006). W wydz architektury powiedziano mi, że w projekcie jest zabudowa jednorodzinna. Ale przed zakupem chciałabym mieć więcej info. W geodezji nie udzielono mi żadnej info o działce (ochrona danych). Gdzie moge się dowiedzieć co to za działka? Czy muszę występować o wz (czy jako niemająca praw do działki mogę w ogóle o nie wyst ąpić?). I jeśli tak długo to trwa jak piszecie - to zakup dopiero w przyszłym roku...

Pomóżcie

Chcę kupić działkę - piękną. Odrolnioną (zbywca pokazywał mi decyzję). Nie ma planu miejscowego tylko jego projekt (uprawomocni się podobno do lutego 2006). W wydz architektury powiedziano mi, że w projekcie jest zabudowa jednorodzinna. Ale przed zakupem chciałabym mieć więcej info. W geodezji nie udzielono mi żadnej info o działce (ochrona danych). Gdzie moge się dowiedzieć co to za działka? Czy muszę występować o wz (czy jako niemająca praw do działki mogę w ogóle o nie wyst ąpić?). I jeśli tak długo to trwa jak piszecie - to zakup dopiero w przyszłym roku...

O WZ może wystąpić każdy.

Jeśli rzeczywiście chcesz kupić tą działkę to jest to o tyle korzystne, że masz od razu WZ na siebie i nie masz problemu z przepisywaniem - bo to trwa. U mnie trwało ponad miesiąc.

Co do geodezji - możesz uzyskać mapkę z granicami działki. Możesz też z kartografii i katastru uzyskać wypis archiwalny - czyli stan obecny twojej działki i okolicznych (np. są tam naniesione okoliczne domy, przyłącza itd.)

W Rejestrze gruntów (wypis) - dowiesz się, czy rzeczywiście jest odrolniona.

A, jeszcze jedno - sprawdź dobrze status prawny tego gruntu - kto jest rzeczywistym właścicielem (może jest kilku :-? ).

Dzięki.

Zanim dostanę wz, to chyba minie dużo czasu... Nie jestem pewna czy po otrzymaniu warunków zabudowy działka jeszcze będzie do sprzedania. W KW właściciel jest jeden (zbywca). Co robić w takiej sytuacji? Działka graniczy z inną zabudowaną. Pozostałe są niezabudowane. Możecie coś doradzić

ja czekam od 15 grudnia 2004. co jakiś czas chodzę sie dowiadywać czy cos ruszylo. Babka w urzędzie przez pierwsze dwa miesiace nie wiedziala gdzie polożylła moj wniosek, potem w koncu sie nim zajęła i wszczeła postępowanie. dwa tygodnie temu dowiadywałąm się znowu i powiedziałą miże juz miała mi wypisywać warunki, ale zauważyłą jakąś nieścisłośc ale na dniach ją wyjaśni.... I znowu czekam:(

Dzięki.

Zanim dostanę wz, to chyba minie dużo czasu... Nie jestem pewna czy po otrzymaniu warunków zabudowy działka jeszcze będzie do sprzedania. W KW właściciel jest jeden (zbywca). Co robić w takiej sytuacji? Działka graniczy z inną zabudowaną. Pozostałe są niezabudowane. Możecie coś doradzić

Masz tu kilka dobrych informacji:

- jeden właściciel

- zabudowaną sąsiednią działkę - to berdzo dobrze bo mogą określić tzw. warunki dobrego sąsiedztwa i na podstawie wyglądu istniejącego już budynku wydać WZ na interesującej Cię działce.

Ale jest tu pewien kruczek - jeśli dom, który stoi jest w całkowitej sprzeczności z tym co Ty byś chciała wybudować (np. ma stropodach a Ty chcesz 4-spadowy itd) to się mocno zastanów, bo dobre sąsiedztwo może Ci narzucić budowanie czegoś bardzo podobnego do istniejącego domu.

Jesli chodzi to to czy działka będzie jeszcze do sprzedania po uzyskaniu WZ to chyba tylko z jej właścicielem możesz uzgodnić. Zawsz można zawrzeć umowę warunkową - kupisz jesli bedzie WZ.

Moim zdaniem nie powinnaś jej kupować bez WZ - zawsze istnieje ryzyko, że nie wiesz o czymś co wie właściciel (np, ze cos jest pod ziemia i nie mozna tam sie budowac) lub ze WZ nie beda Ci wcale odpowiadac.