Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Ostatnio gdzieś usłyszałem, że zmieniły się przepisy dotyczące budowy małych domków letniskowych. Nie wiem czy to prawda ale podobno teraz taki domki buduje się tak samo jak duże domy (plany, nadzór itd.) co zwiększa znacznie koszt inwestycji.

Jestem zainteresowany takim domkiem i się normalnie załamałem kiedy to usłyszałem.

Powiedzcie, czy to prawda? Nastąpiły jakieś zmiany? Jeśli tak to jak to teraz wygląda i czy można jakoś to obejść?

https://forum.murator.pl/topic/30301-zmiana-przepis%C3%B3w-dotycz%C4%85cych-budowy-domk%C3%B3w-letniskowych/

witaj

przepisy sie nie zmieniły...ma budynki rekreacyjne zawsze obowiązywało pozwolenie na budowę ( i w przepisach prawa budowlanego z 1974 i z 1994). tak więc, niestety, obejmuje cię typowa procedura jak przy staranie się o pozwolenie na budowę bydunku mieszkalnego jednorodzinnego. pozwolenia na budowe nie wymaga (ale wymaga zgłoszenia):

art. 29, ust. 1, pkt. 2: wolno stąjących budynków gospodarczych, wiat i altan o pow. zab. do 10 m kw., przy czym łączna liczba tych obiektow nie moze przekraczać jeden na każde 500m kw. pow. działki

art. 29, ust. 1, pkt. 4: altan i obiektow gospodarczych na działkach pracowniczych w ogrodach działkowych.

czyli niestety zaczynasz od warunków zabudowy, chyba że jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego, potem projekt, uzgodnienia, pozwolenie na budowę, najęcie kierownika budowy, dziennik budowy, zgłoszenie rozpoczecia robót, zgłoszenie zakończenia... :-?

powodzenia

a

To się bardzo zmartwiłem. Ja cały czas myślałem, że malutkie domki letniskowe wymagają tylko zgłoszenia. Sam słyszałem od znajomego, który taki domek sobie postawił, że trzeba zgłosić budowę (chyba z projektem) a później tylko jest kontrola wymiarów wylanych fundamentów. I to wszystko co mówił: bez kierowników budowy i calego tego nadzoru.

Czy na pewno tak jest jak piszesz?

napewno :-? . chyba ze postwisz altanę do 10 m kw. powierzchni, wystarczy wtedy, że ją zgłosisz (załączając parę szkiców), ale to będzie naprawdę malutka altana. proponuję ci żebyś, w celu uzyskania dodatkowych informacji, skontaktował się z odpowiednim urzędem (wydziałem budownictwa w starostwie lub urzedzie miasta) - to oni wydają pozwolenia na budowę. jednak jestem przekonana ze usłyszysz to samo.

co prawda jest pewne wyjście: możesz zgłosic zamiar ustawienia obiektu tymczasowego (barakowozu lub przyczepy kempigowej) na 120 dni - art. 29 ust. 1 pkt 12, motywując to koniecznością budowy ogrodzenia twojej działki. gdy minie wyznaczony okres, mozesz napisać o przedłużzenie terminu na kolejne 120 dni, znowu czyms motywując.... itd.

proponuje żebys dokładnie przestudiował art. 29 ust. 1. wszystko zależy jaki jest charakter twojej działki. czy to rekreacyjne, rolna, czy grunty lesne. można wtedy cos podpasować. jednak zaznazam: na te obiekty przysługuje zgłoszenie, czyli taka złagodzona forma pozwolenia na budowę :-?