Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Mam pytanie co do wyglądu naczynia wyrównawczego, które będzie zainstalowane do kominka z płaszczem.

To naczynie które w tej chwili posiadam i dostałem razem z kominkiem budzi moje obawy. Mianowicie jest ono odkryte w 3/4 jego wielkości, tzn. wygląda tak jak szklanka, która jest od góry zakryta tylko w 1/4.

Czy tak mocno otwarte naczynie nie będzie sprawiać, że woda będzie dosyś szybko parować i w związku z tym będe narażony na częste uzupełnianie wody w obiegu?

Druga sprawa to umiejscowienie takiego naczynia. Wiem doskonale, że musi ono być w najwyższym punkcie, a z racji, że układ kominka będzie połączony z całym ogrzewaniem poprzez wymiennik ciepła to wyskość 1 metra nad kominkiem będzie już wystarczająca. Chciałbym zatem umieścić je w obudowie czopucha, tak aby nie przekuwać się niepotrzebnie przez strop. Z uwagi na to że w czopuchu panuje dosyć wyska temperatura również parowanie wody z naczynia będzie dosyć mocne. I tu znów kłania się stopień odkrycia tego naczynia - czy nie jest on zbyt duży?

Czy naczynie takie nie powinno być od góry zamknięte, natomiast w jego bocznej ściance, na samej górze powinna wychodzić otwarta rura zagięta w dół - wydaje mi się, że gdzieś o takim rozwiązaniu słyszałem - minimalizuje ono parowanie.

Czy możecie mi coś w tej kwesti doradzić?

https://forum.murator.pl/topic/30316-naczynie-wyr%C3%B3wnawcze-kszta%C5%82t-i-umiejscowienie/

Montowałem swego czasu kominek z płaszczem i naczynie wyrównawcze jest otwarte z zaworem pływakowym do którego podłączona jest zimna woda.

Natomiast nadmiar wody z naczynia np. podczas zagotowania jest odprowadzona do kanalizacji.

Takie masz naczynie ?

Naczynie zamontowane jest nad kominkiem pod stropem.

https://forum.murator.pl/topic/30316-naczynie-wyr%C3%B3wnawcze-kszta%C5%82t-i-umiejscowienie/#findComment-574492