krecik73 16.03.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 rozważam ułożenie w mieszkaniu parkietu z buku lub jesionu. nie jestem pewien który z tych materiałów jest bardziej praktyczny. Bardziej podoba mi się jesion. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami. Może ktoś ma połozony parkiet jesionowy u siebie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.03.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 rozważam ułożenie w mieszkaniu parkietu z buku lub jesionu. nie jestem pewien który z tych materiałów jest bardziej praktyczny. Bardziej podoba mi się jesion. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami. Może ktoś ma połozony parkiet jesionowy u siebie w domu. Jeśli podoba ci się jesion, to nad bukiem się nie zastanawiaj, jesion od buku jest dużo lepszy właśnie z powodów praktycznych - buk jest bardzo higroskopijny i mocno pracuje pod wpływem zmian wilgoci, w bukowym parkiecie łatwiej o szpary, przebarwienia (trwałe niestety) od nawet niewielkich zalań itp. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 16.03.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Witam, z doświadczenia polecam jesion. Jest bardziej stabilny niż buk. Dlatego moim klientom buka w ogóle nie polecam. Tardość obydwu gatunków jest zbliżona i jeżeli dodatkowo bardziej podoba się jesion to wiadomo co wybrać. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.03.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Miałem buka no i miałem tez z nim mnóstwo kłopotów (bardzo mocno reaguje na wilgoć) - nie polecam!!!Teraz wybiorę dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.03.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Tez odradzano mi buk z uwago na hogroskopijność. Bardziej wodę to już podobno tylko grab chłonie. Ponadto jeśli naprawdę jesiony w całej Polse tak chorują, to niedługo klepka jesionowa zrobi sie deficytowym towarem.Ja mam dąb, bo jesion do moich wnętrz byłby za jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I-Z-B-A 17.03.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Tylko nie buk!!!!!!! Pracuje jak cholera!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 17.03.2005 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.03.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych. Czas schnięcia zależy od wielu warunków (wilgotność, temp, itd) ale uważam, że rok to stanowcza przesada (w przeciętnych warunkach) wszak idzie lato Ja tez bedę robił wylewki po świętach i parkiet planuje końcem wakacji (zobaczymy jak bedzie z wilgotnościa wylewki, ale mam duże okna balkonowe i będe wietrzył jak tylko zrobi się cieplej - tynki wyschnęły bardzo szybko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fudzi 17.03.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Mam jesion jasny.Drzwi zamówiłem w cedrze i wyszło super.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 17.03.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 zamowilam jesion przemyslowy i jasny,duze dechy.Mam nadzieje,ze bedzie cudowny,pochwale sie jak bedzie juz lezal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 18.03.2005 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Jak widzę większość jest za parkietem z jesionu. Ja też chyba wybiorę taki. Mam jeszcze pytanko. Jakiej grubość klepka jest wystarczająca. Po rozmowie ze sprzedawcą powiedział mi iż wystarczy 16 mm. Też jestem z tym rozwiązaniem, bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 18.03.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Mi też powiedzian że między 16 a 22 nie ma większej różnicy. Problem tylko w tym, że grubość 16 jest mało popularna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 18.03.2005 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Tak bardziej popularny jest parkiet 22 mm ale nie ma problemu z 16. Ja tam raczej 16, po co przepłacać za dodatkowy kawał drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.03.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.). Poszukaj w internecie tańszych ofert.To co piszeszto bardzo drogo.Ja znalazłem np.lamparkiet jesion za 29zł/m2.A jest też piękny jesion parzony czy prażony,podobno nowość.Widziałem na zdjęciu-super! Czekam teraz na próbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 18.03.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 29zl/m2 to jak za darmo.Jakiej wielkosc sa klepki?Tyle to nawet panele nie kosztuja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.03.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 29zl/m2 to jak za darmo.Jakiej wielkosc sa klepki?Tyle to nawet panele nie kosztuja Dam Ci na priv mail i adres firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 18.03.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 My zdecydowalismy sie na jesion ciemny. Bardzo fajny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 19.03.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 my mamy jasny jesion do tego drzwi beda w kolorze wisniW poniedziałek przychodzi parkieciarz i bedzie układał juuppiiiiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchgrab 19.03.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 29zl/m2 to jak za darmo.Jakiej wielkosc sa klepki?Tyle to nawet panele nie kosztuja Dam Ci na priv mail i adres firmy. Czy tez moge prosic o namiary na ta firme ? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.03.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 29zl/m2 to jak za darmo.Jakiej wielkosc sa klepki?Tyle to nawet panele nie kosztuja Dam Ci na priv mail i adres firmy. Czy tez moge prosic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts