Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet jesionowy czy bukowy

krecik73

Recommended Posts

rozważam ułożenie w mieszkaniu parkietu z buku lub jesionu. nie jestem pewien który z tych materiałów jest bardziej praktyczny. Bardziej podoba mi się jesion. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami. Może ktoś ma połozony parkiet jesionowy u siebie w domu.

Jeśli podoba ci się jesion, to nad bukiem się nie zastanawiaj, jesion od buku jest dużo lepszy właśnie z powodów praktycznych - buk jest bardzo higroskopijny i mocno pracuje pod wpływem zmian wilgoci, w bukowym parkiecie łatwiej o szpary, przebarwienia (trwałe niestety) od nawet niewielkich zalań itp.

J.

Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych.

Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych.

Czas schnięcia zależy od wielu warunków (wilgotność, temp, itd) ale uważam, że rok to stanowcza przesada (w przeciętnych warunkach) wszak idzie lato :wink:

Ja tez bedę robił wylewki po świętach i parkiet planuje końcem wakacji (zobaczymy jak bedzie z wilgotnościa wylewki, ale mam duże okna balkonowe i będe wietrzył jak tylko zrobi się cieplej - tynki wyschnęły bardzo szybko).

Jak widzę większość jest za parkietem z jesionu. Ja też chyba wybiorę taki. Mam jeszcze pytanko. Jakiej grubość klepka jest wystarczająca. Po rozmowie ze sprzedawcą powiedział mi iż wystarczy 16 mm. Też jestem z tym rozwiązaniem, bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.). :D

bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.).

Poszukaj w internecie tańszych ofert.To co piszeszto bardzo drogo.Ja znalazłem np.lamparkiet jesion za 29zł/m2.A jest też piękny jesion parzony czy prażony,podobno nowość.Widziałem na zdjęciu-super!

Czekam teraz na próbkę.