patunia 19.03.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Zdecydowanie jesion - buk lubi się wybrzuszać i rozchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 19.03.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Czy ten adres może być podany oficjalnie na Forum?? I czy niektóre osoby mogą zaprezentować zdjęcia sowoich Jesionów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 20.03.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Buka nie polecam ale jesli ktoś chce położyc buka na podłodze to niech to bedzie buk parzony - barwa bardziej wyrównana i stabilniejszy jest od "surowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 20.03.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Jak mówią u nas stolarze buka kręci (przy zmianie wilgotnosci zmienia sie kształt) i z tego powodu nie zaleca sie go na parkiet chyba że jak pisze ww777 jest to buk parzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 20.03.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 A o co chodzi z tym "parzeniem"?Kupiłam akację "parzoną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 20.03.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Też planujemy parkiet jesionowy.Cena jaką podajecie za parkiet jesionowy jest koszmarna. Ja jesienią byłam w castoramie we Wrocławiu i cena klepki 500x60x22 to było jakieś 86zł m2 I klasy. I to właśnie grubość 22mm jest już mniej dostępna ze względu na deficyt jesionów w Polsce. Zresztaą warto dzwonić po tartakach, niektóre sprzedaja gotowy parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 20.03.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Parkiet z drewna bukowego parzonego swój charakterystyczny odcień w tonie jasnego mahoniu zawdzięcza działaniu czystej pary wodnej.Dzięki parzeniu staje się on twardszy i przede wszystkim, dużo stabilniejszy na podłodze- czyli mniej wrażliwy na zmiany wilgotności w pomieszczeniu. To samo dotyczy akacji. Pattaya podaj wymiary tego lamparkietu i sposób klasyfikacji, to bedzie mozna cos powiedziec o tym lamparkiecie. Dla mnie cena jest za niska...... jakiś haczyk może jest w tej ofercie. Porównywanie parkietów od róznych producentów należy zacząć od wielkości klepki, grubości, sposobu klasyfikacji układu słoi i dopuszczalnych wad w materiale, tolerancji wymiarów. Często producenci lub markety podają własną norme klasyfikacji parkietów nie mającą wiele wspólnego z ogólnie przyjętymi zasadami i normami. Nie dajcie sie nabic w butelkę jesli ktoś wam mówi ze parkiet jest w pierwszej klasie. Sprawdzcie co w danej klasie jest dopuszczalne a co nie (wady i układ słoja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 21.03.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Wielbicielom dużej klepki poddaję pod rozwagę, że wymaga ona kleju dwuskładnikowego, który jest dużo droższy od jednoskładnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.03.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 ww777Ja się na tym nie znam.Znalazłem firmę,gdzie ceny lamparkietów zaczynają się od tej kwoty.Nie mówię,że jest to złe ani dobre.Tylko podaję cenę.Ale faktem jest,że znalazłem w necie sporo cenników ,gdzie ceny krajowych parkietów są na poziomie 50-70 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 21.03.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Lamparkiet też wymaga "droższego" kleju tak nawiasem mówiąć. Ceny parkietów zaczynają sie w zasadzie od 35 zł netto w małej klepce gr. 22 mm. Ważne żeby umiec porównac produkty, jeden producent w "klasie 1" dopuszcza takie a takie wady, a u innego bedzie to juz w np. "klasie 2". Klasa ani cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. A tak swoją drogą to ja raczej zdecyduję sie na mozaikę sztorcową z dębu. Układana na dziko jest super. No chyba za bedzie mnie stać na dęba wędzonego w klasie rustikalnej... , albo parkiet dwu - warstwowy (surowy) to się szybko kładzie i nie duzo z tym roboty. Może uda się cos załatwic taniej po starych znajomościach. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga Zet 22.03.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Jak widzę większość jest za parkietem z jesionu. Ja też chyba wybiorę taki. Mam jeszcze pytanko. Jakiej grubość klepka jest wystarczająca. Po rozmowie ze sprzedawcą powiedział mi iż wystarczy 16 mm. Też jestem z tym rozwiązaniem, bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.). W sprawch parkietu dowiedźcie stronę http://www.parkiet.net . Może tam cis znajdziecie. Aga Zet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 22.03.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 jesion lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 23.03.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 W sprawch parkietu dowiedźcie stronę http://www.parkiet.net . Może tam cis znajdziecie. Tam raczej niewiele jest napisane a i wybór kiepski (jeden wymiar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.03.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Czy wysłałem namiar wszystkim,którzy o to prosili? Nie pamiętam a nie chciałbym wyjść na jakąś ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 24.03.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 LUDZIEEE!! Nie kupujcie parkietów w super marketach i nie po 29 zł za m!!!Myślicie, że w takim super markiecie sprzedają dobrze wysuszonedrewno? To jest produkcja masowa.Do położenia drewno musi być suche.Drewno, to jest materiał szlachetny (i niestety coraz rzadszy) i musi mieć swoją cenę (myślę oczywiście o dobrych gatunkach drewna-dąb, jesion,czereśnia). Chyba, że ktoś chce mieć "fale Dunaju" na podłodze po jakimś czasiei dziury jak w serze, to proszę bardzo ....... Wiem, że przez ostatnie pół roku drewno poszło bardzo w górę. W czerwcuzeszłego roku, płaciłam po 84 zł/m za dąb II klasy (z piękną fakturą, bez sęków). Położenie (sama robocizna)- 35 zł za m, ale mówię Wam- warto było! Żeby mieć ładny parkiet najważniejsze są 3 rzeczy:- dobre drewno oczywiście,- dobry fachowiec do położenia, wycyklinowania i polakierowania parkietu (partacz zniszczy nawet najlepsze drewno), - dobry, twardy lakier np Herzlak. Naprawdę warto kupić parkiet u sprawdzonych sprzedawców lub producentów, najlepiej z polecenia. Dla mieszkańców Warszawy i okolic mogę polecić firmę STOL-DOM z Wołomina. Mają dobre drewno i fachowców. Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 24.03.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych. Wylewki miałam robione w maju 2004 roku. Fachowcy powiedzieli, że minimum 3 miesiące muszę czekać aż wyschną. Ponieważ lato w zeszłym roku było zimne, a ja nie miałam jeszcze podłączonego gazu żeby ogrzewać dom, parkieciarz powiedział, że za nic nie wejdzie z położeniem podłóg bo dom jest za mokry. Dopiero gdy przez miesiąc będzie chodziło ogrzewanie, on położy parkiet. No i w efekcie parkiet miałam w grudniu. Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 29.03.2005 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Dzięki za wszystkie opinie. Po ich przeczytaniu wychodzi na to, iż zdecydujemy się na parkiet z jesionu. Co do ceny materiału. Faktycznie ceny drewna powalają ale uważamy z żona, iż w nowym mieszkaniu warto zainwestować w dobre podłogi. W naszym mieszkaniu (74 m) max koszt położenia parkietu z jesionu I klasy wyniesie ok. 10 tyś. To napewno sporo kasy ale z drugiej stron jest to inwestycja na lata.Mam jeszcze jedno pytanie jaki kolor parapetów (i jaki materiał - marmur, granit, konglomerat, drewno) i drzwi byście proponowali do podłogi z jasnego jesionu. Zaznaczam iż, okna są z białego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts