Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet jesionowy czy bukowy

krecik73

Recommended Posts

Też planujemy parkiet jesionowy.Cena jaką podajecie za parkiet jesionowy jest koszmarna. Ja jesienią byłam w castoramie we Wrocławiu i cena klepki 500x60x22 to było jakieś 86zł m2 I klasy. I to właśnie grubość 22mm jest już mniej dostępna ze względu na deficyt jesionów w Polsce. Zresztaą warto dzwonić po tartakach, niektóre sprzedaja gotowy parkiet.

Parkiet z drewna bukowego parzonego swój charakterystyczny odcień w tonie jasnego mahoniu zawdzięcza działaniu czystej pary wodnej.

Dzięki parzeniu staje się on twardszy i przede wszystkim, dużo stabilniejszy na podłodze- czyli mniej wrażliwy na zmiany wilgotności w pomieszczeniu. To samo dotyczy akacji.

Pattaya podaj wymiary tego lamparkietu i sposób klasyfikacji, to bedzie mozna cos powiedziec o tym lamparkiecie. Dla mnie cena jest za niska...... jakiś haczyk może jest w tej ofercie.

Porównywanie parkietów od róznych producentów należy zacząć od wielkości klepki, grubości, sposobu klasyfikacji układu słoi i dopuszczalnych wad w materiale, tolerancji wymiarów. Często producenci lub markety podają własną norme klasyfikacji parkietów nie mającą wiele wspólnego z ogólnie przyjętymi zasadami i normami. Nie dajcie sie nabic w butelkę jesli ktoś wam mówi ze parkiet jest w pierwszej klasie. Sprawdzcie co w danej klasie jest dopuszczalne a co nie (wady i układ słoja)

Lamparkiet też wymaga "droższego" kleju tak nawiasem mówiąć.

Ceny parkietów zaczynają sie w zasadzie od 35 zł netto w małej klepce gr. 22 mm. Ważne żeby umiec porównac produkty, jeden producent w "klasie 1" dopuszcza takie a takie wady, a u innego bedzie to juz w np. "klasie 2". Klasa ani cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.

A tak swoją drogą to ja raczej zdecyduję sie na mozaikę sztorcową z dębu. Układana na dziko jest super. No chyba za bedzie mnie stać na dęba wędzonego :) w klasie rustikalnej... , albo parkiet dwu - warstwowy (surowy) to się szybko kładzie i nie duzo z tym roboty. Może uda się cos załatwic taniej po starych znajomościach. :):):)

Jak widzę większość jest za parkietem z jesionu. Ja też chyba wybiorę taki. Mam jeszcze pytanko. Jakiej grubość klepka jest wystarczająca. Po rozmowie ze sprzedawcą powiedział mi iż wystarczy 16 mm. Też jestem z tym rozwiązaniem, bo klepka I klasy o wymiarach 400x60x16 kosztuje 112 zł, natomiast taka sama o grubości 22 mm 131 zł. I jeszcze jedno ile kosztuje położenie 1 m parkietu (z uwzglednieniem dobrego lakieru, robocizny itp.). :D

W sprawch parkietu dowiedźcie stronę http://www.parkiet.net . Może tam cis znajdziecie.

Aga Zet

LUDZIEEE!!

Nie kupujcie parkietów w super marketach i nie po 29 zł za m!!!

Myślicie, że w takim super markiecie sprzedają dobrze wysuszone

drewno? To jest produkcja masowa.

Do położenia drewno musi być suche.

Drewno, to jest materiał szlachetny (i niestety coraz rzadszy) i musi mieć swoją cenę (myślę oczywiście o dobrych gatunkach drewna-dąb, jesion,

czereśnia).

Chyba, że ktoś chce mieć "fale Dunaju" na podłodze po jakimś czasie

i dziury jak w serze, to proszę bardzo .......

Wiem, że przez ostatnie pół roku drewno poszło bardzo w górę. W czerwcu

zeszłego roku, płaciłam po 84 zł/m za dąb II klasy (z piękną fakturą, bez sęków). Położenie (sama robocizna)- 35 zł za m, ale mówię Wam- warto było!

Żeby mieć ładny parkiet najważniejsze są 3 rzeczy:

- dobre drewno oczywiście,

- dobry fachowiec do położenia, wycyklinowania i polakierowania parkietu

(partacz zniszczy nawet najlepsze drewno),

- dobry, twardy lakier np Herzlak.

Naprawdę warto kupić parkiet u sprawdzonych sprzedawców lub producentów, najlepiej z polecenia.

Dla mieszkańców Warszawy i okolic mogę polecić firmę STOL-DOM z Wołomina. Mają dobre drewno i fachowców.

Kinga

Tak coraz bardziej skłaniam się ku parkietowi z jesionu. Zastanawiam się tylko ile czasu muszę czekać z położeniem parkietu. Podłogi bedę miał wylewne w kwietniu 2005r. Niektórzy uważają, iż trzeba czekać co najmniej rok czasu. A jaka jest wsza opinia. I jescze jedno, jakie drzwi (kolor) będą pasować do podłóg jesionowych.

Wylewki miałam robione w maju 2004 roku. Fachowcy powiedzieli, że minimum 3 miesiące muszę czekać aż wyschną. Ponieważ lato w zeszłym

roku było zimne, a ja nie miałam jeszcze podłączonego gazu żeby

ogrzewać dom, parkieciarz powiedział, że za nic nie wejdzie z położeniem podłóg bo dom jest za mokry. Dopiero gdy przez miesiąc będzie chodziło

ogrzewanie, on położy parkiet. No i w efekcie parkiet miałam w grudniu.

Kinga

Dzięki za wszystkie opinie. Po ich przeczytaniu wychodzi na to, iż zdecydujemy się na parkiet z jesionu.

Co do ceny materiału. Faktycznie ceny drewna powalają ale uważamy z żona, iż w nowym mieszkaniu warto zainwestować w dobre podłogi. W naszym mieszkaniu (74 m) max koszt położenia parkietu z jesionu I klasy wyniesie ok. 10 tyś. To napewno sporo kasy ale z drugiej stron jest to inwestycja na lata.

Mam jeszcze jedno pytanie jaki kolor parapetów (i jaki materiał - marmur, granit, konglomerat, drewno) i drzwi byście proponowali do podłogi z jasnego jesionu. Zaznaczam iż, okna są z białego plastiku.