Funia 16.03.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Mam świra na punkcie buldogów, zwłaszcza anglików. Ale na razie tylko w teorii, bo mieszkamy u rodziców. Może są tu jacyś posiadacze takich piesków? http://bachmat1.republika.pl/big017.JPG http://www.bulldogs.webpark.pl/galeria/_0220.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 19.03.2005 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 No co Wy? nikomu się nie ppodobają?ani troche? a takie rozkoszne szczeniaczki? http://www.buldog.waw.pl/galeria/galeria/_0018zdj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolaj 21.03.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 mi sie podobafajny piesek naprawde fajny taki grubiutkipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 23.03.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Podobaja, nawet bardzo Zastanawialismy sie nad kupnem buldoga, ale zniechecilo mnie to charczenie, chciaz z czasem napewno mozna sie przyzwyczaic. Tutaj jest moj ulubiony link do strony z buldogami. Poszukaj w galerii Malej Mi. Wyglada jak wielka, slodka zaba! http://www.galbull.republika.pl/ A widzialas moze buldogi amerykanskie? W Polsce nie sa uznawane jako rasa, wiec jesli kogos interesuja wystawy, to niestety odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.03.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Młode psiaki tej rasy są słodkie Nawet fajniejsze niż wilczurki długowłose, potem to się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolaj 23.03.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 M@riusz Radom no no no wielki kynolog znawca wszelkich ras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.03.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 M@riusz Radom no no no wielki kynolog znawca wszelkich ras. Dzidzia, bo mamusia spierze dzidzi kuperek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolaj 23.03.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 M@riusz Radom masz naprawde dużo do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 23.03.2005 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 No faktycznie - z wiekiem nie pięknieją ale w tym i cały ich urok. Dlatego będę takiego miała i już - a niech się pół wsi śmieje (smiesznie brzmi "pół wsi", ale cóż jak się chciało uciekać z miasta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.03.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Urok urokiem, jak się człowiek decyduje na psiaka to wie jak on będzie później wyglądał Zresztą ten spłaszczony pyszczek też jest "fajny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 24.03.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Funia, buldogi są piękniste! Jak kochasz, to nie widzisz ich wad! Ale czy to, że są piękne to jest ich wada? A, że sapią - no to co? Komu to przeszkadza? Napewno nie właścicielowi!A co tam pół wsi? Tym akurat nie przejmowałabym się.Ja, odzawsze mam boksery i nie zauważyłam aby miały jakieś wady. A chrapią jeszcze głośniej niż mój mąż (chociaż wydawałoby się to niemożliwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 26.03.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Ja raczej za amerykańskimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 30.03.2005 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 A ostatnio mi powiedzieli, że buldogi się strasznie ślinią, no i że cały dom będę miała brudny, jak sobie przygarnę taką psinkę Czy ktoś ma takiego pieska, czy to prawda? Ja byłam przekonana, że co jak co, ale ślinienie to nie one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 30.03.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Podstawowy problem buldogów anglików wiąże sie z wieloma kłopotami zdrowotnymi. Ingerencja człowieka w przypadku tego psa zazła tak daleko, że niewiele ma już wspólnego z naturą. Nie każdy wie, że w zasadzie buldogi angielskie nie rozmnażają sie same - trzeba sztucznego zapłodnienia, podobnie jest z porodem w zdecydowanej większości przypadków poród odbywa się drogą cesarki - w zasadzie suka nie jest w stanie urodzić naturalnie.Bardzo częste są takze duże problemy zdrowotne związane z alergiami.Potem napiszę więcej - jakie kłopoty, znajomi , znajomej mają takiego słodkiego grubaska - byli oczarowani rasą i bardzo bardzo chcieli mieć. Swoje pragnienie spełnili - a potem troszkę żałowali, psa bardzo kochali, ale liczba kłopotów zdrowotnych i wydatków z tym związanych dobijała ich ciągle.Złapię znajomą na GG i dopytam się, bo już nie pamiętam, a nie chcę koloryzować . Zdrowie i wydatki związane zpielęgnacją to także oprócz ślinienia - aspekt, który trzeba brać pod uwagę - rzecz jasna tylko moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 30.03.2005 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Gafinko Baaardzo dziękuje i napisz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.03.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Trochę bym się bał... Podobno właściciel upodabnia się do swojego psa,czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 30.03.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 No już po konsultacjach - choć pewnie to co napiszę nie będzie optymistyczne i większość wielbocieli pozostanie wirtualna. Po krótce - trzeba pogodzić się z tym, że mieszka się częściowo u weta i wydaje się na to kupę kasy. Po pierwsze kłopoty z chodzeniem - powód dysplazja. Nawet psy z dobrych hodowli nie mają robionych badań - więc pewnie wada ta jest bardzo częsta. Ci znajomi noszą swego blisko 30 kilowego chłopczyka po schodach - bo mu nie wolno chodzić. Pojawiły się kłopoty z krtanią - to też jakaś wada genetyczna, przewężenie krtani - dokładnie nie wiemy jak to sie nazywa, ale ponoć też częste. Więc pies ma kłopoty z oddychaniem. Co do oddychania - pieszczotliwie nazywany jest spryskiwaczem - bo kicha i pluje nawet przy normalnym oddychaniu tzn. bez zmęczenia itd. Chrapie - jak w zasadzie wszystkie "krótkopyskie" i "krótkonosne" psy - i to takze słychać przy normalnym psim wysiłku - czyli np. w czasie kiedy normalnie oddycha chodząć po domu. Alergie wszelkie dość powszechne - ten choć nie ma dotykowych, tylko pokarmowe ( to mu sie udało). Dodatkowo bardzo trzeba dbać o higienę okolic pyska i oczu, fałdki powodują łatwiejszy rozwój np. infekcji bakteryjnych lub grzybowych - no i kolejny kłopot. W wieku roku, pies pomimo iż hodowlany egzemplarz musiał zostać wykastrowany - powód kłopoty z prostatą. W lecie mu za gorąco i duszno ( kłopoty z oddychaniem) w zimie u nas za zimno ( delikates). No to tyle się dowiedziałam - nawet jeśli o czymś zapomniałam i nie wspomniałam - to jak dla mnie wystarczy. Tak więc pies dla zdecydowanych fascynatów i to z dużymi pieniążkami. Co absolutnie nie powoduje iż staje się mniejj uroczy - choć jak dla mnie to wolę podziwiać na zdjęciach niż borykać się z taką ilością problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 31.03.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Ja jeszcze raz przypomnę, że są też Bulldogi Amerykańskie (i nie tylko). To zupełnie inny typ psa. Buldog angielski to raczej maskotka, amerykański to typowy pies użytkowy. Problemem jest duże zróżnicowanie w obrębie rasy. Rasa ta nie jest też chyba zarejestrowana w FCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 31.03.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 mmiodek - ja wiem, że są buldogi amerykańskie - ale jak rozumiem założycielkę wątku interesowała słodka, grubiutka przytulanka - a nie pies o specyficznym i dalekim od anglika charakterze jakim jest ambul - w przypadku amerykańskiego należało przede wszystkim zapytać czy kogoś interesuje pies bliższy jednak bojowcom niż psom do towarzystwa. U anglika charakter też wbrew pozorom nie jest bez wad ( ale charakteru bez wad nie ma) bywa raczej uparty może być krnąbrny, zdarza się że nie jest przyjaźnie nastawiony do innych psów ( znany przeze mnie pośrednio jest ok do innych psów) a amerykański buldog - to już zdecydowanie większe wyzwanie i to w kwestii wychowawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 31.03.2005 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Baaardzo mnie zasmuciłaś Grafinko No ale dla mnie wniosek jest taki: posiadanie takiego psa to odpowowiedzialna sprawa, więc będę go mieć troszkę później. Czyli jak dziecko będzie troszkę podchowane, a domek skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts