kamikazeeeee 16.03.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Proszę o pomoc mam 40 brzóz od zaszłego roku i nie wiem kiedy je mam przyciąć . Pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 16.03.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Brzóz nie przycina sie na przdwiosniu ani wiosną, tak jak wiekszośc drzew i krzewów bo wówczas soki brzozy krążą już tak silnie, że grozi im nadmierny wyciek (który może być niebezpieczny dla drzewka). Drzewa te przycina sie w czerwcu, kiedy rozwiniete są liście. Wtedy brzoza już nie "płacze". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.03.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Edka, a jak te brzozy się właściwie przycina? Najniższe gałęzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.03.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Chyba że chcecie popić sok z brzozy - świetnie oczyszcza organizm. Nacinamy, przykładamy patyczek i ścieka sobie do słoiczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.03.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Abromba, piłem, mi nie smakował Za to Luśka mówi że to dobre. Błeee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.03.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Pić soku z brzozy nie piłam, ale spuszczałam sok i używałam jako odżywki do włosów...super działa. Ale to było dawno, kiedy w sklepach jedyną odżywką do włosów była woda brzozowa na spirytusie.pozdrawiamEdzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.03.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Pić soku z brzozy nie piłam, ale spuszczałam sok i używałam jako odżywki do włosów...super działa. Ale to było dawno, kiedy w sklepach jedyną odżywką do włosów była woda brzozowa na spirytusie. pozdrawiam Edzia Woda brzozowa na spirtusie? No nie, TEGO nie piłem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.03.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Woda brzozowa na spirtusie? No nie, TEGO nie piłem :D Ja też nie piłam, ale pamiętam, że w pewnych kręgach był to bardzo chodliwy trunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Edka, a jak te brzozy się właściwie przycina? Najniższe gałęzie? Whisper na ogół ... przycina sie wierzchołki ... Ja też nie piłam, ale pamiętam, że w pewnych kręgach był to bardzo chodliwy trunek EDZIA ... toż to ... nektar bogów ... spróbuj ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.03.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Edka, a jak te brzozy się właściwie przycina? Najniższe gałęzie? Whisper na ogół ... przycina sie wierzchołki ... No to chyba zrezygnuję z przycinania. U mnie wierzchołki są na jakichś 10-15 metrach... A może i wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 17.03.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Właściwie to po co przycinać gałęzie?Brzozie to nie służy.No chyba że nam jakaś gałąz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.03.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Właściwie to po co przycinać gałęzie? Brzozie to nie służy. No chyba że nam jakaś gałąz przeszkadza. Popieram, dajmy szansę naturze Czy i brzozy muszą rosną pod dykatando człowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.03.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Czy i brzozy muszą rosną pod dykatando człowieka? Brzoza to bardzo wdzięczna roślina - uwielbiam je. Szkoda że moje koty tego nie rozumieją i obdrapuja korę ostrząc sobie pazurki. Macie jakies rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 17.03.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.03.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Właściwie to po co przycinać gałęzie? Brzozie to nie służy. No chyba że nam jakaś gałąz przeszkadza. Słusznie, brzozy niezby lubią przycinanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 19.03.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Lubią, lubią być podkrzesane. Po dkrzesuje się gałęzie dolne do 2 cm średnicy, zostawiając tzw. tylec około 10 cm. wtedy sobie ładnie usychają i odpadają po jakimś czasie. I termin wiosenny jest chyba raczej lepszy niż z liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Brzozo... nie jest łatwy Twój żywot... A to do pieca... Innym razem podcinają Ci gałązki, lub wręcz wierzchołki... ... podkrzesują... wtedy sobie ładnie usychają i odpadają po jakimś czasie Brrrr!!! To straszne! Ale też często zdarzają się... Brzoza to bardzo wdzięczna roślina - uwielbiam je ...chwile przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Brzozo... nie jest łatwy Twój żywot... ... Ale też często zdarzają się... ...chwile przyjemności. może nie az tak czesto ... ale zdarzają ... :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 28.06.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 No, a jeżeli już muszę przyciąć tę brzozę (brzózkę właściwie - Pendulę), to jaki termin jest właściwy: czerwiec czy koniec lata ? Wciornastku, liczę na Twoją pomoc! Pani w sklepie ogrodniczym, powiedziała mojemu mężowi, żeby ciąć ją delikatnie na wiosnę! Nie wierzę jej. Z wielu opinii jakie słyszałam na temat brzóz, wszyscy zgodnie twierdzili, że na wiosnę brzóz sie nie tnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 29.08.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 a teraz we wrzesniu, bedzie dobra pora na podciecie, i sciecie wierzcholkowych galezi, aby nie urosla taka wysoka. Czy wogole mozna utrzymac to drzewo, aby nie uroslo wiecej jak 3 metry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts