Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, czy bez?

Z odzyskiem ciepła czy bez?  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z odzyskiem ciepła czy bez?

• Centrala z rekuperatorem
    • Centrala bez rekuperatora

Recommended Posts

Agniesia, zgadza się. Zaliczyłem już mieszkanie w nowym bloku z wentylacją grawitacyjną i plastikowymi oknami. Wyposażenie obowiązkowe - ściągaczka do szyb i szmata na parapecie :( Alternatywą było rozszczelnianie okien, czyli wyziębianie pomieszczenia.

W domu będę miał mechaniczną z reku.

Dzięki Nurmi. Poszukałam i już wiem, że najlepsza jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

No to szybko to wszystko przeczytałaś :o :o

Pozdrawiam

Nie było tak wiele tych wyników jak się szczegółowo zapytałam wyszukiwarki. Ominęłam wypowiedzi zachwalające kiepskie rozwiązania niemechaniczne i miałam same konkretne odpowiedzi na moje pytania. Teraz już wiem, że co roku dzięki rekuperatorowi będę miała sfinansowany tygodniowy wyjazd na narty do Austrii, Francji lub Włoch :lol:

...Teraz już wiem, że co roku dzięki rekuperatorowi będę miała sfinansowany tygodniowy wyjazd na narty do Austrii, Francji lub Włoch :lol:

A skąd takie wnioski ??? :o

Jak możesz to przedstaw te obliczenia.

Jak grzejesz prądem to powinieno się udać 1000-2000 do przodu dzięki odzyskowi ciepła z wentylacji... Ja liczyłem i wyszło mi, że reku (przyjąłem 12.000PLN) zwróci mi się po 6 latach chyba.

Nurmi skoro na ogrzanie 1 m3 powietrza potrzeba o 1 stopień potrzeba od 0,335W do 0,389W a sprawność temperaturowa rekuperatorów waha się od 50-90% to przy wymaganej u mnie wymianie powietrza - 200m3/h i uwzględnieniu ceny gazu oszczędzam nawet 800 zł w sezonie grzewczym.

Jak grzejesz prądem to powinieno się udać 1000-2000 do przodu dzięki odzyskowi ciepła z wentylacji... Ja liczyłem i wyszło mi, że reku (przyjąłem 12.000PLN) zwróci mi się po 6 latach chyba.

Tereska nic o prądzie nie pisze - więc nie wiadomo jak u niej.

A liczyłeś pobór wentylatorów od reku?

Brałeś pod uwagę GWC? (też kosztuje)

Jak nie to grzałka też "żre" prąd.

Z tego wszystkiego co ja przeczytałem to wygląda to trochę gorzej :wink:

jedna strona medalu

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33724&highlight=rekuperator+obliczenia

druga strona medalu (a może trzecia :-))

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24314&highlight=rekuperator+obliczenia

pozdrawiam

mam plastikowe okna, wentylację grawitacyjną i to słabą, bo mam tylko kratki wywiewowe w 2 łazienkach na piętrze, a na dole wywiew w kuchni, spiżarni, kotłowni, kiblu, pralni i w salonie przy kominku. Tymi otworami powietrze wylata. Jeśli chodzi o wlot, to mam go bardzo mało, bo tylko 2 zetki w kotłowni (zamkniętej drzwiami ze szczeliną wentylacyjną), i doprowdzenie do kominka, które ma połączenie z pomieszczeniem w pokoju + wloty naturalne w oknach (te centymetrowe kawałeczki wyciętej uszczelki). Pozatym drzwi wejściowe mają 2 uszczelki, wyłaz na strych ma jedną uszeklę (raczej słabą). I to by była cała wentylacja jaką mam w moim domu.

I co? Gucio! Generalnie nic złego się nie dzieje. Dom 200 m2, pomieszczenia 2,85 parter i 2,65 piętro. Nic nie śmierdzi, nie ma zaduchu. Co prawda w sypialni rano jest rosa na oknie, ale 1 cm od dolnej krawędzi szyby. Jak włączaliśmy nawilżacz dla synka, to było z 5 cm. Okno w okno jest dom sąsiadów i oni mają dom tradycyjny i tam faktycznie okna zaprowane są całe. Acha, bo nie powiedziałem. My mamy nietradycyjny. 15 cm wełny w ścianie 3-warstwowej. Specjalnie zimą nie wietrzyliśmy i jakiś straszny smród w domu nie powstał. Więc wentylacja ta najgorsza (grawitacyjna) się sprawdza. Co do rekuperacji, to rachunki za gaz za styczeń i luty były po 300 zł. Nie wiem ile bym oszczędził mając rekuperator, ale ten poziom uważam za całkiem do przyjęcia. Konkludując: nie mamy wentylacji mechanicznej i wymiennika i jesteśmy zadowoleni. Przynajmniej jest jedno urządzenie mniej, które szumi i może się zepsuć i mimo jego braku nie odczuwamy dyskomfortu.

Uwaga uwaga. Nie piszę tego, poto żeby wykazać, że ci co mają wentylację czy reku są głupi albo pomyleni. (nie nie nie). Więc proszę się nie unosić i nie brać tego do siebie, ani nie próbować udowadniać mi, że nie mam racji. Ja nikomu też nie mam zamiaru nic udowadniać tym co tu napisałem. Piszę to tylko i wyłącznie po to, żeby ci co się jeszcze się nie zdecydowali wiedzieli, że bez tych wszystkich urządzeń można zupełnie przyjemnie żyć. Napewno powietrze mam mniej świeże, niż ci co mają wentylację i reku i kilka wymian na godzinę, ale do diabła, to nie zabija!

To może ja ujmę to inaczej.

Mając do wyboru mechaniczną a mechaniczną z rekuperatorem, wybrałbym tę z rekuperatorem, bo:

- i tak ponoszę koszt instalacji, więc dołożenie rekuperatora nie jest podniesieniem ceny o 10.000 tylko np o 4.000.

- nie wydmuchuję ciepła w kosmos, tylko je odzyskuję, co pozwoli mi ograniczyć wydatki na ogrzewanie, a grzał będę prądem.

GDYBYM miał gaz ziemny, to może bym się zastanawiał kiedy mi się to zwróci (bo oszczędzam paliwo, które jest bardzo tanie). Ale nie mam.

Konkludując: nie mamy wentylacji mechanicznej i wymiennika i jesteśmy zadowoleni. Przynajmniej jest jedno urządzenie mniej, które szumi i może się zepsuć i mimo jego braku nie odczuwamy dyskomfortu.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Miałem okazję przebywać 2 dni w domu z wentylacją mechaniczną i musze powiedzieć, że nawet na najniższym biegu nocnym szum jest słyszalny na tyle, że mi przeszkadzał!