hankamaciek 16.03.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Mamy zamiar budowac dom Klarysa z Archipelagu z lukarnami. Podobno sa bardzo drogie ale niektorzy chyba przesadzili mowiac iz to kosztuje 10 razy wiecej niz polaciowe oraz przyrownywali koszty lukarny do kosztu calego dachu. Prosze o opinie w tym temacie. Moze ktos zna ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 17.03.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Nie znam cen, ale szczerze wątpię żeby lukarna kosztowała 10 razy tyle co połaciowe. Zresztą nie można wszystkiego przeliczać na kasę, liczy się też estetyka. Ja w swoim projekcie mam lukarnę i naprawdę nie wyobrażam sobie tego domu bez niej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Zajrzyj tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=559798&highlight=lukarn%2A#559798 Na temat róznic w kosztach nie wypowiem się, bo ich nie analizowałam. Mam w projekcie dwie lukarny, nie chciałam połaciowych, miałam z nimi złe doświadczenia, żałowałam. Znajomi mają połaciowe, narzekają, też odradzili. Poza tym charakter mojego domu wykluczył połaciowe, i bardzo dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 17.03.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Przesada ja mam u siebie trzy i wyglądają bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Przesada ja mam u siebie trzy i wyglądają bardzo ładnie I bardzo dobrze! Każdemu według jego potrzeb, i upodobań, przecież nie napisałam, że są brzydkie... Dużo zależy od stylu, w jakim ma powstać dom. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.03.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Okno połaciowe np. 78*118 kosztuje ok.1000zł.Okno w lukarnie połowę tego+parę gąsiorów+parę dachówek+kilka metrów kosza .Różnica niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 17.03.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Lukarna jest droższa o:- konstrukcję więźby- więcej folii lub deskowania- dach nad lukarną (i to same drogie elementy - gąsiory, kosze)- ściany pionowe- ocieplenie ścian pionowych z zewnątrz- otynkowanie- parapet zewnętrzny i wewnętrzny...ale tańsze:- samo okno Okno połaciowe:- droższe w zakupie- w miejscu okien brak dachówek (taniej) Mam jedno i drugie, co lepsze - nie wiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.03.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Zgadzam się z nurnim,bardzo ładnie to rozpisał.Wygląda to groźnie ,ale różnica sprowadza się do tysiąca? złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 17.03.2005 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 wielkie dzieki, nutka optymizmu przyda sie - dzis tez slyszalem od dekarza ze nie bedzie tak drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 18.03.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ale kosztem tego 1 tys czy 2-ch ma sie o wiele więcej powierzchni, a i pokój wyglada przestrzenniej, jest bardziej ustawny, i dom z zewnątrz często zyskuje na urodzie. Ja bardzo się cieszę, że jeszcze na etapie projektowania w sypialni zrezygnowliśmy z okna dachowego na rzecz lukarny, mimo, że mamy też okno i drzwi balkonowe w ścianie szczytowej. Nad garażem mam same dachówki i żałuję że nie było tam możliwości zrobić lukarnę, całe szczęście to tylko pokój do pracy.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 18.03.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Jeśli mała lukarna na jedno okno to różnica w kosztach prawie żadna. Mam lukarnę między krokwiami. Koszty - kilka ścinków z krokwi, płyta OSB. Potem dojdzie dodatkowa blacha i kosze, troszkę więcej folii i wełny. Konstrukcję majster zrobil w 30 min. Tak na oko będzie z 500pln różnicy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.03.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ale jeśli małe i taniutkie okienko dachowe to pewnie za 3 stówki da radę wychaczyć. Pozdrawiam PS. Ładne, duże i dobre okno dachowe kosztuje. Lukarna ładna, duża i dobrze wykonana też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 19.03.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Mamy jedną lukarnę w łazience i na etapie projektu rozważaliśmy możliwość zastąpienia jej oknem połaciowym, ale NA SZCZĘŚCIE została lukarna. Koszty jej wykonania wcale nie były aż takie duże, a efekt jest dużo ciekawszy, no i przy małej łazience zyskaliśmy trochę więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 24.03.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 "Ale jeśli małe i taniutkie okienko dachowe to pewnie za 3 stówki da radę wychaczyć. " a da radę takie z szybką z pleksi 500 zł miałem na myśli koszt małej lukarny między krokwiami a nie różnicę do okna. Duża to pewnie co innego. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 31.03.2005 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 wycenili nam dzis wole oczko na 12500 - drewniane i oczywiscie jedno. Mam jeszcze drugie i kilka innych okien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lalamido 24.07.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Zadam tutaj pytanie, żeby nie zakładac nowego. Dekarz zrobil mi 2 lukarny trójkątne na tej samej polaci dachu 2 spadowego. Problem w tym, że jedna jest wieksza od drugiej o 8 cm w podstawie. Wysokosc jest m.w. taka sama. Pytanie jak optycznie to zniwelować? Czy tą większą wypelnic od srodka jakimś twardym styropianem i załozyc 2 takie same trójkątne okna, czy założyć okna różnej szerokości? Doradzcie coś pls... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts