Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zajrzyj tu:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=559798&highlight=lukarn%2A#559798

Na temat róznic w kosztach nie wypowiem się, bo ich nie analizowałam.

Mam w projekcie dwie lukarny, nie chciałam połaciowych, miałam z nimi złe doświadczenia, żałowałam.

Znajomi mają połaciowe, narzekają, też odradzili.

Poza tym charakter mojego domu wykluczył połaciowe, i bardzo dobrze. :wink: :D

Pozdrawiam.

Przesada ja mam u siebie trzy i wyglądają bardzo ładnie

I bardzo dobrze! :D

Każdemu według jego potrzeb, i upodobań,

przecież nie napisałam, że są brzydkie... :roll:

Dużo zależy od stylu, w jakim ma powstać dom.

Pozdr.

:D

Lukarna jest droższa o:

- konstrukcję więźby

- więcej folii lub deskowania

- dach nad lukarną (i to same drogie elementy - gąsiory, kosze)

- ściany pionowe

- ocieplenie ścian pionowych z zewnątrz

- otynkowanie

- parapet zewnętrzny i wewnętrzny

...ale tańsze:

- samo okno

Okno połaciowe:

- droższe w zakupie

- w miejscu okien brak dachówek (taniej)

Mam jedno i drugie, co lepsze - nie wiem.

Pozdrawiam

Ale kosztem tego 1 tys czy 2-ch ma sie o wiele więcej powierzchni, a i pokój wyglada przestrzenniej, jest bardziej ustawny, i dom z zewnątrz często zyskuje na urodzie. Ja bardzo się cieszę, że jeszcze na etapie projektowania w sypialni zrezygnowliśmy z okna dachowego na rzecz lukarny, mimo, że mamy też okno i drzwi balkonowe w ścianie szczytowej. Nad garażem mam same dachówki i żałuję że nie było tam możliwości zrobić lukarnę, całe szczęście to tylko pokój do pracy.

Pzdr

Jeśli mała lukarna na jedno okno to różnica w kosztach prawie żadna. Mam lukarnę między krokwiami. Koszty - kilka ścinków z krokwi, płyta OSB. Potem dojdzie dodatkowa blacha i kosze, troszkę więcej folii i wełny. Konstrukcję majster zrobil w 30 min.

Tak na oko będzie z 500pln różnicy

pozdr

Mamy jedną lukarnę w łazience i na etapie projektu rozważaliśmy możliwość zastąpienia jej oknem połaciowym, ale NA SZCZĘŚCIE została lukarna. Koszty jej wykonania wcale nie były aż takie duże, a efekt jest dużo ciekawszy, no i przy małej łazience zyskaliśmy trochę więcej miejsca.

• 15 years później...
Zadam tutaj pytanie, żeby nie zakładac nowego. Dekarz zrobil mi 2 lukarny trójkątne na tej samej polaci dachu 2 spadowego. Problem w tym, że jedna jest wieksza od drugiej o 8 cm w podstawie. Wysokosc jest m.w. taka sama. Pytanie jak optycznie to zniwelować? Czy tą większą wypelnic od srodka jakimś twardym styropianem i załozyc 2 takie same trójkątne okna, czy założyć okna różnej szerokości? Doradzcie coś pls...