Gość 30.09.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 cześc .jestem wsółwłaścicielem budynku mieszkalnego oraz przyległych zabudowań .budynek ten zamieszkuja trzy rodziny,czy mamy obowiązek tworzenia wspłólnoty mieszkaniowej ?jeżeli tak to jak to ma wyglądać .ponadto sąśiad zajmujący najwyższe piętro ma wyłączność na korzystanie ze stychu .jak to należy załatwić prawnie .czy powinienem ponosić koszty remontu dachu czy w skład tego wchodzą również bugynki gospodarcze.w jaki sposób mogę zmusić sąsiadów do partycypacji w kosztach utrzymania budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon S. 16.12.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Z tego co wiem to wspolnota tworzy sie (powstaje) z mocy prawa po zasiedleniu pierwszego lokalu, co oznacza ze u ciebie tez wystepuje, chociaz formalnie jej nie rejestrowaliscie. W merlinie mozna kupic ciekawy komentarz do ustawy m.in. o wspolnotach za 26 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 17.12.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 czy możesz podać parę szczegółów, inaczej nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Po pierwsze: czy jesteś współwłaścicielem budynku w części ułamkowej, czy też masz wyodrębnioną własność lokalu? Na jakiej podstawie ktoś ma wyłączność na strych: czy to wyodrębniona własność czy umowa o podziale nieruchomości do korzystania? A może zwyczaj?Zasadniczo wszyscy współwłaściciele powinni wspólnie utrzymywać budynek i całą nieruchomość, objętą współwłasnością (w tym budynki gospodarcze, o ile wchodzą one we współwłasność).Wspólnoza z mocy prawa powstaje tylko w przypadku ustanowienia odrębnej własności lokali, przy zwykłej współwłasności obowiązują przepisy kodeksu cywilnego o współwłasności (art. 195 - 221 k.c.).Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts