Sheriff 30.09.2002 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Witam!Doradźcie gdzie w internecie znajdę materiały na temat technologii wykonania ścianki kolankowej w systemie szkieletowym? Budynek jest stary z bali drewnianych - chcę zrobić poddasze użytkowe i wiąże się to z koniecznością podniesienia dachu (a praktycznie rzecz ujmując robię nowy dach). Chcę tam zrobić ściankę kolankowoą wysokości około 90cm. Nie bardzo wiem jak to zrobić aby dach mi jej później nie rozepchał (dachówka). Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.09.2002 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Możesz wykonać ale krokwie musisz oprzeć, poprzez siodełko, na płatwi opartej na ścinach szczytowych i słupach (lub nośnych ściankach wewnętrznych). Przeliczyć to jednak musi konstruktor.Bez płatwi nie masz szans, chyba że ... wykonasz konstrukcję uniemożliwiająca rozpór ścianek przez krokwie. Ale to Ci może zająć około metra na całej długości budynku po obu jego stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts