Forest 17.03.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Uprzedze najpierw, ze skorzystalam z wyszukiwarki, ale nie znalazlam odpowiedzi . Moze ktos moglby cos doradzic w ponizszej sprawie: Moja wspaniala spoldzielnia zamontowala mi w mieszkaniu wentylacje i mechaniczna i grawitacyjna. Mechaniczna jest w obu lazienkach a grawitacyjna w salonie i dwoch sypialniach. Dodatkowo w sypialniach za kratkami wentylacyjnymi zamontowano wiatraczki uruchamiane za pomoca wlacznika i nazywaja to wentylacja mechaniczna. Oczywiscie kiedy wentylacja mechaniczna w lazienkach pracuje (a musi) wciaga do domu powietrze przez kanaly wentylacji grawitacyjnej. Zreszta nawet w czasie przerw w pracy went. mech. przez kratki nawiewa a nie wywiewa, poniewaz kanaly przez ok. 2 metry ida poziomo i dopiero tam dochodza do pionu. No i teraz moje pytania: 1. Czy sa przepisy wyraznie zabraniajace stosowania wentyl. mech i grawit. w jednym lokalu/domu 2. Czy went. grawitac. wyposazona w wiatraczek to juz went. mechaniczna? Przeciez nie da sie trzymac tego wiatraczka non stop wlaczonego, poza tym to sa przeciez koszty energii. 3. Czy w ogole mozna stosowac takie wiatraczki w sypialniach? Spotkalam sie z takim rozwiazaniem w lazienkach, ale tam wiatraczek dziala przez krotki czas i to jest to zaakceptowania. I ostatnie pytanie zwiazane z kominem wentylac. Na tarasie w odleglosci 1 m od moich okien stoi sobie taki komin i wydziela niesamowite zapachy kuchenne (moj taras jest dachem nizszego bloku polaczonego z moim w ksztalcie litery L). Czasami nie da sie korzystac z tarasu a czasami, przy odpowiednim kierunku wiatru zapachy te przedostaja sie do mieszkania, mimo zamknietych okien. Sa tez inne kominy w miare blisko okien. No i pytanie: 4. Jakie sa minimalne odleglosci miedzy kominami a oknami pomieszczen przeznaczonych na pobyt ludzi i gdzie mozna znalezc te normy. Bede wdzieczna jesli ktos moglby udzielic mi odpowiedzi lub odeslac do norm, ustaw czy innych przepisow. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.03.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Swego czasu miałem sporo pytań i problemów związanych z wentylacją i kominami.Wszystkie te problemy rozwiązała wizyta w Cechu Kominiarzy. Pogadałem sobie z fachowcami, na miejscu pokazali mi wszystkie przepisy mojego przypadku dotyczące i podpowiedzieli jak zrobić by było dobrze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-575722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 17.03.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Niech zgadnę: JW Construction? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-576383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 17.03.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Moja wspaniala spoldzielnia zamontowala mi w mieszkaniu wentylacje i mechaniczna i grawitacyjna. Mechaniczna jest w obu lazienkach a grawitacyjna w salonie i dwoch sypialniach. Poszukaj w okolicach art 147, ale tak na pierwszy rzut oka nie ma przeciwwskazań przed takim rozwiązaniem jakie u Ciebie zastosowano: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Art. 148. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Art. 150. 1. W przypadku zastosowania w budynku przepływu powietrza wentylacyjnego między pomieszczeniami lub strefami wentylacyjnymi, w pomieszczeniu należy zapewnić kierunek przepływu od pomieszczenia o mniejszym do pomieszczenia o większym stopniu zanieczyszczenia powietrza. 2. Przepływ powietrza wentylacyjnego w mieszkaniach powinien odbywać się z pokoi do pomieszczenia kuchennego lub wnęki kuchennej oraz do pomieszczeń higienicznosanitarnych. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-576611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest 18.03.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 JW Construction to nie spoldzielnia, chociaz ta moja spoldzielnia w niektorych obszarach dorownuje JW. Ale nie powinnam przesadzac, bo ogolnie nie jest zle. Tylko pare rzeczy skrewili. Poza tym mieszkanie jest naprawde fajne A co do przepisow od slaw to na moj rozum wynika z nich, ze wlasnie nie mogli zrobic obu wentylacji w jednym lokalu. Art. 148. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Poniewaz u mnie jest went. mech. to wymaganie to powinno byc spelnione. Nawet na zdrowy rozum widac, ze went. mech. bedzie po prostu wciagac powietrze przez kanaly went. grawitacyjnej. Slaw - jeszcze tylko sie upewnie: czy ten zapis byl rowniez we wczesniejszych warunkach techn.? Moj blok byl oddany w 2002 r. i budowany wg wczesniejszych norm, ktore obowiazywaly do 16 grudnia 2002. Mam to nawet przed soba, tylko ze nie ma tam tak jednoznacznego stwierdzenia jak podales w Art. 148.2 nowszej wersji. A moze ktos jeszcze moglby odpowiedziec na pozostale pytania? W przyszlym tygodniu musze sklecic pisemko z podaniem wszystkich ustaw, artykulow itp. bo nastepnym krokiem bedzie juz sad. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-576952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 18.03.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 No to po kolei:ad. 1. Są oczywiście takie przepisy, rozporządzenie już zostało przywołane, ale sedno sprawy tkwi w Polskiej Normie, na którą powołują się przepisy tego rozporządzenia, a norma, to oczywiście PN-B-03430:1983 "Wentylacja w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności poblicznej. Wymagania." wraz ze zmianą Az3:Luty 2000. Właśnie w trzeciej zmianie do normy wyeliminowano możliwość jednoczesnego stosowania wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej. ad. 2. Jeżeli "wiatraczek" (zapewne myślisz o wentylatorze) jest odpalany okresowo, np. po wejściu do WC i jeszcze przez pewien czas, to należy mówić o wentylacji grawitacyjnej wspomaganej mechanicznie w czsie użytkowania pomieszczenia. Jeżeli "wiatraczek" jest załączony na stałe, to należy mówić o wentylacji mechanicznej wywiewnej. Mylisz się, da się trzymać taki wiatraczek włączony non-stop. ad.3. Nie można, ponieważ może wystąpić sytuacja, w której powietrze zużyte z pomieszczeń higieniczno-sanitarnych będzie cofane do sypialni, co jest niedopuszczalne i sprzeczne z zasadami techniki wentylacyjnej, nie mówiąc o przepisach. ad.4. Wszystkie odległości można znaleźć w przepisach przytoczonego już rozporządzenia. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-577570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest 18.03.2005 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Czyli, jesli dobrze zrozumialam, w moim przypadku nie powinno byc w ogole wentylacji w sypialni, no bo mechaniczna nie i grawitacyjna tez nie. Czyli w ramach naprawy usterek powinni mi zamurowac kanaly wentylacyjne i doprowadzic sciany do stanu takiego, jak teraz. Mam nadzieje, ze malowanie scian bedzie na ich koszt. No i czy dobrze bedzie, jesli w sypialniach nie bedzie zadnej wentylacji? Sprawdzilam te odleglosci kominow i wychodzi mi, ze 4 m to minimalna odleglosc (w poziomie). Ciekawe jak naprawia te usterke. Albo zamuruja mi okna albo zaslepia komin i zlikwiduja kuchnie w 11 lokalach. A tak powaznie, to nie widze mozliwosci naprawy tego. I co z tym zrobic? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-577640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 19.03.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Spokojnie, nie dramatyzuj, są prostsze metody na rozwiązanie problemu. Można przedłużyć kominy tak, aby wyloty znalazły się ponad twoimi oknami. A tak w ogóle, to coś pokręciłeś z tymi odległościami. Nie miałem wczoraj czasu, żeby się rozpisywać, dlatego odesłałem cię do rozporządzenia, ale nie odrobiłeś zadania domowego, jak należy. Otóż, jest tak:Paragraf 152, punkt 12 stanowi między innymi o tym, że odległość wylotów wentylacji (ściślej mówiąc wyrzutni, ale chodzi o to samo) od okna w ścianie ponad dachem lub najbliższej krawędzi okna połaciowego musi wynosić przynajmniej 3 m. Następny punkt mówi, że jeżeli ta odległość wynosi od 3 do 10 m, to ten wylot musi znajdować się co najmniej 1 m ponad najwyższą krawędzią okna. Następny punkt, czyli już 14-sty mówi, że jeżeli usuwane powietrze zawiera substancje szkodliwe lub uciążliwe zapachy, a tak jest w twoim przypadku, to odległości z punktu 12 i 13 należy zwiększyć o 100%. Kwestia wentylacji sypialni:Każde pomieszczenie musi mieć zapewnioną wentylację, natomiast jeśli chodzi o sypialnię to nawiew powietrza powinien być z zewnątrz, ale nie kanałem wentylacji grawitacyjnej, lecz przez nieszczelności w oknie, lub nawietrzak umieszczony nad oknem (ew. w ościeżnicy, ramie skrzydła, górnej części okna, itd.) lub przez otwory nawiewne wentylacji mechanicznej. To tak w dużym skrócie. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-578152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest 19.03.2005 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Czajnik - dziekuje za cierpliwosc Odrobilam lekcje, tylko ze ja opieram sie na Rozporzadzeniu Ministra Gospodarki Przestrzennej i budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 roku w sprawie warunkow technicznych..... itd. (Dz.U.Nr 15, poz. 140), ktore obowiazywalo do 16 grudnia 2002. W czasie budowy i odbioru bloku wazne byly wlasnie te przepisy. Z tymi 4 metrami masz racje - pomylilo mi sie z kanalizacja sanitarna i deszczowa. W wyrzutniach wentylacji sa 3 metry. Tak czy inaczej, jesli jakis komin jest w odleglosci 1 m od okien to samo wydluzenie go w gore sprawy do konca nie zalatwi. A co do sypialni to nawet przy otwartym oknie z kanalu wentylacyjnego mocno nawiewa. Po prostu jest to ostatnie pietro a w dodatku na pewnym odcinku kanal biegnie poziomo. Nie ma szans zeby to zadzialalo bez wspomagania. A z kolei wlaczanie wentylatorka na kazda noc wydaje mi sie nieprofesjonalne i kosztowne, wiec chyba spoldzielnia powinna raczej pomyslec o dociagnieciu do sypialni normalnej went. mech. jaka jest w calym bloku. To chyba jedyny sposob na zrobienie czegokolwiek zgodnie z normami. I jeszcze jedno - zgodnie z war. techn. spoldzielnia powinna wyciagnac w gore wszystkie kanaly ktore sa w odlegl. od okien mniejszej niz 10 m. Tych kominow jest okolo dziewieciu. Jak je podwyzsza to moge zapomniec o jakimkolwiek swietle od strony tarasu. No i teraz to juz nie wiem, czy wlaczyc o to, bo moze nie bedzie smierdziec, ale za to zrobi sie ciemno i ponuro. I tak zle i tak niedobrze Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-578335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 19.03.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Hm, no cóż, chciałoby się powiedzieć: ten moduł pomocy nie pomoże Ci rozwiązać problemu, skontaktuj się z Twoim sprzedawcą ... . A tak poważnie, to rzeczywiście problem można rozwiązać będąc na miejscu. Poszukaj jakiegoś fachmana w Twoim otoczeniu i poradź się go. Jeżeli wieje Ci do sypialni przez kanał wentylacji grawitacyjnej, to spróbuj jeszcze tego: zatkaj folią kratkę (rozwiązanie prowizoryczne i tymczasowe) lub zatkaj kanał np. pianką PU ile sięgniesz do kanału + tynk (rozwiązanie bardziej trwałe) i w to miejsce zamontuj nawietrzak w ościeżnicy okna, w górnej części. Nie zapomnij, aby drzwi z sypialni do przedpokoju miały podcięcie o wysokości 1 cm lub, żeby były po prostu nieszczelne. Zgodnie z normami powinien być otwór o powierzchni netto 80 cm2, czyli właśnie podcięcie o wysokości 1 cm załatwia sprawę. Tak powinno być zrobione we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych, natomiast w kuchni i w łazience, ewentualnie w wydzielonym WC na twoim miejscu zamontowałbym wentylatorki łazienkowe. Takie rozwiązanie powinno poprawić sytuację, przy czym w tych pomieszczeniach należy zapewnić otwory o powierzchni netto 200 cm2. A teraz kominy. Zarówno w świetle nowych, jak i starych przepisów są wykonane nieprawidłowo. Mimo wszystko należy wyciągnąć je ponad Twoje okna. Nie muszą być murowane, mogą być z blachy, wtedy mniej zasłonią. Co prawda będziesz się czuć jak na Titaniku, ale przynajmniej nie będzie Ci walić z czyjegoś kibla. Na koniec, jak miło, że jesteś kobietą. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-578367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest 19.03.2005 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Czajnik - jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi. W poniedzialek lub wtorek bede miala odpowiedz od spoldzielni w sprawie uznania badz nieuznania usterek. Na pewno nie uznaja wszystkich wiec bede szukac rzeczoznawcy. Z ta wentylacja sprawa jest najbardziej ewidentna i traktuje to jako asa w rekawie, jesli nie beda chcieli naprawic drobniejszych usterek. Niemniej chociaz ten jeden komin, najblizej okien, musza pociagnac do gory, bo nie da sie korzystac z tarasu. A co do kuchni i lazienki to problemu nie ma, bo w kuchni nic nie gotuje a w lazienkach jest dobra went. mechaniczna. Tak dobra, ze nie moge na razie wyciac w drzwiach kratki, poniewaz poza wszystkim co juz opisywalam w salonie mam zwykla wentylacje grawitacyjna a kratka jest na wysokosci ok. 6 metrow (mieszkanie z antresola) i jeszcze nie dorobilam sie odpowiednio wysokiej drabiny. Poczekam az spoldzielnia zamuruje. A w sypialniach raczej zrezygnuje z wentylacji i zaslepie ja, tak jak radzisz. Okna nie sa zbyt szczelne wiec powinno byc ok. Drzwi do sypialni musza byc szczelne bo mam 5 kotow, ktore bynajmniej nie skradaja sie po kociemu tylko galopuja jak konie. Najchetniej w nocy, oczywiscie. A rano stoja pod drzwiami i mnie wolaja. Gdzies tak od 4:00. Troche za wczesnie jak na mnie. Dziekuje wszystkim za rady. Mam nadzieje, ze obejdzie sie bez rzeczoznawcy i sadu. A jesli nie to odezwe sie w dziale porad prawnych Aha, Forest to imie mojego ukochanego kota, stad pomylka co do plci Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30371-wentylacja-pytania/#findComment-578405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts