Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla chcących samodzielnie zbudować meble.. np. kuchenne

AdamY

Recommended Posts

Wykonanie kuchni nie należy do strasznie skomplikowanych, ale musicie pamiętać że zawsze powstają problemy, brak odpowiedniej wiedzy lub pomocy montażowych, narzedzi to tylko kilka z problemów jakie czyhają. Owszem można wykonać pewne rzeczy w domu ,ale czy efekt będzie zadowalający, czy mele będą takie o jakich marzyliśmy ?

Fakt studia kuchenne kroją nieżle , musimy pamiętać jednak ,że aby wykonać meble fornirowane, lakierowane czy te z płyty wiórowej z gotowymi frontami należy posiadać warsztat, maszyny, osprzęt , pracowników a to wszystko kosztuje.

• 4 weeks później...

Witam.

Samodzielne składanie mebli kuchennych, pokojowych, biurowych i szeroko pojętych nietypowych to nic strasznego. Robie już to sam ładnych pare lat. Jeżeli ktoś ma miejsce i chęci aby zrobić samemu meble to nic więcej tylko... DO DZIEŁA !!! Pomoge tzn. zrobie szkic rozpisze wymiary podpowiem z czego zrobić i gdzie można kupić materiały. Jak coś to piszcie w miare możliwości i mojej wiedzy postaram się pomóc.

Powodzenia. Pozdrawiam.

GG: 3029867

Witam ANSE72.

Po pierwsze: Jeżeli chcesz to testuj... Z miłą chęcia spróbuje..

Dziś zacząlem pisać... w planach mam udokumentowanie mojej wiedzy.

A tak na serio wrzuć coś... zwykłe zdjęcie plus wymiary... mniej więcej...

Po prostu chce pomóc.

Pozdrawiam.

To cieszy mnie to więc mam zamiar zrobić szafę wymiar 2400x3000x640 chcę aby ta szafa była taką jakiej nie ma wiele osób , co byś mi zaproponował jakie rozwiązanie szuflad , chcę aby było to dobrej jakości płyta także< jak ją scalić aby było to amatorskie zmontowanie w przenośni a odzwierciedlało profesjonalizmem

jak mocować półki aby były zarówno półką i stężeniem > Również ma mieć wygląd szafy a nie regału do piwnicy - dziekuję za szybką i wyczerpującą odpowieć :wiggle:

• 2 months później...

Witam.

Długo trzeba przyznać. Sory... Problemy... Mniejsza o to! Chodziło mi nie o taką pomoc ale ok. Myślałem bardziej o czymś mniej więcej takim... Wielu jest ludzi którzy nie korzystają z programów do projektowania mebli, rysują coś na kartce, mniej więcej jaka szafka gdzie ma stać jakie są jej wymiary... Jeżeli chodzi o kuchnię.

Proponuję pomoc troszkę inną.

Przykład.

Szafka kuchenna "40" z szufladami 3+1 (3 takie same dolna głębsza).

Formatki (wymiary płyt wiórowych 18mm potrzebnych do złożenia)

Długość/szerokość/sztuki/kierunek słojów/co to jest

82 / 55 / 2 / II / boki

36,4 / 55 / 1 / II / spód

36,4 / 8 / 2 / x / mocowanie blatu

36,4 / 10 / 1 / II / cokół

50 / 24 / 2 / x / boki głębszej szuflady

30,3 / 24 / 2 / x / przód i tył głębszej szuflady

50 / 10 / 6 / x / boki płytkich szuflad

30,3 / 10 / 6 / x / przód i tył płytkich szuflad

płyta HDF (pilśnia)

71,5 x 39,5 - 1 szt. - plecy

49,5 x 33,5 - 4 szt. - spody szuflad

Fronty MDF (Qraś)

140 x 396 - 3 szt.

284 x 396 - 1 szt.

Blat gr. 28mm - 41 x 60 - 1 szt.

Wymiary podane tylko i wyłącznie dla szafki wolnostojącej

Uchwyty - 4 szt.

Prowadnice rolkowe L-500 - 4 szt.

Legenda (dotyczy wymiarów płyty 18mm):

II - po długośći

x - bez znaczenia

Pzdr.

• 4 weeks później...

Ja też poproszę adres: [email protected]

Narazie staram się przeglądać i zbierać materiały a za ok pół roku muszę przekonać męża, że sami damy radę:) Tylko problem jest taki, że to bardziej ja jestem "złotą rączką" a on nie lubi takich prac:((( Więc wszelkie porady i sugestię jak samemu zrobić kuchnię mile widziane.

82 / 55 / 2 / II / boki

... to już teraz nie robi się korpusów z mozliwością regulacji wysokości ? nie stosuje się już nóżek regulowanych?

a co będzie jak sie okaże że blat ma być na wysokości 86 - 88 cm?

... no i jeszcze należałoby wytłumaczyć wszystkim ( mi tez ) dlaczego stosuje się do skręcania konfirmaty a nie spax'a np 3,5 x 55

pozdro

NETbet

... to już teraz nie robi się korpusów z mozliwością regulacji wysokości ? nie stosuje się już nóżek regulowanych?

a co będzie jak sie okaże że blat ma być na wysokości 86 - 88 cm?

... no i jeszcze należałoby wytłumaczyć wszystkim ( mi tez ) dlaczego stosuje się do skręcania konfirmaty a nie spax'a np 3,5 x 55

pozdro

NETbet

POnieważ to są kuchnie dla wtajemniczonych , odnośnie wkretów spaxa sa to wkrety < zalecane do litego drewna , lecz w połączeniach ciesielskich lub innych konstrukcjach z drewna . Natomiast wkręty Konfirmat < euro> stosuje się poprzez nawiercenie otworu przez wiertło do tego typu nawierceń >

stosuje się poprzez nawiercenie otworu przez wiertło do tego typu nawierceń >

Wiertłem w wieńcu o średnicy 0.5 mm a w bokach 8mm , ale też nie zaszkodzi dodać jeszcze kołeczki oczywiście na sucho Siemanko Anse

Niby dobrze ale;

Długość/szerokość/sztuki/kierunek słojów/co to jest

82 / 55 / 2 / II / boki

Hm , a dlaczego wysokośc boków na 82 cm brak miejsca na nóżki rególowane ,szerokość w sumie też zła albo 50.5 lub 57 cm.Jeżeli nogi są do podłogi brakuje mi oklejenia krawedzi po szerokości no i w tym przypadku co najmniej ślizgaczy.

Odliczaj zawsze 3.7 a nie 3.6 bo jak będziesz zabudowywał ciąg mebli na wymiar to może być za ciasno .Fachowo spód to wieniec dolny

Czyli łączyny , i tez na 36.3 cm szerokosc ok ale lepiej na 10 cm

j.w najlepiej jeżeli będą nóżki regulowane obniżyc o.5 mm cokół i nabić na niego specjalna listwe zapobiegającą wchłanianiu wody.

A i tu Cię mam po co boki na szerokość 55 jak bok szuflady na 50.Szkoda materiału lepiej zastosuj bok na 50.5 lub 57 cm

Hm.rzadko kto robi szuflady na prowadnicach rolkowych ale niech Ci bedzie ,troszeczke za ciasno ściągamy z wymiaru wieńca 2,8 cm i prowadnica ładnie sie suwa

j.w

j.w

płyta HDF (pilśnia)

71,5 x 39,5 - 1 szt. - plecy

Zazwyczaj robi sie kanałek na plecy ale widze że nabijasz bezpośrednio na boki ,można i tak ale polecam kanałek bardziej profesjonalnie :)

49,5 x 33,5 - 4 szt. - spody szuflad

i tu widzę pilśnię na zewnątrz ,

Fronty MDF (Qraś)

140 x 396 - 3 szt.

Wymiar ok

284 x 396 - 1 szt.

wymiar ok

Blat gr. 28mm - 41 x 60 - 1 szt.

a dlaczego 41 cm ?

Wymiary podane tylko i wyłącznie dla szafki wolnostojącej

No tak ale jeżeli ma byc to szafka wolnostojąca to bok powinien byc na 57 cm bo jak dasz 55 to blat 60cm szer.bedzie za bardzo wystawał poza obrys szafki a jak przesuniesz szafkę od ściany bedzie dziura no i ta pilśnia nabita na boki będzie widoczna ,także pamietaj o kanałku )

Nic nie piszesz albo nie doczytałem czym oklejasz krawedzie bo jest to dośc ważne

- standotron

- PCV 1mm

- PCV 2MM

Uchwyty - 4 szt.

Prowadnice rolkowe L-500 - 4 szt.

Legenda (dotyczy wymiarów płyty 18mm):

II - po długośći

x - bez znaczenia

Pzdr.

Edytowane przez joliska
Scalenie postów

• 2 weeks później...

a ja dołączam się do twierdzenia że robienie mebli samemu nie jest jakąś wielką filozofią - z tym że nie mam na myśli jakiś wymyślnych mebli drewnianych tylko tylko z tzw płyty;)

parę lat temu zrobiliśmy sobie mebelki do pokoju , a niedawno skończyliśmy montaż mebli kuchennych, łazienkowych i w wiatrołapie.

wystarczy podpatrzeć, pomyśleć, poszukać i mieć kogoś kto to skręci- no ja za wiertarkę to chwyciłam dopiero przy wiatrołapie - wolę prace projektowo- logistyczne;P pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 6 years później...

Jest taka aplikacja, która

- przygotwywuje dokumentacje do wykonania szafek kuchennyc;

- oblicza wymiary wsztkich elementów do wykonania szafek;

- generuje zamowienia dla dostawców,

- generuje rysunki montażowe, itd ...

Więcej na http://rozpis.pl/

Edytowane przez Adam Stolarski