Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umywalka bez baterii - oszczedny rosyjski wynalazek

Frankai

Recommended Posts

Przy przekręcaniu takiej wylewki nie ma siły żeby woda nie kapała między wannę a umywalkę.Wynalazki-dobra rzecz,ale zastanów się nad wątpliwymi.Mario

A bidet z kibelkiem naprawdę istnieje i ma się dobrze:smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: bigmario4 dnia 2002-09-30 10:01 ]

A ja w swej straszliwej naiwności myślałam, że ta epoka już minęła!? W tej chwili pomieszkujemy u mojego ojca na Ochocie.

Mieszkanko ma 37 m2 i są to 2 pokoje a wszystkie pomieszczenia w amfiladzie tzn. wchodzimy do przedpokoiczku, kuchnia, I pokój, II pokój,przedpokoik, łazienka. Acha, jest jeszcze wejście z I pokoju na balkon. Oczywiście na ścianach była ogromna sieć rur, rureczek i rureniek od gazu, wody, kaloryferów, odpowietrzeń itp. Dla oszczędności nad wanną była zamontowana jedna długa wylewka, ale umywalki w ramach tejże oszczędności już nie było.

Moje uznanie dla pomysłodawców!

No dobra Ryniu przyznam sie wszystkim: jestem na Syberii, a dokladniej w Surgucie, czyli jakies 3 tys.km na wschod (i troche polnoc) od Moskwy. Przypuszczam, ze jest tu duzo takich ciekawostek.

Z budowlanych, to mieszkam w domku drewnianym, a bywa tu i -40. Na oko jest tylko 15cm ocieplenia.

Z innych widzialem napisy przy wejsciu do dyskoteki, ze nie mozna wnosic broni palnej, gazowej, itp. Faktycznie trzepia plaskoglowych (odpowiednik ABS) wykrywaczami metali.

W Polsce w latach 70-ch wybudowano sieć hoteli NOVOTEL, gdzie taki patent był zakładany w łazienkach.

Hotele tej sieci w założeniu po około 15 latach powinny być burzone i budowane od nowa. A u nas ORBIS je wykupił i ponazywał różnie, żeby nie było że to NOVOTEL. Mamy więc Redę w Szczecinie, VERĘ w Warszawie, Posejdon w Gdańsku i wiele, wiele innych.

Nie wiem czyj to patent, ale ja zastosowałem go u siebie. Zlikwidowałem w łazience umywalkę. Nad wanną na długim boku zamontowałem uchwyt na słuchawkę prysznica. Słuchawka (z regulacją sposobu wypływu wody) + uchwyt i cała armatura tworzą zgrabny zestaw. Zalety czegoś takiego: 1. najważniejszy: nie spada ani kropla wody na podłogę podczas dowolnego sposobu mycia. 2. można się nachylić tak, aby strumień wody obmywał prawie do pasa, czego nie mogłem zrobić gdy umywalka była mała. Najbardziej wnerwiałą mnie umywalka z wylewką (taki maleńki mieszacz) którego strumień wody obmywał mi jedynie dłonie bo dalej ich nie mogłem włożyć. W miejscu zlikwidowanej umywalki mam szafkę. Jestem z tego patentu naprawdę bardzo zadowolony. Ged