Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec kondensacyjny a sprzęgło hydrauliczne

lakis1

Recommended Posts

Dzięki. Czytałem te posty z elektrody. Ale tak naprawdę nie wiem, czy mam te same piny. Nie dowiem sie tego bez wyciagnięcia całej pompy.

No niestety - nie da się zajrzeć do puszki bez wykręcania/luzowania pompy, bo śruba jest tak umieszczona, że jej nie sięgniesz.

Ty masz dostęp do tej dokumentacji ?

Niestety nie - tylko wykres.

Równolegle odpowiedzi na to pytanie szuka Hycel. Może coś wykombinujemy.

Wiem - też mu wysyłałem linki do elektrody :)

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A'propos wykresu i obliczeń sprzęgła. Wyszło mi, że przepływ przez sprzegło przy mocy 24 kW i delta T = 10 K powinien być 2,1 m3/h, czyli duży zważywszy na osiągi tej pompy. A jednak coś jest nie tak, bo róznica między zasilaniem, a powrotem jest dalej ok 6 K.

Pytanie, czy 10 K nie powinno być osiagane przy max. mocy kotła pracujacego przy -20 C ? Kiedyś widziałem taki wykres temp. zasilania i powrotu i tam właśnie tak było (były to bodajże materiały Viessmana o technice kondensacyjnej).

Edytowane przez bartekw.

A'propos wykresu i obliczeń sprzęgła. Wyszło mi, że przepływ przez sprzegło przy mocy 24 kW i delta T = 10 K powinien być 2,1 m3/h, czyli duży zważywszy na osiągi tej pompy. A jednak coś jest nie tak, bo róznica między zasilaniem, a powrotem jest dalej ok 6 K.

Jak dla mnie to sugeruje to zbyt małą wydajność obwodu odbierającego - nie da rady podkręcić tamtych pomp?

Pompa od podłogówki jest bez regulacji, pompa od wentylacji włącza się sporadycznie. A pompa od C.O. to Grundfos Alpha + ustawiona w pozycji środkowej, która zgodnie z instrukcją jest optymalna dla 80-90 % domków. Jak ustawię tą pompę na max. to szumią mi grzejniki, bo już takie próby robiłem.

Pytanie, czy 10 K nie powinno być osiagane przy max. mocy kotła pracujacego przy -20 C ? Kiedyś widziałem taki wykres temp. zasilania i powrotu i tam właśnie tak było (były to bodajże materiały Viessmana o technice kondensacyjnej).

U mnie osiągam 9K przy założeniu, że jest włączona tylko pompa wbudowana w kocioł (po włączeniu drugiej WILO RS-25/4 spada do 7-8K), długość rurek podłogówki wliczając w to odcinki dolotowe to około 400m - temperatura zewnętrzna nie ma większego wpływu. Dom z piwnicą, nad piwnicą 10cm styropianu, temperatura w piwnicy nigdy nie spadła poniżej 11 stopni (właściwie cały czas się taka utrzymuje w ujemnych temperaturach na zewnątrz)

Ciekaw jestem jakie temperatury powrotu będziesz miał po zamontowaniu sprzęgła. W sprżegle temperatura powrotu na kotle zależy od zapotrzebowania na ciepło obiegu po stronie wtórnej. Może być większa, bądz równa temp. powrotu obiegu wtórnego. Zasada działania sprzęgła została bardzo fajnie opisana na stronie sinuspolska.com.pl.

P.S. Chylę czoła przed rannym ptaszkiem, który wstaje w niedzielę tak wcześnie rano.

Wydaje mi sie, że zawór nadmiarowy, który proponował Hycel jest lepszym rozwiązaniem, bo co ten grzejnik miałby grzać ? U mnie po założeniu większego sprzęgła sytuacja się unormowała, tj. w zależności od zapotrzebowania delta T dochodzi też do 10 K (przy temp. zewnętrznej -8 C i włączonych wszystkich pompach), a nawet je przekracza.

Przy okazji na stronie: http://www.zsr.nowytarg.pl/projekt/joomlape/.../technologia%20kotlowni.pdf jest zamieszczony projekt kotłowni, w którym podane są wzory na przepływ przez sprzegło i jego średnicę. Z tych wzorów wyszło mi, że u mnie przepływ przez sprzęgło wynosi 2,1 m3/h, co przy osiagach pompy kotła jest OK. Moje problemy z gorącym powrotem wynikały prawdopodobnie ze złego doboru sprzęgła.

• 2 weeks później...
  • 8 months później...

Nie bardzo rozumiem Waszzamiar obniżania TP. Ok rozumiem że sprawnośćc pieca wtedy rośnie ale czy rzeczywiście zużycie gazu spada? O to przecież nam chdzi mniej zużyć gazu czyż nie?

Temperatura powrotu sie zmienia- inna jest przy rozruchu a inna po rozgrzaniu układu.

U mnie w trakcie grzania wody w średnio nagrzanym układzie mam 7C różnicy między TZ i TP i wtedy piec pracuje na minimalnej mocy zużywa 0,047m3/5 min.

Jeżeli TP będzie niższa to piec moduluje wyżej i zużywa więcej gazu więc ja nie widze sensu obniżania TP bo co z tego, że podniosę sprawność jak zużycie gazu wzrośnie?

Mając sprzęgło mogę zasilać zawór 3D wodą o temperaturze 38C z minimalnym zużyciem gazu nawet jak woda w ukłądzie podłogówki jes sporo zimniejsza a bez sprzęgła piec modulował na większą moc więc siłą rzeczy spalał wiecej.

Do tego obecnie pracuje mi tylko układ podłogówki jak dołączą grzejniki z poddasza hmmm pobór wody wzrośnie diamtralnie.

Co do pompy to ja mam elektroniczną samoregulującą się i obserwuję, że jak zawór 3d się przymyka to pracuje ona szybciej a jak otwiera to przepływy maleją czyli pompa zwalnia. Be zsprzęgła pompa pieca przepychała tą podłogówki i przepływy były większe.Jak układ podłogówki sie zamykał piec uruchamiał bypass

Wniosek mam taki, że ze sprzęgłem jest znacznie lepiej.

• 8 months później...

Siema.

Czytam i czytam i jak zwykle nie ma jednoznacznej odpowiedzi co i jak.

Ale ja myślę, że w przypadku pieca kondensacyjnego sprzęgło podwyższa temperaturę powrotu wodyu do kotła a to przeczy zasadzie pracy kotła kondensacyjnego, który powinien na powrocie mieć minimalną tempereturę bo może być problem z uzyskanime kondensacji.

Za zalety brak potrzeby regulacji hydraulicznej.

Ale ja myślę, że w przypadku pieca kondensacyjnego sprzęgło podwyższa temperaturę powrotu wodyu do kotła a to przeczy zasadzie pracy kotła kondensacyjnego, który powinien na powrocie mieć minimalną tempereturę

Przy przepływie większym po stronie odbiorników (obwody grzewcze) nie mam takiego problemu - bez problemu osiągam różnicę 10T po stronie kotła.

• 2 years później...
Przy przepływie większym po stronie odbiorników (obwody grzewcze) nie mam takiego problemu - bez problemu osiągam różnicę 10T po stronie kotła.

Witam forumowiczów,

i prosze o porade w sprawie modernizacji instalacji.

Mój stary vaillant VK + VIH-h 150 po 20tu latach juz dogorywa. Zamierzam zainstalowac nowy kondensacyjny ecokompact VSC_306-4-5_150. z reg. pogodową.

Obieg grzewczy, to sieć grzejników CONVECTOR - jak wiadomo wskazana niska delta, duży przepływ.

Ten przepływ sumaryczny wychodzi na poziomie ok 2,5-3 m3/h (75/65/20 st). Z dokumentacji wynika, że pompka w VSC daje max 1,3 m3/h (przy zerowym oporze przepływu).

Obawiam się, że najdalsze grzejniki będa zimne.

Pomyślałem o zamontowaniu sprzegła np FLAMCO 40 kW z pompką odzyskaną ze starego VK (wilo star RS 25/6).

Podpowiedzcie, czy to maszanse działać i jak tym sterować w połaczeniu z dość wymyślną automatyka kotła

Pozdrawiam