Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec kondensacyjny a sprzęgło hydrauliczne

lakis1

Recommended Posts

Najprościej byłoby podpiąć się do pompy w kotle - lub jesli jest - użycie złącza do dodatkowej pompy (ja mam tak u siebie - złącze sterujące kotła skonfigurowane jako sterowanie dodatkową pompą).

ok, rozumiem! Jest wyjscie na pompę i na dodatkowy czujnik temp. dla sprzęgła.

Czy masz doswiadczenia z ustawieniem przepływów tak, aby płynał kondensat?

Moim zdaniem układ Convectorów ze sprzęgłem sprzyja temu zjawisku.

Mozna mianowicie obnizyć nieco temperature zasilania i utrzymywać wysoki przepływ, co zagwarantuje komfort cieplny w domu i spowoduje kondensację na powrocie do kotła.

Im wieksza róznica przepływów po obu stronach sprzegła, tym lapiej dla sprawności kotła (oczywiscie tak, aby nie szumiało w grzejnikach) ??

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem układ Convectorów ze sprzęgłem sprzyja temu zjawisku.

Mozna mianowicie obnizyć nieco temperature zasilania i utrzymywać wysoki przepływ, co zagwarantuje komfort cieplny w domu i spowoduje kondensację na powrocie do kotła.

A moim zdaniem: nie, to o ile uda Ci się obniżyć temperaturę wynika z faktu ile grzejniki będą w stanie oddać energii. Wyobraź sobie 2 układy:

1. z bardzo szybkim przepływem, tak szybkim, że nie występuje spadek temperatury na powrocie - Z/P 50'C

2. z wolniejszym przepływem, wyższa temp zasilania i niższa powrotu: Z/P 60/40'C

W tym drugim będzie lepsza kondensacja, zgadza się? Dodatkowo grzejniki tym więcej oddają energii do otoczenia, im większa jest różnica temperatur grzejnik - powietrze.

Im wieksza róznica przepływów po obu stronach sprzegła, tym lapiej dla sprawności kotła (oczywiscie tak, aby nie szumiało w grzejnikach) ??

Różnica przepływów nie ma znaczenia w tym wypadku - liczy się odbieranie ciepła (a w zasadzie to zdolność oddawania go przez grzejniki do otoczenia).

Dzieki Teres,

zgadzam sie z tym, że przy zerowej delcie nie ma wymiany energii.

Te grzejniki działaja jednak dosc specyficznie.

Z tabel przeliczeniowych wynika, ze np grzejnik o wymiarach 60x115 przy parametrach:

60/55 i przepływie 240 kg/h daje moc 1346W;

60/40 i przepływie 41 kg/h daje moc 955 W.

Obydwie wartości przy temp. otoczenia 20 stC.

Te grzejniki działaja na zasadzi konwekcji ( swobodny przepływ-unoszenie powietrza przez komore grzejnika z lamelkami miedź/aluminium) a nie promieniowania boczna płaszczyzną.. Stąd problem z pompą pieca kondensacyjnego i pomysł ze sprzęgłem opisane w moim pierwszym poście.

Pozdrawiam

Wszystko się zgadza, żeby była większa delta temperatur przepływ musi być wolniejszy, a to prowadzi do mniejszej wydajności grzejnika (za to lepszej kondensacji). Pytanie czy słabszy grzejnik da radę ogrzać pomieszczenie.

Jeśli ograniczy Cię wydajność pompy na kotle, to faktycznie sprzęgło + mocna pompa powinno rozwiązać Twoje problemy.

• 3 weeks później...

Kocioł zamontowany ze sprzęgłem flamco. Pompa kotła o parametrach 70/15 zasila w automacie obieg pierwotny, po stronie wtórnej pracuje na II biegu wilo 60/25 odzyskane ze starego vaillanta. Pompa wtórna ma wydajność 2-3 razy wiekszą od tej w piecu. Pierwsze wrześniowe chłody juz przetestowane.

Na krzywej 1.4 i temperaturze zewnetrznej 12 st kocioł podgrzał pomieszczenie o 1,5 stopnia w ok 30 min. Temperatura na sprzęgle wynosiła ok 40 st.

Zużycie dzienne gazu tylko na CWU jest o ok 40% niższe niz w starym kotle VK...

Pozdrawiam