Ogryzek 17.03.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Witam Wszystkich! Pozsiałam niedawno lobelie, żeniszki. astry, goździki i o dziwo mi wykiełkowały. Czy to na pewno moje nasionka? Jeszcze nie wiem! Ale co teraz? Kiedy je pikować do osobnych doniczek, żeby móc wysadzic wyrośniete roślinki na miejsce? Proszę o poradę, szkoda mi je byłoby zmarnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.03.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Witam Wszystkich! Pozsiałam niedawno lobelie, żeniszki. astry, goździki i o dziwo mi wykiełkowały. Czy to na pewno moje nasionka? Jeszcze nie wiem! Ale co teraz? Kiedy je pikować do osobnych doniczek, żeby móc wysadzic wyrośniete roślinki na miejsce? Proszę o poradę, szkoda mi je byłoby zmarnować. Teraz bardzo newralgiczny okres w fazie liścieni rośliny wymagają więcej uwagi. A więc wietrzymy podlewamy delikatnie np. opryskiwaczem z butelki po płynie do mycia okien (bardzo starannie wymytym). Jeśli jakieś roślinki zaczną gnić to ograniczamy podlewanie. Można kupić Topsin i spryskać 0,05% roztworem. Potem gdy roślinki zaczną mieć już listki właściwe od 2 szt. można je przepikować, choć jeśli są posiane rzadko nie jest to konieczne. Lobelię, żeniszki pikować można pęczkowo po kilka sztuk. Goźdźiki (choć nie wiem jakie masz) i astry (szczególnie jeśli wysokie) raczej pojedynczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogryzek 17.03.2005 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Dziękuję za odpowiedź. Będę ich starannie zatem pilnowała, podlewała i wietrzyła pomieszczenie. Goździki to sama nie wiem jake są (różowe) astry alpejskie -podobno do 30 cm. Bidens też wykielkował, ale podobno mam traktować go jak chwast (jest ze stojących) i wysiać dopiero do gruntu (podpowiedzi koleżanek (czy fachowe?). Wykiełkowała również gazania (chyba żeby to był jakiś chwaścik z gleby?) I tak apropos gazani. Mam dwie z zeszłego roku i nadzieję, że jeszcze dotrwają do maja. Jedną przesadziłam do mniejszej doniczki i marnieje. To był chyba mój błąd. O resztę będę pytać w miarę rozwoju sytuacji. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts